Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina

Korruption hotar Ukrainas anslutning till EU, varnar experter.

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

All politisk förföljelse i Ukraina är oförenlig med folkets valda kurs mot EU-medlemskap, varnar den Brysselbaserade experten Manel Msalmi.

"Politisk förföljelse av ukrainska företag mitt i landet under kriget är oacceptabelt och skadar den europeiska utvecklingen av Ukraina." Internationella rådgivare för Europeiska folkpartiet i Europaparlamentet och en högt respekterad expert inom området mänskliga rättigheter, sa till EU Reporter.

"I dag har antalet fall när vi får veta från europeiska publikationer att ukrainskt företag fortsätter att förtryckas av brottsbekämpande myndigheter i det krigförande landet blivit fler. Och detta tryck har en korrupt eller politisk grund." den Brysselbaserade experten fortsatte.

"Jag anser att det är absolut oacceptabelt i en stat som har valt en europeisk utvecklingsväg och bekänner sig till europeiska värderingar.

"Respekt för mänsklig värdighet och rättigheter, frihet, demokrati, jämlikhet och arbetstagares rättigheter enligt EU:s förordningar, och viktigast av allt, rättsstatsprincipen är nära och begripliga världsbildsprinciper för varje ukrainare. Om europeisk integration är en prioritet för de ukrainska myndigheterna , Ukrainas närmande till EU bör ske både på nivån av lagar och på nivån av sociala normer och regler som finns i vårt samhälle."

Den 25 maj 2023, under en medieintervju, talade ägaren till den ukrainska industri- och investeringsgruppen Aurum, Alyona Lebedieva, om unika exempel på press på ukrainskt företag under krigstid, och i synnerhet gissel av "företagsanfallare".

"Faktum är att jag inte tror på ukrainsk rättvisa som den ser ut just nu. Låt oss ta det nyligen uppmärksammade fallet mot chefen för högsta domstolen, den viktigaste personen i Ukrainas rättsväsende”, sa hon och syftade på Vsevolod Serhiiovych Kniaziev, president för Ukrainas högsta domstol som fängslades den 15. maj 2023 samtidigt som han påstås ha fått en muta på 2.7 miljoner dollar som rapporterades av Kyiv Post ha delats med så många som 10 andra domare.

Annons

"Och det finns fler sådana exempel," fortsatte hon. "Jag ser tydligt att om Ukraina vill inkluderas i det civiliserade samhället måste det radikalt förändra allt. Det finns inget magiskt piller, vi har en lång och svår resa framför oss! Dessa är cancertumörer, och det är ingen lätt kamp! Jag väntar på slutet av alla domstolsförfaranden i Ukraina och jag förbereder mig för Europakonventionen.”

Matthew A. Rojansky, chef för Kennan Institute vid Woodrow Wilson International Center for Scholars, har också lyft fram det hot som en sådan miljö utgör för Ukrainas framtida EU-anslutning: ”Företagsräder i Ukraina är ett brett diskuterat och rapporterat problem som allvarligt skadar investeringar och ekonomisk utveckling, utsikterna för europeisk integration och vanliga människors välfärd. Ändå är fenomenet raiding i sig självt endast dåligt förstått.

"Ett försök att förbättra klimatet för företag och investeringar i Ukraina måste börja med att inse rötterna till ekonomins dysfunktion, inklusive den ständiga svagheten i äganderätten. Utan starka äganderätter kommer marknadsaktörer sannolikt att förvägras de huvudsakliga fördelarna med ekonomisk aktivitet, vilket minskar incitamenten för sådan verksamhet och hämmar tillväxten.”Stämningen i Bryssel och faktiskt alla europeiska huvudstäder ligger bestämt bakom den ukrainska anslutningen: korruptionscancern hotar dock att spåra ur processen, och som vi ser från fallet med Vsevolod Serhiiovych Kniaziev är detta ett problem som går till de högsta nivåerna i landet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend