Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina

Tidigare Brysseljournalist "tveksam" att lämna Ukraina efter nådresa

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

En före detta nationell tidningsjournalist har erkänt att han var ovillig att lämna Ukraina efter en humanitär hjälpresa till den krigshärjade nationen, skriver Martin Banks.

Chris White, som är 80, anslöt sig till andra volontärer i ett nyligen baserat barmhärtighetsuppdrag i Storbritannien till landet där de levererade diverse föremål, inklusive leksaker och godis för små barn.

Men han säger att när det gällde att återvända till sitt hem i Belgien var hans enda tanke att stanna i Ukraina för att ge ytterligare hjälp.

Han sa: "Jag ville inget hellre än att stanna i Ukraina. Jag hade en överväldigande önskan att hjälpa."

White tillade, "Jag gick därifrån med en djup tomhet i mitt hjärta för folket i Ukraina. Jag kommer aldrig att glömma glädjen i barnens ansikten när de visades in i rummet på ett vårdhem för att få godis och kex. De vuxna delade synligt min känsla när barn som förlorade sina hem – och i vissa fall familjemedlemmar – till krigets våld insåg vad som hände.”

White, tidigare från Daily Mail i Storbritannien, och en liten grupp medhjälpare fick utstå en ansträngande resa på väg från Storbritannien till Ukraina, via Belgien, Tyskland och Polen, för att leverera varorna som hade donerats av folket i Deal i Kent.

De som var inblandade i insamlingsuppropet var Donna Walker och hennes anhängare i Deal Kent Ukraine Appeal och White Cliffs Symphony Wind Orchestra, ledd av Graham Harvey.

Annons

White säger, "Ända till sista minuten blev jag uppmanad att ändra mig men jag åkte därifrån med min ukrainska förare i ett fyrhjulsdrivet fordon avsett för en ukrainsk arméenhet och laddad med Donnas senaste bidrag.

"Vi körde dag och natt – själva resan finansierades av Gary Cartwright, utgivare av EU Today – med bara ett stopp för en snabb tupplur efter att ha korsat in i Polen.

Vi hade bara stannat för att fylla bensintanken och hade räknat med att åka över från Polen till Ukraina på fredagsmorgonen men fick då dåliga nyheter. Papper för att bilen skulle passera gränsen hade inte lämnats in eftersom arméenheten var på uppdrag.

– Försening följde försening när vi försökte hitta ett annat fordon för att transportera godis och kex tillsammans med mat och rullstolar för de skadade. 

Sömnbrist och matförtvivlan växte och sedan meddelade min chaufför Olexsandr att en dam som heter Olena (engelsk stavning) skulle möta oss på den polska sidan av gränsen och ta bilen igenom, lasta donationerna i sin egen pick-up och lämna fyrhjulsdrift för armén att samla in.”

Gruppen tog sig till slut till ett hjälpcenter i Lviv "där vi möttes av det trevligaste gäng människor man kunde träffa."

De besökte ett flyktingcenter som främst huserar barn men även familjer från frontlinjeområden som förlorat sina hem. Gruppen gick också till ett rehabiliteringscenter för att se en 19-årig brittisk född och uppvuxen man av ukrainsk härkomst som tjänstgjorde i armén i Bhakmut och tappade båda benen strax under knäna. 

White sa: "Det var en lång bilresa och jag var orolig men tyckte att han var en charmig karaktär som är född i Wales."

"Han meddelade att han skulle stanna i armén när han var rörlig på konstgjorda ben och skulle köra drönare och liknande."

Nu säkert hemma i Belgien reflekterar White över upplevelsen och säger: "Ja, det är en krigszon. Som jag fick höra första morgonen var det fem flyglarm under natten. Sexton ryska drönare från Iran flög över Lviv. Elva sköts ner "men flera exploderade nära här".

"Föregående morgon fick jag veta att drönare "dödade fem människor i det här området i natt".

Han fortsatte, "Som jag sa till deras nationella TV-intervjuare och upprepade för dem: "Ukraina kämpar för sin egen överlevnad men också för Västeuropa och den fria världen". 

"Ingen jag träffade skulle kritisera EU, de uppskattar den hjälp de ger, men jag kunde inte upptäcka någon kritik av min kommentar om att länderna i Europa borde vara mer enade om att hjälpa Ukraina."

Han betalade resan till Donna Walker som "en anmärkningsvärd person."

"Dagen efter Putin invaderade Ukraina hörde hon att det rådde brist på kvinnliga personliga saker och så hon och hennes affärskollega James Defriend körde en last till Ukraina. Donna grundade Deal Kent Ukraine-uppropet och har hittills skickat mer än 52 massor av hjälp.

Donna sa: "Jag och James är båda häftiga och vi har precis fastnat i. Vi skickar saker för att hjälpa. Det värsta hittills var när vi fick reda på att de hade slut på kroppspåsar och att de måste använda papperspåsar. Vi kontaktade begravningsentreprenörer och sedan gav Brentford Council oss hela deras lager”.

Hon säger att om något skulle hända henne så har hon ordnat för att överklagandet ska fortsätta. 

Hennes vädjan har skickat flera skåpbilar och lastbilar till Ukraina i över ett år nu. Uppropet har lockat donationer till ett värde av mer än £700,000 20,000. De har skickat 200,000 XNUMX förpackningar blöjor, XNUMX XNUMX kartonger med medicinska produkter och täcker nu hela landet.

Donnas pappa Patrick McNicholas sa: "När andra stödgrupper kämpar tar vi över". 

I april 2022 angav en rapport överklagandets ukrainska bidrag till £30,000 XNUMX i veckan. 

Graham Harvey är en stark anhängare av Donna Walker Deal Kent Ukraine Appeal. Som tidigare Royal Marine Band Corps-mästare leder han nu den avtalsbaserade White Cliffs Symphonic Wind Orchestra som har samlat in £50,000 750 till nationella och lokala välgörenhetsorganisationer. En konsert nyligen samlade in XNUMX pund till Ukrainas överklagande och ett beslut fattades att spendera hälften på godsaker för barn och resten på en generator för en skola. 

Graham sa: "När jag fick veta att Donnas vädjan skickade två lastbilar i veckan till Ukraina blev jag förvånad. Det här området gör något som visar att de bryr sig."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend