Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina

Ferrexpo under ständig press i Ukraina

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ukrainska entreprenörer och anti-korruptionsförespråkare har kritiserat riksåklagarens revisionsrapport, som säger att trycket på inhemska företag har minskat och 19 % av fallen mot ukrainska företag av brottsbekämpande myndigheter har lagts ned. Entreprenörer påpekar att inte ett enda uppmärksammat fall har lösts. Även multinationella företag, som medicinföretaget Sinevo och metallurgiska koncernen Ferrexpo, har det kämpigt. Ukrainas företagsombudsman konstaterar att affärerna i Ukraina har återupptagits bara sex månader sedan kriget började.

Dmytro Tuzov, en av Ukrainas ledande journalister, höjer detta ämne i hans Ukrainska Pravda-blogg.

Reportern citerar yttrandet från "Manifest 42", en koalition av entreprenörer som står enade för att bekämpa regeringens tryck på näringslivet. Denna rörelses representanter tror att tillslaget mot näringslivet består, medan de mest uppmärksammade fallen, som investeringsbankens Ihor Mazepas, förblir oreviderade, och de lagändringar som föreslagits av företagsföreningarna ignoreras fullständigt. Som ett resultat av detta ser "Manifest 42" regeringens agerande som travesti och säger att företagarna vänder sig till konsoliderat motstånd mot brottsbekämpande påtryckningar under falska förevändningar.

Dmytro Tuzov citerade också Vitalii Shabunin, chef för Anti-Corruption Action Center, som sa att majoriteten av avslutade ärenden är småskaliga, och av de som utreds av Ukrainas ekonomiska säkerhetsbyrå har bara två stängts.

"Herr. Shabunin påpekar att inga lagändringar krävdes för att avsluta ärendena, vad gjorde det var offentligt fokus; det betyder att fallen inte öppnades för att utreda brotten, utan för att "mjölka" de egensinniga företagsägarna. När allmänhetens ögon vänder sig någon annanstans kommer de nämnda fallen att återupptas på nolltid”, sa Dmytro Tuzov.

Journalisten betonade också att utländska investerare trakasseras i Ukraina, bland annat medicinföretaget Sinevo och det internationella gruvföretaget Ferrexpo.

Annons

Han tog upp det faktum att Ferrexpos årsrapport för 2023 hävdar 85 miljoner dollar i förluster som ett direkt resultat av 131 miljoner dollar reserverade för juridiska strider i Ukraina. Samtidigt är den metallurgiska gruppen en av Ukrainas största investerare: enbart under 2023 investerade denna grupp över 100 miljoner USD i ukrainska verksamheter.

Dmytro Tuzov tillägger att företaget för närvarande är under press från flera håll. Först brottmål under påhittade förevändningar. Till exempel är "olaglig gruvdrift" en sådan "orsak", även om det i själva verket handlar om grussållningarna, en biprodukt av brytning av malm. För det andra, arresteringar av toppchefer, beslag av tillgångar och stämningar av okända borgenärer. För det tredje mediaattacker.

"Den synkroniserade karaktären av dessa handlingar har lett till att Wolfram Kuoni, en av Ferrexpos chefer, har lagt ner det rakt på sak: ukrainska myndigheter håller företaget som gisslan på grund av fallen mot Konstantin Zhevago, en av företagets aktieägare", säger Dmytro Tuzov.

I sin blogg lyfter Tuzov åsikten från Roman Vashchuk, Ukrainas företagsombudsman, som sa att regeringen lättade på att driva verksamheten först under de första månaderna av kriget men återupptog trycket efter ungefär sex månader.

"Då var det den perfekta tidpunkten för inhemska entreprenörer och statliga myndigheter att komma fram till ett transparent socialt avtal, byggt på ömsesidig respekt för varandra och rättsstatsprincipen. Tyvärr blev det aldrig”, citerar Dmytro Tuzov Vashchuk.

Journalisten själv hoppas att den nya sociala överenskommelsen mellan staten och näringslivet inträffar, för "företagets överlevnad är statens överlevnad".

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend