Anslut dig till vårt nätverk!

UK

Biden har en Brexit-varning för Storbritannien: Inte äventyra nordirländsk fred

DELA MED SIG:

publicerade

on

USA: s president Joe Biden och första damen Jill Biden stiger av flygvapnet vid ankomst till Cornwall Airport Newquay, nära Newquay, Cornwall, Storbritannien 9 juni 2021. REUTERS / Phil Noble / Pool
USA: s president Joe Biden och första damen Jill Biden går ut från flygvapnet ett efter landning vid RAF Mildenhall inför G7-toppmötet, nära Mildenhall, Storbritannien 9 juni 2021. REUTERS / Kevin Lamarque

USA: s president Joe Biden kommer att ge en allvarlig Brexit-varning till sitt första möte med den brittiska premiärministern Boris Johnson: Förhindra en rad med Europeiska unionen från att äventyra den känsliga freden i Nordirland, skriva Steve Holland och Guy Faulconbridge.

På sin första utlandsresa sedan han tillträdde i januari träffade Biden Johnson på torsdagen (10 juni) i den engelska badorten Carbis Bay inför G11-toppmötet fredag-söndag (13-7 juni), ett NATO-toppmöte på måndag (14) Juni), ett toppmöte mellan USA och EU på tisdag (15 juni) och ett möte med Rysslands president Vladimir Putin i Genève dagen därpå (16 juni).

Biden kommer att försöka använda resan för att bränna sina multilaterala meriter efter Donald Trumps ordförandeskaps tumult, som lämnade många amerikanska allierade i Europa och Asien förvirrade och vissa alienerade.

Annons

Biden har dock ett obehagligt budskap till Johnson, en av ledarna för Brexit-kampanjen 2016: Sluta uppvärmda EU-skilsmässoförhandlingar från att undergräva ett fredsavtal från USA, 1998, känt som långfredagsavtalet som avslutade tre decennier av blodsutgjutelse i Nordirland .

”President Biden har varit kristallklar om sin grundläggande tro på långfredagsavtalet som grunden för fredlig samexistens i Nordirland,” sade Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan till journalister ombord på Air Force One.

"Alla steg som äventyrar det eller undergräver det skulle inte välkomnas av USA", sade Sullivan, som avböjde att beteckna Johnsons handlingar som att hindra freden.

Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen ansträngde freden i Nordirland till brytpunkt eftersom 27-nationsblocket vill skydda sina marknader, men ändå skär en gräns i Irländska havet den brittiska provinsen från resten av Storbritannien. Nordirland delar en gräns med EU-medlemmen Irland.

Sådan är Bidens oro över Nordirland att Yael Lempert, den högsta amerikanska diplomaten i Storbritannien, utfärdade London en demarche - en formell diplomatisk tillrättavisning - för att "inflammera" spänningar, The Times tidningen rapporterade.

Biden kommer också att tala på torsdag om att donera fler COVID-19-vacciner till fattiga länder. Läs mer

Fredsavtalet från 1998 gjorde i stort sett ett slut på "Problemen" - tre decennier av konflikt mellan irländska katolska nationalistiska militanter och pro-brittiska protestantiska "lojalistiska" paramilitärer som dödade 3,600 människor.

Biden, som är stolt över sitt irländska arv, kommer att göra ett principuttalande om vikten av det fredsavtalet, sa Sullivan.

"Han utfärdar inte hot eller ultimatum, han kommer helt enkelt att förmedla sin djupgående tron ​​att vi måste stå bakom och skydda detta protokoll," sa Sullivan.

Även om Storbritannien formellt lämnade EU 2020, handlar de båda sidorna fortfarande hot mot Brexit-affären efter att London ensidigt försenat genomförandet av de nordirländska klausulerna i affären.

EU och Storbritannien försökte lösa gränsgåten med Nordirlandsprotokollet i Brexit-avtalet, som håller provinsen både i Förenade kungarikets tullområde och EU: s inre marknad.

Pro-brittiska fackföreningar säger att Brexit-avtalet som Johnson undertecknade strider mot fredsavtalet från 1998 och London har sagt att protokollet är ohållbart i sin nuvarande form efter att leveranser av vardagliga varor till Nordirland har störts.

Storbritannien, hem till en stor Airbus-anläggning, och Europeiska unionen hoppas kunna lösa en nästan 17 år gammal tvist med USA om flygsubventioner till Boeing (FÖRBJUDA) och Airbus (AIR.PA).

Förenta staternas, brittiska och EU-tjänstemän har uttryckt optimism för att en överenskommelse kan nås före den 11 juli, när för närvarande upphävda tariffer kommer att träda i kraft på alla sidor.

En källa nära förhandlingarna sa att diskussionerna gick bra, men en överenskommelse kommer sannolikt inte att nås före toppmötet mellan USA och EU nästa vecka.

Johnson, som skrev en biografi om den brittiska krigsledaren Winston Churchill, kommer att komma överens med Biden om en "Atlantic Charter", som är utformad efter 1941-avtalet från Churchill och president Franklin D. Roosevelt.

De två ledarna kommer överens om en arbetsgrupp som ska se på att återuppta resor mellan Storbritannien och USA så snart som möjligt.

Brexit

Storbritanniens Johnson uppmanar EU att överväga förslag efter brexit på allvar

publicerade

on

By

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson poserar med Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under ledarnas officiella välkomst- och familjefoto vid G7-toppmötet i Carbis Bay, Cornwall, Storbritannien, 11 juni 2021. Leon Neal / Pool via REUTERS

Premiärminister Boris Johnson har uppmanat EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att på allvar överväga Storbritanniens förslag att ändra det han kallade det "ohållbara" sättet att en Brexit-affär styr handel med Nordirland, skriver Elizabeth Piper.

Sedan den avslutade sin utträde ur EU i slutet av förra året har Storbritanniens band med blocket nått nya nedgångar, där båda sidor anklagar varandra för att handla i ond tro på grund av ett avtal om handel efter Nordirland efter Brexit.

London anklagar Bryssel för att vara för puristiskt eller legalistiskt i att tolka vad affären innebär för vissa varor som flyttar från Storbritannien till provinsen Nordirland. EU säger att det följer affären, som Johnson undertecknade förra året.

Annons

Storbritannien föreslog på onsdagen att omförhandla delar av Nordirlandprotokollet som styr rörelsen av varor som kylt kött och att avstå från EU: s tillsyn över avtalet.

EU har avvisat kravet på omförhandling, med von der Leyen som upprepar blockets meddelande på Twitter och säger: "EU kommer att fortsätta att vara kreativ och flexibel inom ramen för protokollet. Men vi kommer inte att omförhandla."

Johnson pratade med van der Leyen förra veckan.

"Premiärministern förklarade att protokollets funktion för närvarande inte var hållbar. Han sa att lösningar inte kunde hittas genom de befintliga mekanismerna i protokollet och det är därför vi skulle lägga fram förslag för betydande ändringar av det," Johnsons talesman berättade för reportrar.

Johnson uppmanade EU att "titta på förslagen på allvar och arbeta med Storbritannien på dem" och sade att detta skulle sätta förhållandet mellan Storbritannien och EU på ett bättre sätt.

Storbritannien formulerade förslagen i ett dokument som det utfärdade på onsdagen för att försöka tvinga stammande förhandlingar framåt för att få det så kallade protokollet att fungera bättre. Vissa kritiker säger att få av förslagen är nya och till stor del kan avvisas av EU.

Protokollet tar itu med den största förvirring som uppstod genom skilsmässan: hur man kan bevara den känsliga freden som fördes till provinsen av det USA-förmedlade fredsavtalet från långfredagen 1998 - genom att upprätthålla en öppen gräns - utan att öppna en bakdörr genom grannlandet Irland till EU: s enda 450 miljoner människor.

Det kräver i huvudsak kontroller av varor mellan det brittiska fastlandet och Nordirland, som förblir en del av EU: s tullområde. Dessa har visat sig vara betungande för företag och ett anati för fackföreningsmedlemmar, som stöder starkt att provinsen förblir en del av Storbritannien.

Fortsätt läsa

Brexit

EU stöder Irland när Storbritannien söker lösningar på Nordirlandsprotokollet

publicerade

on

Det kontroversiella Nordirlandsprotokollet som ingår i EU / UK: s utträdesavtal visar inga tecken på att lösa sig själv snart. Som Ken Murray rapporterar från Dublin, Europeiska kommissionen är ovillig att backa medan britterna fortsätter att söka efter en öppning för att få sig ur en överenskommen handling som de själva hyllade i december förra året.

Det är sju månader sedan den brittiska regeringen skröt med mycket när Brexit formellt undertecknades och förseglades i Bryssel med leenden och jubel före jul runt.

Som Storbritanniens chefsförhandlare Lord David Frost twittrade på julafton 2020: ”Jag är mycket nöjd och stolt över att ha lett ett stort brittiskt team för att säkra dagens utmärkta avtal med EU.

Annons

”Båda sidor arbetade outtröttligt dag efter dag under utmanande förhållanden för att få världens största och bredaste affär på rekordtid. Tack alla som fick det att hända. ”

Man skulle kunna tänka sig att läsa hans ord om att den brittiska regeringen hoppades kunna leva lyckligt någonsin efter att affären var klar. Men allt kommer inte att planera.

Enligt Brexit-utträdesavtalet skapade Nordirlandsprotokollet, som är en bilaga till EU / UK-avtalet, ett nytt handelsarrangemang mellan GB och Nordirland som, även om det befinner sig på ön Irland, faktiskt finns i Storbritannien.

Syftet med protokollet är att vissa föremål som flyttas från GB till NI, t.ex. ägg, mjölk och kylt kött, måste genomgå hamnkontroller för att komma fram till ön Irland varifrån de kan säljas lokalt eller flyttas vidare till republiken, som förblir i Europeiska unionen.

När protestantiska fackliga arbetare eller brittiska lojalister i Nordirland ser det, uppgår protokollet eller den teoretiska handelsgränsen i Irländska havet till ytterligare ett steg i riktning mot ett enat Irland - som de starkt motsätter sig - och markerar ytterligare isolering från Storbritannien där deras lojalitet är till.

Tidigare ledare för det demokratiska unionistpartiet Edwin Poots sa att protokollet satte ”absurda hinder för handeln med vår största marknad [GB]”.

En övergångsperiod från den 1 januari till den 30 juni kom överens om att åtgärderna skulle kunna träda i kraft, men detta har varit fientligheten i Nordirland gentemot protokollet, den perioden har nu förlängts till slutet av september för att hitta vägar för acceptabel kompromiss för att hålla alla sidor nöjda!

Protokollet och dess konsekvenser som, som det verkar, Storbritannien inte tänkte igenom, har ilskat medlemmar av det unionistiska samfundet så mycket i Nordirland, protester på gatorna varannan natt sedan försommaren, har blivit en vanlig syn.

Sådan är känslan av svek mot London över protokollet, brittiska lojalister har hotat att ta sina protester till Dublin i den irländska republiken, ett drag som många skulle se som provocerar en ursäkt för våld.

Lojalistaktivisten Jamie Bryson talar vidare Pat Kenny Show on Newstalk radio i Dublin sa nyligen: "Spara för att det kommer att bli en ganska anmärkningsvärd vändning när det gäller Nordirlands protokoll under de kommande veckorna ... Jag skulle nog föreställa mig att dessa protester kommer att tas söder om gränsen, säkert efter den 12 juli."

12 juliy, ett datum som ses i Nordirland som markerar toppen av Orange Order-marscheringssäsongen, har kommit och gått. Hittills har de som är emot protokollet i Nordirland ännu inte korsat gränsen som skiljer nord från Sydirland.

Men med påtryckningar mot regeringen i London från brittiska fackföreningar i Nordirland och handlare som känner att deras företag kommer att drabbas mycket när hela innehållet i protokolldokumentet träder i kraft har Lord Frost försökt desperat att ändra och mildra affären. han förhandlade och berömde maximalt i december förra året.

Samma affär, bör det läggas till, antogs i underhuset med 521 röster mot 73, kanske ett tecken på att den brittiska regeringen inte utförde sin tillbörliga aktsamhet!

Bland de synliga konsekvenserna av Brexit i Nordirland är långa förseningar för lastbilsförare i hamnar med några stora stormarknadskedjor som klagar på tomma hyllor.

Känslan i Dublin är att om COVID-19-åtgärder inte fanns på plats, skulle de verkliga verkliga konsekvenserna av Brexit sannolikt vara hårdare i Nordirland än de redan är.

Med press på Lord Frost att reda ut detta politiska dilemma så snart som möjligt sa han till Westminster-parlamentet förra veckan, "vi kan inte fortsätta som vi är".

Genom att publicera det som kallades "A Command Paper" fortsatte det fräckt att säga "EU: s inblandning i poliseringen av affären" skapar bara misstro och problem ".

Papperet föreslog till och med avskaffandet av filtullpapper för handlare som säljer från Storbritannien till NI.

Istället skulle ett "förtroende och verifiera" -system, kallat en "ärlighetslåda", tillämpas, varigenom handlare skulle registrera sin försäljning i ett lättrörelsessystem som möjliggjorde inspektion av sina försörjningskedjor, ett förslag som utan tvekan skickade smugglare till sängs med ett leende i ansiktet!

Själva förslaget om en "ärlighetslåda" måste ha låtit underhållande och ironisk i Nordirland där Boris Johnson 2018 lovade delegater vid DUP: s årliga konferens att "det skulle inte finnas någon gräns i Irländska havet" bara för att han därefter skulle gå tillbaka på hans ord!

Med EU-kommissionens ordförande Ursula Von Der Leyen som förra veckan bekräftade den brittiska premiärministern Boris Johnson att det inte kommer att bli någon omförhandling av avtalet, ser den brittiska sidan ut att göra sig ytterst impopulär med de protestantiska fackliga och irländska nationalistiska samhällena i norra Irland.

När brittiska protestantiska fackföreningar i Nordirland är arga över protokollet, är irländska katolska nationalister också rasande mot London efter att utrikesministern för NI Brandon Lewis tillkännagav förslag om att upphöra med alla utredningar av mord som begåtts under problemen före 1998.

Om de genomförs skulle familjerna till de som dog av brittiska soldater och säkerhetstjänster aldrig få rättvisa medan de som dog av handlingar utförda av brittiska lojalister och irländska republikaner skulle drabbas av samma öde.

Taoiseach Micheál Martin som talade i Dublin sa "de brittiska förslagen var oacceptabla och utgjorde svek [till familjerna."

Med USA: s president Joe Biden, en man av irländskt arv, som förra året sade att han inte kommer att underteckna ett handelsavtal med Storbritannien om London gör något för att undergräva 1998 års Nordirlands fredsavtal, verkar Boris Johnson-administrationen minska. antal vänner i Bryssel, Berlin, Paris, Dublin och Washington.

Samtalen om att granska villkoren i Nordirlandsprotokollet ser ut att återupptas under de kommande veckorna.

Med EU-signaleringen är den inte villig att växa och den amerikanska regeringen sitter på Dublin, London befinner sig i ett svårt dilemma som kommer att kräva något anmärkningsvärt att fly från.

Som en uppringare till ett Dublin-radiotelefonprogram påpekade förra veckan i frågan: ”Någon borde säga till britterna att Brexit får konsekvenser. Du får vad du röstar på. ”

Fortsätt läsa

Brexit

Storbritannien kräver att EU godkänner ett nytt nordirskt Brexit-avtal

publicerade

on

By

Vy över gränsövergången mellan Irland och Nordirland utanför Newry, Nordirland, Storbritannien, 1 oktober 2019. REUTERS / Lorraine O'Sullivan

Storbritannien på onsdagen (21 juli) krävde en ny överenskommelse från Europeiska unionen för att övervaka handeln efter Brexit som involverade Nordirland men undvek sig från att ensidigt dölja en del av skilsmässeavtalet trots att säga att dess villkor hade brutits, skriva Michael Holden och William James.

Nordirlandsprotokollet godkändes av Storbritannien och Europeiska unionen som en del av ett Brexit-avtal 2020, slutligen förseglat fyra år efter att brittiska väljare stöttade skilsmässan i en folkomröstning.

Annons

Det försökte komma runt den största skillnaden mellan äktenskapsskillnaderna: hur man skyddar EU: s inre marknad men också undviker landgränser mellan den brittiska provinsen och Irländska republiken, vars politiker på alla sidor fruktar att bränslen kan väcka till stor del slutade 1998 USA-förmedlat fredsavtal.

Protokollet krävde i huvudsak kontroller av varor mellan det brittiska fastlandet och Nordirland, men dessa har visat sig vara betungande för näringslivet och ett anatema för "fackföreningsmedlemmar" som stöder starkt att provinsen förblir en del av Storbritannien.

"Vi kan inte fortsätta som vi är", sade Brexit-minister David Frost till parlamentet och sa att det fanns berättigande att åberopa artikel 16 i protokollet som gjorde det möjligt för båda sidor att vidta ensidiga åtgärder för att undvika villkoren om det fanns en oväntad negativ effekt som härrör från Överenskommelsen.

"Det är uppenbart att omständigheterna finns för att motivera användningen av artikel 16. Ändå ... har vi dragit slutsatsen att det inte är rätt tillfälle att göra det.

"Vi ser en möjlighet att gå annorlunda, att hitta en ny väg för att försöka komma överens med EU genom förhandlingar, en ny balans i våra arrangemang som täcker Nordirland, till fördel för alla."

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend