Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

Ukrainas fredsplan enda sättet att avsluta Rysslands krig, säger Zelenskiy-assistenten

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Kievs fredsplan är det enda sättet att avsluta Rysslands krig i Ukraina och tiden för medlingsinsatser har passerat, sa en toppassistent till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy.

Chefsdiplomatisk rådgivare Ihor Zhovkva sa att Ukraina inte hade något intresse av en vapenvila som låser ryska territoriella vinster och ville genomföra sin fredsplan, som förutser ett fullständigt tillbakadragande av ryska trupper.

Han tryckte tillbaka på en uppsjö av fredsinitiativ från Kina, Brasilien, Vatikanen och Sydafrika under de senaste månaderna.

"Det kan inte finnas en brasiliansk fredsplan, en kinesisk fredsplan, en sydafrikansk fredsplan när du talar om kriget i Ukraina", sa Zhovkva i en intervju sent på fredagen.

Zelenskiy gjorde en stor insats för att uppvakta Global South denna månad som svar på fredsåtgärder från några av dess medlemmar. Han deltog i Arabförbundets toppmöte i Saudiarabien den 19 maj och förde samtal med värden kronprins Mohammed bin Salman, Irak och andra delegationer.

Han flög sedan till Japan där han träffade ledarna i Indien och Indonesien - viktiga röster i den globala södern - vid sidan av toppmötet för de sju stora ekonomiska stormakterna i Hiroshima.

Även om Kiev har starkt stöd från väst i sin kamp mot Kreml, har det inte vunnit samma stöd från den globala södern – en term som betecknar Latinamerika, Afrika och stora delar av Asien – där Ryssland har investerat diplomatisk energi i flera år.

Moskva har stärkt banden med globala sydmakter under kriget i Ukraina, bland annat genom att sälja mer av sin energi till Indien och Kina.

Annons

Som svar på ett västerländskt embargo mot sjöburen rysk oljeimport, har Ryssland arbetat för att omdirigera leveranser från sina traditionella europeiska marknader till Asien, Afrika, Latinamerika och Mellanöstern.

Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov, som var i Nairobi i måndags i hopp om att kunna knyta en handelspakt med Kenya, har upprepade gånger rest till Afrika under kriget och St Petersburg ska vara värd för ett toppmöte mellan Ryssland och Afrika i sommar.

Som ett tecken på hur Ukraina försöker utmana Rysslands diplomatiska inflytande, inledde Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba sin andra krigsresa i Afrika förra veckan.

Ukrainas Zhovkva sa att att vinna stöd i den globala södern var en högsta prioritet. Medan Ukraina fokuserade på förbindelser med västerländska partners i början av invasionen, var att säkra freden en angelägenhet för alla länder, sade han.

Han tonade ner utsikterna för uppmaningar till dialog med Ryssland från påven Franciskus som beskrev Ukrainas ockuperade områden som ett "politiskt problem".

"I denna period av öppet krig behöver vi inga medlare. Det är för sent för medling", sa han.

'FREDSTOPPMÄT'

Zhovkva sa att reaktionen på Ukrainas 10-punkters fredsplan hade varit extremt positiv vid G7-toppmötet.

"Inte en enda formel (punkt) hade några farhågor från (G7) länderna," sade Zhovkva.

Kiev ville att G7-ledare skulle hjälpa till att ta med så många globala sydledare som möjligt till ett "fredstoppmöte" som föreslagits av Kiev i somras, sade han och tillade att platsen fortfarande diskuteras.

Ryssland har sagt att det är öppet för fredssamtal med Kiev, som avstannade några månader efter invasionen. Men den insisterar på att alla samtal ska baseras på "nya realiteter", vilket innebär att den deklarerade annekteringen av fem ukrainska provinser som den helt eller delvis kontrollerar - ett villkor som Kiev inte kommer att acceptera.

Kina, världens näst största ekonomi och Ukrainas främsta handelspartner före kriget, har hyllat en 12-punktsvision för fred som kräver vapenvila men som inte fördömer invasionen eller tvingar Ryssland att dra sig tillbaka från ockuperade områden.

Peking, som har nära band med Rysslands ledarskap, skickade den här månaden toppsändebud Li Hui till Kiev och Moskva för att uppmuntra fredssamtal.

Zhovkva sa att sändebudet informerades i detalj om situationen på slagfältet, vid kärnkraftverket i Zaporizhzhia, elnätet och överföringen av ukrainska barn till Ryssland, vilket Kiev säger är ett ryskt krigsbrott.

"Han lyssnade mycket uppmärksamt. Det fanns inget omedelbart svar ... vi får se. Kina är ett klokt land som förstår sin roll i internationella angelägenheter."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend