Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

Biden G7 och NATO: s att göra-lista: Förena allierade, bekämpa autokrati, attackera COVID-19

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

President Joe Bidens möte med ledare för G7:s ledande industriekonomier i en engelsk kustby denna vecka kommer att inleda ett nytt fokus på att samla amerikanska allierade mot gemensamma motståndare - covid-19-pandemin, Ryssland och Kina, Reuters.

Nya varianter av covid-19 och stigande dödssiffror i vissa länder kommer att skymta under sammankomsten från fredag ​​till söndag (11-13 juni), tillsammans med klimatförändringar, stärka globala leveranskedjor och säkerställa att västvärlden behåller sin tekniska fördel gentemot Kina, världens näst största ekonomin.

Biden, en demokrat, lovade att återuppbygga förbindelserna med allierade efter fyra steniga år under tidigare president Donald Trump, som drog Washington ut ur flera multilaterala institutioner och vid ett tillfälle hotade att lämna Nato.

"I detta ögonblick av global osäkerhet, när världen fortfarande brottas med en pandemi som var en gång i århundradet, handlar denna resa om att förverkliga USA:s förnyade engagemang för våra allierade och partners", skrev Biden i en opinionsartikel publicerad av Washington Post på lördag.

Sammankomsten kommer att sätta Bidens "America is back"-motto på prov, med allierade desillusionerade under Trump-åren och letade efter konkreta, varaktiga åtgärder.

Det är ett avgörande ögonblick för USA och världen, sade den tidigare brittiske premiärministern Gordon Brown på CNN på söndagen.

"Kommer det internationella samarbetet att återställas eller är vi fortfarande i den här världen där nationalism, protektionism och till viss del isolationism dominerar?" frågade Brown.

Annons

Ryssland kommer att stå i främsta rummet vid G7-toppmötet i Cornwall, England, och dagarna efteråt när Biden träffar europeiska ledare och NATO-allierade i Bryssel, innan han beger sig till Genève för att träffa Rysslands president Vladimir Putin.

den senaste tidens ransomware attack på JBS (JBSS3.SA), världens största meatpacker, av en kriminell grupp troligen baserad i Ryssland, och Putins ekonomiska stöd till Vitryssland efter att det tvingat en Ryanair (RYA.I) flykt till land så att den kunde arrestera en oliktänkande journalist ombord, pressar amerikanska tjänstemän att överväga skarpare åtgärder.

Vid sidan av NATO-toppmötet förväntas Biden också träffa Turkiets president Tayyip Erdogan, en avgörande session mellan de sparrande NATO-allierade efter att Ankaras köp av ryska försvarssystem väckte Washington ilska och riskerade att slå in en kil inom alliansen.

G7:s finansministrar nådde ett landmärke globalt avtal på lördag (5 juni för att fastställa en lägsta global bolagsskattesats på minst 15 %, vilket potentiellt drabbar gigantiska teknikföretag som Alphabet Incs (GOOGL.O) Google, Facebook Inc (FB.O) och Amazon.com Inc. (AMZN.O) Biden och hans motsvarigheter kommer att ge affären sin sista välsignelse i Cornwall. Biden-administrationen, som på torsdagen (3 juni) detaljerade sina planer för att donera 80 miljoner doser covid-19-vaccin globalt i slutet av juni, lutar sig starkt på allierade att följa efter när den globala dödssiffran för pandemin närmar sig 4 miljoner, säger amerikanska och diplomatiska källor.

Washington vände kursen förra månaden och stödde förhandlingar om undantag för skydd av immateriella rättigheter vid Världshandelsorganisationen för att påskynda vaccinproduktionen i utvecklingsländer, till stor förtret för Tyskland och Storbritannien.

Europeiska diplomater säger att de inte ser någon gemensam grund i frågan och hävdar att varje WTO-kompromiss skulle ta månader att slutföra och genomföra. Det kan visa sig vara en omtvistad punkt om tillräckliga vaccindoser delas med utvecklingsländerna för att bromsa - och så småningom stoppa - pandemin.

Biden tillkännagav planer i maj att kräva att amerikanska statliga entreprenörer och finansinstitutioner ska vara mer transparenta om riskerna för klimatförändringar som deras investeringar står inför, och förvaltningstjänstemän pressar andra länder att anta liknande planer.

Storbritannien vill också att regeringar ska kräva att företag rapporterar sådana risker som ett sätt att öka investeringar i gröna projekt. Men en överenskommelse om en väg framåt kommer sannolikt inte att komma i juni. En överenskommelse kan komma att nås vid ett FN:s klimattoppmöte i Glasgow, Skottland, i november.

G7-länderna har också olika åsikter om prissättning av koldioxid, vilket Internationella valutafonden ser som ett viktigt sätt att minska koldioxidutsläppen och nå nettonollutsläpp till 2050.

Biden-administrationen kommer att uppmana allierade att enas mot Kina över anklagelser om tvångsarbete i Xinjiang-provinsen, hem för den muslimska uiguriska minoriteten, även när den försöker behålla Peking som en allierad i kampen mot klimatförändringarna.

Källor som följer diskussionerna säger att de förväntar sig att G7-ledarna ska anta ett starkt språk i tvångsarbetsfrågan. Kina förnekar alla anklagelser om övergrepp i Xinjiang.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend