Anslut dig till vårt nätverk!

bryssel

"Amerika är tillbaka": Bryssel optimistisk inför Bidens Europa-resa

DELA MED SIG:

publicerade

on

USA: s president Joe Biden (avbildad) Resan till Europa den här veckan kommer att signalera att multilateralism har överlevt Trump-åren och sätta scenen för transatlantiskt samarbete om utmaningar från Kina och Ryssland mot klimatförändringar, sade ordföranden för EU-toppmöten, Reuters.

"Amerika är tillbaka", sade Europeiska rådets president Charles Michel, med mottoet som Biden har antagit efter att den tidigare presidenten Donald Trump drog Washington ut ur flera multilaterala institutioner och vid ett tillfälle hotade att gå ut ur Nato.

"Det betyder att vi återigen har en mycket stark partner för att främja det multilaterala tillvägagångssättet ... en stor skillnad med Trump-administrationen", sa Michel till en grupp journalister i Bryssel sent på måndagen.

Annons

Michel och chefen för Europeiska unionens verkställande direktör, Ursula von der Leyen, kommer att träffa Biden den 15 juni. Det kommer att följa ett toppmöte med G7 rika demokratier i Storbritannien och ett möte mellan Natos nationsledare i Bryssel den 14 juni.

Michel sa att idén att "multilateralism är tillbaka" var mer än en slogan, det var ett erkännande av att ett globalt tillvägagångssätt behövs för att lösa problem, oavsett om det är försörjningskedjor för COVID-19-vacciner eller rättvisare företagsskatter i den digitala tidsåldern.

Han sa att det tre dagar långa G7-mötet i Cornwall, England, skulle kunna vara en "viktig vändpunkt" som visar ett seriöst politiskt engagemang bakom regeringarnas åtaganden att "bygga upp bättre" efter den ekonomiska förstörelsen av koronaviruspandemin.

Det skulle också vara ett tillfälle att ta itu med påtryckningar från liberala demokratier, säger Michel, som förväntar sig en diskussion vid G7 om behovet av att västvärlden tar ett mer proaktivt tillvägagångssätt för att försvara sina värderingar inför Kinas uppgång och ryska självförtroende.

Michel sa att han talade i 90 minuter med Rysslands president Vladimir Putin på måndagen och berättade för honom att Moskva måste ändra sitt beteende om det vill ha bättre relationer med EU med 27 länder.

EU och Ryssland är inte eniga om ett brett spektrum av frågor, inklusive mänskliga rättigheter, Rysslands ingripande i Ukraina och Moskvas behandling av fängslade Kreml-kritiker Alexei Navalny, och Michel sa att förbindelserna mellan dem hade nått en lågpunkt.

Belgien

35 år - och går fortfarande starkt!

publicerade

on

År 1986 präglades av både framsteg och motgångar. Tekniska framsteg hjälpte Sovjetunionen att lansera Mir rymdstationen och fick Storbritannien och Frankrike att bygga kanalen. Tyvärr såg det också rymdfärjan Challenger katastrof och explosionen av en av kärnreaktorerna i Tjernobyl.

I Belgien kom landets fotbollsspelare hem till en hjältevälkommen efter att ha blivit 4: e i Mexikos världscup.

Året var också anmärkningsvärt för en annan händelse: öppnandet av L'Orchidee Blanche i Bryssel, nu en av de erkända bästa vietnamesiska restaurangerna i landet.

Annons

1986, när Katia Nguyen (avbildad) öppnade restaurangen i det dåvarande tysta Brysselområdet, kunde hon inte ha insett vilken stor framgång det skulle bli.

I år markerar restaurangen sitt 35-årsjubileum, en riktig milstolpe, och det har kommit långt under de mellanliggande åren, så mycket att det nu är ett ord för fin asiatisk mat, inte bara i detta nu livliga område i Bryssel utan längre bort.

Faktum är att spridningen hittills har spridit sig om kvaliteten på den utmärkta vietnamesiska maten som finns här att den för några år sedan tilldelades den prestigefyllda titeln "Bästa asiatiska restaurangen i Belgien" av den kända matguiden, Gault och Millau.

Katia är den första som accepterar att hennes framgång också beror mycket på hennes team, som bara råkar vara helt kvinnligt (detta återspeglar delvis den traditionella roll kvinnor har i det vietnamesiska köket).

Den längsta serveringen bland dem är Trinh, som har äter underbara vietnamesiska måltider i det lilla köket med öppen planlösning i några decennier, medan andra "veteran" -medarbetare inkluderar Huong, som har varit här i 15 år och Linh , en relativ nykomling som har arbetat här i fyra år!

De, tillsammans med sina kollegor, är vackert klädda i äkta vietnamesiska dräkter, något annat resto är känd för. Att hålla på personalen så länge återspeglar också Katias utmärkta ledningsstil.

Allt är långt från de dagar, tillbaka på 1970-talet, då Katia först kom till detta land för sina studier. Som så många av hennes landsmän hade hon flykt från Vietnamkriget på jakt efter ett bättre liv i väst och hon började starta ett nytt liv i sitt "nya" hem - Belgien.

För finsmakare av god vietnamesisk mat som var, ja, ganska goda nyheter.

Standarden när Katia, som fortfarande var relativt nyanländ i Belgien från Saigon, öppnade restaurangen 1986 är lika hög idag som den var då.

Trots den hemska hälsopandemin som har gjort kaos i gästfrihetssektorn här, översvämmar nu Katias "armé" av lojala kunder för att prova de underbara glädjeämnen som hennes högt begåvade, vietnamesiskt födda team lagar.

Restaurangen ligger nära ULB-universitetet och allt här förbereds i huset. Rätterna är baserade på antingen traditionella eller mer moderna recept men liknar det bästa du kan hitta i Vietnam själv. Många middagar här anser att vårrullarna är de bästa i Belgien, men om de är saftiga tar husets gourmetrikedom dig på en kulinarisk resa, som sträcker sig från norra till södra Vietnam och alla stopp däremellan.

Restaurangen stängde aldrig riktigt under lockdowns eftersom den fortsatte att servera en snabb takeaway-tjänst. Efter att ha öppnats helt, svarar takeaways för cirka 30 procent av verksamheten. Kunder kan antingen hämta sin beställning eller få den levererad till sitt hem / kontor.

Med sommaren på gång är det bra att veta att det nu finns en terrass med plats för upp till 20 personer på gatan utanför, medan det på baksidan är ett trevligt uteområde med plats för cirka 30 och öppet till oktober.

Inuti har restaurangen 38 personer på nedervåningen och 32 på övervåningen. Det finns också ett prisvärt, två-rätters lunchmeny, som kostar bara € 13, vilket är särskilt populärt.

A la carte-valet är stort och har en rad kött-, fisk- och fjäderfärätter - alla är fantastiska och mycket välsmakande. Det finns också en bra dryck och vinlista och se upp för en härlig förslag meny som ändras varje vecka.

Den charmiga och mycket välkomnande Katia har kommit mycket långt sedan hon först satte sin fot i Belgien. Att en restaurang som fortfarande trivs 35 år efter att den öppnats är en enorm prestation, särskilt i denna "post-pandemiska" era, men att samma plats har varit under samma ägande hela tiden är ganska anmärkningsvärt ... vilket faktiskt också beskriver mycket exakt både köket och servicen här.

Grattis på 35-årsdagen L'Orchidee Blanche!

Fortsätt läsa

Antisemitism

Europeiska judiska ledare söker möte med den belgiska inrikesministern över planen att ta bort arméskydd vid judiska institutioner

publicerade

on

European Jewish Association beklagar att beslutet togs utan samråd med judiska samhällen och utan att ett lämpligt alternativ föreslogs. EJA-ordförande Rabbi Menachem Margolin strider mot beslutet och säger att det är "noll meningsfullt" och tillade att det i avsaknad av alternativa säkerhetsarrangemang lämnar judarna "vidöppna med ett målskylt på ryggen". Den belgiska planerade flytten äger rum då antisemitism ökar i Europa och inte minskar, skriver Yossi Lempkowicz.

Chefen för Europen Jewish Association (EJA), en paraplygrupp i Bryssel som representerar judiska samhällen i hela Europa, har skrivit till den belgiska inrikesministern Annelies Verlinden och försökt få ett brådskande möte för att diskutera en regeringsplan för att ta bort arméskydd från judiska byggnader och institutioner den 1 september. Rabbi Menachem Margolin, som "med stort larm" har lärt sig planen att ta bort arméskydd genom sin partnerorganisation Forum för judiska organisationer i Antwerpen och den belgiska parlamentsledamoten Michael Freilich, kommer att be ministern att överläggningen ska omprövas. Han kräver ett brådskande möte "för att hitta gemensamma grunder och försöka mildra effekterna av detta förslag".

European Jewish Association beklagar att beslutet togs utan samråd med judiska samhällen och utan att ett lämpligt alternativ föreslogs. I Belgien är säkerhetshotet för närvarande medelstort enligt mätvärdena från regeringens egen samordningsenhet för hotanalys (CUTA). Men för judiska samhällen, liksom de amerikanska och israeliska ambassaderna, förblir hotet ”allvarligt och troligt”. Arméns närvaro vid judiska byggnader har varit på plats sedan terrorattacken mot Judiska museet i Bryssel i maj 2014 som lämnade fyra personer döda.

Annons

I ett uttalande sa EJA-ordförande, Rabbin Margolin: ”Den belgiska regeringen har hittills varit exemplarisk i sitt skydd av judiska samhällen. I själva verket har vi på European Jewish Association upprätthållit det belgiska exemplet som en som ska efterliknas av andra medlemmar. För detta engagemang för att hålla oss säkra har vi alltid uttryckt vår största tacksamhet och uppskattning. "

"Är det också på grund av detta engagemang att beslutet att avlägsna armén den 1 september är noll meningsfullt," tillade han. "Till skillnad från USA: s och israeliska ambassader har judiska samhällen inte tillgång till någon statlig säkerhetsapparat," noterade han. "Det är också alarmerande att judiska samhällen inte ens har hörts ordentligt om detta drag. Inte heller föreslår regeringen några alternativ. Från och med nu lämnar den judar vidöppna och med ett mål på ryggen", beklagade rabbin Margolin. Den planerade belgiska flytten sker eftersom antisemitism ökar i Europa och inte minskar.

"Belgien är tyvärr inte immun mot detta. Pandemin, den senaste Gaza-operationen och dess nedfall oroar judarna tillräckligt som det är, utan att detta till och med läggs till ekvationen. Värre, det skickar en signal till andra europeiska länder att göra detsamma. Jag uppmanar den belgiska regeringen att ompröva detta beslut eller åtminstone erbjuda en lösning i stället för det, sade rabbin Margolin.

MP Michael Freilich föreslår enligt uppgift en lagstiftning som innebär att en fond på 3 miljoner euro görs tillgänglig för judiska samhällen för att öka deras säkerhet mot bakgrund av planerna den 1 september. Det kommer att uppmana regeringen att bevara samma säkerhetsnivå som tidigare. Resolutionens text ska diskuteras och röstas i morgon (6 juli) i parlamentets utskott för inrikes frågor. Inrikesministerns kontor kunde inte gå med för att kommentera planen. Cirka 35,000 XNUMX judar bor i Belgien, främst i Bryssel och Antwerpen.

Fortsätt läsa

Belgien

Hundratals migranter arrangerar hungerstrejk i Bryssel för juridisk status

publicerade

on

By

Hasni Abderrazzek, 44, en tunisisk asylsökande som begär att bli reglerad av den belgiska regeringen för att få tillgång till hälso- och sjukvård, ses med läpparna sys ihop i ett rum på universitetet i Belgien universitet ULB, där hundratals migranter går i hungerstrejk i mer än en månad, i Bryssel, Belgien 29 juni 2021. REUTERS / Yves Herman

Youssef Bouzidi, en marockansk asylsökande som begär att bli reglerad av den belgiska regeringen för att få tillgång till sjukvård, och som går i hungerstrejk i mer än en månad, får hjälp av en person i ett rum på campus vid det belgiska universitetet ULB, där hundratals migranter går i hungerstrejk i Bryssel, Belgien 29 juni 2021. REUTERS / Yves Herman

Oro över en veckors lång hungerstrejk av hundratals papperslösa migranter i Belgiens huvudstad har ökat den här veckan efter att fyra män sytt läpparna för att betona deras krav på juridiskt erkännande och tillgång till arbete och sociala tjänster, skriva Bart Biesemans och Johnny Cotton.

Hjälparbetare säger att mer än 400 invandrare, stängda vid två universitet i Bryssel och en barockkyrka i hjärtat av staden, slutade äta den 23 maj och många är nu mycket svaga.

Annons

Många av migranterna, som till största delen kommer från Sydasien och Nordafrika, har varit i Belgien i flera år, några i mer än ett decennium, men säger att deras försörjning har äventyrats av COVID-19-avstängningar som ledde till förlust av arbetstillfällen .

"Vi sover som råttor", säger Kiran Adhikeri, en migrant från Nepal som arbetat som kock tills restauranger stängdes på grund av pandemin. "Jag känner huvudvärk, magont, hela kroppen är full av smärta."

"Jag ber dem (de belgiska myndigheterna), snälla ge oss tillgång till arbete, som andra. Jag vill betala skatt, jag vill höja mitt barn här, i den här moderna staden", sa han till Reuters och gick ut från sin provisoriska säng. till där andra hungerstrejkare ligglöst ligger på madrasser i det trånga rummet.

Många såg utmattade när hälso- och sjukvårdspersonal brydde sig om dem och använde saltlösning för att hålla dem hydrerade och lutade till läpparna hos dem som sydde munnen i ett försök att visa att de inte hade något att säga om deras situation.

Den belgiska regeringen sa att den inte kommer att förhandla med hungerstrejkarna om deras uppmaning att få formellt uppehållstillstånd.

Juniorministern för asyl och migration Sammy Mahdi sa till Reuters på tisdag att regeringen inte skulle komma överens om att reglera de 150,000 XNUMX papperslösa migranterna i Belgien, men är villiga att föra samtal med strejkerna om deras situation.

"Livet är aldrig ett pris som är värt att betala och människor har redan gått till sjukhuset. Det är därför jag verkligen vill försöka övertyga alla personer och alla organisationer som står bakom det för att se till att de inte ger ett falskt hopp", sa Mahdi när frågade om hungerstrejkarna.

"Det finns regler och förordningar ... oavsett om det handlar om utbildning, om det handlar om jobb, oavsett om det rör sig om migration, politik måste ha regler."

Europa blev oskyddad 2015 när mer än en miljon migranter kom till blockets stränder, överväldigande säkerhets- och välfärdsnätverk och främjade högerextremint.

Europeiska unionen har föreslagit en översyn av blockets migrations- och asylregler för att lindra bördan för länderna vid Medelhavet, men många regeringar skulle snarare skärpa gränserna och asyllagarna än att tillgodose nyanlända.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend