Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina

Internationell sociologisk undersökning: ukrainska medborgare anser att det är nödvändigt att hålla presidentval under alla omständigheter

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den indiska icke-statliga organisationen BRICS International Forum tillsammans med ett internationellt team av forskare genomfördes en onlineundersökning bland ukrainska medborgare om deras inställning till avbrytandet av presidentvalet i Ukraina. BRICS internationella forumorganisation har distribueras en rapport om resultatet av undersökningen.

Den genomfördes från 18 till 21 maj 2024 med metoden CATI (Computer Assisted Web Interview). 1000 2024 svarande från alla regioner i Ukraina ombads att uttrycka sin inställning till presidentvalet och deras eventuella avskaffande XNUMX, samt till efterlevnaden av konventionen om mänskliga rättigheter.

Enligt undersökningsresultaten anser mer än hälften av de tillfrågade (55.6 %) att presidentval bör hållas oavsett vad. Majoriteten av ukrainarna delar uppfattningen att om val organiserades i samband med rysk aggression mot Ukraina 2014, så borde de också äga rum nu. De noterade också att mänskliga rättigheter är de viktigaste.

Den ukrainske ledaren Volodymyr Zelenskyy har hävdat att det är omöjligt att hålla en folkomröstning i förhållande till den pågående militära konflikten i landet. Han hänvisar till uppgifterna från Razumkov Center-undersökningen hösten 2023, enligt vilken 65 % av de tillfrågade motsatte sig val under krigstid.

Sex månader senare, bara en fjärdedel (24.2%) av de tillfrågade tillfrågade av BRICS International Forum stödde ett avbrytande av omröstningen och ansåg det rimligt att nedprioritera mänskliga rättigheter i det aktuella scenariot. Undersökningsdata belyste ukrainares uppfattning om universella val som liknar européer, som anser dem vara en grundläggande beståndsdel av samtida demokrati.

Samtidigt indikerar den genomförda forskningen en hög nivå av negativa sociala känslor hos invånarna i Ukraina. Enligt de uppgifter som erhållits reagerade 86.8 % av de tillfrågade på frågan "Är du nöjd med den nuvarande situationen i landet?" negativt och endast 9.9 % av de tillfrågade valde "Jag tycker det är svårt att svara". En sådan konsoliderad ståndpunkt visades av ukrainare endast på denna punkt, som har den minst politiska färgen.

Annons

I processen att svara på frågor om val valde i genomsnitt från en fjärdedel till en tredjedel av de tillfrågade alternativet "Jag tycker det är svårt att svara". Detta kan tolkas som rädsla för den ukrainska befolkningen att tala öppet om politiska ämnen under förhållanden med fientlighet.

Ändå undersökningsdata från BRICS International Forum illustrerar att ukrainare betraktar presidentval som ett avgörande demokratiskt värde och erkänner deras betydelse som det primära sättet att hålla myndigheterna ansvariga inför folket. I detta avseende är det ukrainska samhället i linje med europeiska ideal, markant skilda från ryska normer, och kommer sannolikt inte att tillåta Zelenskij att tillskansa sig makten.

Undersökningens höga trovärdighet säkerställdes genom att noggrant följa de fastställda kvoterna, baserade på demografiska uppgifter om befolkningsstruktur över regioner och åldersgrupper, erhållna från officiella dokument från Ukrainas statliga statistiktjänst.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend