Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina

Europeiska rådet ger klartecken för att använda oväntade vinster från frysta ryska tillgångar för att hjälpa Ukraina

DELA MED SIG:

publicerade

on


Mot bakgrund av Rysslands fortsatta anfallskrig mot Ukraina har Europeiska rådet antagit en uppsättning rättsakter som säkerställer att nettovinster som härrör från oväntade och extraordinära intäkter som tillfaller centrala värdepappersförvarare (CSD) i EU, som ett resultat av genomförandet av EU:s restriktiva åtgärder, kommer att användas för ytterligare militärt stöd till Ukraina, såväl som dess försvarsindustrikapacitet och återuppbyggnad.

Detta innebär att värdepapperscentraler som innehar ryska statliga tillgångar och reserver på mer än 1 miljon euro kommer att ge ett finansiellt bidrag från sina motsvarande nettovinster, ackumulerade sedan 15 februari 2024. Beloppen kommer att betalas av värdepapperscentralerna till EU vartannat år. , och kommer att användas för ytterligare militärt stöd till Ukraina genom den europeiska fredsfaciliteten, samt för stöd till Ukrainas försvarsindustrikapacitet och återuppbyggnadsbehov med EU-program, enligt följande procentsatser:

Europeiska fredsfaciliteten 90 %
EU-program finansierade från EU:s budget 10 %

Denna tilldelning kommer att ses över årligen, och för första gången före den 1 januari 2025. Värdepapperscentraler kommer att tillåtas att provisoriskt behålla en andel på cirka 10 % av det finansiella bidraget för att uppfylla lagstadgade kapital- och riskhanteringskrav med tanke på påverkan p.g.a. kriget i Ukraina, när det gäller de tillgångar som innehas av värdepapperscentraler.

Den 12 februari 2024 beslutade rådet att värdepapperscentraler som innehar mer än 1 miljon euro i tillgångar och reserver från Rysslands centralbank (CBR) som immobiliserades till följd av EU:s restriktiva åtgärder, måste avsätta extraordinära kassatillgodohavanden som ackumuleras på grund av EU:s restriktiva åtgärder. åtgärder och får inte förfoga över den efterföljande nettovinsten.

För att markera det andra året av Rysslands illegala, oförsvarliga och oprovocerade fullskaliga invasion av Ukraina, upprepade G7-ledarna i sitt uttalande av den 24 februari 2024 sina länders fortsatta stöd för Ukrainas rätt till självförsvar och sitt engagemang för Ukrainas långsiktiga säkerhet, och åtagit sig att intensifiera sitt säkerhetsstöd till Ukraina och öka produktions- och leveranskapaciteten för att hjälpa landet. Detta uttalande välkomnade antagandet av EU:s rättsakter om extraordinära intäkter från värdepapperscentraler som erhållits från Rysslands immobiliserade statliga tillgångar och uppmuntrade ytterligare åtgärder för att möjliggöra användningen av dem, i enlighet med tillämpliga avtalsförpliktelser och i enlighet med tillämplig lag.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend