Anslut dig till vårt nätverk!

UK

Biden har en Brexit-varning för Storbritannien: Inte äventyra nordirländsk fred

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

USA: s president Joe Biden och första damen Jill Biden stiger av flygvapnet vid ankomst till Cornwall Airport Newquay, nära Newquay, Cornwall, Storbritannien 9 juni 2021. REUTERS / Phil Noble / Pool
USA: s president Joe Biden och första damen Jill Biden går ut från flygvapnet ett efter landning vid RAF Mildenhall inför G7-toppmötet, nära Mildenhall, Storbritannien 9 juni 2021. REUTERS / Kevin Lamarque

USA: s president Joe Biden kommer att ge en allvarlig Brexit-varning till sitt första möte med den brittiska premiärministern Boris Johnson: Förhindra en rad med Europeiska unionen från att äventyra den känsliga freden i Nordirland, skriva Steve Holland och Guy Faulconbridge.

På sin första utlandsresa sedan han tillträdde i januari träffade Biden Johnson på torsdagen (10 juni) i den engelska badorten Carbis Bay inför G11-toppmötet fredag-söndag (13-7 juni), ett NATO-toppmöte på måndag (14) Juni), ett toppmöte mellan USA och EU på tisdag (15 juni) och ett möte med Rysslands president Vladimir Putin i Genève dagen därpå (16 juni).

Biden kommer att försöka använda resan för att bränna sina multilaterala meriter efter Donald Trumps ordförandeskaps tumult, som lämnade många amerikanska allierade i Europa och Asien förvirrade och vissa alienerade.

Biden har dock ett obehagligt budskap till Johnson, en av ledarna för Brexit-kampanjen 2016: Sluta uppvärmda EU-skilsmässoförhandlingar från att undergräva ett fredsavtal från USA, 1998, känt som långfredagsavtalet som avslutade tre decennier av blodsutgjutelse i Nordirland .

”President Biden har varit kristallklar om sin grundläggande tro på långfredagsavtalet som grunden för fredlig samexistens i Nordirland,” sade Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan till journalister ombord på Air Force One.

"Alla steg som äventyrar det eller undergräver det skulle inte välkomnas av USA", sade Sullivan, som avböjde att beteckna Johnsons handlingar som att hindra freden.

Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen ansträngde freden i Nordirland till brytpunkt eftersom 27-nationsblocket vill skydda sina marknader, men ändå skär en gräns i Irländska havet den brittiska provinsen från resten av Storbritannien. Nordirland delar en gräns med EU-medlemmen Irland.

Annons

Sådan är Bidens oro över Nordirland att Yael Lempert, den högsta amerikanska diplomaten i Storbritannien, utfärdade London en demarche - en formell diplomatisk tillrättavisning - för att "inflammera" spänningar, The Times tidningen rapporterade.

Biden kommer också att tala på torsdag om att donera fler COVID-19-vacciner till fattiga länder. Läs mer

Fredsavtalet från 1998 gjorde i stort sett ett slut på "Problemen" - tre decennier av konflikt mellan irländska katolska nationalistiska militanter och pro-brittiska protestantiska "lojalistiska" paramilitärer som dödade 3,600 människor.

Biden, som är stolt över sitt irländska arv, kommer att göra ett principuttalande om vikten av det fredsavtalet, sa Sullivan.

"Han utfärdar inte hot eller ultimatum, han kommer helt enkelt att förmedla sin djupgående tron ​​att vi måste stå bakom och skydda detta protokoll," sa Sullivan.

Även om Storbritannien formellt lämnade EU 2020, handlar de båda sidorna fortfarande hot mot Brexit-affären efter att London ensidigt försenat genomförandet av de nordirländska klausulerna i affären.

EU och Storbritannien försökte lösa gränsgåten med Nordirlandsprotokollet i Brexit-avtalet, som håller provinsen både i Förenade kungarikets tullområde och EU: s inre marknad.

Pro-brittiska fackföreningar säger att Brexit-avtalet som Johnson undertecknade strider mot fredsavtalet från 1998 och London har sagt att protokollet är ohållbart i sin nuvarande form efter att leveranser av vardagliga varor till Nordirland har störts.

Storbritannien, hem till en stor Airbus-anläggning, och Europeiska unionen hoppas kunna lösa en nästan 17 år gammal tvist med USA om flygsubventioner till Boeing (FÖRBJUDA) och Airbus (AIR.PA).

Förenta staternas, brittiska och EU-tjänstemän har uttryckt optimism för att en överenskommelse kan nås före den 11 juli, när för närvarande upphävda tariffer kommer att träda i kraft på alla sidor.

En källa nära förhandlingarna sa att diskussionerna gick bra, men en överenskommelse kommer sannolikt inte att nås före toppmötet mellan USA och EU nästa vecka.

Johnson, som skrev en biografi om den brittiska krigsledaren Winston Churchill, kommer att komma överens med Biden om en "Atlantic Charter", som är utformad efter 1941-avtalet från Churchill och president Franklin D. Roosevelt.

De två ledarna kommer överens om en arbetsgrupp som ska se på att återuppta resor mellan Storbritannien och USA så snart som möjligt.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend