Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

Kiev uppmanar ryssarna att inte adoptera Ukrainas "stulna" barn

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ukrainas vice premiärminister Iryna Vereshchuk uppmanade på tisdagen (28 mars) ryssarna att inte adoptera barn som hon hävdade "stulits i Ukraina" under kriget. Hon sa att de hade utvisats till Ryssland.

Miljontals människor har tvingats fly från Rysslands krig mot sin granne under de senaste 13 månaderna. Detta inkluderar familjer såväl som barn. Det är svårt att fastställa det verkliga antalet barn som deporterats till Ryssland.

I mars utfärdade Internationella brottmålsdomstolen (ICC) ett arresteringsorder mot Rysslands president Vladimir Putin, Maria Lvova–Belova, Rysslands kommissionär för barns rättigheter. De anklagades för krigsbrott och olagligt deporterade hundratals från Ukraina.

Vereshchuk uppgav på Telegram att föräldralösa barn "stals" i Ukraina och gavs upp för adoption av Ryssland.

Vereshchuk, samordnaren för sociala frågor, sa: "Jag rekommenderar starkt ryska medborgare att inte adoptera ukrainska föräldralösa barn som olagligt tagits från det tillfälligt ockuperade territoriet i Ukraina."

"Än en gång påminner jag alla ryska "adoptivföräldrar" och "vårdnadshavare": förr eller senare måste du svara."

Enligt ministeriet för integration av ockuperade områden i Ukraina är 19 514 ukrainska barn olagligt deporterade för närvarande.

Ryssland har inte dolt ett program som förde tusentals ukrainska barn till Ryssland. Men den presenterar det som en humanitär kampanj för att skydda föräldralösa barn och övergivna barn i konfliktområden.

Annons

Majoriteten av förflyttningen av barn och människor skedde under de första månaderna efter kriget, innan Ukraina inledde sin stora motoffensiv för att återta de östra och södra ockuperade områdena i slutet av augusti.

Rysslands försvarsdepartement uppgav i augusti att 3.5 miljoner människor fördes till Ryssland, vilket omfattar mer än en halv miljard barn.

I juli uppgav USA att Ryssland 260,000 XNUMX barn "tvångsförts" från sina ryska hem.

Ryska TASS-byrån citerade Vitaly Ganchev (en Moskva-installerad tjänsteman i Ryssland-ockuperade Charkiv-regioner) som sa på tisdagen att en grupp barn från regionen skickades till Ryssland förra sommaren med deras samtycke.

"Barnen är väl omhändertagna och de har alla nödvändiga bekvämligheter. Ganchev sa att vi kommer att fortsätta ta hand om dem tills deras föräldrar kommer tillbaka."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend