Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina

Ukraine Bank "Alliance" spricker i sömmarna.

DELA MED SIG:

publicerade

on

Förra veckan utspelade sig en högprofilerad händelse i Ukraina, potentiellt en av de viktigaste för landets finansmarknad.

Oleksiy Nosov, en partner till en framstående advokatbyrå, greps enligt uppgift på bar gärning i ett försök att muta NABU-detektiver och SAP-åklagare – rapporterar EU Today.

Det avslöjades att han agerade i "Alliansens" bank- och styrelseordförande Yulia Frolovas intresse, som nu är en internationell flykting på grund av hennes misstänkt inblandning i förskingring av medel från "Ukrenergo".

Denna händelse handlar om korruption och en långvarig systemfråga som centralbanken till synes har ignorerat: "Alliance"-bankens problem är genomgående. Nationalbanken måste svara snabbt och på lämpligt sätt.

Förskingring av statliga miljoner

När vi skrev först om den här historien för en månad sedan verkade det som en vanlig lokal företagskonflikt. I mars 2022 fick United Energy, ett företag associerat med den välkände oligarken Igor Kolomoisky och hans partner Mykhailo Kiperman, mer än 700 miljoner UAH i el från det statliga energibolaget "Ukrenergo". (cirka 22 miljoner euro vid den tiden), men betalade inte för det.

"Alliance"-banken, en liten finansiell institution längst ner på listan över ukrainska banker, var en garant för den nämnda affären. Men han vägrade också att reglera sina skulder. Som ett resultat av alla böter ökade skulden till svindlande 1.2 miljarder UAH.

Annons

National Anti-Corruption Bureau har undersökt förskingring av statliga medel under de senaste två åren. I det här fallet förklarades Yulia Frolova, ordförande för "Alliances" bankstyrelse, vara misstänkt och efterlyst. Nu har målet flyttats till domstolen.

Samtidigt försöker "Ukrenergo" få tillbaka sina medel från banken genom domstolsprocesser. Vi talar om en miljard statliga medel, som Ukrainian Energy saknar för att stödja infrastrukturen under strömavbrott. Och som skulle behövas för att köpa ny utrustning eller nätverksförnyelse.

Bank "Alliance" stack ut, särskilt i den här historien. Denna institution ägs av Rinat Akhmetovs tidigare partner Oleksandr Sosis, banken förknippas också ofta med Dmytro Firtashs grupp, men den senare förnekar detta.

Problemet är inte bara att banken ställt ut en garanti för ett belopp som i tider överstiger alla regulatoriska gränser utan också att Nationalbanken – av någon anledning – inte reagerade på något sätt på andra problem som ackumulerats i institutet. Denna passivitet från centralbankens sida är en iögonfallande fråga som måste åtgärdas.

För det första, att ignorera ens skyldigheter att täcka garantier till "Ukrenergo" är en vanlig praxis för "Alliansen".

Vi nämnde tidigare att banken i allmänhet utfärdade garantier för 7 miljarder UAH, vilket strider mot NBU-förhållanden.

Den deltar också i flera fall relaterade till vägran att tillgodose kraven från borgenärer, särskilt försvarsministeriet, den nationella hälsovården, operatören av gastransportsystemet i Ukraina, "Naftogaz Trading" och administrationen av sjöhamnar i Ukraina. Ukraina.

För det andra upptäckte centralbanken vid inspektioner att "Alliance" lämnade in förfalskade rapporter till tillsynsmyndigheten. För det tredje förekommer banken i materialet från det oavslutade brottmålsförfarandet nr. 42017000000000445 daterat 02.17.17-2017 att ledningen för gasbolagen i Dmytro Firtash olagligt kunde ta ut pengar genom banken, vilket ledde till en ökning av skuld till "Naftogaz".

Nationalbanken reagerade inte på allt detta, även om det fanns rykten i banksektorn om att institutionen kunde dras tillbaka från marknaden på grund av NBU-revision.

En muta på 200,000 XNUMX dollar

Och så, förra veckan, väckte en händelse frågan om att införa en tillfällig administration i banken. Den 4 juni meddelade NABU och SAP att de hade avslöjat Millers företagspartner Oleksiy Nosov i ett försök att överlämna 200,000 XNUMX dollar i mutor till NABU-detektiver och SAP-åklagare för att ha ändrat jurisdiktionen.

Som framgår av det publicerade materialet i fallet, och i synnerhet från den hemliga filmningen av NABU, träffade Nosov förmedlaren flera gånger och diskuterade detaljerna kring mutöverföringen.

När det gäller information försökte "Alliansen" på alla möjliga sätt tysta ner sin inblandning i detta fall. Till en början spred bloggaren och mediavärlden en falsk anklagelseslinje i media.

Till exempel var de påstådda mutorna från NABU och SAP relaterade till Mykhailo Kiperman, en partner till Ihor Kolomoiskyi. Det var en begriplig och till synes logisk historia för massmedia, med tanke på Kolomoiskys rykte.

Men inom några dagar, när domstolen prövade motionen om att sätta Nosov på en förebyggande åtgärd, visade det sig att det var konstgjord desinformation för att avleda uppmärksamheten från nyckelpersonen – Alliansbanken. När allt kommer omkring, enligt åklagaren, skrev Nosov direkt till förmedlaren som företrädde särskilt bankens intressen.

Alliansen försökte sedan förneka deras förbindelser med Nosov. De har ett kontrakt med Miller, men det är uteslutande advokaterna Artem Krykun-Trush, Anna Kalinchuk och Vyacheslav Kolomiychuk från företagets ekonomiska och kriminella praxis.

Och de instruerade inte Nosov att överlämna en muta till NABU-detektiver och SAP-åklagare. Det vore trots allt förvånande om reaktionen var annorlunda.

Fallet är att Nosov inte bara är en partner till Miller utan snarare chefen för affärsverksamheten och brottsligheten. Just de där "Alliance" för närvarande tvistas med "Ukrenergo" och NABU.

Han är direkt chef för dessa advokater. Det är tveksamt att han skulle ta $200,000 XNUMX ur fickan på hans initiativ och erbjuda det till detektiverna. Initiativet kom från banken "Alliance". Detta innebär i sin tur att det var väsentligt för finansinstitutet att slippa verkligt ansvar för sin inblandning i brottet förskingring av statliga medel med betydande belopp – till varje pris.

Varför är detta så viktigt? Att ta bort banken och dess ledning från NABU:s jurisdiktion kommer att göra det möjligt att avsevärt minska ansvaret för brott och minska längden på fängelsestraffen eller bötesbeloppet för skyldiga personer. Korruptionsbrott skadar avsevärt en banks rykte.

Detta gör att banken kan fortsätta att attrahera godtrogna kunder under paraplyet "investeringsattraktionskraft", vilket mer liknar ett Ponzi-plan.

Tystnad av regulatorn

Tyvärr hade regelbundna revisioner av centralbanken, som visade hur instabil och opålitlig finansinstitutionen är från insidan, ingen effekt. Dessutom skapar "Alliansen" fortfarande intrycket av en "frisk" organisation.

Även om han räddar sitt rykte på ett så desperat sätt som, påstås, mutor till detektiver och åklagare, är detta trots att banken inte är så stor att NBU skulle riskera hela banksystemets stabilitet för dess skull.

Att tolerera denna situation kommer i stället att visa för andra tvivelaktiga finansinstitut att tillsynsmyndigheten i allmänhet tolererar korruption och underlåtenhet att uppfylla sina skyldigheter gentemot kunder. Huvudsaken är att lämna in korrekta siffror i rapporten, även om det senare visar sig att den var förfalskad.

Nu, när bankens ledning – genom sin advokat – har avslöjats i ett försök att muta på nivå med NABU-detektiver och SAP-åklagare – är detta redan en röd linje inte bara för banken själv eller inom ramen för fallet om skulden till Ukrenergo.

Detta är en röd linje för NBU själv. Attityden till det borde visa den vektor som hela det finansiella systemet kommer att röra sig i under de kommande åren: vektorn för att "städa" från bedragare och skurkar.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend