Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina

Mer än 1 miljard dollar av Mykola Lahuns skulder skulle kunna överföras till Ukrainas väpnade styrkor

DELA MED SIG:

publicerade

on

Under förhållanden med total brist på medel för kriget och sociala utgifter och beroende av utländskt ekonomiskt bistånd, använder inte Ukrainas regering alla möjligheter till ytterligare påfyllning av statskassan - rapporter EU idag.

En sådan källa kan vara tillgångar från ukrainska oligarker som har tagit ut pengar från landet under de senaste 10-15 åren. Till exempel uppskattas skadorna som orsakats av den tidigare ägaren av Delta Bank Mykola Lahun (bilden) till 1.2-1.4 miljarder dollar. Istället verkar staten likgiltig inför en sådan möjlighet, och tolererar faktiskt försöket att undvika skuldbetalning.

I slutet av april 2024 var det blev känd om överföringen till Ukraina av den första omgången militärt bistånd från den amerikanska regeringen som en del av ett stort paket värt 61 miljarder dollar. 

Kostnaden för partiet är cirka 1 miljard dollar. Det inkluderade missiler för luftvärnssystem, ammunition för HIMARS, TOW pansarvärnsmissiler, spjutpansarvärnssystem och pansarvärnsgranatkastare, Bradley och andra pansarfordon, HMMWVs och logistiska stödfordon, högprecisionsflygammunition, flygfältsstöd utrustning, minor, minröjningsutrustning, mörkerseende, maskingevär och annan ammunition, reservdelar m.m. 

Denna långa lista ger en ungefärlig förståelse för mängden vapen som kan köpas för 1 miljard dollar. Varje sådan miljard är mycket viktig för Ukraina idag.

I stället för att ha möjlighet att få en liknande och kanske ännu större mängd medel för arméns behov genom betalning av skulder från en av tycoonerna, verkar myndigheterna ignorera det. 

Annons

Ärendet rör det uppmärksammade fallet med den tidigare ägaren av Delta Bank, affärsmannen Mykola Lahun, som orsakade förluster på minst 1.2 miljarder dollar för Ukraina under perioden sedan början av 2010-talet och nu gömmer sig i Österrike. 

Istället för att samla in skulder från Lahun leder domstolarna i Ukraina honom systematiskt till personlig konkurs – ett relativt nytt förfarande som gör det möjligt att helt eller delvis bli av med en individs skulder och faktiskt - i Lahuns fall - överföra dem till skattebetalarnas axlar.

Lahun är den näst största källan till skada för staten efter den kontroversielle oligarken Ihor Kolomoisky. 

Men om ägaren av Privat Group sedan början av 1990-talet hade tillgångar i den reala sektorn av ekonomin, inklusive olja och gas, metallurgisk industri, gruvindustri, så blåste bankiren Lahun faktiskt upp sin bedrägliga bubbla enbart på grundval av finansiell övergrepp. 

Samtidigt började han gömma sina tillgångar i västerländska jurisdiktioner från slutet av 2000-talet och gjorde det skickligt, inte utan hjälp av ledningen för Ukrainas centralbank (NBU). Hans planer nådde sin topp under Viktor Janukovitjs presidentskap. Bilden visar ett sådant fall, nämligen ett ekonomiskt kvitto, som ger en uppfattning om vilka belopp som Lahun opererade med under dessa år.

Vem är Lahun och vad är han anklagad för?

"Delta Banks uppkomst och konkurs beskrivs vanligtvis på två sätt. Den ena historien handlar om en djärv affärsman som hade otur. Den andra handlar om ett gäng bedragare som, fram till rätt tillfälle, framgångsrikt imiterade den blomstrande bankverksamheten," Ukrainska upplagan av Forbes skrev om Lahun i september 2020, som berättar om entreprenörens historia.

Enligt publikationen ägde Lahun i början av 2000-talet 10 % av Ukrsotsbank, när svärsonen till Ukrainas ex-president Leonid Kutjma, Viktor Pinchuk, köpte den av en annan oligark, Valeriy Khoroshkovsky. 

Han lånade också pengar av Pinchuk för att skapa sin egen finansinstitution. Delta Bank lanserades 2006 med en satsning på marknaden för POS-lån till 50-80 procent per år i hushållsbutiker. 

Efter krisen 2008, när det blev svårare att ge ut sådana lån, började Lahun bygga upp en modell av en "normal" bank genom att köpa andra finansinstitut. 

Till exempel, 2010, på detta sätt blev det amerikanska företaget Cargill aktieägare i Delta Bank - det arbetade med Ukrprombank, som Lahun köpte. Därefter förvärvade han också den medelstora Kreditprombank, som var tänkt att vara hans pass till företagskunder från Donbas (Ukrainas industriella hjärta), eftersom den tillhörde de andra skiktsmagnaterna där. Senare köpte han flera banker och samlade på sig skulder. 

Lahuns Delta Bank blev en exakt kopia av Rysslands Delta Bank eftersom den skapades på initiativ och med medel från den ryska investeringsfonden Icon Private Equity, som vid den tiden leddes av Kirill Dmitriev. Nuförtiden är Kirill Dmitriev en av de högsta ryska tjänstemännen närmast Putin och är under amerikanska sanktioner.

De första problemen dök upp omedelbart med utbrottet av Revolution of Dignity, när insättare började ta ut sina pengar från banken. I slutet av året klassificerades hälften av låneportföljen som NPL. 

Banken började få refinansieringen från NBU. Det totala beloppet för NBU-lånet var 9 miljarder hryvnas. Hälften av medlen omvandlades till utländsk valuta och togs till utlandet. Efter ockupationen av Krim gick lånen från kunderna där borta. Samma öde väntade bankens portfölj i Donbas.

Trots samarbetet med Cargill förvärrades situationen, banken hittade inte pengar för sin egen rekapitalisering. Delta Bank fortsatte att "suga" refinansiering från centralbanken. Skador av insättare började samlas nära bankens kontor efter rykten om Lahuns arrestering. 

I slutet av oktober 2014 förklarade NBU banken insolvent och utsåg en tillsynsman. Nationalbanken var redo att nationalisera banken – Ukrainas parlament tilldelade till och med cirka 1 miljard dollar för rekapitalisering. Problemen var dock så djupa att banken i mars 2015 drogs tillbaka från marknaden.

Ytterligare undersökningar visade att Lahun och bankens ledning systematiskt hade lurat regulatorn sedan 2011 genom att skapa dussintals fiktiva offshorebolag för att ta ut pengar. Bankens auktoriserade kapital ökade endast på papperet. Bankens internationella konton tömdes redan 2013, medan falska bekräftelser på tillgängliga pengar lämnades till NBU. 

Arbetslån "kollapsade" med stora inlåning av företag, på grund av vilka fordringsrätter för dussintals lån i hypoteksinstitutet och Oschadbank gick förlorade, vilket senare erkändes som olagligt. Ett antal tillgångar köptes utan dokumentanalys. För att ta ut insättningar under krisen "strimlades" de till mindre belopp. Även i slutet av 2014 fortsatte banken att ta ut pengar genom de utländska institutionerna Bank Winter, Meinl Bank och Bank Frick.

Bilden (till vänster) visar ett av sådana fall, nämligen ett ekonomiskt kvitto, som ger en uppfattning om vilka belopp som Lahun opererade med under dessa år.

Enligt beräkningarna från Ukrainas insättningsgarantifond, de totala förlusterna orsakade av Delta Bank och Lahun på grund av fondens betalning av bankinsättningar, oförbetalda refinansieringslån, indragna utfästelser, skulder till statliga banker från och med 2019 uppskattades till 36 miljarder UAH (vid den tiden cirka 1.4 miljarder dollar). Skadebeloppet, som kan fastställas baserat på mediapublikationer av material från straffrättsliga förfaranden, är motsvarande - cirka 1.2 miljarder dollar.

Enligt datum av den ukrainska utgåvan NV har Lahun ett antal aktiva verksamheter både i Ukraina och på Krim som inte kontrolleras av de ukrainska myndigheterna. Till exempel rör ärendet bostadsområden i Jalta, jordbruksföretag, tusentals hektar jordbruksmark nära Sevastopol som registrerades enligt rysk lag. 

"Lahun kunde behålla sitt markägande på den arrenderade marken, och samtidigt inte förlora aktierna i själva företaget, bara om han hade (och fortfarande har) ryskt medborgarskap", sa NV-journalister. Dessutom, enligt uppgifterna från öppna register, är Lahun direkt eller indirekt knuten till ett antal företag som skapades under perioden 2004 till 2012 med deltagande av honom och hans syster Antonina - dessa är konstruktion, utveckling och finansiell företag.

Konkursfallet

Trots att övergreppen och skadorna som orsakats av Lahun länge varit kända, stärktes hans affärer först under det andra året av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Riksåklagarens kansli i Ukraina upprätthåller det statliga åtalet i tre stora förfaranden, som skickades till domstol först 2023. De är relaterade till förskingring av stora summor pengar och skatteflykt. I ett av fallen - № 761/8406/23 - förklarades Lahun slutligen efterlyst i oktober 2023 för att ha uteblivit i domstol. Även om till exempel styrelsechefen för hans bank, Olena Popova, har funnits på efterlysningslistan sedan 2017.

Lahun själv står inte passivt. Sommaren 2023 beslutade han att försätta sig själv i konkurs som privatperson för att inte betala alla skulder till olika borgenärer. Uttalandet hänvisar till omöjligheten att betala tillbaka skulder för 7.7 miljarder UAH. Det föreslås att skulder avskrivs till ett belopp av cirka 6 miljarder UAH, eftersom den nuvarande ekonomiska situationen påstås inte tillåter bankiren att betala av skulderna.

Listan över egendom som Lahun föreslår att använda för uppgörelser med borgenärer inkluderar lägenheter och tomter på Krim, tomter i regionerna Kiev och Chernihiv, värdepapper från företag relaterade till Delta Bank, samt en samling armbandsur från dussintals olika märken, inklusive Omega, Panerai Luminor, Rolex, Greubel Forsey, Audemars Piguet, FP Journe, Girard Perregaux och andra. Totalt beslagtogs 240 klockor inom ett av brottmålen. Dessutom, Det är känt från mediarapporter att Lahun fick jobb 2022 och överför sin "lön" på 14,000 4.5 UAH per månad för att betala tillbaka skulden till den statligt ägda Oschadbank, som når XNUMX miljarder UAH.

Det verkar dock som att listan över egendom som tillhör finansiären är betydligt underskattad. Insättningsgarantifonden anlitade 2019-2020 det internationella företaget DWF Law för att söka efter Lahuns utländska tillgångar. De kommer dock att vara redo att offentliggöra resultatet av sitt arbete endast i händelse av en offentlig tvist om konkurs, som fonden kommer att vara part i. 

"Tillbaka 2021 tillkännagav Iryna Venedyktova, som vid den tiden hade posten som riksåklagare, beslagtagandet av Lahuns tillgångar till ett belopp av nästan 790 miljoner UAH. I synnerhet gäller ärendet 200 tomter i olika regioner i Ukraina, och 1 miljon dollar "frystes" också på ett konto i en av de schweiziska bankerna mind.ua publicering sade. Lahuns verksamhet på Krim och i det kontrollerade territoriet i Ukraina, som är registrerat hos hans släktingar, fungerar fortfarande.

Den ekonomiska domstolen i Kiev vägrade initialt att inleda ett mål på begäran av Lahun. Norra hovrätten - andra instansrätten - avbokad detta beslut och i stället beslutade att hänskjuta det igen till den ekonomiska domstolen i Kiev för granskning. 

För närvarande har målet begärts av högsta domstolens kassationsdomstol baserat på klagomålet från centralbanken och den statliga Ukrexim-banken. Detta är den tredje överklagandeinstansen. 28 maj 2024, kassationsdomstolen igång utfrågningar om att låta Lahuns fall av konkurs inledas, vilket ger honom en chans att skriva av sina skulder. Det slutliga domstolens beslut väntas meddelas i slutet av juni.

Om ett konkursfall inleds måste domstolen införa ett moratorium för att uppfylla kraven från alla borgenärer, samt utse en chef för skuldsanering. 

Detta kommer att innebära att avkastningen på mer än 1.2 miljarder dollar i skulder som Lahun nu har till staten Ukraina och som är så nödvändiga för försvaret och för att säkerställa finansiell stabilitet under förhållanden av konstant beroende av utländskt ekonomiskt bistånd kommer att bli ännu mer illusoriskt. Istället för riktiga tillgångar kommer staten att få "virtuella klockor", som mer ser ut som ett slag i ansiktet än en riktig lösning på skuldfrågan.

Det är värt att notera att samtidigt försöker finansmannens advokater använda de så kallade "Lozovoy-ändringarna" (ett antal ändringar av Ukrainas straffprocesslag som föreslagits av MP Andriy Lozovoy) för att avsluta så många brottmål. som möjligt baserat på utgången av preskriptionstiden för deras undersökningar. Detta kommer att tillåta Lahun att leva en lugnt liv i väst i framtiden, använda utländska tillgångar och eventuellt till och med skapa nya företag. När allt kommer omkring kommer hans kriminella historia att rensas upp, och hans rykte kan bli fläckfritt igen.

Exemplet med oligarken Ihor Kolomoisky, som också förde den enorma PrivatBank till en stat före konkursen och anklagades för övergrepp på flera miljarder dollar, visar att politisk vilja kan ställa finansiella bedragare större än Lahun inför rätta. 

Dessutom har ukrainska medier upprepade gånger pekade till det faktum att brottsbekämpande myndigheter kan uppnå betydande resultat i andra fall, till exempel när det gäller jordbruksbaronen Oleh Bakhmatiuk, som också gömmer sig i Wien. Eftersom statliga tjänstemän också hjälpte Lahun att plundra banken och statliga refinansieringsfonder, kan vi inte annat än hålla med om att i denna situation kan intensifieringen av utredningen av fallet av Ukrainas nationella antikorruptionsbyrå avsevärt försvaga ställningen för tidigare bankir och minimera riskerna för att komma undan med detta, påskynda sökningen och konfiskeringen av internationella tillgångar.

Så mitt i det ständiga sökandet efter nya källor för extern finansiering av det enorma budgetunderskottet och arméns desperata behov av vapen, uppstår frågan, varför ignorerar de ukrainska myndigheterna egentligen hur den tidigare ägaren av Delta Bank undslipper ansvar?

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend