Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina

Ukrainas spannmålsindustri: Exporten stark trots ryska störningar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den ukrainska spannmålssektorn ökar sina havsexportvolymer även när Ryssland fortsätter att inrikta sig på nyckelinfrastruktur för spannmålsexport, enligt ukrainsk media. Censurera.

Rysslands invasion av Ukraina och beskjutning av större städer sedan februari 2022 stoppade till stor del driften av ukrainska hamnar och exportvägar i Svarta havet, som är avgörande för ekonomin och för leveransen av spannmål till internationella marknader. Med miljontals ton spannmål instängt i lager var Ukrainas roll som "Europas brödkorg" hotad.

Black Sea Grain Initiative, som lanserades med deltagande av Ukraina, Ryssland, FN och Turkiet, ledde till att exporten återupptogs från tre Svartahavshamnar. Två fartyg som tillhör den schweiziska handlaren Harvest Commodities – M/V Riva Wind och M/V Arizona – var bland de första som framgångsrikt lämnade hamnen i Odessa som en del av Black Sea Grain Initiative i augusti 2022, och levererade 110,000 2022 ton spannmål till världsmarknaderna. Från augusti 2023 till juli 32.9 exporterades XNUMX miljoner ton jordbruksprodukter från Ukraina till länder i Afrika, Asien och Europa.

Den 17 juli 2023 drog Ryssland sig ur Black Sea Grain Initiative och attackerade under de följande veckorna spannmålsinfrastruktur i större hamnar, inklusive Odessa och Chornomorsk, för att avbryta ukrainsk tillgång till världsmarknaderna.

“The grain infrastructure of international and Ukrainian traders and carriers Kernel, Viterra, CMA CGM Group were the most affected. This was a terrorist act not against Ukraine, but against the whole world,” Minister of Agrarian Policy Mykola Solskyi told Censor. 

Följande månad öppnade den ukrainska flottan nya tillfälliga rutter för förflyttning av civila fartyg från hamnarna i Odessa-regionen. Även om dessa var under skydd av den ukrainska militären, var skeppsägarna till en början försiktiga med att använda den nya rutten eftersom Ryssland hotade att se alla fartyg som seglade till Ukraina som potentiella mål. Antalet fartyg på väg till hamnarna i Odessa-regionen ökade dock, med stöd av konsekvent stark efterfrågan från internationella kunder.

“In August, we opened a temporary corridor through the Black Sea. It worked thanks to the support of our Armed Forces and the trust of international partners. Every day, the number of ships entering the ports has been increasing,” said Minister Solskyi. One of these international partners, Niels Troost, an investor in Harvest Commodities whose ships were first to leave Odessa in August 2022, agreed. “We had full confidence and trust in these projects and immediately agreed to be among the first ones to work together with our Ukrainian partners,” he said.

Annons

Under de första tre månaderna använde 100 fartyg den nya sjökorridoren och den 19 december hade mer än 300 lastfartyg seglat från hamnar i Svarta havet och exporterat 10 miljoner ton last till 24 länder i världen.

Samtidigt växer exportrollen för de ukrainska hamnarna vid Donaus mynning, inklusive Reni, Ust-Dunaisk och Izmail, som kunde undvika Rysslands havsblockad. Lastomlastningen i dessa Donauhamnar för januari-november 2023 nådde 29.4 miljoner ton, vilket är mer än dubbelt så mycket som för samma period 2022 (14.5 miljoner ton).

“The Danube transport corridor performed a very important function. When the ports of Great Odessa were not working, the Danube transport corridor took over almost 50% of all export and import volumes. This became our new alternative route,” emphasised the Deputy Prime Minister for Reconstruction and Minister of Community Development, Territories and Infrastructure, Oleksandr Kubrakov.

Enligt uppgifter från statens tullmyndighet har 27 miljoner ton spannmål exporterats sedan början av det nya regleringsåret (juli-juni) till den 17.48 december. Bara i december 2023 nådde exportvolymerna 4.39 miljoner ton. Tack vare den nya havskorridoren kommer Ukraina att kunna exportera 50 miljoner ton spannmål och oljeväxter från 2023 års skörd, samt cirka 10 miljoner ton vegetabiliska oljor och mjöl, till världsmarknaderna, uppskattade Ukrainian Grain Association (UGA) ).

“We will be able to sell most of the grain and other products. For us, this is more than 50% of the country’s foreign exchange revenue, which stabilizes the hryvnia. I think there is not much of a choice: either the crop will rot, or we will be able to sell. Of course, it is better to sell,” the president of the UGA, Mykola Gorbachev, told Censor.  

Izmail har blivit ett exportnav nära Donaus mynning. Harvest Commodities är också investera i byggandet av egna lager, vilket ger viktig modern infrastruktur för att öka spannmålsexporten från detta nya handelsnav.

“Our investments in local infrastructure and logistics not only create jobs and bring foreign currency to the region, but also ensure that grain from Ukraine will continue to play an important role in providing food to consumers from third world countries, including Africa,” said Niels Troost, an investor in Harvest Commodities.

Förutom investeringar i Donauregionen fortsätter den schweiziska handlaren att exportera ukrainskt spannmål från hamnar i Svarta havet. Ihor Kopytin, en folkdeputerad och medlem av kommittén för nationell säkerhet, försvar och underrättelser, tackade Troost och hans företag med tack för deras stöd för genomförandet av ukrainska spannmålsinitiativ och investeringar i lokal infrastruktur.

Förtroendet och förtroendet hos företag och internationella partners som Harvest Commodities säkerställer inte bara försäljningen av produkter från ukrainska bönder, utan bidrar också till global livsmedelssäkerhet. Mer än 40 länder och internationella organisationer gick med i initiativet Grain from Ukraine, lanserat av president Volodymyr Zelensky. Tillsammans med ledande privata företag har de redan samlat in mer än 220 miljoner dollar för inköp av spannmål från ukrainska bönder, produkter som levereras till länder som lider mest av livsmedelsbrist.

Sedan starten av detta initiativ har Ukraina, med deltagande av FN:s världslivsmedelsprogram, skickat 170,000 60 ton vete till Etiopien, Somalia, Jemen och Kenya. Programmet är planerat att utökas till Nigeria, Sudan, Moçambique, Malawi, Madagaskar, Djibouti, Liberia, Mauretanien, Libanon och andra länder. Som en del av programmet kommer ett XNUMX-tal fartyg lastade med spannmål att skickas till de fattigaste länderna i Afrika.

According to Minister Solskyi, this proves that Ukraine managed to maintain its status as a reliable food exporter despite the war. Commenting on the results of the first year of the Grain From Ukraine initiative, Minister Solskyi told Censor: “Our partners see that Ukraine is an efficient and reliable exporter despite extremely difficult conditions. They see that we fulfil our obligations even during the war and despite the shelling from Russia, because we understand that our exports affect people’s lives in many countries, market prices, and world food security.

“It is very significant that we have restored the work of the Ukrainian maritime corridor and the Grain From Ukraine programme is returning to the ports of Greater Odessa.”

Foto: Erik-Jan Leusink on Unsplash

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend