Anslut dig till vårt nätverk!

US

EU hoppas på ett genombrott i handeln vid nästa veckas toppmöte mellan EU och USA

publicerade

on

Inför G7 och toppmötet mellan EU och USA, Ekonomi Verkställande vice ordförande Valdis Dombrovskis informerade ledamöterna om det kommande toppmötet mellan EU och USA. Toppmötet kommer att ta itu med globala handelsfrågor, men som en del av en förtroende- och förtroendeskapande åtgärd hoppas EU att lösa åtminstone några av de nuvarande handelstvisterna mellan EU och USA. 

Kommissionens och rådets ordförande Ursula von der Leyen och Charles Michel kommer att träffa USA: s president den 15 juni i Bryssel. EU förväntar sig att dess relationer med USA kommer att stimuleras till nytt och syftar till att bygga en gemensam agenda som täcker handel, ekonomi, klimatförändringar samt andra ömsesidiga utrikespolitiska frågor baserade på gemensamma intressen och värden.

EU hoppas att toppmötet kan ge en mer positiv handelsagenda och ett förnyat åtagande att kollektivt hantera de utmaningar som härrör från icke-marknadsekonomier. 

Dombrovskis sa: ”Vi vill göra avgörande framsteg för att lösa våra bilaterala skuldtvister på flygplan och USA: s tullar på stål och aluminium. På det senare skickade vi en tydlig signal till USA om vår vilja att lösa denna fråga på ett rättvist och balanserat sätt genom att avbryta den automatiska fördubblingen av våra legitima motåtgärder. Det är nu för USA att föra samtalet. ”

Om de mer globala utsikterna sa Dombrovskis: ”Vi hoppas också att skapa en allians med EU för att samarbeta om reformen av Världshandelsorganisationen. Vi måste föra den globala handelsregelboken till datum och hjälpa oss att ta itu med många utmaningar vi står inför. ”

EU och USA kommer också att diskutera närmare samarbete om grön och digital teknik. För detta ändamål har EU föreslagit att inrätta ett handels- och teknikråd för att leverera transatlantiskt ledarskap inom detta handelsområde. 

Som en del av sitt första besök i Europa kommer Joe Biden till Bryssel före toppmötet för att träffa Natos stats- eller regeringschefer dagen innan.

Ryssland

Domstolen förbjuder Kreml-kritikern Navalnys nätverk i knockout före valet

publicerade

on

By

En rysk domstol på onsdag (9 juni) förbjöd grupper som var knutna till fängslade Kreml-kritiker Alexei Navalny efter att ha förklarat dem ”extremistiska”, ett steg som förbjuder hans allierade från valet och kommer att ytterligare pressa USA-Rysslands band innan ett noggrant övervakat toppmöte, skriva Vladimir Soldatkin och Andrew Osborn.

President Vladimir Putin och USA: s president Joe Biden är det på grund av förhandlingar i Genève nästa vecka med Navalnys öde och hanteringen av hans rörelse kommer säkert att vara på dagordningen.

Washington, som har bett Moskva att befria Navalny, fördömde domstolens beslut, och utrikesdepartementet kallade det "särskilt störande". Kreml säger att ärendet är rent inhemskt och inte Byens verksamhet. Det har porträtterat Navalny som en USA-stödd problemproducent, något Navalny har förnekat.

Onsdagens dom, det senaste kapitlet i en långvarig attack mot Putins hårdaste inhemska motståndare, levererar ett sista hammarslag till ett stort politiskt nätverk som Navalny byggt upp under många år för att försöka utmana den ryska veteranledarens grepp om makten.

Putin, 68, har varit vid makten som antingen president eller premiärminister sedan 1999. Navalny, i fängelse för överträdelseförfaranden i samband med ett förskingringsfall som han säger var trumfad, hade gjort en djärv utmaning mot Putin via gatuprotester och graftutredningar som han hade hoppats skulle leda till en förändring av ledarskapet.

Det rättsliga målet mot Navalnys nätverk väcktes av kontoret för Moskvas främsta åklagare som anklagade Navalny och hans allierade för att försöka främja en revolution genom att försöka destabilisera den socio-politiska situationen i Ryssland med sin verksamhet.

En talesman för åklagarmyndigheten i Moskva sa till journalister på onsdagen att han var nöjd med beslutet som erkände att Navalnys allierade hade organiserat olagliga gatumöten som hade slutat i massoron.

Efter en 12.5 timmars juridisk utfrågning bakom stängda dörrar sa Navalnys advokater i ett uttalande att de skulle överklaga och att de bevis som presenterades av åklagare inte hade varit tillfredsställande.

De juridiska stötande speglarna som tidigare förts mot högerextrema grupper, islamistiska organisationer och Jehovas vittnen som också förklarades "extremistiska" av domstolar och förbjöds.

Ryska oppositionspolitiker Alexei Navalny deltar i en demonstration för att fira 5-årsdagen av oppositionspolitiker Boris Nemtsovs mord och för att protestera mot föreslagna ändringar av landets konstitution, i Moskva, Ryssland den 29 februari 2020. REUTERS / Shamil Zhumatov / File Photo
Ryska oppositionspolitiker Alexei Navalny deltar i en demonstration för att fira 5-årsdagen av oppositionspolitiker Boris Nemtsovs mord och för att protestera mot föreslagna ändringar av landets konstitution, i Moskva, Ryssland den 29 februari 2020. REUTERS / Shamil Zhumatov / File Photo

Navalny och hans allierade förnekade åklagarens anklagelser och kastade dem som ett försök att försöka krossa sin politiska opposition mot det regerande Förenade Ryssland-partiet före parlamentsvalet i september.

I ett meddelande som publicerats på Navalnys Instagram-konto som uppenbarligen utarbetats i väntan på vad som var ett allmänt förväntat beslut, nämndes Navalny för att uppmana sina anhängare att inte bli nedslagen.

”Vi går ingenstans”, lästes meddelandet.

"Vi kommer att smälta upp detta, reda ut saker, förändra och utvecklas. Vi kommer att anpassa oss. Vi kommer inte att gå tillbaka från våra mål och idéer. Det här är vårt land och vi har inte ett annat."

Åklagarens begäran avslutar formellt aktiviteten i ett nätverk av grupper som inrättats av Navalny, 45, som avtjänar en fängelse på 2-1 / 2 år, något som många västländer har framställt som politiskt motiverad hämnd för hans politiska verksamhet mot Kreml. .

Närmare bestämt riktar sig domen Navalny's Anti-Corruption Foundation som har framställt högprofilerade utredningar av påstådd officiell korruption och Navalnys regionala kampanjhuvudkontor som tidigare har mobiliserats för att organisera anti-Kreml-protester.

Myndigheterna har nu den formella makten att fängelseaktivister och frysa sina bankkonton om de fortsätter sin verksamhet. Ärendet hade redan föranlett Navalnys allierade att avbryta grupperna redan före beslutet.

Inför domen, Putin förra veckan undertecknade lagstiftning som hindrade medlemmar av "extremistiska organisationer" från att kandidera.

Kombinerat med onsdagens avgörande avslutar den nya lagstiftningen förhoppningar från vissa Navalny-allierade att gå till parlamentet.

De säger att de i stället kommer att försöka använda en smart eller taktisk omröstningsstrategi för att försöka undergräva stödet för det kremlstyrande partiet, en strategi som Kreml-källor har förringat.

Fortsätt läsa

UK

Biden har en Brexit-varning för Storbritannien: Inte äventyra nordirländsk fred

publicerade

on

By

USA: s president Joe Biden och första damen Jill Biden stiger av flygvapnet vid ankomst till Cornwall Airport Newquay, nära Newquay, Cornwall, Storbritannien 9 juni 2021. REUTERS / Phil Noble / Pool
USA: s president Joe Biden och första damen Jill Biden går ut från flygvapnet ett efter landning vid RAF Mildenhall inför G7-toppmötet, nära Mildenhall, Storbritannien 9 juni 2021. REUTERS / Kevin Lamarque

USA: s president Joe Biden kommer att ge en allvarlig Brexit-varning till sitt första möte med den brittiska premiärministern Boris Johnson: Förhindra en rad med Europeiska unionen från att äventyra den känsliga freden i Nordirland, skriva Steve Holland och Guy Faulconbridge.

På sin första utlandsresa sedan han tillträdde i januari träffade Biden Johnson på torsdagen (10 juni) i den engelska badorten Carbis Bay inför G11-toppmötet fredag-söndag (13-7 juni), ett NATO-toppmöte på måndag (14) Juni), ett toppmöte mellan USA och EU på tisdag (15 juni) och ett möte med Rysslands president Vladimir Putin i Genève dagen därpå (16 juni).

Biden kommer att försöka använda resan för att bränna sina multilaterala meriter efter Donald Trumps ordförandeskaps tumult, som lämnade många amerikanska allierade i Europa och Asien förvirrade och vissa alienerade.

Biden har dock ett obehagligt budskap till Johnson, en av ledarna för Brexit-kampanjen 2016: Sluta uppvärmda EU-skilsmässoförhandlingar från att undergräva ett fredsavtal från USA, 1998, känt som långfredagsavtalet som avslutade tre decennier av blodsutgjutelse i Nordirland .

”President Biden har varit kristallklar om sin grundläggande tro på långfredagsavtalet som grunden för fredlig samexistens i Nordirland,” sade Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan till journalister ombord på Air Force One.

"Alla steg som äventyrar det eller undergräver det skulle inte välkomnas av USA", sade Sullivan, som avböjde att beteckna Johnsons handlingar som att hindra freden.

Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen ansträngde freden i Nordirland till brytpunkt eftersom 27-nationsblocket vill skydda sina marknader, men ändå skär en gräns i Irländska havet den brittiska provinsen från resten av Storbritannien. Nordirland delar en gräns med EU-medlemmen Irland.

Sådan är Bidens oro över Nordirland att Yael Lempert, den högsta amerikanska diplomaten i Storbritannien, utfärdade London en demarche - en formell diplomatisk tillrättavisning - för att "inflammera" spänningar, The Times tidningen rapporterade.

Biden kommer också att tala på torsdag om att donera fler COVID-19-vacciner till fattiga länder. Läs mer

Fredsavtalet från 1998 gjorde i stort sett ett slut på "Problemen" - tre decennier av konflikt mellan irländska katolska nationalistiska militanter och pro-brittiska protestantiska "lojalistiska" paramilitärer som dödade 3,600 människor.

Biden, som är stolt över sitt irländska arv, kommer att göra ett principuttalande om vikten av det fredsavtalet, sa Sullivan.

"Han utfärdar inte hot eller ultimatum, han kommer helt enkelt att förmedla sin djupgående tron ​​att vi måste stå bakom och skydda detta protokoll," sa Sullivan.

Även om Storbritannien formellt lämnade EU 2020, handlar de båda sidorna fortfarande hot mot Brexit-affären efter att London ensidigt försenat genomförandet av de nordirländska klausulerna i affären.

EU och Storbritannien försökte lösa gränsgåten med Nordirlandsprotokollet i Brexit-avtalet, som håller provinsen både i Förenade kungarikets tullområde och EU: s inre marknad.

Pro-brittiska fackföreningar säger att Brexit-avtalet som Johnson undertecknade strider mot fredsavtalet från 1998 och London har sagt att protokollet är ohållbart i sin nuvarande form efter att leveranser av vardagliga varor till Nordirland har störts.

Storbritannien, hem till en stor Airbus-anläggning, och Europeiska unionen hoppas kunna lösa en nästan 17 år gammal tvist med USA om flygsubventioner till Boeing (FÖRBJUDA) och Airbus (AIR.PA).

Förenta staternas, brittiska och EU-tjänstemän har uttryckt optimism för att en överenskommelse kan nås före den 11 juli, när för närvarande upphävda tariffer kommer att träda i kraft på alla sidor.

En källa nära förhandlingarna sa att diskussionerna gick bra, men en överenskommelse kommer sannolikt inte att nås före toppmötet mellan USA och EU nästa vecka.

Johnson, som skrev en biografi om den brittiska krigsledaren Winston Churchill, kommer att komma överens med Biden om en "Atlantic Charter", som är utformad efter 1941-avtalet från Churchill och president Franklin D. Roosevelt.

De två ledarna kommer överens om en arbetsgrupp som ska se på att återuppta resor mellan Storbritannien och USA så snart som möjligt.

Fortsätt läsa

Ryssland

Kreml-insider arresterad i Schweiz efter USA: s begäran

publicerade

on

Den ryska affärsmannen Vladislav Klyushin greps under en vistelse i Valais i mars förra året på begäran av de amerikanska myndigheterna. Klyushin är en nära medarbetare till Alexeï Gromov, en högre tjänsteman i den ryska presidentförvaltningen. Gromov anses allmänt vara "den person som ansvarar för Kremls kontroll av ryska medier" och placerades under amerikanska sanktioner för två månader sedan. Klyushin sägs vara skaparen av ett kraftfullt medieövervakningssystem som används av ryska tjänster. För närvarande fängslad i Sion, motsätter han sig sin utlämning till USA. Informationen framgår av en dom från Federal Tribunal (TF) som offentliggjordes bara några dagar före mötet mellan presidenterna Joe Biden och Vladimir Putin som är planerad till 16 juni i Genève.

Det tog bara 24 timmar för de amerikanska myndigheterna att få grepet om Vladislav Klyushin den 21 mars 21 medan han var i Valais. Detta avslöjas i en dom från den federala högsta domstolen som släpptes den 3 juni.

De fakta som han anklagas för i USA har inte avslöjats. Enligt det schweiziska TF-beslutet är Vladislav Klyushin föremål för en arresteringsorder som utfärdades av Massachusetts tingsrätt den 19 mars 2021, men ingen åtal har ännu offentliggjorts på amerikansk sida.

Vladislav Klyushins namn dök upp 2018 som en del av en Proekt-medieutredning om hur Kreml lyckades infiltrera och sedan förvandla anonyma Telegram-meddelandekanaler till ett propagandavapen. Det inkluderade Nezygar, en av de mest framstående anonyma kanalerna i landet.

Enligt journalister övervakades denna infiltrationsoperation av Alexei Gromov, biträdande direktör för Vladimir Putins presidentadministration, med hjälp av Vladislav Klyushin.

Den senare skulle ha skapat Katyusha-medieövervakningssystemet som såldes till de ryska myndigheterna av hans företag OOO M13.

Enligt ryska medier uppmuntrade Alexeï Gromov regelbundet de ryska tjänsterna och ministerierna att använda Katuysha-systemet, vars namn är inspirerat av de berömda sovjetiska raketkastarna som var ökända för sina kraftfulla men oprecisa skott.

I januari förra året undertecknade Kreml ett 3.6 miljoner SF-avtal med M13 för användning av sin övervakningsprogramvara för att "analysera meddelanden om valprocesser, politiska partier och den icke-systemiska oppositionen".

Tidigare presssekreterare till president Vladimir Putin, Alexeï Gromov, beskrivs som ”en diskret man (...) men som ändå är en nyckelchef för den kontroll som Putins regering utövar över vad som sägs - eller inte - i det ryska huvudtrycket och den audiovisuella media. ”

Redan under europeiska sanktioner sedan 2014 i samband med invasionen av Krim var Gromov det första målet för en ny sanktionsrunda som uttalades den 15 april av US Department of the Treasury.

Alexei Gromov anklagas för att ha "riktat Kremls användning av sin medieapparat" och för att ha "försökt förvärra spänningarna i USA genom att diskreditera den amerikanska valprocessen 2020".

Den dagen sanktionerna tillkännagavs krävde USA: s president Joe Biden en avskalning av spänningarna med Ryssland. ”USA försöker inte starta en cykel av eskalering och konflikt med Ryssland. Vi vill ha ett stabilt och förutsägbart förhållande, sade han. Joe Biden och Vladimir Putin är planerade att träffas i Genève den 16 juni.

Vladislav Klyushin hölls i förvar sedan den arresterades den 21 mars och berättade för schweiziska myndigheter att han motsatte sig hans utlämning till USA.

Representerad av advokaterna Oliver Ciric, Dragan Zeljic och Darya Gasskov lämnade han in ett första överklagande vid den federala brottmålsdomstolen (TPF) den 6 april för att begära upphävande av sitt förvar.

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

Annons

trend