Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina

Global Security Initiative är lovvärt

DELA MED SIG:

publicerade

on

När världen vacklar på randen av kärnvapen-Harmageddon, under det tredje decenniet av 21-talet, är det värt att minnas den profetiska varningen från den pacifistiske fysikern Albert Einstein. Han är på rekord och varnar framtida generationer att "Jag vet inte med vilka vapen tredje världskriget kommer att utkämpas, men fjärde världskriget kommer att utkämpas med käppar och stenar", skriver Paul Tembe, People's Daily Online.

Baserat på bevis på saker som setts och utvecklas i Ryssland-Ukraina-konflikten, har helt klart de länder och regionala block som eldar detta krig genom att frakta gigantiska vapen ignorerat Einsteins varning.

Den förstörelse och förödelse som detta krig utlöste är uppenbar.

Det är också uppenbart att de länder och regionala block som uppflammar detta krig inte har lärt sig de tragiska lärdomarna från Irak, Afghanistan och Libyen.

I denna globala malström av kaos och osäkerhet, vad har informerat Folkrepubliken Kinas (PRC) otvetydiga politiska hållning i strävan efter fred och säkerhet?

Vid Boao Forum for Asias årliga konferens 2022, utvecklade president Xi Jinping Kinas policy och praxis i internationella angelägenheter för ett Global Security Initiative (GSI).

Som den primära initiativtagaren och implementeraren av GSI, är Kinas mål att förespråka en "gemensam, heltäckande, kooperativ och hållbar säkerhet"-arkitektur för att "gemensamt skydda världsfred och säkerhet".

Annons

Vad innebär och innebär detta i praktiken? Kina har blivit den största bidragsgivaren till FN:s fredsbevarande uppdrag bland fem permanenta medlemmar i säkerhetsrådet.

Kina-FNs freds- och utvecklingsfond, initierad av Kina, har tillhandahållit totalt 100 miljoner dollar i slutet av 2020, till förmån för mer än 100 länder och regioner.

Man undrar vad som hände mellan beskrivningen, i hans valkampanj, av president Joe Biden som en progressiv och "förvandlande ledare" och den nuvarande faktiska sittande i Vita huset, som har fortsatt sina föregångares krigshetspraxis i till exempel Iran, Kuba , och Jemen.

Därför är Kinas roll i strävan efter att säkra världsfreden och säkerheten lovvärd, vilket kan ses av Kinas fredsbevarande styrkor, huvudsakligen utplacerade i Afrika.

De flesta afrikanska länder är mottagliga för GSI eftersom det bygger på den strategiska storhet som Kina visade i kampen mot Covid-19-pandemin och den ekonomiska krisen där Kina gav minst 2.1 miljarder vacciner till 120 länder och organisationer för att överbrygga den globala immunitetsklyftan.

Detta är ett utmärkt exempel på att Kina "honorar sina åtaganden med konkreta åtgärder" eftersom "ojämn återhämtning helt enkelt förvärrar ojämlikheten över hela världen, vilket ytterligare vidgar klyftan mellan nord och syd".

GSI bygger alltså i huvudsak på följande normativa principer som bör vara av intresse för dem som ägnar sig åt orsaken till och att till vilket pris som helst sträva efter global fred och säkerhet.

För det första, att fred är en förutsättning för mänsklig och samhällelig utveckling, mer så i samband med att försöka bygga upp bättre efter det nya normala Covid-19. Fred och utveckling är sammanlänkade när det gäller att försvara människors liv och försörjning och främja gemensamma nyttigheter.

För det andra är samarbete och solidaritet nödvändigt för att hålla sig flytande och stabila handels-, industri- och leveranskedjor som är akut störda av både Ryssland-Ukraina-konflikten och Covid-19. Sådan världsomspännande solidaritet strider mot och motsätter sig i sin natur unilateralism och en mentalitet för kalla kriget 2.0, där länder är uppdelade mellan de som stöder krigets fortsättning i Ryssland-Ukraina (till största delen västerländska liberala demokratier) och de som förespråkar dialog och diplomati (till största delen icke- västländer).

För det tredje är den GSI som Kina föreslagit ett vettigt alternativ eftersom erfarenheten har lärt oss att varje land måste erkänna andra länders suveränitet och territoriella integritet i respekt för att upprätthålla FN-stadgan. Det som kommer att åstadkomma fred och säkerhet är principer och metoder för ömsesidig respekt, ömsesidig nytta och ömsesidigt lärande.

Vi gör klokt i att minnas den mänskliga vägtull som betalades efter första och andra världskriget, som resulterade i 20 miljoner dödsfall i det förra och 70 miljoner i det senare. Naturligtvis skulle den jordiska avgiften av ett kärnvapenkrig resultera i total förödelse av den mänskliga arten.

Varför ägnar sig då USA och Europeiska unionen i sin helhet åt att elda upp kriget mellan Ryssland och Ukraina i den dumdrisiga strävan efter att "försvaga" Ryssland och indirekt isolera Kina?

Detta är en anledning till att Sydafrika har valt en politik för "alliansfrihet" i detta krig och istället driver kampanj, liksom Brasilien och Indien (BRICS-medlemmar), för att främja och betona multilateralism istället för unilateralism, samarbete istället av konfrontation och win-win-resultat snarare än ett nollsummespel.

Denna hållning från RSA och Kina i deras aktiva stöd för GSI återspeglar i viss mån den alliansfria rörelsen som representerar 120 medlemsländer från den globala södern som var motståndare till kalla kriget 1.0, imperialism och kolonialism som för närvarande återspeglas av Biden-ledda USA och EU, vars resultat av destabilisering, krigshets, sanktioner, subjektiva fördömanden hotar själva överlevnaden för den mänskliga arten.

Truismen är relevant: "det är inte i antal, utan i enhet, som vår stora styrka ligger".

Man hoppas att ledarna i Washington, London och Bryssel kommer att lyssna på denna truism för att undvika att vara översittare och hegemoner som på sisyfiskt vis slåss mot den ofrånkomliga verkligheten i en multipolär värld där varje land och region erkänns och erkänns för vad de bidrar med till förrådet. av den kollektiva mänskliga civilisationen.

Om författaren: Paul Tembe är en sinolog och grundare av SELE Encounters. 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend