Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

Putin gör en överraskningsresa till Mariupol

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Rysslands president Vladimir Putin gjorde ett överraskande besök i Mariupol, rapporterade ryska statliga medier på söndagen (19 mars), i vad som skulle bli Kremlledarens första resa till de ryskockuperade områdena i Ukrainas Donbas-region sedan krigets början.

Besöket kom efter att Putin rest till Krim på lördag (18 mars) vid ett oanmäld besök för att markera nioårsdagen av Rysslands annektering av halvön från Ukraina, och bara två dagar efter Internationella brottmålsdomstolen (ICC) utfärdat en arresteringsorder för den ryske ledaren.

Mariupol, som föll till Ryssland i maj efter en av krigets längsta och blodigaste strider, var Rysslands första stora seger efter att man inte lyckats erövra Kiev och istället fokuserade på sydöstra Ukraina.

Putin flög med helikopter till Mariupol, rapporterade ryska nya byråer med hänvisning till Kreml. Det är det närmaste frontlinjen som Putin har befunnit sig sedan i det årslånga kriget. Putin körde bil och reste runt i flera distrikt i staden, stannade till och pratade med invånarna.

Mariupol, vid Azovska havet, reducerades till ett rykande skal efter veckor av stridande. Organisationen för säkerhet och samarbete och Europa (OSSE) sa att Rysslands tidiga bombning av ett förlossningssjukhus i Mariupol var ett krig brottslighet.

ICC utfärdade en arresteringsorder på fredagen mot Putin och anklagade honom för krigsbrottet för att illegalt deportera hundratals barn från Ukraina, ett mycket symboliskt drag som isolerar den ryske ledaren ytterligare.

Medan Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy har gjort ett antal resor till slagfältet för att höja moralen hos sina trupper och prata strategi, har Putin i stort sett stannat kvar i Kreml medan han driver vad Ryssland kallar sin "särskilda militära operation" i Ukraina.

Annons

Kiev och dess allierade säger att invasionen, nu inne i sin 13:e månad, är ett imperialistiskt landgrepp som har dödat tusentals och fördrivit miljontals människor i Ukraina.

I Nevsky-distriktet i Mariupol, ett nytt bostadsområde byggt av rysk militär, besökte Putin en familj i deras hem, rapporterade ryska medier.

"Statschefen undersökte också Mariupols kustlinje i området kring yachtklubben, teaterbyggnaden, minnesvärda platser i staden", citerade Interfax-byrån till Kremls presstjänst.

Mariupol ligger i Donetsk-regionen, en av de fyra regioner Putin flyttade i september för att annektera. Kiev och dess västerländska allierade fördömde flytten som olaglig. Donetsk, tillsammans med Luhansk-regionen, omfattar större delen av Donbas industrialiserade del av Ukraina som har sett den största striden i Europa på generationer.

Ryska medier rapporterade på söndagen att Putin också träffade den högsta befälhavaren för sin militära operation i Ukraina, inklusive generalstabschefen Valery Gerasimov som är ansvarig för Moskvas krig i Ukraina.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend