Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina

Kommissionen föreslår att handelsförmånerna för Ukraina ska förnyas med ett år

DELA MED SIG:

publicerade

on

The Commission has proposed to renew the suspension of import duties, quotas and trade defence measures on Ukrainian exports to the European Union – known as the Autonomous Trade Measures (ATMs) – for another year. This is a continuation of the EU’s unwavering support for Ukraine’s economy and helps alleviate the difficult situation faced by Ukrainian producers and exporters because of Russia’s unprovoked and unjustified military aggression.

Huvudsyftet med uttagsautomaterna är att stödja Ukraina, men åtgärderna tar också hänsyn till EU-industrins oro. För detta ändamål, och med tanke på en betydande ökning av importen av vissa jordbruksprodukter från Ukraina till EU 2022, innehåller de förnyade uttagsautomaterna en påskyndad skyddsmekanism för att skydda unionsmarknaden vid behov.

Nästa steg

Förslaget kommer nu att behandlas av Europaparlamentet och Europeiska unionens råd i syfte att säkerställa en sömlös övergång från det nuvarande systemet för uttagsautomater till det nya.

Bakgrund

In force since 4 June 2022, the ATMs have had a positive effect on Ukraine’s trade to the EU. Together with the Solidarity Lanes, the ATMs have ensured that trade flows from Ukraine to the EU have remained remarkably stable in 2022 despite the disruptions caused by the war and against the general trend of a strong decrease of Ukraine’s trade overall.

Unilateral and temporary in nature, the ATMs significantly broaden the scope of tariff liberalisation under the EU-Ukraine Deep and Comprehensive Free Trade Area (DCFTA) by suspending all outstanding duties and quotas, as well as duties on anti-dumping and safeguard measures on Ukrainian imports in Ukraine’s hour of need.

Annons

Mer information

Renewed ATMs – Regulation

Övervakning av import från Ukraina som omfattas av handelsliberaliseringsåtgärder

EU:s handelsförbindelser med Ukraina

EU-åtgärder i solidaritet med Ukraina

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend