Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina

Återuppbygga Ukraina genom utbildning

DELA MED SIG:

publicerade

on

Av Salvatore Nigro, VD för JA Europe, som har samarbetat med UNICEF för att leverera "UPLIFT".

I ett steg som är avgörande för att återuppbygga sitt utbildningssystem som spårat ur av den pågående konflikten, har Ukraina antagit ett lagförslag som anpassar landets utbildningspolitik för att matcha EU:s standarder. Denna lag är den senaste i en rad reformer som Ukraina har genomfört för att bättre anpassa sina institutioner och politik till EU:s när landet försöker ansluta sig till unionen

Denna anpassning innebär att de kvalifikationer som fördrivna ukrainare erhåller i värdländer i hela Europa kommer att översättas direkt till utbildnings- och sysselsättningssystemen i Ukraina. Därför, om de väljer att återvända till Ukraina, kommer de inte att vara på bakfoten. 

Men det här lagförslagets inverkan beror på att fler barn ska gå i utbildning nu, eftersom det bara kommer att ha betydelse för dem som tar med sig kvalifikationer hem. 

Utbildning Hinder – Språk och osäkerhet 
Sedan kriget i Ukraina började har över 6 miljoner ukrainare flytt landet, varav nästan 2 miljoner är barn. Trots insatser från pedagoger och regeringar har ca 40% av ukrainska studenter möter avbrott i sin utbildning, eftersom de kämpar för att integreras i de nya samhällena i sina värdländer.

Enligt en undersökning av OECD, och vår egen erfarenhet genom våra aktiviteter i värdländer med unga ukrainska flyktingar, språket var det vanligast rapporterade hindret för utbildning som barn mötte. Många barn, tillsammans med deras familjer, talar inte språket i värdlandet. Detta hindrar dem från att förstå inskrivningsprocesser och kurser, samt att bilda viktiga peer-kontakter. 

Annons

Genom vårt arbete med UPLIFT har vi sett hur flyktingar ständigt rör sig, och denna osäkerhet och brist på kontinuitet är ytterligare ett stort hinder som avskräcker långsiktiga utbildningsåtaganden. Vi har sett hur ungdomar är mindre benägna att delta i utbildningen i värdländerna när de tror att de kan lämna snart för att återvända hem eller fortsätta till ett annat land. 

Att övervinna barriärer 

För att övervinna dessa barriärer måste vi utrusta fördrivna ukrainska studenter med verktyg och resurser för att komma åt och frodas och i slutändan bidra till ekonomier.

Som sådan är det viktigt att se till att utbildningsprogram är tillgängliga både personligen och online. Varje barn lär sig olika och i värdländerna fann vi att det fanns en skillnad mellan länderna när det gällde personlig inskrivning. 

Det är därför vi har prioriterat att göra vårt innehåll tillgängligt online och skapa ett digitalt nätverk för studenter. Vi har också arbetat nära med organisationer utanför skolan för att stödja dem som har haft svårt att gå i lokala skolor. 

Och för de fördrivna barn som vill lära sig personligen, erbjuder vi också personliga innovationsläger och program ansikte mot ansikte.

Förutom flexibilitet i de typer av utbildning som erbjuds, är det också avgörande att täcka alla grunder när det kommer till språk. Genom att erbjuda kurser i både ukrainska och språken i deras värdländer tar dessa program också upp de betydande språkbarriärer som har hindrat många ukrainska flyktingar från att få tillgång till traditionell skolgång.

Tillsammans med kärnakademiker tillhandahåller omslutande program som "UPLIFT" kritiskt kompletterande stöd inom digital kompetens, karriärutveckling och mental hälsa – förbereder eleverna holistiskt för vägen framåt och säkerställer att unga ukrainare känner ägarskap över sin framtid. 

Politiker, myndigheter och den privata sektorn måste fortsätta att stödja utbyggnaden av online och flexibla utbildningsalternativ. Dessa modaliteter övervinner inte bara geografiska och logistiska hinder, utan ger också den kontinuitet och autonomi som fördrivna elever kräver. Genom att investera i både formellt och kompletterande digitalt lärande kan vi ge ukrainska flyktingar möjlighet att hämta sin utbildning var och när de än kan.

Se fram emot 

Även om vi välkomnar den ukrainska regeringen som arbetar för att anpassa sitt utbildningssystem till EU:s standarder, pågår kriget. I februari 2024 finns det 6.5 miljoner ukrainska flyktingar världen över, och det är avgörande att vi har initiativ som stödjer dessa fördrivna individer inom deras värdländer och online. 

Fortlöpande stöd behövs för att säkerställa att fördrivna ungdomar får kvalifikationer som erkänns hemma och därför har befogenhet att ansluta sig till arbetskraften och bidra till landets återuppbyggnadsinsatser. Vi måste se till att ukrainska barn har de verktyg och resurser de behöver för att fortsätta lära sig, växa och förbereda sig för vägen framåt – oavsett vart deras resor tar dem.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend