Anslut dig till vårt nätverk!

Norra Irland

Biden varnar Storbritanniens premiärminister Johnson för Nordirland - The Times

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Brittiska premiärministern Boris Johnson pratar med sin ungerska motsvarighet på Downing Street i London, Storbritannien 28 maj 2021. Leon Neal / Pool via REUTERS
Ett skamrat "Välkommen till Nordirland" -skylt ses vid gränsen mellan Irland och Nordirland som påminner bilisterna om att hastighetsgränserna kommer att ändras från kilometer i timmen till miles i timmen vid gränsen i Carrickcarnan, Irland, 6 mars 2021. Bild tagen 6, 2021. REUTERS / Clodagh Kilcoyne

USA: s president Joe Biden kommer att varna den brittiska premiärministern Boris Johnson (avbildad) att inte avstå från Nordirlands Brexit-avtal när de träffas för första gången vid G7-toppmötet denna vecka, The Times rapporterade på måndagen (7 juni) med hänvisning till oidentifierade källor, skriver Guy Faulconbridge.

Att bevara den känsliga freden i Nordirland utan att tillåta Förenade kungariket en bakdörr till Europeiska unionens marknader genom den 310 mil långa irländska landgränsen var en av de svåraste frågorna i Brexit-skilsmässan.

Den brittiskstyrda regionen förblir djupt splittrad längs sekteriska linjer 23 år efter att ett fredsavtal som förmedlades av USA till stor del avslutade tre decennier av blodsutgjutelse. Många katolska nationalister strävar efter att förenas med Irland medan protestantiska fackföreningar vill stanna kvar i Storbritannien.

Annons

EU och Storbritannien försökte lösa gränsgåten med Nordirlandsprotokollet i Brexit-avtalet, som håller provinsen både i Förenade kungarikets tullområde och EU: s inre marknad.

Men fackföreningsmedlemmar säger att det strider mot fredsavtalet från 1998 och London har sagt att protokollet är ohållbart i sin nuvarande form efter att leveranser av vardagliga varor till Nordirland har störts.

Biden, som är stolt över sitt irländska arv, kommer att använda ett möte med Johnson på torsdag för att uttryckligen uttrycka USA: s stöd för protokollet. Han kommer också att varna för att utsikterna för ett amerikanskt handelsavtal med Storbritannien kommer att skadas om situationen förblir olöst, sa The Times.

Annons

Biden kommer också att göra det klart för Europeiska unionen att han förväntar sig att den slutar vara "byråkratisk" och anta en mer flexibel strategi för genomförandet av avtalet, säger tidningen.

David Frost, Johnsons Brexit-förhandlare, försöker lösa frågorna om Brexit-affären men situationen på marken när det gäller handel är "mycket svår", berättade Lucy Frazer, regeringsminister som advokat för England och Wales. Sky News.

Norra Irland

"Jag behöver ingen politisk seger här, jag vill hitta en lösning" - Šefčovič

publicerade

on

Europeiska kommissionens vice ordförande Maroš Šefčovič gjorde sitt första besök i Nordirland i veckan. I slutet av två dagars intensiva möten med näringslivet, civilsamhället och lokala politiker lade han fram sin inställning vid en presskonferens i slutet av sitt besök: ”Jag behöver ingen politisk seger här, jag vill hitta en lösning, som skulle representera en win-win för alla, först och främst för folket i Nordirland. ”

"Mitt stora takeaway var engagemang, med fokus på att lösa problem och fortsätta våra kontakter", säger Šefčovič. "Vi är redo att gå den extra milen för att leta efter lösningar och vi hoppas att vi kan göra det i en lugn och konstruktiv atmosfär."

Han sa att han under de senaste två dagarna hade hört mycket om SPS, tillgång till varor, läkemedel i synnerhet och engagemang från nordirska intressenter. Han tillade emellertid att människor inte stannade kvar för att upphäva övervakningen av EU -domstolen, a nödvändig förutsättning att njuta av den fria rörligheten för varor. 

Annons

”Jag har inte hört från någon som tyckte att det skulle vara en bra idé att missa chansen att vara en del av världens största inre marknad kostnadsfritt, eftersom människorna här vet att till exempel Norge betalar mer än 3 miljarder euro för att vara på marknaden för varje finansiellt perspektiv. ” Han uppmanade politikerna att fokusera på människors vardagliga intressen och affärsintressen. 

Šefčovič betonade EU: s orubbliga engagemang för folket i Nordirland, men efterlyste ärlighet: ”Europeiska unionen kan inte klandras för kostnaderna för Brexit. Brexit gjorde det nödvändigt att hitta en överenskommelse om hur man undviker en hård gräns på ön Irland. Efter år av långa och komplexa förhandlingar hittade vi en lösning med Storbritannien i form av protokollet. ”

”Att ta bort protokollet kommer inte att lösa några problem. Det är den bästa lösningen vi hittade med Storbritannien för att ta itu med den unika situationen på ön Irland och de utmaningar som skapades av den typ av Brexit som den nuvarande brittiska regeringen valde. Att inte tillämpa protokollet kommer inte att få problem att försvinna, utan helt enkelt ta bort verktygen för att lösa dem. ”

Annons

Om Storbritanniens beslut att ensidigt förlänga avdragsperioder sade han: ”EU har visat sin välvilja. Tidigare i veckan reagerade vi på ett svalt och lugnt sätt på Storbritanniens uttalande angående fortsättningen av befintliga fristperioder.

”Vi gjorde detta för att skapa en konstruktiv atmosfär för våra pågående diskussioner.

Låt mig avslutningsvis betona en viktig sak: vårt övergripande mål är att upprätta en positiv och stabil relation till Storbritannien.

"Efter fem år där tydlighet och stabilitet ofta har saknats, har vi nu en solid grund att samarbeta på - utträdesavtalet och handels- och samarbetsavtalet."

Fortsätt läsa

Europeiska kommissionen

Kommissionen beskriver praktiska lösningar för läkemedelsförsörjning i Nordirland inom ramen för protokollet om Irland / Nordirland och för sanitära och fytosanitära åtgärder

publicerade

on

Den 26 juli offentliggjorde kommissionen en serie ”icke-papper” inom läkemedelsområdet och sanitära och fytosanitära åtgärder inom ramen för genomförandet av protokollet om Irland / Nordirland. Ett icke-papper specifikt om läkemedel innehåller kommissionens föreslagna lösning för att säkerställa en fortsatt långvarig leverans av läkemedel i Nordirland, från eller genom Storbritannien. Detta icke-papper delades med Storbritannien före åtgärdspaketet tillkännagavs av kommissionen den 30 juni 2021 för att ta itu med några av de mest angelägna frågorna i samband med genomförandet av protokollet i alla samhällen i Nordirland.

Vice president Maroš Šefčovič sa: ”Dessa lösningar har en otvetydig gemensam nämnare - de uppnåddes med det grundläggande syftet att gynna folket i Nordirland. I slutändan handlar vårt arbete om att säkerställa att de surt förvärvade vinsterna med långfredagsavtalet (Belfast) - fred och stabilitet i Nordirland - skyddas, samtidigt som man undviker en hård gräns på ön Irland och bibehåller integriteten för EU: s gemensamma Marknadsföra."

Lösningen på läkemedel innebär att EU ändrar sina egna regler inom ramen för protokollet, så att regleringsöverensstämmelsefunktioner för läkemedel som levereras till Nordirlandsmarknaden endast kan placeras permanent i Storbritannien, på vissa villkor som säkerställer att läkemedlen berörda inte distribueras ytterligare på EU: s inre marknad. De läkemedel som berörs här är främst generiska och receptfria produkter. Lösningen visar kommissionens åtagande gentemot folket i Nordirland och långfredagsavtalet (Belfast), med ett lagstiftningsförslag som förväntas tidigt på hösten för att kunna avsluta lagstiftningsprocessen i tid.

Annons

De andra icke-tidningarna som publiceras idag avser en lösning som kommissionen har identifierat för att underlätta förflyttningen av hjälphundar som följer med personer som reser från Storbritannien till Nordirland, och ett förslag från kommissionen att förenkla förflyttningen av boskap från Storbritannien till Nordirland. , och för att förtydliga reglerna för animaliska produkter från EU som flyttas till Storbritannien för lagring innan de skickas till Nordirland. Alla dessa dokument, som beskriver de flexibiliteter som kommissionen erbjuder, har delats med de brittiska och EU-medlemsstaterna och finns tillgängliga nätet.

Annons
Fortsätt läsa

Brexit

EU stöder Irland när Storbritannien söker lösningar på Nordirlandsprotokollet

publicerade

on

Det kontroversiella Nordirlandsprotokollet som ingår i EU / UK: s utträdesavtal visar inga tecken på att lösa sig själv snart. Som Ken Murray rapporterar från Dublin, Europeiska kommissionen är ovillig att backa medan britterna fortsätter att söka efter en öppning för att få sig ur en överenskommen handling som de själva hyllade i december förra året.

Det är sju månader sedan den brittiska regeringen skröt med mycket när Brexit formellt undertecknades och förseglades i Bryssel med leenden och jubel före jul runt.

Som Storbritanniens chefsförhandlare Lord David Frost twittrade på julafton 2020: ”Jag är mycket nöjd och stolt över att ha lett ett stort brittiskt team för att säkra dagens utmärkta avtal med EU.

Annons

”Båda sidor arbetade outtröttligt dag efter dag under utmanande förhållanden för att få världens största och bredaste affär på rekordtid. Tack alla som fick det att hända. ”

Man skulle kunna tänka sig att läsa hans ord om att den brittiska regeringen hoppades kunna leva lyckligt någonsin efter att affären var klar. Men allt kommer inte att planera.

Enligt Brexit-utträdesavtalet skapade Nordirlandsprotokollet, som är en bilaga till EU / UK-avtalet, ett nytt handelsarrangemang mellan GB och Nordirland som, även om det befinner sig på ön Irland, faktiskt finns i Storbritannien.

Annons

Syftet med protokollet är att vissa föremål som flyttas från GB till NI, t.ex. ägg, mjölk och kylt kött, måste genomgå hamnkontroller för att komma fram till ön Irland varifrån de kan säljas lokalt eller flyttas vidare till republiken, som förblir i Europeiska unionen.

När protestantiska fackliga arbetare eller brittiska lojalister i Nordirland ser det, uppgår protokollet eller den teoretiska handelsgränsen i Irländska havet till ytterligare ett steg i riktning mot ett enat Irland - som de starkt motsätter sig - och markerar ytterligare isolering från Storbritannien där deras lojalitet är till.

Tidigare ledare för det demokratiska unionistpartiet Edwin Poots sa att protokollet satte ”absurda hinder för handeln med vår största marknad [GB]”.

En övergångsperiod från den 1 januari till den 30 juni kom överens om att åtgärderna skulle kunna träda i kraft, men detta har varit fientligheten i Nordirland gentemot protokollet, den perioden har nu förlängts till slutet av september för att hitta vägar för acceptabel kompromiss för att hålla alla sidor nöjda!

Protokollet och dess konsekvenser som, som det verkar, Storbritannien inte tänkte igenom, har ilskat medlemmar av det unionistiska samfundet så mycket i Nordirland, protester på gatorna varannan natt sedan försommaren, har blivit en vanlig syn.

Sådan är känslan av svek mot London över protokollet, brittiska lojalister har hotat att ta sina protester till Dublin i den irländska republiken, ett drag som många skulle se som provocerar en ursäkt för våld.

Lojalistaktivisten Jamie Bryson talar vidare Pat Kenny Show on Newstalk radio i Dublin sa nyligen: "Spara för att det kommer att bli en ganska anmärkningsvärd vändning när det gäller Nordirlands protokoll under de kommande veckorna ... Jag skulle nog föreställa mig att dessa protester kommer att tas söder om gränsen, säkert efter den 12 juli."

12 juliy, ett datum som ses i Nordirland som markerar toppen av Orange Order-marscheringssäsongen, har kommit och gått. Hittills har de som är emot protokollet i Nordirland ännu inte korsat gränsen som skiljer nord från Sydirland.

Men med påtryckningar mot regeringen i London från brittiska fackföreningar i Nordirland och handlare som känner att deras företag kommer att drabbas mycket när hela innehållet i protokolldokumentet träder i kraft har Lord Frost försökt desperat att ändra och mildra affären. han förhandlade och berömde maximalt i december förra året.

Samma affär, bör det läggas till, antogs i underhuset med 521 röster mot 73, kanske ett tecken på att den brittiska regeringen inte utförde sin tillbörliga aktsamhet!

Bland de synliga konsekvenserna av Brexit i Nordirland är långa förseningar för lastbilsförare i hamnar med några stora stormarknadskedjor som klagar på tomma hyllor.

Känslan i Dublin är att om COVID-19-åtgärder inte fanns på plats, skulle de verkliga verkliga konsekvenserna av Brexit sannolikt vara hårdare i Nordirland än de redan är.

Med press på Lord Frost att reda ut detta politiska dilemma så snart som möjligt sa han till Westminster-parlamentet förra veckan, "vi kan inte fortsätta som vi är".

Genom att publicera det som kallades "A Command Paper" fortsatte det fräckt att säga "EU: s inblandning i poliseringen av affären" skapar bara misstro och problem ".

Papperet föreslog till och med avskaffandet av filtullpapper för handlare som säljer från Storbritannien till NI.

Istället skulle ett "förtroende och verifiera" -system, kallat en "ärlighetslåda", tillämpas, varigenom handlare skulle registrera sin försäljning i ett lättrörelsessystem som möjliggjorde inspektion av sina försörjningskedjor, ett förslag som utan tvekan skickade smugglare till sängs med ett leende i ansiktet!

Själva förslaget om en "ärlighetslåda" måste ha låtit underhållande och ironisk i Nordirland där Boris Johnson 2018 lovade delegater vid DUP: s årliga konferens att "det skulle inte finnas någon gräns i Irländska havet" bara för att han därefter skulle gå tillbaka på hans ord!

Med EU-kommissionens ordförande Ursula Von Der Leyen som förra veckan bekräftade den brittiska premiärministern Boris Johnson att det inte kommer att bli någon omförhandling av avtalet, ser den brittiska sidan ut att göra sig ytterst impopulär med de protestantiska fackliga och irländska nationalistiska samhällena i norra Irland.

När brittiska protestantiska fackföreningar i Nordirland är arga över protokollet, är irländska katolska nationalister också rasande mot London efter att utrikesministern för NI Brandon Lewis tillkännagav förslag om att upphöra med alla utredningar av mord som begåtts under problemen före 1998.

Om de genomförs skulle familjerna till de som dog av brittiska soldater och säkerhetstjänster aldrig få rättvisa medan de som dog av handlingar utförda av brittiska lojalister och irländska republikaner skulle drabbas av samma öde.

Taoiseach Micheál Martin som talade i Dublin sa "de brittiska förslagen var oacceptabla och utgjorde svek [till familjerna."

Med USA: s president Joe Biden, en man av irländskt arv, som förra året sade att han inte kommer att underteckna ett handelsavtal med Storbritannien om London gör något för att undergräva 1998 års Nordirlands fredsavtal, verkar Boris Johnson-administrationen minska. antal vänner i Bryssel, Berlin, Paris, Dublin och Washington.

Samtalen om att granska villkoren i Nordirlandsprotokollet ser ut att återupptas under de kommande veckorna.

Med EU-signaleringen är den inte villig att växa och den amerikanska regeringen sitter på Dublin, London befinner sig i ett svårt dilemma som kommer att kräva något anmärkningsvärt att fly från.

Som en uppringare till ett Dublin-radiotelefonprogram påpekade förra veckan i frågan: ”Någon borde säga till britterna att Brexit får konsekvenser. Du får vad du röstar på. ”

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend