Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina

Ukrainska barn har stulits av Ryssland, tillsammans måste vi få tillbaka dem

DELA MED SIG:

publicerade

on

skriver Andriy Kostin, Ukrainas riksåklagare.

Tortyr, deportation, död – detta är bara en ögonblicksbild av de fasor som barn möter i ockuperade delar av Ukraina.

Världen ser de militära operationerna och det ständiga bombardementet, de ser talen och löften om hjälp. Men Ukraina kämpar också på en annan front som överskrider skyttegravslinjen som skiftar en viss dag. Det är kampen för att få hem våra barn.

Sedan Ryssland olagligt invaderade Ukraina i februari 2022, har över 19,500 1945 barn ryckts ur sina familjer och sitt hemland, deras identiteter och nationaliteter har ändrats innan de släpps ut för adoption i Ryssland. Ryssland försöker radera ukrainare från vår identitet, något som det internationella samfundet lovade att inte skulle upprepas efter XNUMX.

Några av dessa barn skadades eller blev föräldralösa i ryska bombardemang mot ukrainska städer och byar. Några lämnades hemlösa efter att deras familjer greps. Barn har tyvärr varit i trådkorset för ryska vapen under hela kriget, med en ukrainsk växande uppskattning att 522 barn har dödats, över 1216 skadats och 2198 saknade barn som fortfarande saknas till följd av den ryska invasionen.

Ryssland försöker medvetet bryta all koppling som dessa barn har med Ukraina, deras släktingar och deras nära och kära. Massbortförandet och illegal fördrivning av barn, som tar bort deras känsla för vem de är, är enormt skadligt för vår nation.

Annons

Rysslands strategi att beröva Ukraina vår framtid har varit organiserad, överlagt och systematisk. Den exceptionella omfattningen och varaktigheten av Rysslands plan att ta ukrainska barn tänjer på gränsen för mänsklighet och fördärv som världen inte har sett på decennier, och anses vara en folkmordshandling enligt Genèvekonventionen.

Men Ryssland ser det inte så här – de tillkännager stolt överföringen av barn från Ukraina och visar upp det som "humanitär hjälp" till ukrainska familjer. Låt mig vara tydlig, bortförandet av barn är ett av de mest upprörande internationella brotten, och att göra det med avsikten att stjäla bort ett lands framtid förvärrar detta redan avskyvärda brott.

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) har utfärdat arresteringsorder för president Vladimir Putin och Maria Lvova-Belova, presidentens kommissionär för barns rättigheter, för krigsförbrytelsen olaglig utvisning av ukrainska barn och mitt kontor fortsätter att hjälpa ICC i jakten för mer kriminalitet i dessa avskyvärda brott fortsätter.

Ryssland har också gjort det lättare för sin egen stat att bearbeta dessa bortföranden. Den 4 januari 2024 förenklade dekret nr 11 förfarandet för att bearbeta ukrainska barn till ryska medborgare genom att göra det möjligt för ansökningar om medborgarskap att lämnas in av de ryska vårdnadshavarna för dessa barn eller av cheferna för ryska organisationer. Barn under 14 år tillfrågas inte om sitt samtycke till adoption och inga ordentliga kontroller görs för att säkerställa att barnet inte har några släktingar i Ukraina.

Dessa barn tvingas ändra sitt medborgarskap och genomgå rysk "omskolning", vilket gör det ännu svårare att identifiera och hitta dessa barn. Vi måste upprätta en internationell mekanism för barns trygga återvändande till Ukraina och tvinga Ryssland att stoppa dessa barbariska handlingar.

De mänskliga kostnaderna för denna konflikt som Ryssland startade kan inte överskattas. Mitt i denna dystra bakgrund framträder president Zelenskyys fredsformel som en ledstjärna av hopp som håller det ukrainska folket och rättsstaten i centrum.

Alla krig tar slut, och det kommer också Rysslands krig mot det ukrainska folket. 10-stegs fredsformeln är fortfarande det enda sättet att återställa rättvis och långvarig fred för Ukraina. Det handlar om internationell säkerhet, säkerhet och rättvisa och grundat på centrala principer i internationell rätt och FN-stadgan. Genomförandet av Fredsformeln är återställandet av respekten för båda dessa grundläggande regler för global ordning.

Den fjärde pelaren i Fredsformeln är att föra hem alla deporterade, tillfångatagna och illegalt fängslade ukrainare, inklusive våra stulna barn. Vid sidan av en militär seger är detta fortfarande president Zelenskyys högsta prioritet. Han, som alla ukrainare, är fast besluten att besegra angriparen, befria vårt land från inkräktare och föra tillbaka vårt folk.

Den internationella koalitionen för återvändande av ukrainska barn har etablerats som en plattform för att samordna insatserna från Ukraina och våra partnerstater, och vi uppskattar det stöd som Ukraina har fått hittills i denna strävan.

Den 13 juni kommer jag att kunna lyfta fram vikten av denna fråga i Bryssel, för att öka medvetenheten om den förödande inverkan detta har haft på så många familjer i Ukraina. På en speciell konferens "Bring Kids Back: En förutsättning för en rättvis fred i Ukraina.” organiserade för att samla tjänstemän i Bryssel, kommer vi att lyssna på vittnesmålen från stulna barn och lägga grunden för diskussioner om hur vi kan säkerställa att alla barn återförs till sina familjer. Det är avgörande att alla EU:s medlemsländer bättre förstår frågan och påbörjar kollektiva åtgärder för att lösa denna omänskliga brottslighet. Inget land ska vara föremål för de fasor som det ukrainska folket också har varit utsatt för.

Ukrainas strävan efter fred handlar inte bara om att avsluta kriget, det handlar om vår framtid. Det ukrainska folket kommer aldrig att glömma dem som stod bredvid oss ​​när vi kämpade för vår framtid och hjälpte oss att ta hem våra barn. Det nuvarande stödet vi har fått från nationer och allierade över hela världen har gett oss verktygen för att hjälpa oss att fortsätta kampen för vårt hemland.

Varje möjlig hävstång måste dras för att säkerställa att Putins regim står inför internationellt ansvar, och vi säkerställer att varje barn säkert återvänder till sitt hemland. Kom ihåg vem det är vi kämpar för och vad vårt slutmål är; det ukrainska folkets överlevnad.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend