Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

Ukraina träffar ryskhållen stad djupt bakom frontlinjerna

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Ukraina slog till en järnvägsdepå och slog ut makten i den ryskockuperade staden Melitopol djupt bakom frontlinjerna på onsdagen (29 mars) mitt i växande tal från Kiev om ett motanfall mot ryska styrkor som utslitits av en misslyckad vinteroffensiv.

Overifierade bilder på internet visade explosioner som lyser upp natthimlen med strimmor av konturer i Melitopol, bas för den ryskkontrollerade administrationen i Zaporizhzhia, en av fem ukrainska provinser som Ryssland påstår sig ha annekterat.

Ukrainas exilborgmästare i staden bekräftade att det förekom explosioner där. Rysslands statliga nyhetsbyrå TASS, med hänvisning till tjänstemän som installerats i Moskva, sa att en järnvägsdepå var skadad och att strömmen slogs ut till staden och närliggande byar.

Melitopol, som hade en befolkning på omkring 150,000 XNUMX före kriget, är ett järnvägslogistiknav för ryska styrkor i södra Ukraina och en del av landbron som förbinder Ryssland med den ockuperade Krimhalvön.

Det fanns ingen offentlig information om de vapen som Ukraina kan ha använt för strejken. Staden ligger längst ut i räckvidden av Ukrainas HIMARS-raketer och inom räckhåll för nyare vapen sägs den utplaceras, inklusive luftuppskjutna JDAM-bomber och markuppskjutna GLSDB-ammunition som utlovats av USA. Ryssland sa att man sköt ner en GLSDB på tisdagen, första gången man har rapporterat att man gjorde det.

Strejken kan hämma Moskvas bakre logistik vid en tidpunkt då Kiev har föreslagit att det snart skulle kunna genomföra en motattack mot ryska invasionsstyrkor som inte har gjort några stora segrar i en månader lång offensiv trots krigets blodigaste strider.

Melitopol ligger söder om det ryskägda kärnkraftverket Zaporizhzhia, besökta på onsdagen av FN:s kärnkraftschef Rafael Grossi, som upprepade kraven på en säker zon där, och sa att situationen inte hade förbättrats och att striderna i närheten hade förvärrats.

RYSSISKT OVERNÅD MÅL INTE GÖRA VINSTER

Ukrainska styrkor har huvudsakligen hållit fast vid en defensiv fot sedan deras senaste stora framsteg för nästan fem månader sedan. Under den tiden har Moskva inlett en vinterattack med hundratusentals reservister och tusentals fångar som rekryterats från fängelser för sin privata Wagnerarmé.

Annons

Men när vintern övergår till vår, svävar frågorna över hur länge ryssarna kan fortsätta sin offensiv och när ukrainarna kommer att slå tillbaka.

Det finns tydliga tecken på att det ryska anfallet flaggas.

Det genomsnittliga antalet dagliga ryska attacker mot frontlinjen som rapporterats av Ukrainas generalstab har minskat i fyra raka veckor sedan början av mars, till 69 under de senaste sju dagarna från 124 veckan 1-7 mars. Bara 57 attacker rapporterades på onsdagen.

Journalister nära frontlinjerna väster om Bakhmut och längre norrut rapporterade också om en anmärkningsvärd nedgång i intensiteten av ryska attacker förra veckan.

En känsla av förväntan inför motoffensiven byggs upp inne i Ukraina.

På onsdagen publicerade Oleksiy Honcharenko, en lagstiftare, en video på sociala medier med dussintals bemannade ukrainska stridsfordon med sina motorer igång på ett stort öppet fält.

Ryssarna har inte gjort några betydande framsteg trots enorma offer på båda sidor, och ukrainska och västerländska tjänstemän säger att de misstänker att den ryska attackstyrkan snart kommer att förbrukas.

Ryska tjänstemän säger att deras styrkor fortfarande tar mark i strider gata för gata inne i Bakhmut, den lilla östliga staden som har varit deras främsta mål i månader. Men de har hittills misslyckats med att omringa den och tvinga ukrainarna att dra sig tillbaka, vilket hade verkat troligt för veckor sedan.

"Slaget om Bakhmut i dag har redan praktiskt taget förstört den ukrainska armén, och tyvärr har det också skadat Wagner Private Military Company allvarligt", sa Wagner-chefen Yevgeny Prigozhin i ett ljudmeddelande.

I sin kvällsuppdatering på onsdagen sa Ukrainas militära generalstab att de ryska styrkorna hade haft "en viss grad av framgång" i ansträngningarna att storma Bakhmut, men att Kievs styrkor fortsatte att stå fast och "avvärjde många fientliga attacker".

TANKAR FÖR VÅRENS MOTATTK

Brittisk militär underrättelsetjänst sa på onsdagen att ukrainarna framgångsrikt hade drivit tillbaka ryssarna från den huvudsakliga försörjningsvägen till Bakhmut och att de ryska attackerna i staden minskade.

Den senaste veckan släppte Moskva också en ny attack mot Avdiivka, en mindre stad längre söderut. Storbritannien sa att även detta inte hade lyckats uppnå vinster, samtidigt som det ledde till enorma förluster i rysk rustning.

Veckan har också sett ankomsten av de första fulla enheterna av västerländska huvudstridsstridsvagnar till Kiev, som för två månader sedan lovade att fungera som spjutspets för en motoffensiv när varmare väder torkar Ukrainas ökända sugande svarta lera.

I ett uppenbart svar rapporterade den ryska nyhetsbyrån RIA att Moskva hade skickat sina trupper hundratals nya och renoverade egna stridsvagnar.

Rysslands vice utrikesminister Sergej Ryabkov sade på onsdagen att en plan som tillkännagavs denna vecka för att placera ut taktiska kärnvapen på den allierade Vitrysslands territorium skulle tvinga Nato att bedöma situationens allvar.

Moskva har upprepade gånger pekat på hotet om att kriget skulle kunna förvandla kärnkraft, vilket västerländska regeringar till stor del avfärdar som ett försök att skrämma dem till att dra tillbaka militärt bistånd till Kiev.

USA:s president Joe Biden kallade utplaceringsutsikterna "oroande", även om Washington har sagt att de inte har sett några indikationer på att Ryssland var närmare att använda taktiska kärnvapen i Ukraina.

I Moskvas senaste flaggning av sin kärnvapenanfallsförmåga sa Rysslands försvarsminister på onsdagen att det hade börjat övningar med sina yars interkontinentalt ballistiskt missilsystem som involverar flera tusen soldater.

Ryabkov sa att Ryssland, som avbröt deltagandet förra månaden i sitt senaste vapenkontrollavtal med USA, inte längre gav Washington några uppgifter om kärnkraftsaktiviteter.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend