Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Ukraina: Kommissionärskollegiet reser till Kiev för att stärka EU:s stöd och sektoriellt samarbete med Ukraina

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen reste till Kiev, åtföljd av 15 kommissionärer, för det första mötet någonsin mellan kollegiet och den ukrainska regeringen. Mötet äger rum rygg i rygg med toppmötet mellan EU och Ukraina, det första sedan starten av Rysslands anfallskrig mot Ukraina och beviljandet av kandidatstatus.

Mötet mellan kollegiet och Ukrainas regering sänder en stark signal om EU:s orubbliga åtagande att stå vid Ukraina så länge det tar, inklusive med en nytt hjälppaket på 450 miljoner euro för 2023 tillkännagav president von der Leyen. Detta bringar det totala stöd som hittills har gjorts tillgängligt för Ukraina sedan början av Rysslands krig från EU, dess medlemsstater och europeiska finansinstitut till ca. 50 miljarder €. Utöver detta arbetar kommissionen för ett bidrag på 1 miljard euro till snabb återhämtning. 

President von der Leyen sa: "Med kollegiets besök i Kiev sänder EU idag ett mycket tydligt budskap till Ukraina och vidare om vår kollektiva styrka och beslutsamhet inför Rysslands brutala aggression. Vi kommer att fortsätta att stödja Ukraina så länge det tar. Och vi kommer att fortsätta att lägga ett högt pris på Ryssland tills landet upphör med sin aggression. Ukraina kan räkna med att Europa hjälper till att återuppbygga ett mer motståndskraftigt land, som går vidare på sin väg att gå med i EU.”

På tröskeln till toppmötet mellan EU och Ukraina, sammanträdde kollegiet till regeringsmötet i Kiev under ordförandeskap av presidenten von der leyen och premiärminister Shmyhal, gjorde en sammanfattning av EU:s pågående stöd till Ukraina på olika områden, inklusive finansiellt, humanitärt, energi-, budgetstöd, diplomatiskt stöd, samt av Ukrainas reformansträngningar för att gå vidare på sin EU-väg, och beskrev ytterligare åtgärder för att förbättra det sektoriella samarbetet på ett antal områden. President von der Leyen träffade också president Zelensky för att diskutera nyckelfrågor på dagordningen mellan EU och Ukraina.

Ytterligare avlastningsstöd och förberedelser för återuppbyggnad

Efter utbetalningen den 17 januari av den första delbetalningen på 3 miljarder euroav det upp till 18 miljarder euro Macro-finansiellt bistånd+ (MFA+)-paket för Ukraina 2023, tillkännager kommissionen i dag ett nytt stödpaket värt 450 miljoner euro, inklusive 145 miljoner euro i humanitärt bistånd och 305 miljoner euro i bilateralt samarbete för att stödja snabb återhämtning av infrastruktur, öka Ukrainas motståndskraft och stödja reformprocessen.

Kommissionen bekräftade för den ukrainska regeringen att inrättandet av den Sekretariat för samordningsplattformen för flera organ i Bryssel går det bra, inklusive förberedelser för utstationering från G7-länder och andra partners. Detta tillkännagivande följer på det första mötet den 26 januari av styrkommittén för donatorernas samordningsplattform, som G7-ledarna kom överens om i december med den ukrainska regeringen. Samordningsplattformen kommer att vara nyckeln till att matcha behov och resurser för Ukrainas reparations-, återställnings- och återuppbyggnadsinsatser. Det kommer att ledas gemensamt av EU, Ukraina och Förenta staterna och kommer att biträdas i dess arbete av det tekniska sekretariatet, med ett kontor i Bryssel med kommissionen som värd och ett kontor i Kiev med Ukrainas regering som värd.  

Annons

I anslutning till mötet avslutade president von der Leyen och premiärminister Shmyhal en Strategiskt partnerskap för biometan, väte och annan syntetisk gaser. Detta samförståndsavtal kommer att utöka det pågående energisamarbetet mellan EU och Ukraina till förnybara gaser som biometan, väte och andra syntetiska och hållbart producerade gaser. Det bekräftar båda sidors åtagande att minska beroendet av import av fossila bränslen, särskilt rysk gas, och arbeta för klimatneutralitet.

Kollegiet till regeringsmötet gjorde det möjligt att diskutera Ukrainas omedelbara behov på plats, särskilt inom energisektorn, efter den riktade beskjutningen av vital energiinfrastruktur. EU:s civilskyddsmekanism, som Ukraina förväntas ansluta sig till i år, underlättar leveransen av ytterligare 2,400 3,000 generatorer, utöver de 157.5 15 som redan har levererats sedan krigets början. Ukrainas energistödfond, inrättad av energigemenskapen, på begäran av Europeiska kommissionen har redan nått över 35 miljoner euro för att täcka de omedelbara behoven inom energisektorn. EU har precis undertecknat ett avtal om att tillhandahålla de återstående XNUMX miljoner LED-lampor av de XNUMX miljoner som köpts till Ukraina, som redan har börjat levereras.

Reformer och ytterligare sektoriellt samarbete för att föra Ukraina närmare EU

Diskussionerna fokuserade också på reformprioriteringar och de steg som krävs för att hjälpa Ukraina att ytterligare anpassa sin lagstiftning till EU:s regelverk efter kommissionens analytiska rapport, som kompletterar kommissionens yttrande om Ukrainas ansökan om EU-medlemskap, som publicerades idag.

Kommissionen är fortfarande fast besluten att hjälpa Ukraina att ytterligare skörda den fulla potentialen i associeringsavtalet, inklusive dess djupgående och omfattande frihandelsavtal (DCFTA). I detta sammanhang kommer den prioriterade handlingsplanen för 2023–2024, som kartlägger nyckelområdena för genomförandet av DCFTA, att vara färdplanen för att förbättra Ukrainas tillträde till den inre marknaden. Kommissionen har också tillkännagett ett tekniskt biståndspaket för ACAA (Agreement on Conformity and Assessment and Acceptance of Industrial Products).

För att stödja Ukraina har kommissionen också lagt fram ytterligare åtgärder för att underlätta handeln, särskilt upphävandet av importtullar på ukrainsk export och kommer nu att föreslå att sådana åtgärder förlängs efter juni 2023. Inrättandet av Solidaritetsbanor har också hjälpt Ukraina att exportera sina varor och importera vad de behöver, med mer än 23 miljoner ton spannmål och relaterade produkter som redan transporterats via dessa alternativa vägar.

I området av roamingvälkomnade kommissionen förlängning med sex månader av frivilliga åtgärder från EU och ukrainska operatörer för överkomliga eller gratis samtal mellan EU och Ukraina. Tack vare detta arrangemang har cirka 4 miljoner människor som flyr kriget överkomliga anslutningar när de söker skydd i EU. Det nya upplägget omfattar nu även samtal till fasta nummer i Ukraina samt nya typer av operatörer. Parallellt har man kommit överens om en väg framåt för att inkludera Ukraina i EU:s "Roam Like at Home"-zon när det säkerställer ett fullständigt genomförande av EU:s regelverk på detta område.

Kommissionen meddelade också detta Ukraina kommer att ansluta sig till viktiga EU-program. I dag undertecknade kommissionen och Ukraina sin associering till Program för den inre marknaden (SMP). Detta avtal kommer att ge Ukraina stöd till företag, underlätta tillgång till marknader, gynnsam affärsmiljö, hållbar tillväxt och internationalisering. Det kommer att göra det möjligt för Ukraina att dra nytta av särskilda ansökningsomgångar inom programmet för små och medelstora företag, samt att delta i initiativ som Erasmus for Young Entrepreneurs och Enterprise Europe Network. Det kommer också att ge möjlighet att ansöka om finansiering till nationella statistikproducenter för produktion och spridning av statistik av hög kvalitet för att övervaka den ekonomiska, sociala, miljömässiga och territoriella situationen.

Diskussioner kommer snart att inledas om att Ukraina går med i andra viktiga EU-program som Connecting Europe Facility, som kan stödja Ukraina i att koppla samman dess energi-, transport- och digitala infrastruktur med EU.

Ukrainas förening till Horizon Europe och Euratoms forsknings- och utbildningsprogram är ett nyckelinstrument för att bevara och vårda Ukrainas forsknings- och innovationsekosystem. I dag meddelade kommissionen att den kommer att öppna en ny Horizon Europe Office i Kiev i mitten av 2023. Det kommer att främja EU-finansieringsmöjligheter, erbjuda tekniskt stöd till ukrainska forskare och innovatörer och stärka nätverken mellan ukrainska och europeiska institutioner.

Kollegiet diskuterade med den ukrainska regeringen EU-stöd till hjälpa Ukraina bygger om sina städer på ett högkvalitativt, hållbart och inkluderande sätt med Nytt europeiskt Bauhaus(NEB) gemenskap. I mars kommer NEB tillsammans med ukrainska partners (Covenant of Mayors East, Ro3kvit, ReThink) att lansera en kapacitetsuppbyggnadsprogram för ukrainska kommuner att förbereda återuppbyggnaden. Dessa och andra NEB-aktiviteter i Ukraina kommer att stärkas genom en ny "Phoenix"-initiativet. Som omedelbara steg kommer det att utveckla och ställa till förfogande för ukrainska städer spetskompetens från NEB-gemenskapen inom prisvärd och hållbar återuppbyggnad. Det kommer också att nätverka ukrainska städer med likasinnade i EU för att utbyta erfarenheter på väg mot klimatneutralitet och mer energieffektivitet. Det kommer att kombinera finansiering från Horizon Europes uppdrag för klimatneutrala och smarta städer och från Life-programmet, med omedelbar mobilisering av minst 7 miljoner euro för dessa förberedande åtgärder.

Bakgrund

Rysslands oprovocerade och omotiverade anfallskrig mot Ukraina har orsakat fruktansvärd mänsklig smärta och massförstörelse av städer och samhällen. Unionen har omedelbart mobiliserat stöd till den ukrainska regeringen för att behålla dess väsentliga funktioner, utöver det akuta och humanitära biståndet och det militära biståndet till Ukraina.

EU har gett stöd och välkomnat människor som flyr från Rysslands omotiverade invasion av Ukraina sedan invasionens tidiga dagar. Den 4 mars 2022 utlöste EU för första gången Direktivet om tillfälligt skydd, som syftar till att se till att alla som flyr kriget till EU har sin rätt att uppehålla sig, tillgång till bostäder, hälsovård, utbildning och jobb garanteras. Hittills har EU välkomnat runt 4 miljoner människor från Ukraina. Kommissionen har också fastställt en Solidaritetsplattform och lägga fram 10-punktsplan på Ukraina att samordna insatser mellan medlemsstaterna och EU:s organ och att ge riktat stöd för att välkomna flyktingar som flyr från rysk invasion. I oktober förra året lanserade kommissionen också EU:s talangpool pilotinitiativ för att hjälpa människor som flyr från invasionen att hitta ett jobb i EU.

För att stödja medlemsstater och regioner som välkomnar människor som flyr från Ukraina har kommissionen också skapat Cohesion's Action for Refugees in Europe (CARE). CARE införde maximal flexibilitet i sammanhållningspolitiken för att ge medlemsstaterna möjlighet att använda tillgängliga medel för 2014–2020 för åtgärder som stödjer flyktingar inom områden som att renovera och anpassa mottagningscentra eller härbärgen, tillhandahålla mobila sjukhus, sanitet och vattenförsörjning samt hjälpa människor att få tillgång till utbildning, utbildning, sysselsättning, boende, hälsovård och barnomsorg.

Dessutom tillåter CARE medlemsländerna att snabbt betala ut medel genom en förenklad betalning på 100 € per person och vecka i upp till 26 veckor för att täcka flyktingars omedelbara behov såsom mat, logi, kläder och transportkostnader. CARE inkluderade också möjligheten för Fonden för de sämst ställda att stödja grundläggande materiell hjälp som mat och kläder.

Genom dessa initiativ har upp till 17 miljarder euro gjorts tillgängliga från EU:s budget för medlemsländerna, som tar emot cirka 4 miljoner människor under tillfälligt skydd.

Hittills, med stöd av Europeiska kommissionen till de nationella utbildningssystemen, har nära 740,000 26 barn och ungdomar, som tvingats fly från Ukraina, gått i förskola eller skola i XNUMX EU-länder, Schweiz, Norge och Liechtenstein. Kommissionen har tillåtit maximal flexibilitet under Erasmus + -programmet för integrationen av ukrainska flyktingar, främjandet av europeiska värderingar eller kampen mot desinformation och falska nyheter.

EU har också beslutat att avbryta samarbetsprogrammen med Ryssland och Vitryssland och överföra 26.2 miljoner euro som ursprungligen planerades för projekt med dessa två länder för att stärka medlemsstaternas samarbete med Ukraina och Moldavien. EU införde också ändringar i den rättsliga ramen för 15 gränsöverskridande och transnationella samarbetsprogram som stördes av den ryska invasionen, för att säkerställa att projekt kunde fortsätta att genomföras av medlemsstaterna, inklusive för flyktingstöd.

Sedan krigets början har Team Europe-stödet som utlovats till Ukraina av Europeiska unionen, EU:s medlemsstater och europeiska finansiella institutioner uppgått till cirka 50 miljarder euro. Detta inkluderar:

  • Över 30 miljarder euro i finansiellt, budgetstöd, katastrofbistånd och humanitärt bistånd från EU:s budget, inklusive upp till 25.2 miljarder euro i makroekonomiskt bistånd för 2022 och 2023. 
  • Totalt 7.8 miljarder euro i bilateralt ekonomiskt och humanitärt bistånd som mobiliserats av EU, tillsammans med medlemsstaterna;
  • Över 82,000 500 ton naturabistånd med ett uppskattat värde på över XNUMX miljoner euro levererat till Ukraina från EU:s medlemsstater och partner via EU:s civilskyddsmekanism;
  • Militärt bistånd på 12 miljarder euro, varav 3.6 miljarder euro görs tillgängligt under den europeiska fredsfaciliteten.

Efter Europeiska rådets beslut att bevilja Ukraina kandidatstatus i juni 2022 kommer kommissionen att rapportera om de framsteg som Ukraina gjort för att ta itu med de reformprioriteringar som fastställts i kommissionens yttrande om dess ansökan om EU-medlemskap som en del av nästa utvidgningspaket, som förväntas publiceras hösten 2023.

Mer information

Webbplats – EU Ukraina står tillsammans

Faktablad – EU:s solidaritet med Ukraina – möte mellan kommissionärskollegiet och den ukrainska regeringen

Faktablad: EU:s solidaritet med Ukraina

Faktablad - Ukraina: Horizon Europe Office i Kiev

Faktablad – Ukraina: Stöd till forskare och innovatörer

Uttalande av president von der Leyen vid den gemensamma presskonferensen med Ukrainas president Zelenskyy 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend