Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina


Kropachev: låt oss enas för att skapa ett nytt ukrainskt energisystem.

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

"Rysk energiutpressning är ett folkmord på civilbefolkningen i Ukraina och hela Europa. Putin tvingas ta dessa steg, eftersom han förlorar, hans armé är mycket svag och han har inga fler argument. Ukraina kommer att övervinna alla svårigheter med värdighet. , överleva, och omstarten av dess energisystem kommer att bli en unik upplevelse för hela världen”, säger den ukrainske affärsmannen och filantropen Vitaliy Kropachev (bilden), som vi pratade med om situationen i Ukraina, kriget och energin.

På eftermiddagen sjunker Kiev, den största staden och huvudstaden i Ukraina, sakta ner i mörker. Hus, ibland upplysta av bilars strålkastare, fryser i väntan på att livet ska återvända. Den tunga, deprimerande atmosfären kompletteras av tjutet från en siren, som tillkännager en annalkande flygattack. Någonstans i Kaspiska havet avfyrades flera missiler från ett ryskt krigsfartyg, med största sannolikhet på väg mot ukrainsk energiinfrastruktur. Människor som går på gatan har uppenbarligen lärt sig att leva med omständigheterna. Utan panik och stress, som enligt ett förinlärt protokoll, ska alla till säkra platser. Vi går också vidare till den underjordiska parkeringen där vi under de kommande 40 minuterna kommer att prata med den ukrainske affärsmannen Vitaliy Kropachev, som har många ukrainska energitillgångar i sin portfölj.

När du kommer in i Kyiv-husen mörkt från gatan förstår du att du hade fel och livet lämnade inte Kiev. Trots bristen på el, värme och vatten tappar människor inte tron ​​på framtiden. "Det finns ingen plats för spridning, ingen tid att sjunka och tycka synd om dig själv. Rörelsen är livet. Nu är vi en enda organism som bekämpar sjukdomen." - kommenterar min bedömning av vad han såg Kropachev.

Jämför du rysk aggression mot Ukraina med en sjukdom?

"Jag betraktar varje ukrainare som en enda organism från en ZSU-soldat i skyttegravarna vid frontlinjen, en kolgruvarbetare 50 kilometer från frontlinjen, en affärsman, en läkare, presidenten, upp till mamman som tog sina barn utomlands. Vi kan inte tvivla, vi har inget annat val än att kämpa för vårt land, frihet och framtid. Ja, den ryska världen är en sjukdom som vi har varit sjuka länge och nu har vi en chans att bli frisk från den. – Vitaly rapporterar självsäkert.

Från det ögonblick som Ryssland började massiva bombningar av det ukrainska energisystemet ville jag prata med aktiva deltagare på den lokala energimarknaden för att ta reda på situationen från insidan. Förstå och förstå perspektiv. Med en av de första lyckades jag prata med Vitaly Kropachev.

Vitaliy Kropachev är en berömd ukrainsk affärsman, filantrop. Ägare av UDI Corporation, som äger tillgångar inom kol, gas, kraftproduktion och media. Innan Zelenskij kom till makten 2019 var han rankad på 63:e plats i rankingen över de rikaste ukrainarna. Född den 4 oktober 1973 i staden Torez, Donetsk-regionen, för närvarande ockuperad av Ryssland. Har varit verksam i över 20 år. År 2011 gjordes ett försök på Kropachev, som affärsmannen förknippade med försöken av strukturerna hos sonen till Ukrainas ex-president Janukovitj, Alexander Janukovitj, att ta bort hans företag.

Annons
Bild av Oleg Pereverzev

2014, efter annekteringen av en del av Ukrainas territorium av Ryssland, flyttade han till Kiev och började aktivt finansiera de ukrainska patriotiska volontärbataljonerna. Deltog i skapandet av Shakhtersk-bataljonen. Sedan början av den fullskaliga invasionen av Ryssland i februari 2022 har han stannat kvar i Ukraina och tagit en aktiv del i landets affärs- och sociala liv.

Det finns mycket information i öppna källor om hans koppling till miljön för Ukrainas ex-president Porosjenko. Det påstås att han kontrollerade hela kolindustrin i flera år, vilket har en betydande inverkan på det ukrainska energisystemet och förstår verkligen situationen väl från insidan. När jag frågade honom om hans koppling till Porosjenko, som nyligen anklagades för att vara inblandad i leveransen av kol från de ockuperade områdena, svarade han: ”Jag känner inte Porosjenko! Vi har aldrig träffats. Jag levererade aldrig kol från LDNR. Dessutom har mina investeringar i bearbetningsanläggningar och gruvor gjort det möjligt för staten att helt överge importen av kol. Fram till 2019 växte volymen av den nationella produktionen. Under 2019, efter en förändring i maktbefälet, stoppades alla program. Ukraina började köpa kol från Vitryssland.

Bild av Oleg Pereverzev

Så vitt jag vet finns det inga kolgruvor i Vitryssland?

"Det är ingen hemlighet att det var kol från de ryskockuperade territorierna i Ukraina som kallas LDNR. Kolbrytning är en stor del av ekonomin i dessa territorier, men det är inte ekonomiskt möjligt att transportera detta kol djupt in i Ryska federationen. Historiskt sett finns de allmänna konsumenterna av kol därifrån i Ukraina. I mitten av det 21:a året slutade de största konsumenterna att betala för vitryska kol, skulder på flera miljoner dollar ackumulerades. För ekonomin i dessa territorier var detta ett betydande ekonomiskt slag.”

Finns det ett samband mellan upphörandet av kolinköp från "Vitryssland" och början på Rysslands invasion av Ukraina?

"Kremlin anser att Sovjetunionens kollaps är ett misstag, för Putin finns det inget självständigt Ukraina och det ukrainska folket, liksom Vitryssland. Den övervägande delen av befolkningen i Ukraina håller inte med Putin och bevisar nu detta med sina liv. Under dessa omständigheter var starten på ett stort krig bara en tidsfråga, vad som användes som ursäkt är helt oviktigt.

Du förnekar inte att upphörandet av kolinköp från Vitryssland kan vara orsaken, men hur var det i Ukraina efter att dessa köp upphörde? Var fick Ukraina kol ifrån och kan Ukraina helt överge kol, som till exempel England gjorde?

"Jag upprepar, jag tror att kriget var oundvikligt och orsaken spelar ingen roll. Sedan början av 2016, med tillkomsten av Igor Nasalyk till posten som energiminister, har Ukraina helt övergett kolinköp i dessa territorier och har koncentrerat sig på nationell produktion. Det var svårt, men vi klarade oss. Till exempel producerade gruvor som jag ägde mer än 2 miljoner ton totalt, och fabriker anrikade flera gånger mer. De ockuperade områdena under denna period upprätthölls på bekostnad av den ryska budgeten, som kostade flera miljarder. Efter maktskiftet 2019 stoppades den nationella produktionen helt. Vi började köpa från Vitryssland. Det måste förstås att Ukraina förbrukar kol för energi och industri, och det kommer att vara omöjligt att helt överge det under de kommande 30 åren. Sedan mitten av 2021 har den ukrainska energisektorn varit i en allvarlig kris nu, situationen är ännu svårare.”

Bild av Oleg Pereverzev

Bryter Ukraina kol nu?

"Ja. Men efter att ha samlat på sig en enorm skuld och insett att mer än 60 % av Ukrainas budget går till militära behov, går gruvarbetarna fortfarande ner i gruvorna och fortsätter att bryta. Detta är vårt bidrag till segern. Vi hoppas att staten kommer att uppskatta detta och gradvis börja betala av på skulder för de levererade produkterna. Här är det nödvändigt att ersätta att medborgarna också betalar mycket sämre för den el de förbrukar. Situationen är inte ett dödläge, som kräver diskussion och kompromiss."

Den ukrainska regeringen går inte till dialogen?

"Det finns en dialog och den främsta begäran är "ge oss mer skuld". Vi tog alla slaget av Ryssland tillsammans och kämpar mot fienden, men det finns hethoven vid makten som stannade kvar i retoriken om valkampanjen 2019. Kriget delade upp ukrainarna i de som kämpar och de som gav upp eller flydde. De som slåss ska absolut inte delas upp i några andra grupper, det försvagar oss. Jag arbetar i Ukraina. Om någon har frågor till mig är jag redo att svara på dem. Jag har inget att dölja. Vi måste vinna och återställa infrastrukturen i vårt land, det här är det viktigaste!”

Du talar om den svåra situationen i den ukrainska energisektorn, och samtidigt läses det i dina ord att du har en lösning, men du kan inte komma överens med myndigheterna. Är denna situation bara i ditt land eller är det en systemkris i förhållande till myndigheterna och stora ukrainska företag?

"Vi pratar inte om affärer nu. Myndigheterna är fokuserade på seger och gör allt för att våra territorier ska återvända snabbt. Vi ser det alla och hjälper mycket. Alla som ville lämna har lämnat ukrainska tillgångar och letar efter nya marknader. Jag är en av dem som blev kvar och tror på Ukrainas seger. Naturligtvis finns det en begäran om effektivare kommunikation med de relevanta ministerierna och presidentens kontor. Putin skapade, genom att förstöra energianläggningar, förutsättningar i Ukraina för en innovativ omstart av energisystemet, vilket kommer att bli en unik upplevelse för hela världen. Vi måste enas för att skapa ett nytt energisystem med de bästa och mest lovande utvecklingarna från hela världen.”

Vilka mål strävar Putin efter genom att förstöra den ukrainska energisektorn? Dessa åtgärder kan bryta ukrainarna? Hur lever Ukraina utan el?

"Raketer och bomber kommer inte att stoppa produktionen av el i Ukraina. Vi har el. Putin förstör inte genererande kapacitet, deras attacker är fokuserade på infrastrukturen som säkerställer leverans av el. Detta är ett absolut folkmord. Dessa är riktade åtgärder för att försämra levnadsvillkoren för civilbefolkningen. Det har ingenting med militära syften att göra. För en månad sedan spacklades hela Khersons trädgård med affischer "Ryssland är här för alltid ...". Under påtryckningar från ZSU lämnar de Cherson och bombar den nu med förbjudna fosforbomber. Detta är ett erkännande av nederlag. En handling av desperation. För människor som förlorat sitt hem spelar det ingen roll om en stridsvagn förstör huset, en mina eller en atombomb. Ukraina har bevisat att militära argument inte fungerar. Situationen i Bakhmut indikerar att strategin för den brända öknen inte heller fungerar. Ukrainare kommer inte att knäckas.”

Vilken typ av hjälp behöver det ukrainska energisystemet mest av allt nu?

– Operativt handlar det om reservdelar, en reparationsfond, generatorer och industriella lagringssystem. Det mesta av denna nomenklatur kan produceras på Ukrainas territorium, men detta kräver pengar. Jag anser det nu som viktigast att förhindra monopolisering av beslutsfattande om fördelningen av medel för återställande av energisystemet. Vi har erfarenhet av covid-situationen där detta har gett tveksamma resultat, men i exemplet vägbyggnadssituationen har detta lett till korruption och ineffektiv användning av de flesta av medlen. Särskilt om det kommer att göras av samma personer. I Ukraina är staten en dålig ägare. Återhämtning bör bli en konkurrenskraftig process, där de bästa projekten från företag från hela världen kommer att presenteras och vinnarna kommer att utses av det berörda ministeriet med inblandning av internationella experter eller ett speciellt skapat internationellt rådgivande organ. Det ukrainska storföretaget är definitivt redo för detta.”

Jag bestämde mig medvetet för att lämna denna konversation utan en logisk slutsats. Ukrainas krig för frihet och självständighet är i full gång. I det här läget är raderna från Ukrainas nationalsång mer relevanta än någonsin: ”Varken ära eller frihet har ännu dött. Även för oss, unga bröder, kommer ödet att le. Våra fiender kommer att gå under som dagg i solen. Vi, bröder, kommer också att regera i vårt eget land.”

Samtalet med Vitaliy Kropachev innehöll många tekniska nyanser om särdragen vid produktion och leverans av el i Ukraina, med vilken jag bestämde mig för att inte överbelasta detta material. Huvudbudskapet som jag läser från Kropachev är viljan att hjälpa och behovet av dialog. Han har verkligen en djup förståelse för situationen inom energisektorn och genererar många konstruktiva initiativ. I det europeiska etablissemanget pågår den första dagen en diskussion om insynen i Ukrainas utgifter för det tilldelade ekonomiska stödet. Kanske kommer skapandet av någon form av internationellt rådgivande organ att vara en lösning på situationen, kanske kommer en annan lösning att hittas. Ukraina fortsätter otvetydigt att kämpa, och vi är skyldiga att hjälpa det i detta. Den symboliska händelse som jag uppmärksammade den dagen var president Zelenskys kvällsuttalande om att luftförsvarssystemen lyckades skjuta ner de flesta av de missiler som avfyrades från Kaspiska havet mot Ukraina. Med internationellt stöd är Ukraina starkare än någonsin och vi har ingen moralisk rätt att sluta.

ReplyForward

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend