Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

Ukraina: EU och G7-partnerna är överens om pristak för ryska petroleumprodukter

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska unionen – tillsammans med den internationella G7+ Price Cap Coalition – har idag (3 februari) antagit ytterligare pristak för sjöburna ryska petroleumprodukter (som diesel och eldningsolja). Detta beslut kommer att drabba Rysslands intäkter ännu hårdare och minska dess förmåga att föra krig i Ukraina. Det kommer också att hjälpa till att stabilisera de globala energimarknaderna, vilket gynnar länder över hela världen.

Den kommer ovanpå pristak för råolja som gäller sedan december 2022, och kommer att komplettera EU:s fullständiga förbud mot import av sjöburen råolja och petroleumprodukter till Europeiska unionen.

Ursula von der Leyen, ordförande för EU-kommissionen, sa: "Vi får Putin att betala för hans fruktansvärda krig. Ryssland betalar ett högt pris, eftersom våra sanktioner urholkar dess ekonomi och kastar tillbaka den med en generation. Idag skruvar vi upp trycket ytterligare genom att införa ytterligare pristak på ryska petroleumprodukter. Detta har kommit överens med våra G7-partner och kommer att ytterligare urholka Putins resurser för att föra krig. Senast den 24 februari, exakt ett år sedan invasionen började, siktar vi på att ha det tionde sanktionspaketet på plats.”

Två prisnivåer har fastställts för ryska petroleumprodukter: en för "premium-to-crude" petroleumprodukter, såsom diesel, fotogen och bensin, och den andra för "rabatt-to-crude" petroleumprodukter, såsom eldningsolja och nafta, vilket återspeglar marknadsdynamiken. Maxpriset för premium-to-crude-produkter kommer att vara 100 USD per fat och maxpriset för rabatt-to-crude kommer att vara 45 USD per fat.

Pristaket för petroleumprodukter kommer att implementeras från och med den 5 februari 2023. Det inkluderar en 55-dagars avvecklingsperiod för sjöburna ryska petroleumprodukter som köpts över pristaket, förutsatt att de lastas på ett fartyg i lastningshamnen före den 5. februari 2023 och lossas i den slutliga destinationshamnen före den 1 april 2023.

Pristaken för petroleumprodukter och råolja kommer att övervakas kontinuerligt för att säkerställa deras effektivitet och effekt. Själva pristaken kommer att ses över och justeras efter behov.

Europeiska kommissionen har också idag publicerat ett vägledningsdokument om genomförandet av pristaken.

Annons

Bakgrund

Price Cap-koalitionen består av Australien, Kanada, EU, Japan, Storbritannien och USA.

EU:s sanktioner mot Ryssland visar sig vara effektiva. De skadar Rysslands förmåga att tillverka nya vapen och reparera befintliga, samt hindrar dess transport av material samtidigt som de minskar dess intäkter från export av fossila bränslen. Som svar på Vitrysslands inblandning i Rysslands militära invasion av Ukraina har EU också antagit en rad olika sanktioner mot Vitryssland 2022.

De geopolitiska, ekonomiska och finansiella konsekvenserna av Rysslands fortsatta aggression är tydliga, eftersom kriget har stört globala råvarumarknader, särskilt för jordbruksprodukter och energi. EU fortsätter att se till att dess sanktioner inte påverkar exporten av energi och jordbrukslivsmedel från Ryssland till tredjeländer.

Som EU-fördragens väktare övervakar Europeiska kommissionen verkställandet av EU:s sanktioner i hela EU.

EU står enat i sin solidaritet med Ukraina och kommer att fortsätta att stödja Ukraina och dess folk tillsammans med dess internationella partner, bland annat genom ytterligare politiskt, ekonomiskt och humanitärt stöd.

Mer

Kommissionens vägledning om oljepristak

Oljeimport: Vanliga frågor

Mer information om EU:s sanktioner

Vi får Putin att betala för hans fruktansvärda krig. Ryssland betalar ett högt pris, eftersom våra sanktioner urholkar dess ekonomi och kastar den tillbaka med en generation. Idag skruvar vi upp trycket ytterligare genom att införa ytterligare pristak på ryska petroleumprodukter. Detta har kommit överens med våra G7-partner och kommer att ytterligare urholka Putins resurser för att föra krig. Senast den 24 februari, exakt ett år sedan invasionen startade, siktar vi på att ha det tionde sanktionspaketet på plats. President Ursula von der Leyen - 03-02-2023

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend