Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina

NATO-chefen uppmanar till ökat stöd för Ukraina eftersom förseningar och oenigheter fortsätter

DELA MED SIG:

publicerade

on

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg gick in i mötet med EU:s försvarsministrar och sa tydligt att den mest brådskande åtgärden som krävdes för att hjälpa Ukraina var att stärka landets luftförsvar. Efteråt rapporterade EU:s höge representant Josep Borrell, efter vad han kallade en "livlig debatt", att "vissa medlemsländer" skulle öka sitt bidrag till luftförsvaret. Men EU förblir också splittrat i nyckelfrågorna om huruvida man ska träna ukrainska styrkor på ukrainsk mark och om Ukraina kan använda de vapen det har fått för att attackera mål i Ryssland, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Jens Stoltenberg kunde peka på hur NATO-allierade, många av dem också EU-medlemmar, trappar upp leveransen av ammunition, luftvärnssystem och i synnerhet det avancerade Patriot-systemet. "Så vi har sett vissa framsteg", sa han, men fler framsteg och fler luftförsvarssystem behövs i Ukraina.

Han efterlyste också NATO-koordinering av tillhandahållandet av utrustning och utbildning, ett ekonomiskt löfte till Ukraina som varar i flera år "för att säkerställa att vi förhindrar luckor och förseningar som vi har sett nyligen" och ännu mer arbete med rustningsindustrin för att öka produktionen.

Generalsekreteraren argumenterade för att Ukraina borde befrias från västerländska restriktioner för användningen av vapen för att attackera legitima mål på rysk mark. "Vi måste komma ihåg vad det här är. Detta är ett anfallskrig. Ryssland har attackerat ett annat land, invaderat ett annat land.

"Och Ukraina har, enligt internationell lag, rätten till självförsvar, att försvara sig själva", sade han. "Och rätten till självförsvar inkluderar också att slå till mål utanför Ukraina, legitima militära mål i Ryssland. Och detta är särskilt relevant nu. För de hårdaste striderna äger nu rum i Charkiv-regionen, nära den ukrainska ryska gränsen. Och en del av gränsen är faktiskt frontlinjen.


"Därför kommer det naturligtvis att bli väldigt svårt och svårt för ukrainarna att försvara sig om de inte kan träffa militära mål precis på andra sidan gränsen. Dessa kan vara missiluppskjutare. Det kan vara artilleri. Det kan vara flygfält som används för att attackera Ukraina. Och om Ukraina inte kan träffa dessa militära mål kommer det att bli mycket svårare för dem att försvara sig.

Annons


“These are national decisions. It’s not that NATO decisions on restrictions. Some Allies have not imposed restrictions on the weapons they have delivered. Others have. I believe the time now has come to consider those restrictions, not least in light of the development in the war, which now is actually taking place along the border. And that makes it even harder for them to defend themselves”.


Trots president Putins påståenden om motsatsen, hävdade han att ett sådant agerande inte gör Natos allierade part i konflikten. "Vi har rätten att ge stöd till Ukraina, för att hjälpa dem att upprätthålla rätten till självförsvar."

It seems the General Secretary’s powers of persuasion had only limited success in the room, although afterwards the EU’s High Representative for Foreign Affairs, Josep Borrell, emphasised how far the mood had shifted since Russia launched its full-scale invasion of Ukraine. “Before the war in Ukraine… , I remember that the word “force” was not being used. Rapid Deployment Force? No, no, no – let’s talk about Rapid Deployment Capacity”, he said, recalling a reluctance even to use military terms. 

Han sa att det hade varit en "livlig debatt" med Jens Stoltenberg, även om han avböjde att sammanfatta allt som diskuterats. Den höga representanten bekräftade att de hade sett över åtaganden om luftförsvarssystem och avlyssningsanordningar: "Tyskland informerade om sitt luftförsvarsinitiativ. Vissa medlemsstater ökade sitt bidrag till luftförsvaret”.

Det hade också gjorts en detaljerad analys av ammunitionsförsörjningen, som han beskrev som en av nyckelfrågorna för att stoppa ryska framsteg. Men sju rättsakter behövde godkännas för att mobilisera 6.6 miljarder euro under den ukrainska biståndsfonden. "Detta har inte varit möjligt [på] ganska länge eftersom det inte finns [en] överenskommelse för den konsensus som behövs. 

"Du vet att vi behöver enhällighet – enhällighet [har] inte [funnits] där på månader. Jag klagade i går över det vid rådets möte för utrikesfrågor. Vi gjorde samma sak idag.  

– Det här är mer än en teoretisk diskussion. Varje försening av militärt stöd har verkliga konsekvenser, och dessa konsekvenser mäts i människoliv, i skadad infrastruktur, förstörda städer eller fler bakslag på slagfältet för Ukraina. Det är därför det är så viktigt”.

Josep Borrell sa att när det kom till frågan om att tillåta vapnen att användas mot mål i Ryssland, "är det klart att detta är en legitim handling enligt internationell rätt, när den används på ett proportionerligt sätt. Men det är också tydligt att det är ett beslut för varje enskild medlemsstat att ta, och att ta sitt ansvar för att göra det eller inte.

"Vissa medlemsstater var emot det, och de har ändrat uppfattning. Idag accepterar de att häva dessa begränsningar för de vapen som de levererar till Ukraina. Men det är en medlemsstats kapacitet. Ingen kan tvinga en medlemsstat att häva denna begränsning av de vapen de levererar till Ukraina”.

Han sa att det finns en växande konsensus om behovet av att öka ambitionsnivån för vår träningskapacitet och att det har varit en debatt om att göra en del av utbildningen i Ukraina: "Det har varit en debatt men det finns inte en tydlig gemensam europeisk ståndpunkt om det”.

På frågan om möjligheten för EU-länder att sätta "stövlar på marken" i Ukraina, även om de bara bärs av soldater som tränar sina ukrainska motsvarigheter, sa Josep Borrell att det för närvarande inte råder någon konsensus. "Vissa medlemsstater anser att fördelen med att utbilda människor i krigsscenariot, att undvika att människor går fram och tillbaka, har fördelar.

"Visst kommer ekosystemet att vara bättre anpassat till krigets verkliga omständigheter. Andra tror att det i slutet är att skicka tränare, och tränarna är militära. På ett eller annat sätt skulle det inte vara att skicka stridstrupper, utan militära agenter i det ukrainska territoriet med den risk som säkerligen innebär”.

When a reporter named Hungary as the country blocking the money to finance military aid to Ukraine, he would only confirm that all Member States were frustrated by the situation. “We are not doing things as quickly as necessary, because we are not able to build the necessary unanimity. The frustration is not mine; the frustration belongs to all Member States … Let’s also not underestimate what we have done, which is a lot, because we have things left to do”.

Samtidigt varnade Rysslands president Vladimir Putin återigen för varje eskalering av västvärldens inblandning i Ukrainakriget. "Konstant eskalering kan leda till allvarliga konsekvenser", sa han till reportrar i Tasjkent.

“If these serious consequences occur in Europe, how will the United States behave, bearing in mind our parity in the field of strategic weapons? It’s hard to say – do they want a global conflict?”

Putin hävdade att om väst tillät långväga ukrainska attacker mot mål i Ryssland, skulle det innebära direkt inblandning genom användning av västerländska satelliter och underrättelser, såväl som militär hjälp. Han beskrev möjligheten att Frankrike skickar trupper till Ukraina, vilket president Macron har vägrat utesluta, som ett steg mot en global konflikt.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend