Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina

Zelenskyys fredsplan är det bästa hoppet om ett fritt Ukraina: EU måste göra allt det kan diplomatiskt för att stödja det

DELA MED SIG:

publicerade

on

Av Neven Mimica, tidigare EU-kommissionär och nu Goodwill-ambassadör för The Grain from Ukraine-initiativet. 

As Putin wages an ongoing illegal war and invasion, the rest of Europe is watching as Ukraine show a resilience and spirit unseen in many nations. This resilience not only comes in the form of standing up to Russia’s aggression but also through maintaining its international commitments to those in the world suffering from the risk of famine and malnutrition. 

Europeiska unionen (EU) förblir en stark stödjande partner för Ukraina, och biståndspaketet på 50 miljarder euro, som stöds starkt av Tyskland och godkändes i slutet av januari, gör en avgörande skillnad för att behålla Ukraina i kampen för dess hemland och värderingar.

However, financial backing and military aid cannot be the entirety of the Germany and the EU’s support. Many diplomatic avenues from the EU’s vast resources are yet to be applied to generate renewed support for the ‘Grain from Ukraine’ initiative amongst those who might not be aware of the vital role it plays in tackling global food insecurity. The importance of this programme cannot be understated, with the disruption to supply chains caused by Russia’s invasion bringing at least 70 miljoner människor världen över på gränsen till svält.

Tyskland självt fortsätter att ge centralt ekonomiskt stöd till programmet, inklusive att bidra ekonomiskt till transport och distribution av försändelser till länder i den globala södern. Men som en nyckelfigur inom Europa måste Tyskland gå längre genom att använda sitt inflytande för att bekräfta stödet över hela kontinenten för Ukrainas globala bidrag. 

Ett viktigt tillfälle att stimulera dessa diplomatiska vägar kommer att vara vid fredstoppmötet i Schweiz den 15 junith-16th, som kommer att se världens ledare samlas för att diskutera hur Ukrainas president Volodymyr Zelenskyys "fredsplan" kan bli verklighet. Genom sitt deltagande har EU en möjlighet att använda varje kommissionsledamots resurser för att argumentera för varför det ligger i det globala intresset att stödja alla artiklar i denna plan – för att säkerställa varaktig fred. 

"Säd från Ukraina", och den bredare frågan om livsmedelstrygghet, är en av de centrala pelarna i detta. Som goodwill-ambassadör för detta program ser jag från första hand hur Ukraina har åtagit sig att stå vid sina allierade i den globala södern och fortsätta i sin roll som en av världens "brödkorgar", även medan dess matförsändelser navigerar konstant hot från ryska marinstyrkor som patrullerar Svarta havet.

Annons

Mellan slutet av spannmålsaffären i juli 2023 och slutet av februari 2024 har vi skickat över 20 miljoner ton spannmål till 42 länder. stödja områden som löper störst risk för svält på grund av miljöeffekter eller regional konflikt. I Nigeria, där konflikten har fördrivit över 2.2 miljoner människor och lämnat ytterligare 4.4 miljoner inom livsmedelsosäkerhet, skickade Ukraina en sändning av 25,000 XNUMX ton spannmål, till Port Harcourt i februari för att lindra riskerna för svält. 

Det skarpa faktum är att Ryssland har beväpnat livsmedelsbristen över hela kontinenten för att driva ett block mellan afrikanska länder och framtida ukrainskt stöd. Rysslands ständiga hot mot humanitära fartyg som passerar ut ur det svarta visar nivåerna av fördärv Putin kommer att gå för att förstöra Ukraina och bygga upp en antivästlig känsla i Afrika genom dessa interna förhållanden. 

Unfortunately, Putin’s forces continue to have success in their destabilisation efforts. We are seeing a rise in regional conflict, with nations such as Libya a gateway for Wagner forces to fuel regional internal divisions. Key European Union member states like Germany must go further, using all its diplomatic, economic and soft power to engage with African nations to share the message of what Putin’s ambitions are for the continent. 

Varje spak måste användas för att se Zelenskyys "fredsformel" förverkligas och Putins ambitioner hållas i schack. Med över 160 länder inbjudna att delta kommer ledare att arbeta för att bygga ett gemensamt fredsramverk som syftar till att avväpna livsmedelsosäkerheten och tillåta Grain från Ukraina att fortsätta lyfta miljoner ur den omedelbara risken för svält. 

När Europeiska unionen fortsätter sina bredare ansträngningar för att stödja Ukraina på slagfältet, är det dags att utöka detta fokus och göra allt som står i dess makt för att få ett slut på president Putins bredare beväpning av global hunger.  

Därför uppmanar jag Europeiska kommissionen att leva upp till sin ledande globala roll i officiellt utvecklingsbistånd genom att vid det kommande fredstoppmötet tillkännage sitt bidrag på ett betydande belopp till Grain from Ukraine-initiativet på minst 200 miljoner euro från dess internationella partnerskap, anslag för humanitärt bistånd och utvidgningsfinansiering som skulle matcha alla redan utlovade bidrag från andra givare. 

Genom att leverera ett tydligt budskap om stöd, och följa dessa ord med handling, kan Tyskland och andra europeiska ledare stödja miljoner som riskerar att drabbas av svält över hela världen och sätta stopp för Putins försök att slå in en kil mellan Afrika och Europa. 

Neven Mimica is a Goodwill Ambassador for President Zelenskyy’s Grain from Ukraine Initiative. Han är a kroatiska tidigare vice premiärminister och diplomat som tjänstgjorde som EU-kommissionär för internationellt samarbete och utveckling från 2014 till 2019.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend