Anslut dig till vårt nätverk!

Vitryssland

Vitrysslands Tsikhanouskaya uppmanar EU, Storbritannien, USA att gemensamt pressa Lukashenko

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Förenta staterna, Storbritannien och Europeiska unionen bör agera gemensamt för att sätta mer press på Vitrysslands president Alexander Lukashenko och hans regering, oppositionsledaren Sviatlana Tsikhanouskaya (avbildad) berättade för Reuters på fredagen (4 juni), skriver Joanna Plucinska.

Tsikhanouskaya kommenterade under ett besök i Warszawa, Polen inför ett toppmöte med de G7-rika länderna i Storbritannien nästa vecka, där hon hoppas att frågor som tas upp av den vitryska oppositionen kommer att tas upp. Vitryssland har skjutit upp den internationella agendan sedan den tvingade ner en Ryanair-flygning över sitt luftrum och arresterade en oppositionsjournalist förra månaden.

"Trycket är kraftfullare när dessa länder agerar gemensamt och vi uppmanar [Storbritannien], USA, Europeiska unionen och Ukraina. De måste agera gemensamt så att deras röst blir högre", sa Tsikhanouskaya.

Annons

Frankrike har sagt att det skulle vilja bjuda in Vitryska opposition mot G7-toppmötet, om värdlandet Storbritannien håller med om. Storbritannien har sagt att det inte finns några planer på att bjuda in ytterligare delegationer, men att Vitryssland skulle diskuteras.

Tsikhanouskaya sa att hon inte hade blivit inbjuden till toppmötet men förväntade sig att Vitryssland skulle diskuteras där.

Storbritannien, USA och Europeiska unionen införde alla förbud och frysningar av tillgångar på vissa Vitrysslands tjänstemän efter ett val förra året som oppositionen säger var riggad.

Annons

Sedan Ryanair-incidenten har västerländska länder avskräckt sina flygbolag från att flyga över Vitryssland och sagt att de kommer att vidta andra steg, som att utestänga vitryska flygbolag och lägga till fler namn i sina svarta listor.

Vissa oppositionssiffror har efterlyst starkare åtgärder som skulle ha en inverkan på den övergripande vitryska ekonomin, såsom restriktioner för import av mineraler eller olja från Vitryssland.

Vitryssland

Internationella sanktioner: Lätt att felanvända och svårt att vända

publicerade

on

I juni i år, efter Lukasjenko -regeringens påtvingade grundsteg för ett Ryanair -flyg i Minsk, EU meddelade att 78 personer och sju enheter skulle läggas till deras sanktioner mot Vitryssland. Efter den här måndagen (13 september), den brittiska regeringen ålagts en rad handels-, finans- och flygrestriktioner som svar på Lukashenko -regimens övergrepp. En kontroversiell inkludering i båda sanktionsomgångarna var Mikhail Gutseriev, den ryska entreprenören och filantropen, som har affärsintressen inom vitryska energi- och gästfrihetssektorer. Många har undrat varför Gutseriev, som affärsman med investeringar över hela världen, har blivit riktad i samband med sitt relativt begränsade engagemang i Vitryssland. Hans fall har också väckt bredare frågor och inlett en debatt om effektiviteten av sanktioner som ger skuld genom förening, snarare än att straffa kända lagbrytare, skriver Colin Stevens.

EU: s "restriktiva åtgärder"

Från och med EU: s strategi har blocket en väletablerad process för att genomföra ”restriktiva åtgärder”, det främsta verktyget i dess gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik (GUSP). Europeiska sanktioner har fyra huvudmål: värna om EU: s intressen och säkerhet, bevara freden, stödja demokrati och mänskliga rättigheter och stärka internationell säkerhet. Om sanktioner införs kan de falla på regeringar, företag, grupper eller organisationer och individer. I form av ratificering, EU: s utrikes- och säkerhetsrepresentant och EU -kommissionen lägger fram ett gemensamt sanktionsförslag, som sedan röstas om av Europeiska rådet. Om omröstningen godkänns kommer EU -domstolen sedan att avgöra om åtgärden skyddar "mänskliga rättigheter och grundläggande friheter, i synnerhet vederbörlig process och rätten till ett effektivt botemedel". Observera att Europaparlamentet, EU: s demokratiskt valda kammare, hålls informerad om förfarandet men varken kan avvisa eller ratificera sanktionerna.

Annons

Svårigheten att applicera

När en person eller enhet läggs till i sin sanktionslista anger EU varför de anser att åtgärden är lämplig. Tillbaka till det kontroversiella fallet av Mikhail Gutseriev, blocket har den anklagade Gutseriev för att 'dra nytta av och stödja Lukasjenko -regimen'. De beskriver honom som en "långvarig vän" av presidenten, det förmodade rökpistolen var två gånger när båda männen bekräftades vara i samma närhet. Den första var vid öppnandet av en ny ortodox kyrka, som Gutseriev hade sponsrat, och den andra var vid Lukashenkos svärning som president, vad EU beskriver som en "hemlig" händelse, trots att den sändes på TV och var öppen för allmänheten. EU också rapporter att Lukasjenko en gång tackade Gutseriev för pengarna han hade gett till vitryska välgörenhetsorganisationer och de miljarder dollar han hade investerat i landet.

Med ett steg tillbaka är det klart att EU arbetar på grundval av skuld genom förening - Gutseriev har varit i Lukasjenkos bana, han är också en anhängare av sin regim. Problemet med EU: s tillvägagångssätt är dock att det finns få hårda bevis på en verklig närhet mellan de två männen. Vad finns det att säga att Gutseriev inte bara upprätthöll ett samarbete med presidenten så att han kunde fortsätta att investera och driva sina företag i Vitryssland? I ett meddelande som förklarar dess interna process, Europeiska kommissionen tillstånd att restriktiva åtgärder införs "för att åstadkomma en förändring av den politiska verksamheten ... av enheter eller individer". Att ändra en skadlig politik är naturligtvis önskvärt, men EU måste vara försiktig så att man inte avskräcker den lilla grupp investerare som tar risken att verka i och göra välgörande donationer till låginkomstländer med instabila ledarskap.

Annons

Storbritanniens ståndpunkt

Med tanke på denna potentiella nackdel i deras tillvägagångssätt kommer EU utan tvekan att ha glädjats över att den brittiska regeringen också har riktat in sig på Lukasjenko och de som anses ha honom nära. Dominic Raab, utrikesminister, den anklagade den vitryska presidenten för att krossa demokratin och skisserade att åtgärder skulle vidtas mot landets statliga industrier och flyg- och rymdföretag. I allmänhet har Storbritanniens sanktionsprocess liknande mål som EU, och både gynnar handel och finansiella åtgärder, såsom vapenembargo och tillgångsfrysning. Precis som sina partner i Europa kommer den brittiska regeringen att hoppas att de kan ändra Lukasjenkos politik och tillvägagångssätt, utan att orsaka onödiga ekonomiska skador för vanliga vitryssare. Ändå visar historien att det är långt ifrån lätt att hitta denna balans. Går tillbaka till början av 2000 -talet, den brittiska regeringen och EU ålagts sanktioner mot Vitryssland och Zimbabwe, och mot deras rika eliter. Att döma av båda ländernas positioner nu, med Vitryssland under Lukasjenko och Zimbabwe fortfarande utsatta för ekonomiska problem och interna konflikter, skulle man vara hårt pressad att säga att ett sådant tillvägagångssätt hade varit en framgång.

Att få saker rätt

För att vara rättvis mot EU och Storbritannien har de förtydligat att de vill undvika negativa konsekvenser för dem som inte är ansvariga för politiken och åtgärderna i fråga. Men genom att tilldela sanktioner på grund av skuld genom förening riskerar båda parter att göra exakt det. Hassan Blasim, den berömda kurdiska filmregissören som flydde från Saddam Husseins regim, sa att västens ekonomiska sanktioner innebar att "livet var nästan död" i Irak på 1990 -talet. Dessutom var det en enormt kontroversiell invasion, inte sanktionsregimen, som så småningom ledde till Husseins fall. Västerländska diplomater kan göra sitt bästa för att undvika att göra liknande skador idag, men de bör vara försiktiga med att inte undergräva investeringen och företaget, livsnerven i någon ekonomi, som Vitryssland kommer att behöva bygga om i framtiden.

Fortsätt läsa

Vitryssland

Vitryssland: Dömande av Marya Kaliesnikava och Maksim Znak

publicerade

on

Idag (6 september) dömdes i Minsk politiska fångar Marya Kaliesnikava och Maksim Znak till 11 respektive 10 års fängelse. I augusti 2020 blev Marya Kaliesnikava, tillsammans med Tsikhanouskaya och Tsepkalo, en symbol för rörelsen för demokratiskt Vitryssland. I en rättegång bakom stängda dörrar, tillsammans med en framstående advokat, herr Znak, blev hon prövad på ogrundade anklagelser om att ”konspirera för att gripa statsmakten på ett konstitutionellt sätt”, ”efterlysa åtgärder som syftar till att skada Vitrysslands nationella säkerhet genom användning av media och internet ”och” etablerande och ledande och en extremistisk grupp ”.

I ett uttalande sade EU: s yttre handlingstjänst: "EU beklagar Minskregimens ständiga uppenbara respektlöshet för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna i Vitrysslands folk. EU upprepar också sina krav på omedelbar och ovillkorlig frigivning av alla politiska fångar i Vitryssland (numera fler än 650), inklusive Kaliesnikava och Znak, journalister och alla människor som sitter bakom galler för att utöva sina rättigheter. Vitryssland måste följa sina internationella åtaganden och skyldigheter inom FN och OSSE. EU kommer att fortsätta dess ansträngningar att främja ansvarighet för de vitryska myndigheternas brutala förtryck. "

Annons

Fortsätt läsa

Vitryssland

Polen förklarar undantagstillstånd vid gränsen till Vitryssland mitt bland migrantstigningar

publicerade

on

By

Polska gränsbevakningspersonal står vakt bredvid en grupp migranter som strandar på gränsen mellan Vitryssland och Polen nära byn Usnarz Gorny, Polen 1 september 2021. REUTERS/Kacper Pempel

Polen förklarade undantagstillstånd i två regioner som gränsar till Vitryssland förra veckan efter en våg av illegal migration som Warszawa har skyllt på sin granne, skriva Alan Charlish, Pawel Florkiewicz, Joanna Plucinska, Alicja Ptak, Anna Koper och Matthias Williams, Reuters.

Polen och Europeiska unionen har anklagat Vitrysslands president Alexander Lukasjenko för att ha uppmuntrat hundratals migranter att ta sig in på polskt territorium för att sätta press på blocket över sanktioner som det har infört Minsk.

Annons

Nödordern - den första i sitt slag i Polen sedan kommunistisk tid - förbjöd masssamlingar och begränsade människors rörelser i en 3 km (2 mil) djup landremsa längs gränsen i 30 dagar, sade regeringen.

Biståndsgrupper som arbetar med migranter sa att det redan hade skett en ökning av polsk polis och pansarfordon i området de senaste dagarna och att de var oroliga för att ordern skulle begränsa deras arbete och lämna flyktingar strandade.

- Atmosfären är generellt våldsam, det finns uniformerade, beväpnade soldater överallt ... det påminner mig om krig, säger Marta Anna Kurzyniec, bosatt i den polska gränsstaden Krynki, till Reuters

Annons

Polen började bygga ett taggtrådsstängsel förra veckan för att dämpa flödet av migranter från länder som Irak och Afghanistan.

EU införde ekonomiska sanktioner mot Vitryssland efter ett omtvistat val i augusti 2020 och ett motstånd mot oppositionen, och säger att Lukasjenko medvetet har uppmuntrat migranter att ta sig in i Polen, Lettland och Litauen i vedergällning.

Vitrysslands utrikesminister Vladimir Makei anklagade på torsdagen "västerländska politiker" för situationen vid gränserna, rapporterade vitryska statliga nyhetsbyrån Belta.

"Vitryssland har alltid respekterat alla bestämmelser i våra avtal till punkt och pricka", sa Makei till en presskonferens.

Polens presstalesperson Blazej Spychalski sa att situationen vid gränsen var "svår och farlig".

"Idag måste vi som Polen, som är ansvariga för våra egna gränser, men också för Europeiska unionens gränser, vidta åtgärder för att säkerställa Polens och (EU) säkerhet", sade han.

Rättighetsaktivister har anklagat polska myndigheter för att förneka adekvat sjukvård till strandade migranter. Warszawa säger att de är Vitrysslands ansvar.

Marysia Zlonkiewicz från biståndsgruppen Chlebem i Solą (med bröd och salt) sa att polisen hade bett dem att stoppa sin verksamhet längs gränsen innan undantagstillståndet meddelades.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend