Anslut dig till vårt nätverk!

Intervju

MEP McAllister: Vi kommer att stödja Ukraina så länge det tar 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kriget i Ukraina påminner oss om de mörkaste kapitlen i europeisk historia, säger David McAllister (bilden) (EPP, Tyskland) som är ordförande i riksdagens utrikesutskott. Se hela intervjun på parlamentets YouTube-kanal för att ta reda på hans åsikter om en potentiell internationell tribunal, beslutet att skicka stridsvagnar till Ukraina och möjligheten till vapenvila, vilket markerar det första året av Rysslands krig i Ukraina. Nedan kan du redan läsa några utdrag.

Vi är nu nästan ett år in i det här kriget. Trodde du att det skulle hålla så här länge?

Jag antar att var och en av oss blev totalt chockade den 24 februari när den fullfjädrade ryska invasionen av Ukraina började, eller som folk i Ukraina skulle säga "det andra skedet av kriget", som började 2014. Jag antar att ingen skulle ha förutsett detta resultat. Vad vi har sett är att ukrainarna har varit oerhört modiga i att försvara sitt land, sin frihet, sin frihet. De försvarar inte bara sitt eget land, utan försvarar europeiska värderingar.

Hur skulle du säga att detta krig har förändrat den globala geopolitiken och Europa i synnerhet?

Krig har kommit tillbaka till vår kontinent. Detta är en militär upptrappning, ett fullfjädrat krig, som många människor skulle ha ansett som otänkbart. Detta är inte bara ett krig från det största landet i Europa, Ryska federationen, mot det näst största landet till storlek, Ukraina, detta är ... en brutal, våldsam attack mot europeisk fred och säkerhet. Vi måste vara mycket tydliga när vi fördömer Ryska federationens handlingar och Putin, som är en diktator och står i spetsen för en terroristregim.

Skulle du säga att Europeiska unionen var naiv när det gäller Ryssland och Putin?

Tja, när man ser tillbaka så vet man alltid vad som kunde ha gjorts bättre. Jag tror att vi har sett de senaste åren att vissa av våra medlemsländer var alltför beroende av rysk energiimport. Detta har korrigerats. Den illegala annekteringen av Krim 2014 borde ha varit en verklig varningssignal om att mannen i Kreml har en plan, och denna plan har tillkännagetts genom ett antal intervjuer och tal under de senaste 10-15 åren.

Herr Putin och hans följe har detta "intressesfärbegrepp" från 19- eller 20-talet att allt som brukade vara det ryska imperiet fram till 1917 eller Sovjetunionen fram till 1991-92 uppenbarligen är i den ryska inflytandesfären. Det är helt bisarrt. Det är därför, om vi stöder Ukraina nu, så handlar det också om att ge en tydlig signal till den ryska diktatorn att detta inte får hända igen.

Parlamentet har krävt en krigsförbrytardomstol för att åtala Rysslands agerande i Ukraina. Vad krävs för att en sådan tribunal ska bli verklighet?

Det vi har sett i Ukraina påminner oss om de mörkaste kapitlen i Europas historia. Vi har sett upprörande krigsförbrytelser. Det är så chockerande vad de ryska styrkorna har gjort – att döda civila, att våldta kvinnor, att tortera oskyldiga människor. Det är krigsförbrytelser och de som är ansvariga för detta är krigsförbrytare.

Det finns bara en plats för krigsförbrytare i slutändan; att ställas till svars inför en internationell krigsförbrytardomstol. Det är därför som Europaparlamentet är mycket positivt, liksom många nationella parlament, för en särskild tribunal för krigsförbrytelser som begåtts av de ryska väpnade styrkorna i Ukraina. Det är mycket viktigt att vi noggrant dokumenterar alla krigsförbrytelser... Jag ber att herr Putin och andra en dag kommer att ställas till svars.

Européer stöder fortfarande Ukraina, men de är alltmer oroliga över inverkan på deras dagliga liv, särskilt ökningen av energipriserna. Hur länge kommer EU att kunna fortsätta stödja i Ukraina?

Naturligtvis påverkar detta krig medborgarna i EU: de stigande energipriserna du nämnde, inflationstakten och annat, men jämfört med bördan av det modiga ukrainska folket med miljontals mödrar och barn som tvingas lämna landet, där män måste slåss i frontlinjen mot de ryska inkräktarna... Jämfört med Ukraina är det en ganska mjuk börda vi måste dela på.

Det är anmärkningsvärt hur stor enigheten är bland västerländska samhällen. Mitt intryck är att EU-medborgarna mycket väl vet att om den ryske diktatorn lyckas i Ukraina kommer det inte att vara slutet. Han har meddelat att han kommer att rikta sig mot andra länder. Tänk på Moldavien eller Georgien, två länder som "vågade" ha en proeuropeisk, euro-atlantisk integrationspolitik. Ryska federationen är ett farligt land. Det är en farlig regim. Det är en tungt beväpnad kärnkraft. Den stora utmaningen för oss i Europa kommer att vara hur vi ska tackla Ryska federationen så länge någon som Putin är ansvarig i Kreml. Det kommer att vara den stora utmaningen och det är därför vi måste förbli enade.

Så stödet kommer att fortsätta så länge det tar?

Vi kommer att stödja Ukraina så länge det tar. Och i slutändan kommer kriget att ta slut. För att ett krig ska ta slut är förhandlingar om eldupphör det första steget. Ryska federationen talar om nödvändigheten av fred och vapenvila och att sedan skicka fler och fler trupper till frontlinjen. De beskjuter ukrainska städer. De angriper civil infrastruktur.

Jag har full förståelse för att den ukrainska ledningen inte litar på den ryska ledningen. Det är därför vi kommer att fortsätta att stödja Ukraina i deras försvar mot detta barbariska anfallskrig från Ryska federationen. Och när förutsättningarna finns, då kan vapenvila inträffa, och då kan detta leda till fred. Jag ber att det ska bli fred, men det måste vara en fred som inte är en rysk dikterad fred.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend