Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina

Vem är Vadym Stolar? Spekulationer och sanning

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Undersökning av detaljerna i den ukrainska politikerns personlighet

Vadym Stolar är en figur som det finns många olika rykten och myter om. I ukrainska massmedia och i världens massmedia dyker det upp material av nästan motsatt riktning då och då. Så vi bestämde oss för att studera mer i detalj vad som är fakta och fiktion. Så vi valde ut flera liknande anklagelser och analyserade dem baserat på data från öppna källor. Och vi skickade också en förfrågan till presstjänsten för den ukrainske politikern själv, som svarade på våra frågor.

Medierna rapporterar om Vadym Stolars filantropiska aktiviteter och hans påstått tvivelaktiga affärsprojekt, låt oss ta reda på det i tur och ordning.

Som Vadym Stolar själv nämnde spenderade hans ukrainska namnfond under krigsåret 271 miljoner UAH (nästan 7 miljoner euro) på bistånd till ukrainska medborgare, och det totala stödet uppgick till 350 miljoner UAH (cirka 9 miljoner euro).

Ett fullskaligt krig har pågått i Ukraina i mer än ett år på grund av Rysslands väpnade aggression. Och från krigets första dagar Vadym Stolars välgörenhetsstiftelse har hjälpt ukrainska soldater så länge de gett stöd till dem som lämnats hemlösa och som förlorat en eller båda föräldrarna. Han blev också en av välgörenhetsorganisationens filantroper "Future for Ukraine Charity Foundation", som hjälper krigsoffer.

Låt oss ta en detaljerad titt.

Fakta. Välgörenhet. Vadym Stolar är en av de mest framstående ukrainska filantroperna, och massmedia har många referenser till detta. Utöver den redan nämnda biståndssiffran kan du hitta specifik information om vem och vad han stödjer genom välgörenhetsorganisationer.

Annons

Om vi ​​pratar om att hjälpa militären så inkluderar det ambulanser för militärsjukhus, pansrade terrängfordon till frontlinjen, kläder och ammunition och högteknologisk utrustning som värmeavbildning, UAV och drönardetekteringsutrustning.

Vadym Stolar och hans stiftelser hjälper också de civila. Stödet riktar sig främst till internflyktingar. I synnerhet ger volontärer från Vadym Stolar Charitable Foundation humanitärt bistånd till ett brett spektrum av bosättningar i landet, inklusive hot spots. Information om dessa uppdrag är också allmänt tillgänglig i vissa oberoende massmedia.

Ett team av frivilliga och Vadym Stolar organiserar personligen humanitära uppdrag till regionerna, där de, förutom att överföra stora volymer bistånd, kommunicerar med invånare och fördrivna personer för att direkt få akut information om människors behov och ge nödvändig hjälp så snabbt som möjligt .

I våras rapporterades minst tre sådana uppdrag: till den södra staden Cherson, befriad från de ryska ockupanterna; till Charkiv, som lider av ständiga ryska attacker; till Druzhkivka i Donbas nära frontlinjen, och även väster om Ukraina, där ett stort antal internflyktingar bor.

Det nämns också andra sociala projekt som finansierats av Vadym Stolar Charitable Foundation i öppna källor. De syftar till psykologisk återhämtning och andlig väckelse för ukrainare.

Ett av de viktigaste projekten är "Vidnovys" (Recover), där barnfamiljer som förlorat sina hem eller föräldrar på grund av kriget rehabiliteras i de natursköna Karpaterna.

Dessutom bidrar Vadym Stolars medel till att återhämta skadade soldater, inklusive deras proteser utomlands, i Washington och Malta. De arbetar med komplexa fall och svåra amputationer av patienter, vilket kräver lämplig erfarenhet och expertis.

Tillsammans med välgörenhetsorganisationen "Future for Ukraine Charity Foundation" öppnade Stolar ett utvecklingsnav för barn i Warszawa, som besöks av mer än 300 barn varje månad, samt ett center för att tillhandahålla gratis socialbidrag till barn med autismspektrum störningar i Lviv som är det första centret på denna nivå i Ukraina.

Det bör nämnas att den ukrainska ställföreträdarens filantropi inte började med kriget. Vadym Stolar Charitable Foundation, skapad 2020, fokuserade på att övervinna konsekvenserna av covid-19-pandemin. Vadym Stolar har genomfört några enskilda projekt ännu tidigare.

Beskydd. I öppna källor kan du hitta följande referenser och information om denna aktivitet: " Museum of the History of Kiev - ett gemensamt projekt med affärsmannen Vagif Aliyev som genomfördes med Vadym Stolars ansträngningar och medel. Denna institution hade inte sin egen lokaler i åtta år, men tack vare kunder fick det äntligen en ny byggnad".

Dessutom, 2014, som en del av förberedelserna för firandet av 200-årsdagen av födelsen av den berömda ukrainska poeten Taras Shevchenko, finansierade Vadym Stolar skapandet av en digital databas för Shevchenkos nationalmuseums bibliotek och bidrog till museets anslutning till Internet.

Politik. Detta område väcker frågor. Faktum är att Vadym Stolar är medlem i det politiska partiet "Oppositionsplattform - för livet" och tillhör dess parlamentariska fraktion, till vilken ukrainare har en tvetydig inställning. Som svar på våra frågor förklarar Stolar att hans enda politiska mål är att återställa Ukrainas fred. Men i början av ett fullskaligt krig blev det klart att fred inte kan uppnås demokratiskt.

Vi kan se från publikationerna på Vadym Stolars officiella sidor att han kallade det ett krig från krigets första dagar, och Ryssland - angriparlandet. Därför är det extremt svårt att misstänka honom för sympatier och samarbete med Kreml. Men för större säkerhet analyserade vi relevanta publikationer från ukrainska massmedia. Som ett resultat upptäckte vi att Vadym Stolar kallas "pro-rysk" i känslomässiga och skarpt negativa material med alla tecken på beställda publikationer. Därför har vi inte hittat bekräftade kopplingar till angriparlandet.

Så mycket av informationen om Vadym Stolar som når allmänheten är rykten eller skvaller utan någon grundläggande grund. Och politikern själv ger svar på de där fakta som väcker frågor.

Företag. Vadym Stolar kallas ofta för affärsman men ser sig själv mer som en investerare. Han äger investeringsfonder som investerar i fastigheter och olika startups. Enligt politikerns presstjänst betalade Vadym Stolar skatt för 24.5 miljoner UAH (över 600,000 2022 euro) år 9 från de erhållna utdelningarna. Enligt denna indikator rankas han tvåa bland alla folkdeputerade i Ukraina i den nionde konferensen.

Samtidigt har det under de senaste månaderna dykt upp information i massmedia om påstådda gemensamma affärer med chefen för Ukrainas presidents kansli, Andriy Yermak, med hans ställföreträdare Oleg Tatarov, och även med den avskyvärda politikern Viktor Medvedchuk, anklagade av förräderi och utbytt mot fångna försvarare av Azovstal. Vadym Stolar tillbakavisar dock sådana rykten i sitt svar på vår förfrågan, och vi har inte kunnat hitta dokument som skulle bekräfta detta.

En detalj till: ställföreträdaren kallas periodvis i media för nästan stadens mest framstående "utvecklare". Vi frågade också om detta. Med hänvisning till sin inkomst- och egendomsdeklaration försäkrar han dock att han aldrig ägt något av de exploateringsbolag som tillskrivits honom.

Det är inte lätt att korrekt dra slutsatserna om Vadym Stolar, för även om han är politiker, är han inte en särskilt offentlig person. Som Mr. Stolar säger om sig själv, "han vill fokusera på sin familj och sitt arbete, inte gräva i smutsen." För, som de säger, någon behöver definitivt det om de pratar om dig. Frågan är bara vem?

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend