Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina

Österrikes sjätte plats i strukturen för investeringar i Ukraina är ett bra exempel på hur vår verksamhet kan samarbeta efter kriget är över

DELA MED SIG:

publicerade

on

Intervju med Vitaly Kropachov, ukrainsk affärsman och ägare av företagsgruppen Ukrdoninvest.

Journalist: Jag tackar dig för att du tog dig tid till den här intervjun. Ämnet för vår konversation är återuppbyggnaden av Ukraina efter kriget. Hur känns det ukrainska näringslivet idag? Särskilt verksamhet som inte är begränsad till ett företag eller ett verksamhetsområde.

Vitaliy Kropachov: På grund av kriget och de processer som åtföljer det ser vi tydligt en minskning av den ekonomiska utvecklingstakten. Det har blivit praktiskt taget omöjligt att göra planer för utveckling, som vanligtvis görs av alla företag. Ett stort antal stora industriföretag har slutat. Företag har inte tillräckligt med el, gas eller vatten. Till detta kommer problemet med utflödet av människor, som är särskilt akut i områden där det finns aktiva stridsoperationer eller som gränsar till sådana territorier. Många ukrainska företag är rädda för att investera i återuppbyggnad och utveckling av sina företag. Men hur länge denna trend kommer att pågå beror enbart på krigets varaktighet. När kriget är över kommer företagen att ha en chans att ompröva sina utvecklingsplaner och ekonomisk tillväxt kommer att börja.

- Vad händer med era företag idag? Förblir de sysslolösa?

Vissa företag står kvar, andra är på ockuperat territorium. Till exempel i Kreminna utvecklade vi ett gasproduktionsföretag, men idag är Kreminna i en aktiv stridszon.

– I vilken utsträckning kan du idag som företagare planera driften av dina företag efter kriget?

Teoretiskt är det möjligt. Genom att känna till våra tillgångar, graden av förstörelse av våra företag och allmänna trender i vår bransch förstår vi hur mycket ytterligare investeringar vi behöver göra för att föra dem till nivån före kriget. Jag ser fortfarande ett allvarligare problem, som många företag står inför idag, inte i investeringar, utan i arbetskraftsutflödet. Många människor har lämnat Ukraina och regeringen kommer att ha en allvarlig uppgift att stimulera deras återvändande. Och generellt sett, investeringsmässigt, har vi inte stannat för en minut, eftersom de branscher som vi arbetar i kräver ständig utveckling – slutar vi idag, så kommer vi inte att starta om ett år.

Annons

– Pratar du om kolbrytning nu?

Kolindustrin är en av dem. Vi har projekt som vi inte kan stoppa tekniskt. Även om de är nära den aktiva stridszonen. Men hur som helst är investeringar en lång process.

- Om vi ​​pratar om den ukrainska ekonomin som helhet, var ska vi börja dess återhämtning?

Om vi ​​talar om ekonomin som helhet är det första som kommer att vara nödvändigt att börja med en billig finansiell resurs. En billig europeisk resurs. Med detta menar jag de regler, diskonteringsräntorna, räntorna på lån som finns i europeiska länder idag. Sedan finns det ett behov av att återställa infrastrukturen. Börjar med energiinfrastruktur, som är under hot om förstörelse varje dag. Till och med just nu, när vi talar, har en luftvarning utlysts i hela Ukraina. Och målen för attacken kan återigen vara infrastruktur. Det råder stor brist på energiresurser idag. Och det kommer att bli nödvändigt att skapa en ny form, ett nytt system för distribution och energiproduktion i Ukraina. Det är otvetydigt. Och nästa steg är att öka den inhemska produktionen av gas och olja. Det är behovet av en ny regeringsstrategi för att ändra tullsatserna, reglerna för kreditfaciliteterna. I Ukraina finns det stora bevisade gasreserver, och den ukrainska ekonomin kan försörja sig med dem fullt ut. Det finns också stora outvecklade eller, ska vi säga, inte helt korrekt utvecklade oljereserver.

 Med andra ord, en av uppgifterna för ekonomisk återhämtning är oberoendet från energiimport, särskilt på gasmarknaden, där Ryssland hittills har varit en viktig leverantör?

Ja, du har rätt, och vi ser samma situation på oljeproduktmarknaden. Förra året hade vi brist på bensin och diesel. Det var enorma köer. Men sedan lyckades vi öka utbudet av petroleumprodukter från andra länder och situationen blev något normaliserad. Vi fick till och med petroleumprodukter från Österrike, vilket aldrig hade hänt tidigare. Och många andra länder i Europa gav oss sin transitkapacitet och började leverera petroleumprodukter till Ukraina för första gången.

Vilka sektorer av Ukrainas ekonomi har de bästa möjligheterna till modernisering? Och jag talar inte om restaurering eller identisk rekreation av det som var tidigare, utan om möjligheten till modernisering.

När vi talar om modernisering bör vi börja med att ändra själva inställningen till investeringar från utländska företag. Historiskt har det funnits en situation då de prioriterade sektorerna för investeringar i Ukraina har varit råvaruindustrier. Med andra ord industrier med lågt förädlingsvärde och brist på djupförädling. Ukraina har stora reserver av råvaror, men utvecklingen av sådana industrier kommer att göra lite för att stärka dess konkurrenskraft. Kom till exempel ihåg vilka stora volymer trä som exporterades från Ukraina, och det var i form av råvaror, timmer och inte slutprodukten. Vi behöver utveckla exporten av icke-råvaror. Skapandet av tekniska parker kan bli ett system för utveckling av industrier, vilket kan ge en produkt med högt mervärde. Som ett exempel övervägde vi för en tid sedan tillsammans med våra italienska partners en möjlighet att modernisera aluminiumverket i Zaporozhye. Och det mest effektiva projektet för dess modernisering visade sig vara en variant när anläggningen kompletterades med en teknikpark. I det här fallet skulle anläggningen producera primäraluminium och inom technoparken skulle den användas för att tillverka delar med högt mervärde. I vårt fall skulle det vara bildelar. Det finns många sådana exempel i Österrike. Man tillverkar till exempel växellådor för hela världen.

- Vilken roll kan utländska entreprenörer som investerar i Ukrainas ekonomi spela för dess återhämtning?

Hur som helst, historiskt har Ukraina alltid stabilt attraherat utländska investeringar. Efter att kriget började var det ett förståeligt fall i deras volym, men enligt finansdepartementet ersattes den nedgången redan under andra kvartalet förra året av tillväxt. Och i slutet av året hade vi en positiv investeringsbalans. För övrigt vill jag påpeka att Österrike är det sjätte största landet sett till investeringsprojekt. Det är intressant att även sådana länder som Polen, som har gett enorm hjälp till Ukraina sedan krigets början, ligger lägre (10:e plats). Vår relation med österrikiska företag är ett bra exempel på hur företag kan samarbeta efter kriget är över.

- Behöver Ukraina ytterligare utländska investeringar för att återställa ekonomisk tillväxt snabbare efter kriget? Exemplet med Grekland visar att det finns för- och nackdelar med utländska investeringar. Experter har noterat att efter finanskrisen i Grekland hamnade en stor del av den lokala ekonomin i händerna på utländska investerare. Om de får för mycket kontroll över landets ekonomi kan det bromsa dess ekonomiska tillväxt.

Situationen i Ukraina är något annorlunda. Ankomsten av europeiska investerare innebär definitivt stabilitet i landet. Om det finns europeiska pengar i Ukraina är det redan en garanti för stöd, inklusive krigs- och fredsfrågor. Modellen "vi ger dig våra pengar, hantera dina problem själv" passar inte oss. Ukraina söker medlemskap i EU, det vill integreras i det. EU är en stor familj där alla är enade och sammanlänkade. Det är därför vi behöver er teknik, vi behöver joint ventures med europeiska företag. Att nå en helt annan ekonomisk nivå och säkerställa både Ukrainas säkerhet ur militär synvinkel och dess konkurrenskraft på Europas och hela världens nivå. Jag är imponerad av europeiska företags tillvägagångssätt. Det är en partnerrelation och många europeiska och österrikiska företag har partnerföretag över hela världen. Vi har också denna erfarenhet. Vi etablerade ett joint venture med Sany Group of China och jag vet att detta företag också arbetar med Palfinger från Österrike.

– Du nämnde ett kinesiskt företag som heter Sany Group. Inom vilka områden samarbetar ni?

Samarbete med Sany Group är samarbete inom produktion av gruvutrustning. Detta företag tillverkar även utrustning för bygg- och vindkraftsproduktion.

– Du nämnde vindkraft. Är du intresserad av investeringar i alternativa energikällor?

Ja, vi är intresserade av sådana investeringar och med tiden kommer detta område i Ukraina att utvecklas aktivt. Men tyvärr är det idag faktiskt omöjligt att ägna sig åt alternativ energi i Ukraina. De flesta tillverkare överväger inte ens ansökningar om produktion av sådan utrustning, i synnerhet för användning av vindenergi, och dess leverans till vårt land. Plus den negativa effekten är oförmågan att fullt ut utnyttja möjligheterna i Svarta havets hamnar. Detsamma kan sägas om solenergi, på grund av skadorna på kraftledningar. Vind och sol kan definitivt bli ett 100% alternativ till traditionella energikällor, men att bygga en sådan anläggning i Ukraina idag är problematiskt. Och även om vi lyckas bygga en så blir det också problem att leverera energi till konsumenterna. Även om det råder brist på energi i det ukrainska energisystemet.

– Men planerar du att satsa på dem i framtiden?

Det finns flera vindkraftsprojekt i Ukraina idag som skulle kunna byggas. För tillfället i lugnare västra regioner arbetar man med att samla information, analysera möjligheter, utveckla projekt. Men du måste förstå att även i de mest utvecklade länderna i Europa tar det minst två år att bygga vindkraftsparker. Jag är säker på att denna sektor aktivt kommer att utvecklas efter kriget är över, men för närvarande är en sådan konstruktion osannolik på grund av den enkla leveranslogistiken. Svåra leveranser innebär en betydande ökning av kostnaden för producerad energi, särskilt jämfört med vad som kan byggas i EU. Samtidigt, om vi pratar om vår företagsgrupp, har vi ett vindkraftsprojekt, som vi ska börja bygga direkt efter kriget. Vi köpte även ett nätverk av elladdningsstationer. De kommer att vara utrustade med de mest kraftfulla 350 kilowatts fordonsladdningsenheterna i Europa. Vi planerar att installera de första stationerna redan denna månad. Detta projekt kommer att starta i Kiev.

– Låt oss återgå till frågor om politik. Om man jämför statens politik före och efter kriget, vad måste förändras på statlig nivå för att ekonomin ska utvecklas?

Vi kan parafrasera Churchills gyllene ord: "I ett land i krig kommer jag aldrig att kommentera min regering. Det finns vissa saker som inte är uppe för diskussion. Oavsett om någon gillar det eller inte. Zelensky är president för ett land i krig. Som gör allt i sin makt för att föra segern närmare Jag vet inte när kriget kommer att vara över, men vi kommer alla att stödja den politik som regeringen för idag.

- Och om vi talar om den ukrainska ekonomin i mer allmänna termer? Jämför bara Ukrainas ekonomi före kriget och efter det började? När allt kommer omkring har Ukraina redan gått igenom en hel del reformer relaterade till viljan att komma in i EU. Vad behövs för dess vidareutveckling?

Först och främst, för att ekonomin ska utvecklas måste kriget upphöra; utan det kommer inte Ukrainas ekonomi att börja fungera. För det andra måste Ukraina uppfylla kraven i EU:s associeringsavtal så snart som möjligt. Det handlar om de där sju punkterna som vi alla vet och pratar om så mycket. Och slutligen, efter eller på väg till EU, måste Ukraina ha rättvis tillgång till den europeiska marknaden. Detta är särskilt viktigt eftersom alla på global nivå redan har sett Ukrainas avgörande roll när det gäller att leverera spannmål och mat. I detta sammanhang är exemplet med Österrike, som förser sig med 91 % av sin egen mat, mycket intressant. Och ändå till och med under förkrigstiden fanns det leveranser av jordbruksprodukter från Ukraina till ett sådant land.

- Hur man kontrollerar de medel som kommer att tilldelas Ukraina? Är traditionella kontrollmetoder tillräckliga för detta ändamål? Flera alternativ har övervägts inom EU, inklusive att Ukraina inrättar en ny byrå, förstärkt av en tillsynsnämnd, som skulle omfatta företrädare för EU.

Denna fråga har en viss bakgrund. Är Ukraina idag medlem av Nato? De jure nej, de facto ja. Enligt antalet beväpningar vi får, enligt de standarder som vår armé växlar till, är vi faktiskt redan medlem i Nato. Och vi kan inte föreställa oss ytterligare utveckling av Ukraina utan Nato. Men det finns strikta förfaranden för en sådan anslutning. Det finns regler och de måste följas. Är Ukraina medlem i EU nu? Inte än, men vi kommer att vara där ändå, det är bara en tidsfråga. Kan Ukraina återhämta sig på egen hand idag? Definitivt inte. Den behöver hjälp, även från EU. Så varför ska vi vara rädda för EU-kontrollen om vi själva vill vara en del av den? Kontroll över användningen av medel är lika mycket hjälp från din sida som militär, ekonomisk eller humanitär hjälp. Och vad gäller de tekniska aspekterna bör sådan kontroll enligt min mening utövas inom ett enda organ. I denna fråga bör EU-länderna gå som ett block, inte separat. Precis som de hjälper oss att slåss, hjälper oss med vapen, på samma sätt som de ska fatta beslut om ekonomi och kontroll.

– Traditionellt sett kräver det att EU anslår medel samtidigt att reformer genomförs. Är det här alternativet lämpligt för Ukraina?

Under alla de senaste åren har Ukraina uttryckt sin önskan att bli en del av EU. Det är därför skapandet av statliga organ, som kommer att kontrollera användningen av medel, berätta vilka mekanismer som är nödvändiga i rättsväsendet, brottsbekämpning, media - det är en stor fördel för Ukraina. Vi kommer att komma bort från interna korruptionsskandaler. Vi kommer att ha en modell där vi kommer att bli Europa snabbare. Och Europa, inte i geografisk mening, utan i mental mening. Det kommer definitivt att påskynda vår integrationsprocess. Dessutom kommer skapandet av ett enda organ att göra det möjligt för oss att utöva kontroll mer effektivt och inte fastna i detaljer. När alla är ansvariga för något blir det ingen ordning. Vi vill övervinna vägen till EU så snabbt som möjligt, och mentaliteten är den viktigaste faktorn för att påskynda denna process.

– Du nämnde att problemet för ekonomisk tillväxt är det stora antalet människor som har lämnat Ukraina. Vad bör göras för att uppmuntra människor att återvända hem?

De sociologiska uppgifterna om hur stor andel av människor som har lämnat Ukraina är villiga att återvända hem är ganska opålitliga. Dessa människor kan delas in i många olika grupper – människor från områden där det pågår aktiv strid. Människor från lugnare områden som ville skydda sina barn och familjer. Människor som har förlorat sina hem och inte har någonstans att bo. Vad kan man göra för att få tillbaka dem? Först, ge sådana människor bostad. För det andra, ge dem jobb. För vår del har vi till exempel redan börjat utveckla sådana lösningar. Vår idé är att skapa bostadskomplex med produktionscykler. Inte bara för att få tillbaka människor, utan för att ge dem jobb. Vårt pilotprojekt kommer att lanseras i Kiev-regionen, men sådana komplex kan lanseras över hela landet. Landet kan inte vänta och dess ekonomi måste utvecklas. Så det är dags att göra något idag i områden där det inte finns några aktiva militära operationer.

– Och en separat fråga om din tv-kanal. När börjar den sändas?

Kanalen börjar sända den 1 februari. Medan vår ansökan övervägs av National Television and Radio Broadcasting Council, kommer kanalen att sända det helt ukrainska nyhetsmarathonet "United News" endast i digitalt format. Och efter återutgivningen av licensen kommer kanalen att starta under logotypen för Ukraine World News och utöka sin sändning till satellit.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend