Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina

Ett steg mot fred i Ukraina

DELA MED SIG:

publicerade

on

Av Josep Borrell, EU:s höge representant för utrikesfrågor

Toppmötet om fred som anordnas av Schweiz kommer att samla nästan 100 nationer från alla delar av världen för att diskutera hur man kan initiera en process för att avsluta kriget mot Ukraina. EU stöder fullt ut dessa ansträngningar. Ingen önskar fred mer än det ukrainska folket, men varaktig fred kan bara uppnås om den grundas på kärnprinciperna i FN-stadgan.

I helgen kommer jag att delta i Toppmöte om fred i Ukraina i Schweiz. Det är inte en plattform för direkta förhandlingar mellan Ukraina och Ryssland. Detta toppmöte syftar snarare till att utveckla gemensamma parametrar för fred bland de deltagande länderna, grundade i internationell rätt och FN-stadgan. 

Toppmötet kommer också att fokusera på utvalda praktiska frågor som Ryssland kan engagera sig i: hur man kan förbättra kärnsäkerheten, underlätta utbytet av fångar och säkerställa att de många tusen ukrainska barn som förts bort till Ryssland återvänder, en praxis som går tillbaka till mörkare perioder av europeisk historia. Den kommer också att fokusera på att säkerställa fri navigering och skydda Svarta havets hamninfrastruktur. Effekterna av anfallskriget mot Ukraina sträcker sig långt utanför dess gränser. En utdragen eller frusen konflikt skulle vidmakthålla instabilitet och hota global livsmedelssäkerhet och ekonomisk stabilitet. Framsteg på dessa områden kan med tiden öppna vägar för engagemang med Ryssland på andra områden.

Detta krig och dess resultat är existentiella för Ukraina, men också för europeisk säkerhet. Varje vapenvila som skulle tillåta Ryssland att behålla sin repressiva regim i ockuperade områden skulle belöna denna aggression, undergräva internationell rätt och uppmuntra Rysslands ytterligare territoriella expansion. Varje FN-rapport sedan 2022 ger gott om bevis på det brutala förtrycket av ukrainare och de systematiska kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i det ockuperade Ukraina.  

Ingen önskar fred mer än ukrainarna. Men de rätta villkoren för fred är viktiga för Ukraina och för världen. Ryssland utkämpar ett oprovocerat valkrig, drivet av imperialistisk ambition, medan Ukraina utkämpar ett krig av nödvändighet och försvarar sin rätt att existera. Som Vladimir Putin sa igen i Sankt Petersburg för några dagar sedan, strävar han efter full seger på slagfältet och ser ingen brådska att avsluta kriget. För bara några veckor sedan inledde han en ny offensiv mot Charkiv. Hans missiler har till stor del förstört Ukrainas energiinfrastruktur och fortsätter att döda ukrainska civila varje dag. 

Annons

Under tiden turnerar hans sändebud världen över för att avskräcka länder från att delta i toppmötet för fred. Ryssland är uppenbarligen inte redo att delta i förhandlingar i god tro och skulle använda vilken vapenvila som helst för att rusta upp och attackera igen. Rysslands berättelser om fred är bara förtäckta försök att legitimera sitt territoriella erövringskrig. 

Följaktligen kom Rysslands förklaring att de inte skulle delta i det schweiziska toppmötet, även om det var inbjudet, inte som en överraskning. Däremot indikerar deltagandet av nära 100 länder och organisationer, från Asien, Mellanöstern, Afrika och Latinamerika, ett starkt internationellt stöd för att avsluta kriget på grundval av FN-stadgan. Detta är avgörande för att lugna Ukraina, offret för Rysslands anfallskrig, inför eventuella förbindelser med Ryssland. 

Andra förslag kommer också att diskuteras på toppmötet, men vi tror att Ukrainas 10-punkts fredsformel förblir den mest trovärdiga grunden för framtida fredsförhandlingar. Förslag som inte hänvisar till FN-stadgan och bortser från Ukrainas politiska suveränitet, territoriella integritet och rätt till självförsvar skulle innebära att belöna angriparen och legitimera Rysslands försök att dra om gränserna med våld. Sådana förslag kan inte skapa varaktig fred. I detta avseende stärker inte Kinas frånvaro av Schweiz i Schweiz och dess insatser för att motverka deltagande Kinas anspråk på neutralitet.

EU vill ha fred i Ukraina. En diplomatisk lösning som respekterar internationella normer skulle ha stöd från alla EU:s medlemsstater. Samtidigt måste vi fortsätta att matcha våra diplomatiska ansträngningar med militärt stöd, i linje med Ukrainas inneboende rätt till självförsvar enligt artikel 51 i FN-stadgan. Med tanke på att Putin inte visar någon avsikt att förhandla i god tro, förblir Europas fortsatta militära stöd till Ukraina lika avgörande för freden i Ukraina som vårt stöd för ett diplomatiskt spår. 

Ja, krig brukar i allmänhet sluta med ett fredsavtal, men innehållet i detta fredsavtal är avgörande för europeisk och global säkerhet och den internationella regelbaserade ordningen. Låt oss göra toppmötet om fred i Schweiz till ett första steg mot en rättvis, FN-stadgabaserad fred i Ukraina.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend