Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

Ukrainas Zelenskiy uppmanar FN:s åtgärder mot utvisningar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

President Volodymyr Zeleskiy bad en FN-tjänsteman om hjälp med att hitta en lösning på vad ukrainska myndigheter anser vara en allvarlig konsekvens av 11 månaders krig – utvisning av tusentals barn och vuxna till Ryssland.

Ukraina har i månader förnekat rapporter om massdeportationer från Ryssland till Ukraina. Dessa var ofta till avlägsna regioner tusentals kilometer bort. Ryssland förnekade alla anklagelser om kriminella avsikter eller misshandel och hänvisade till massrörelserna på ryska som evakueringar.

Zelenskiy sa i sitt nattliga videotal att "diskussionen framför allt fokuserade på vårt folk som deporterats till Ryssland av ockupanterna", med hänvisning till diskussioner med Filippo Grandi, FN:s flyktingkommissarie.

"Det här är våra barn, inte vuxna. Vi behöver en mekanism för att skydda och återvända människor, och för att hålla de ansvariga för utvisningar ansvariga. Den här frågan kan lösas av FN-institutionerna, vilket jag tror är möjligt."

Zelenskiy kallade Rysslands politik att hålla människor fångna och tvinga dem att anta ryskt medborgarskap för folkmord. Den "statligt organiserade kidnappningen" av barn har fördömts av den ukrainska utrikesministern.

Grandi var på en turné i sex städer genom Ukraina och sa att han var särskilt rörd av händelserna kring missilanfallet förra veckan som krävde 46 liv i Dnipro, huvudstaden.

I en video som lades upp på UNHCR:s Twitter-konto uppgav han att han hade sett krig på många platser. "Men jag kan inte låta bli att lägga märke till lägenheterna som har splittrats i två delar... och när jag får reda på att sex barn dödades under spillrorna i ett slag har jag inte mycket att säga om det."

Annons

Zelenskiy har kritiserat ineffektiviteten hos internationella organisationer som försöker ta itu med problemet med deportationer, såsom Internationella Röda Korset och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (57 länder).

Krigets barn, en officiell portal för Ukraina, listar 459 döda och 916 skadade barn i konflikten sedan den 26 januari. Enligt sajten deporterades 14,711 126 barn och XNUMX återlämnades.

Ukrainska människorättsaktivister har uttalat sig mot utvisningen av hundratals och tusentals medborgare.

Enligt det amerikanska utrikesdepartementet har siffror som sträcker sig från 900,000 1.6 till 260,000 miljoner ukrainare citerats, vilket inkluderar XNUMX XNUMX barn.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend