Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina

Gemensam kommuniké om en fredsram antagen vid toppmötet om fred i Ukraina

DELA MED SIG:

publicerade

on

Toppmötet om fred i Ukraina som hölls i Schweiz har avslutats med att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy sa att hans regering skulle föra fredssamtal med Ryssland i morgon - om Moskva drar sig ur hela ukrainskt territorium. Den ryske presidenten Vladimir Putin var inte närvarande men uttalade förra veckan att priset för fred för Ukraina skulle vara att avstå det territorium som Ryssland påstår sig ha annekterat, som man faktiskt inte har erövrat.

Han krävde också att Ukraina skulle överge sin väg till medlemskap i Nato och Europeiska unionen, vilket fick president Zelenskyy att observera att Putin inte skulle avsluta kriget och måste stoppas "på alla sätt vi kan", vilket betyder både militära och diplomatiska medel. Han sa att toppmötet hade visat att det internationella stödet för Ukraina inte försvagades.

De flesta av de närvarande länderna åtog sig att upprätthålla Ukrainas territoriella integritet, även om flera inte undertecknade det. De inkluderade Indien, Sydafrika och Saudiarabien. Mer än 90 länder och internationella organisationer deltog i toppmötet. Ryssland var inte inbjudet och Kina valde att inte delta.

Vid slutet av toppmötet, i den schweiziska semesterorten Bürgenstock, utfärdades följande kommuniké

Ryska federationens pågående krig mot Ukraina fortsätter att orsaka storskaligt mänskligt lidande och förstörelse och skapa risker och kriser med globala återverkningar för världen. Vi samlades i Schweiz den 15-16 juni 2024 för att förbättra en dialog på hög nivå om vägar mot en omfattande, rättvis och varaktig fred för Ukraina. Vi upprepade resolutionerna A/RES/ES-11/1 och A/RES/ES-11/6 som antogs vid FN:s generalförsamling och underströk vårt åtagande att upprätthålla internationell lag inklusive FN:s stadga.

Detta toppmöte byggde på de tidigare diskussionerna som har ägt rum baserat på Ukrainas fredsformel och andra fredsförslag som är i linje med internationell rätt, inklusive FN:s stadga.

Annons

Vi uppskattar djupt Schweiz gästfrihet och dess initiativ att vara värd för toppmötet på hög nivå som ett uttryck för dess fasta engagemang för att främja internationell fred och säkerhet.

Vi hade ett fruktbart, omfattande och konstruktivt utbyte av olika åsikter om vägar mot en ram för en omfattande, rättvis och varaktig fred, baserad på internationell rätt, inklusive FN:s stadga. I synnerhet bekräftar vi vårt åtagande att avstå från hot eller användning av våld mot någon stats territoriella integritet eller politiska oberoende, principerna om suveränitet, oberoende och territoriell integritet för alla stater, inklusive Ukraina, inom deras internationellt erkända gränser, inbegripet territorialvatten och lösning av tvister med fredliga medel som principer för internationell rätt.

Vi har dessutom en gemensam vision om följande avgörande aspekter: 

1. För det första måste all användning av kärnenergi och kärntekniska anläggningar vara säker, säker, skyddad och miljövänlig. Ukrainska kärnkraftverk och installationer, inklusive kärnkraftverket Zaporizhzhia, måste fungera säkert och under full suverän kontroll av Ukraina och i linje med IAEA:s principer och under dess övervakning.

Varje hot eller användning av kärnvapen i samband med det pågående kriget mot Ukraina är otillåtet.

2. För det andra beror global livsmedelstrygghet på oavbruten tillverkning och leverans av livsmedelsprodukter. I detta avseende är fri, fullständig och säker kommersiell navigering, såväl som tillgång till hamnar i Svarta och Azovska havet, avgörande. Attacker mot handelsfartyg i hamnar och längs hela sträckan samt mot civila hamnar och civil hamninfrastruktur är oacceptabla. 

Livsmedelssäkerhet får inte beväpnas på något sätt. Ukrainska jordbruksprodukter bör tillhandahållas säkert och fritt till intresserade tredjeländer.

3. För det tredje måste alla krigsfångar friges genom fullständigt utbyte. Alla deporterade och olagligt fördrivna ukrainska barn, och alla andra ukrainska civila som olagligt fängslades, måste återsändas till Ukraina.

Vi tror att för att nå fred krävs engagemang av och dialog mellan alla parter. Vi beslutade därför att ta konkreta steg i framtiden inom de ovan nämnda områdena med ytterligare engagemang av representanter för alla parter.

Förenta nationernas stadga, inklusive principerna om respekt för alla staters territoriella integritet och suveränitet, kan och kommer att tjäna som en grund för att uppnå en omfattande, rättvis och varaktig fred i Ukraina.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend