Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina

Ukraina, ett år efter: Ledamöterna diskuterar energiutsikterna med kommissionen och IEA  

DELA MED SIG:

publicerade

on

Talare framhöll att även om EU lyckades spara energi och diversifiera sitt utbud, måste det nu utveckla sin egen produktion och anpassa sig till en ny energiverklighet.

Du kan se inspelningen av diskussion och presskonferens.

Vid ett möte med industri-, forsknings- och energiutskottet (ITRE), talare inventerade situationen på energimarknaden ett år efter starten av den ryska aggressionen mot Ukraina och diskuterade framtidsperspektiv.

ITRE-utskottets ordförande Cristian Bușoi (EPP, RO) said: “It is a certainty that the world as we knew it has changed and that the weaponisation of energy by Russia already since 2021 has had enormous consequences in the world in general but in the European Union in particular.

“For that reason it is important, in a context where we are having to deal with challenges to security of supply, rising energy prices and infrastructure bottlenecks, that we keep in mind that this crisis is not over. All our efforts should go to consolidate the actions already taken and ensure that our industry remains competitive.”

Energikommissionär Kadri Simson (avbildad) said: “One year ago the Commission presented the REPowerEU Plan to end our dependency on Russian fossil fuels and diversify our sources. We have since sanctioned coal and oil and dramatically reduced our gas imports – all the while staying the course regarding our commitments under the European Green Deal. In fact, the carbon emissions dropped in Europe by 2.5% last year, according to the International Energy Agency. Achieving this has been a joint effort – the European Parliament is an important ally in our work, which is far from done! I also want to acknowledge the millions of Europeans who demonstrated solidarity and unity by adjusting their lifestyles when Europe was hit by the gravest energy crisis in decades.”

Internationella energibyrån Verkställande direktör Fatih Birol said: “Europe is to be commended for how it has weathered the energy crisis, particularly in terms of how it has reduced both its reliance on Russian energy and its emissions – while managing the social and economic impacts. But there’s no room for complacency. Securing natural gas supplies could be even more challenging next winter, and much more still needs to be done to ramp-up Europe’s clean tech industrial base.”

Annons

Under debatten framhöll parlamentsledamöterna behovet av att lägga mer kraft på energieffektivitetsåtgärder, som är en viktig del av EU:s policymix. Flera parlamentsledamöter efterlyste kortsiktiga åtgärder för att få ner energipriserna för hushåll och småföretag. Andra sa att ansträngningarna att säkra gasförsörjningen inte borde dämpa investeringar i förnybara energikällor. Vissa parlamentsledamöter varnade också för de möjliga effekterna av marknadsinterventioner, eller för att byta ut ett energiberoende mot ett annat när det gäller EU:s ökande LNG-import.

Bakgrund

Med det ryska kriget mot Ukraina, kollapsen av gasleveranserna till Europa från Ryssland och försämringen av energimarknaden, införde EU under loppet av 2022 en rad nödåtgärder: brådskande fyllning av strategiska reserver, den REpowerEU plan energibesparande åtgärderOch en tillfällig mekanism för att begränsa alltför höga gaspriser. Ytterligare åtgärder förväntas läggas fram eller antas under de kommande veckorna, såsom en reformera den europeiska elmarknaden, Liksom till underlätta spridningen av förnybar energi.

Mer information  

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend