Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

Ryssland intensifierar attackerna mot den ukrainska saltgruvstaden

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ryssland har intensifierat en "kraftig attack" mot Soledar i östra Ukraina. Kiev uppgav i måndags (9 januari) att Wagners kontraktsmilis ledde attacken. Han beskrev en svår situation för styrkor som försöker slå tillbaka vågor av attacker mot saltgruvstaden och andra fronter.

Bakhmut ligger bara några kilometer från Soledar i den industriella Donbas. Här har trupper från båda sidor lidit stora förluster i några av det mest intensiva skyttegravskriget sedan Ryssland invaderade Ukraina för nästan 11 månader sedan.

Även om ukrainska styrkor kunde slå tillbaka ett tidigare försök att ta staden, återvände ett stort antal Wagner-enheter snabbt och satte in ny taktik under tung artilleriskydd. Hanna Malyar, Ukrainas biträdande försvarsminister, uppgav att de hade slagit tillbaka ett nytt försök att inta staden.

Malyar uppgav att fienden "bokstavligen kliver över liken sina egna soldater med hjälp av skjutvapen och MLRS-system såväl som granatkastare." Hon hävdade att angriparna hämtades från Wagners finaste reserver.

Rysslands försvarsministerium nämnde inte Bakhmut eller Soledar i sin regelbundna mediebriefing på måndagen. Detta var en dag efter att ha blivit kritiserad för en uppenbarligen falskt påstående om ett missilanfall mot en tillfällig ukrainsk barack.

Jevgenij Prizjin, en allierad till Rysslands president Vladimir Putin, grundade Wagner. Den har rekryterat från Rysslands fängelser. Den är välkänd för sin kompromisslöshet våld och aktiv i konflikter inom Afrika.

Bakhmut och Soledar har varit under attack av Prigozhin i flera månader, till stora personliga kostnader. På lördagen (7 januari) uppgav han att betydelsen av hans fångst låg i ett nätverk underjordiska gruvtunnlar.

Annons

Den kan hålla en stor grupp människor på 80-100 meters djup, och stridsvagnar och infanteristridsfordon kan också röra sig.

Volodymyr Zelenskiy, den ukrainske presidenten, uttalade i söndagens (8 januari) nattliga videokommentarer att Bakhmut höll sig stark trots den omfattande förstörelsen och att det var mycket svårt i Soledar.

Enligt militäranalytiker skulle de strategiska militära fördelarna för Moskva genom att erövra dessa städer inte vara betydande. Enligt en amerikansk tjänsteman är Prigozhin det intresserad av salt och gips gruvor. Dessa gruvor tros vara över 100 miles under jord. De innehåller också grottor i auditorium.

Olha, 60 år, hittades i Kramatorsks evakueringscenter. Hon hävdade att hon flytt från Soledar, efter att ha flyttat från en lägenhet till en annan eftersom var och en förstördes av stridsvagnar.

"Hela veckan kunde vi inte komma ut." Olha, som bara gav sitt förnamn, sa att alla sprang omkring med soldater som bar på automatvapen och skrek.

Hon sa: "Det finns inte ett hus kvar intakt. Lägenheterna exploderade och gick sönder."

Pro-ryska bloggare rapporterade att Prigozhin sa att hans styrkor kämpade för att ta ner administrationsbyggnaden i Soledar.

Enligt den ukrainska militären skickades förstärkningar till byn. Två Brittiska volontärer saknas i Soledar, enligt ukrainsk polis.

Heorhil, en 28-årig ukrainsk soldat, uppgav att varje sida använde tungt artilleri 25 miles (40 km) norr om Siversk. Han sa att de ryska reguljärstyrkorna hade ersatt mindre tränade stridsflygplan i detta område.

Han sa att båda sidor "lider enorma förluster vilket betyder att även våra enheter förlorar", talade i närheten av snötäckta hus. "Man ska inte underskatta fienden."

MARKNADSPLASS TRIKE

Regionala åklagare uppgav att en rysk missil slog en marknad i Shevchenkove längre norrut och dödade två kvinnor och skadade fyra andra.

Personer med allvarliga skador låg på marken. Räddningsarbetare sökte igenom spillror, brända bås och stora kratrar, vilket videofilmer från polisen och Ukrainas presidentkontor visade. En polis bar en flicka från platsen med blodiga ögon.

Ryssland svarade inte omedelbart på rapporterna om byn, som Kiev återtog från Moskva i september.

Ukrainska myndigheter rapporterade om många ryska strejker i landet, inklusive Charkiv, den näst största staden i Ukraina, samt infrastruktur i Donetsk-regionen, Cherson och Mykolaiv-regionerna. Regionguvernören hävdade att 15 personer skadades i beskjutningen vid en kuststad.

Rysslands militär möter inhemsk press när kriget går mot sitt ettårsgräns. Efter förlusten av erövrat territorium och höga döds- och skador, efterlyser Hawkish-röster eskalering.

Ryssland uppgav inledningsvis att man behövde utvisa ukrainska nationalister. Nu säger Ryssland att de bekämpar ett existentiellt hot från väst. Kiev och dess västliga allierade har satt breda sanktioner mot Moskva, och skickat vapen till Ukraina för att försvara sig, men de hävdar att invasionen var helt oprovocerad.

Sky News rapporterade att Storbritannien kan överväga att förse Ukraina med tankar. Det brittiska försvarsministeriet svarade inte omedelbart på en begäran om kommentar.

Frankrike, Tyskland och USA lovade förra veckan att skicka bepansrade stridsfordon, i enlighet med en långvarig begäran från Ukraina.

Enligt Kreml skulle de nya vapnen "fördjupa lidandet för det ukrainska folket", men inte förändra resultatet av konflikten.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend