Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

Erbjöd Biden Ryssland ukrainskt territorium?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

En europeisk tidning citerar en rapport som tillskrivs en rysk nyhetsbyrå att USA:s president Joe Biden skickade CIA-chefen William Burns på ett hemligt uppdrag till Moskva och Kiev i mitten av januari. Rysslands president Vladimir Putin skulle ha erbjudits 20 procent av ukrainskt territorium som en del av ett erbjudande om fred och ett slut på kriget. Vita huset för sin del avvisade kategoriskt detta påstående, skriver Salem AlKetbi, UAE politisk analytiker och tidigare kandidat för Federal National Council.

Men frågor kvarstår om bakgrunden och sannolikheten för denna fråga. Motbevisningen kom inte bara från Sean Davitt, biträdande pressekreterare i Vita husets nationella säkerhetsråd, och en amerikansk underrättelsetjänsteman.

Det finns också ett officiellt genmäle från den ryske presidentens talesman Dmitrij Peskov, som kallade nyheterna missvisande och helt osanna, och förnekade att CIA-chefen hade gjort ett hemligt besök i Moskva.

Tidningsrapporten återgav dessa anklagelser i samband med att förklara omständigheterna och bakgrunden till uttalandet från Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och USA:s president Joe Biden om utplaceringen av Leopard 2 och Abrams stridsvagnar till Ukraina. Parallellt rapporterade Washington Post att Burns hade gjort ett hemligt besök i Kiev innan USA tillkännagav att skicka stridsvagnar till Ukraina.

Han ska ha träffat president Volodymyr Zelensky och diskuterat utvecklingen i situationen med honom. Parlamentsledamöterna citerade också en europeisk tidningsrapport om att fredserbjudandet som avvisades av Ryssland och Ukraina gjordes mot bakgrund av en splittring i amerikanska beslutsfattande kretsar om hur man skulle hantera situationen i Ukraina.

CIA-chefen William Burns och USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan ska enligt uppgift söka en politisk lösning för att avsluta kriget för att fokusera sin uppmärksamhet på Kina, medan utrikesminister Anthony Blinken och USA:s försvarsminister Lloyd Austin fortfarande är fast beslutna att fortsätta stödja Kiev .

När man analyserar sådana rapporter kan man inte kategoriskt utesluta hypotesen om deras trovärdighet inför officiella förnekelser, även om de kommer från den ryska sidan, som vid första anblicken har egna intressen av att tillkännage sådana händelser eller till och med lämna dem utan officiella förnekelser, även när det gäller propaganda och för att betona styrkan i den ryska ställningen.

Annons

Det finns skäl att tro att utplaceringen av stridsvagnar inte är något annat än ett försök att utöva maximal press på Ryssland.

Den operativa effektiviteten för dessa stridsvagnar kommer inte att vara så hög som vissa föreställer sig, antingen för att antalet angivna stridsvagnar är begränsat (14 Leopard-2 stridsvagnar och 31 Abrams stridsvagnar), så det är svårt att lita på dem för att lösa markstrider, eller dessa stridsvagnar, eller åtminstone amerikanska stridsvagnar, kommer inte att ta sig in i Ukraina lika snabbt. Dessutom gör bristen på luftstöd deras uppgift på slagfältet extremt svår.

Kopplingen mellan utplaceringen av dessa stridsvagnar och Rysslands avslag på det påstådda amerikanska erbjudandet verkar inte övertygande. Förslaget avvisades inte bara i Kreml utan även bland det ukrainska ledarskapet, säger rapporten. Hur sann denna rapport än är, borde sökandet efter en väg ut ur krisen på underrättelsenivå redan finnas där.

Det finns nästan säkert hemliga kanaler mellan Ryssland och USA för att överväga en lösning på den ukrainska krisen, särskilt eftersom de flesta av USA:s mål i Ukraina har uppnåtts, både militärt och ekonomiskt.

USA:s bästa strategiska intresse för närvarande är att förhindra Ukrainakrisen från att eskalera till ett fullskaligt krig i Europa, med alla efterföljande konsekvenser som skulle innebära en strategisk katastrof för USA, som kan tvingas ingripa för att försvara sin europeiska allierade och överge tanken på att möta den växande kinesiska utmaningen i Asien.

Det är därför möjligt att USA kommer att försöka kontrollera pulsen på den ryska och ukrainska sidan. Sådan kommunikation är som försöksballonger för att mäta graden av acceptans av idén på båda sidor eller för att förbereda den allmänna opinionen att acceptera vissa eftergifter eller kompromisser, vanlig praxis för underrättelsekretsar under sådana omständigheter.

Den nuvarande situationen på plats är så komplex att det är svårt att förutsäga att någon av sidorna kommer att lösa konflikten militärt, vilket innebär en utdragen kris som oundvikligen kommer att sluta med att båda parter sätter sig vid förhandlingsbordet, som i de flesta militära konflikter i historien.

Samtidigt är det knappast tänkbart att Ryssland helt kommer att dra sig tillbaka från ukrainskt territorium om det inte blir ett fullständigt militärt nederlag för den ryska armén.

Detta är också osannolikt, eftersom den ryska ledningen har uttalat att den avvisar ett militärt nederlag för sitt land även om det tvingas tillgripa kärnvapen, så att en ukrainsk militär seger över den ryska armén också är svår att föreställa sig under rådande omständigheter . Så konflikten förblir inom ramen för ömsesidig utslitning om den fortsätter i denna takt.

Ovanstående analys betyder inte nödvändigtvis att ett amerikanskt erbjudande till Moskva är troligt, av den enkla anledningen att CIA-chefen William Burns tror att de kommande sex månaderna kommer att vara "mycket avgörande" för krigets slutliga utgång.

Burns tror att lösningen kommer att finnas på slagfältet under de kommande sex månaderna och att behovet av att bryta "Putins stolthet" är ett av de steg som krävs för att lösa krisen i Ukraina. Nu kommer han sannolikt inte att ge honom ett erbjudande som han i förväg vet att han inte kommer att acceptera. Så beslutet att skicka stridsvagnar till Ukraina kan ha varit nära kopplat till Burns besök i Kiev i januari.

Det var också kopplat till hans övertygelse att det var viktigt att med alla medel förhindra Ryssland från att avancera längre in på ukrainskt territorium och att skicka en tydlig signal till Kreml om att scenariot att förlora territorium som erövrats av ryska styrkor i Ukraina låg i korten, att Ukraina gick inte att erövra, att västvärldens stöd för Ukraina inte skulle avta och att skrämseln inte hade någon effekt på västerländska allierade. Allt detta skulle enligt amerikansk underrättelsetjänst kunna bryta Kremls stolthet och tvinga det att ompröva sitt ingripande i Ukraina.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend