Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina

Istället för EU:s principer: Varför hotar attacken mot fackföreningar Ukrainas europeiska integration?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Det ukrainska parlamentet förbereder sig för att anta en lag om konfiskering av facklig egendom medan de ukrainska brottsbekämpande myndigheterna har arresterat en fackföreningsledare. Mot bakgrund av uttalanden från de ukrainska myndigheterna om framstegen i antagandet av europeiska integrationslagar efterlyste Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen "respekt för den sociala dialogen".

Vägen till EU: Ukraina säger att de har gjort sin "läxa".'

År 2023 förväntas Ukraina inleda förhandlingar om anslutning till Europeiska unionen. Denna uppgift ställdes av Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyy, till sina diplomater fredagen den 23 december.

Detta och ett antal andra uttalanden från ukrainska tjänstemän kan ge intrycket av att Ukraina på det hela taget redan uppfyller de flesta kriterierna för EU-medlemskap och bara behöver göra "kosmetiska justeringar" – för att anta ett antal ändringar av den ukrainska lagstiftningen.

Den 14 december rapporterade ordföranden för Verkhovna Rada i Ukraina, Ruslan Stefanchuk, att parlamentet som ett lagstiftande organ redan hade antagit alla lagförslag som krävdes av Europeiska unionen. Det blir dock uppenbart att även formellt förblir ett antal EU-villkor ouppfyllda: urvalet av kandidater till den höga kvalifikationskommissionen för domare har inte slutförts, direktören för Ukrainas nationella anti-korruptionsbyrå har inte utsetts, Oligarkregistret har inte trätt i kraft, lagen om tv-reklam har inte antagits och den nya lagen om Ukrainas författningsdomstol har avvisats av Venedigkommissionen.

Diskriminering och kopiering från ryska lagar: nyliberala initiativ från det ukrainska parlamentet på arbetsmarknaden

Larmklockor ringer även i andra områden. En av EU:s prioriteringar, enligt Romdeklarationen som undertecknades av EU-ländernas ledare den 25 mars 2017, är rörelsen mot ett "socialt Europa". Fackföreningar spelar en nyckelroll i denna process. Fackföreningsrörelsen kallas ofta en katalysator för bildandet av det civila samhället. I Europa har det en lång historia, medan det i Ukraina uppstod fackföreningar oberoende av parti- och statliga organ i och med Ukrainas självständighet. Icke desto mindre erkänns de ukrainska fackföreningarnas prestationer över hela världen. I oktober i år beslutade Europeiska fackliga förbundets verkställande kommitté att släppa in Ukrainas fackförbund i sina led. Detta är ett exempel på fackföreningarnas framgångsrika och noggranna arbete – ett slags "anslutning till EU", endast i fackföreningsrörelsens sammanhang.

Annons

Relationerna mellan fackföreningar och regeringstjänstemän i Ukraina har aldrig varit lätta. Å ena sidan visar detta att fackföreningar i Ukraina verkligen är oberoende av statliga tjänstemän. Men under de senaste åren hade denna konfrontation intensifierats som aldrig förr, när fackföreningar motsatte sig de nyliberala reformerna på arbetsmarknadsområdet. De implementerades aktivt av några parlamentsledamöter, bland dem – ordföranden för Verkhovna Rada-kommittén för socialpolitik, Halyna Tretyakova. I september 2019, när hon talade vid National Business Associations forum i Kiev, förklarade hon att hon hade som mål att liberalisera arbetsrelationerna för att uppmuntra företag att skapa nya jobb i Ukraina. Samtidigt noterade hon uppriktigt: "Vi kommer att vara lite av en översittare på arbetstagarnas rättigheter och diskriminera dem."

Federation of Trade Unions of Ukraine bedömde 35 lagförslag som lämnats till parlamentet som direkt påverkar arbetarnas rättigheter och intressen. Man kom fram till att 23 av dem syftar till att negativt påverka sina rättigheter.

I juli antog det ukrainska parlamentet en kontroversiell lag #5371, som berövar vissa anställda rätten till arbetarskydd. För dem som arbetar i privata företag i små och medelstora företag med upp till 250 anställda, fastställde dokumentet ett avtalsmässigt tillvägagångssätt för reglering av arbetsrelationer. Lagstiftaren tillät möjligheten till övertidsarbete, uppsägning på initiativ av arbetsgivaren utan förklaring etc. Vissa bestämmelser i dokumentet bryter mot associeringsavtalet mellan Ukraina och EU (artiklarna 296, 419, 420).

Den 21 september stödde ukrainska parlamentsledamöter ett annat kontroversiellt lagstiftningsinitiativ – likvidationen av socialförsäkringsfonden genom dess sammanslagning med pensionsfonden i Ukraina.


I den förklarande noten till lagförslaget anges att det är tänkt att spara upp till 2-3 miljarder hryvnia årligen till statsbudgeten. Pengarna kommer att sparas på bekostnad av anställda som drabbats av olycksfall i arbetet eller tillfälligt förlorat sin arbetsförmåga (inklusive fall av förlossning eller graviditet). De kommer inte längre att kunna ta emot betalningar i tid och i sin helhet. Lagen träder i kraft den 1 januari. Av en märklig slump, samma dag, i Ryska federationen – ett land som för ett anfallskrig mot Ukraina – kommer ett liknande initiativ att träda i kraft – att slå samman Pensionsfonden och socialförsäkringskassan till den så kallade "socialfonden".

En sådan attack mot arbetarnas rättigheter orsakade en reaktion från Europeiska och internationella fackliga förbundet. De uttryckte sin oro i ett brev till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Som svar på brevet den 30 november sa chefen för EU:s högsta verkställande organ att hon tagit hänsyn till fackföreningarnas kommentarer. Ursula von der Leyen betonade att "arbetsreformernas överensstämmelse med europeiska och internationella arbetsnormer, liksom behovet av att främja och respektera social dialog, har varit vanliga ämnen i diskussioner med de ukrainska myndigheterna under de senaste åren".

Konfiskering av egendom och ledare arrestering: ukrainska fackföreningar under attack

Men istället för social dialog har attacken mot de ukrainska fackföreningarna intensifierats. Den 4 november antog Verkhovna Rada vid första behandlingen ett lagförslag som införts av Ukrainas ministerkabinett om statens faktiska expropriering av facklig egendom. I synnerhet påverkar det de rymliga byggnaderna i hjärtat av Kiev – Fackföreningarnas hus och Oktoberpalatset. Dessutom vill regeringen få rätten att konfiskera dussintals kontorsbyggnader, sanatorier, kurorter och kultur- och idrottsanläggningar från fackföreningar.

Regeringen hävdar under tiden att de planerar att ta emot människor som fördrivits av den ryska invasionen i de beslagtagna sanatorierna och hotellen, och tilldela dem minst 10-20 % av territoriet. Men, som det visade sig, har fackföreningarna redan gjort det – utan att fråga om tillstånd från regeringen. Federation of Trade Unions of Ukraine sa att de sedan början av det fullskaliga kriget hade avsatt 17 fackliga sanatorier, 8 turistanläggningar och cirka 10 anläggningar av sektoriella fackföreningar och territoriella fackföreningar – för behoven hos internt. fördrivna personer. Vissa av dessa anläggningar är till 90 % fyllda med människor som förlorat sina hem på grund av rysk beskjutning eller ockupation.

I allmänhet gav Federation of Trade Unions of Ukraine efter den 24 februari tillfälligt eller permanent skydd åt omkring en halv miljon ukrainare som hamnade i problem. Den ukrainska militären behandlas och rehabiliteras också på basis av fackliga faciliteter. Allt detta blev möjligt bland annat tack vare internationellt ekonomiskt bistånd. Internationella arbetsorganisationen, välgörenhetsstiftelser, fackliga centra i Danmark, Israel, Litauen, Tyskland, Norge, USA och Frankrike hjälper ukrainska fackföreningar att ta hand om internflyktingar. Sedan den första dagen av det fullskaliga kriget har Federation of Trade Unions of Ukraine skickat humanitära varor och annan hjälp till Ukrainas väpnade styrkor varje vecka, såväl som för invånare i frontlinjeregionerna.

Istället illustreras "effektiviteten" i den statliga fastighetsförvaltningen av ödet för ett 70-tal föremål som beslagtogs från fackföreningar under den pro-ryska presidenten Viktor Janukovitj. De tidigare sanatorier och vårdcentraler som beslagtagits av domstolsbeslut är nu för det mesta tomma. Dessa beslut har inte reviderats, trots att Europadomstolen 2018 slog fast att statens intrång i facklig egendom var olaglig.

För närvarande bereds lagförslaget om förverkande av fackliga föremål för behandling i andra behandlingen. Av en slump, den 12 december, ägde en högprofilerad internering av en fackföreningsledare – vice ordförande i Federation of Trade Unions of Ukraine Volodymyr Sayenko – rum i Kiev. Riksåklagarens kansli misstänker honom för att vara ordförande i styrelsen för det balneologiska sjukhuset i Kiev. Men de verkar ha glömt att notera att sådana beslut inte fattas ensamma. Endast kollektivt – av hela förvaltningsrådet.

Volodymyr Sayenko, vice ordförande i Federation of Trade Unions of Ukraine


I Ukraina äger fackföreningar formellt egendom genom privat äganderätt. Vad är olagligheten i ägarens förfogande över sin privata egendom? Faktum är att ukrainska brottsbekämpare tolkar lagstiftningen på sitt eget sätt och förklarar alla fackföreningars egendom "olagligt indragen" från statligt ägande.

Volodymyr Sayenko kallade själv sitt åtal för "ett försök att förstöra obekväma fackföreningar, att ta bort deras verktyg för lagstadgad verksamhet". I ett inlägg på Facebook den 22 december betonade han att han under sitt ämbete endast utförde sina funktionella uppgifter och kollegiala beslut av organen för Federation of Trade Unions of Ukraine.

För närvarande sitter vice ordföranden för Federation of Trade Unions of Ukraine bakom galler. Han har häktats och satt en oöverkomlig borgen på 124 miljoner hryvnia (nästan 3 miljoner euro) för att skicka ett meddelande till andra fackföreningsledare att hålla huvudet nere. Innan han frihetsberövades var Sayenko aktiv i pressen och kritiserade den lagstiftande attacken mot ukrainares sociala rättigheter och arbetsrättigheter och även lagstiftarnas planer på att beslagta egendom från fackföreningar. I synnerhet jämförde han den ukrainska regeringens politik gentemot fackföreningar med den brasilianska regeringens politik under Michel Temers och Jair Bolsonaros presidentskap.

Brasilien och Vitryssland: obehagliga paralleller

2017 genomfördes en arbetsreform i det latinamerikanska landet, som gjorde anställda i det närmaste maktlösa och förstörde fackföreningar. Sådana förändringar var utformade för att övervinna den ekonomiska krisen genom att göra arbetsmarknaden "mer flexibel". Brasiliens president Michel Temer lovade att det skulle bidra till att skapa sex miljoner jobb inom tio år. På fem år blev effekten den motsatta – ekonomisk nedgång och skenande arbetslöshet. År 2022 rankade International Trade Union Confederation Brasilien bland de tio "värsta länderna i världen för arbetare". Reformen från 2017 förenklade bland annat förfarandet för deras uppsägning och fråntog dem en garanterad minimiinkomst. Samtidigt berövades fackföreningar, som tidigare delvis finansierats av den federala budgeten, statligt stöd och började upphöra med sin verksamhet i massor. Reformen utvärderades nyligen av brasilianska väljare: i årets presidentval besegrades den nuvarande presidenten Bolsonaro av den tidigare statschefen och fackföreningsledaren Lula da Silva.

Ett annat exempel på förstörelsen av oberoende fackföreningar är Lukasjenkos diktatoriska regims agerande i Vitryssland. I juli i år förbjöd Vitrysslands högsta domstol verksamheten i ett antal fackliga organisationer, av vilka några motsatte sig invasionen av Ukraina och krävde att ryska ockupationstrupper skulle dras tillbaka från Vitryssland. Under de senaste månaderna har rättegångar mot fackföreningsledare regelbundet ägt rum i Vitryssland. Den 20 december inleddes rättegången mot ledarna för den vitryska kongressen för demokratiska fackföreningar – Aliaksandr Yarashuk, Syargei Antusievich och Iryna But-Gusayim. De har suttit häktade sedan april, innan domstolsbeslutet. Ska ett liknande scenario tillämpas på den ukrainska fackföreningsledaren?

I den angränsande Ryska federationen, som för ett aggressivt krig mot Ukraina, utfärdade fackföreningar 24 ett uttalande där de förklarade sitt stöd för "Ryske presidenten Vladimir Putins beslut att genomföra en operation för att avnazifiera Ukraina". Efter många överklaganden från Federation of Trade Unions of Ukraine uteslöts den ryska organisationen från alla respekterade internationella institutioner.

"Brasilianska" eller "vitryska" scenarier är inte vad det ukrainska folket vill ha och förtjänar. Ukrainare bevisade det under Euromaidan 2014 när de försvarade sitt lands europeiska utvecklingsvektor. De bevisar det också varje dag nu, avskräcker rysk aggression och skyddar både deras folk och hela den demokratiska världen. Det är viktigt för konstitutionens garant och överbefälhavaren att uppmärksamma några av hans företrädares agerande som äventyrar Ukrainas framtid och försummar de europeiska principerna för att bygga en stat – laglig, socialt orienterad, med en utvecklad det civila samhället.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend