Anslut dig till vårt nätverk!

domar

President von der Leyen betonar framgångarna av det starka partnerskapet mellan EU och USA efter att ha mottagit Atlantic Councils Distinguished Leadership Award

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Den 10 november kom kommissionens ordförande Ursula von der Leyen (avbildad) mottog Atlantic Councils Distinguished Leadership Award i Washington DC, och hedrade henne för "hennes livstid av prestationer som en sann europeisk och transatlantisk medborgare, och för hennes positiva inverkan på att främja ett Europa som är helt, fritt och i fred".

I sitt tacktal uttryckte presidenten att hon känner sig som en europeisk och transatlantisk medborgare, tack vare sin uppväxt och livsresa: ”Berättelsen om de transatlantiska banden är gjord av miljontals berättelser som min. Men viktigast av allt, den är gjord av delade värderingar och intressen mellan havets två stränder.”

Presidenten framhöll att EU och USA är "naturliga partners", som tillsammans kan forma den ekonomiska återhämtningen, bekämpa klimatförändringarna, skriva om moderna regler för den globala ekonomin och skydda demokratin. Presidenten erinrade särskilt om de gemensamma ansträngningar och löften som tillkännagavs vid COP26 i Glasgow för bara några dagar sedan samt samarbetet i EU-USA:s handels- och teknikråd för att diversifiera och förbättra motståndskraften. Slutligen uppmanade president von der Leyen: "Det är återigen dags att stå upp för de värderingar som definierar våra demokratier. Vi tror på medborgarnas frihet med både rättigheter och skyldigheter. Vi tror på rättsstatsprincipen, varje människa är lika inför lagen. Vi tror på varje människas värdighet och därmed de grundläggande rättigheterna. Det är återigen dags att tala upp för våra demokratier.”

Läs hela talet nätet och titta tillbaka här.

Annons

Dela den här artikeln:

domar

Prisceremoni: European Citizen's Prize 2020 och 2021

publicerade

on

Vinnarna av 2020 och 2021 års medborgarpris tog emot sina priser vid en ceremoni i Europaparlamentet i Bryssel den 9 november, EU-frågor.

Tilldelas av Europaparlamentet sedan 2008, det europeiska medborgarpriset uppmärksammar initiativ som visar solidaritet, europeiskt samarbete och främjande av gemensamma värderingar.

"Våra vinnare kanske inte är kändisar, kanske inte människor med miljontals följare på sociala medier", sa Dita Charanzová, MEP och kansler för European Citizen's Prize, "men varje vinnare är ett bevis på att riktiga hjältar kan vara vilken vanlig person som helst som bryr sig om tillräckligt för att göra något extraordinärt."

Vem kan nomineras

Alla EU-medborgare kan nominera en person eller en organisation. Priset går till projekt som uppmuntrar till närmare integration mellan EU-medborgare, underlättar gränsöverskridande samarbete och främjar den europeiska andan och värderingarna.

Annons

Vinnarna

I år var prisutdelningen exceptionell eftersom den innehöll vinnare från 2020 såväl som 2021. Ta reda på mer om dem:

Annons

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa

domar

Pegasus -projektet delade ut Daphne Caruana Galizia -priset för journalistik 2021

publicerade

on

Den 14 oktober delades Daphne Caruana -priset för journalistik ut till journalisterna från Pegasus -projektet som samordnades av Forbidden Stories Consortium.

Prisutdelningen som hölls i Europaparlamentets presscenter öppnades av Europaparlamentets ordförande, David Sassoli.

Från 22 juni till 1 september 2021 överlämnade mer än 200 journalister från de 27 EU -länderna sina medieberättelser till en domarpanel.

Generalsekreteraren för Internationella journalistförbundet, Anthony Bellanger, representerade de 29 ledamöterna i den europeiska juryn och delade ut prispengarna på 20.000 XNUMX euro till konsortiets representanter, Sandrine Rigaud och Laurent Richard.

Annons

Om vinnaren

Forbidden Stories är ett konsortium av journalister vars uppdrag är att fortsätta undersökningarna av mördade, fängslade eller hotade journalister.

Sedan starten 2017 har Forbidden Stories och dess partners drivit Daphne Caruana Galizias arbete, men också av journalister som mördats för sina undersökningar av miljöbrott eller mexikanska karteller.

Annons

Med mer än 30 partnernyhetsorganisationer runt om i världen och nästan 100 journalister bygger Forbidden Stories på ett nätverk som tror starkt på samarbetsjournalistik. För sitt arbete har Forbidden Stories vunnit prestigefyllda utmärkelser runt om i världen, inklusive European Press Prize och Georges Polk Award.

Om vinnarberättelsen

Pegasus: Det nya globala vapnet för att tysta journalister • Förbjudna berättelser

Kort sammanfattning av den vinnande historien:

En oöverträffad läcka med mer än 50,000 50 telefonnummer som valts ut för övervakning av kunderna i det israeliska företaget NSO Group visar hur denna teknik har missbrukats systematiskt i åratal. Forbidden Stories -konsortiet och Amnesty International hade tillgång till register över telefonnummer som valts av NSO -klienter i mer än 2016 länder sedan XNUMX.

Journalister från Pegasus -projektet - mer än 80 reportrar från 17 medieorganisationer i 10 länder som samordnats av Forbidden Stories med tekniskt stöd från Amnesty Internationals säkerhetslabb - siktade igenom dessa register över telefonnummer och kunde ta en topp bakom gardinen för detta övervakningsvapen, som aldrig tidigare varit möjligt i denna omfattning.

Forbidden Stories -konsortiet upptäckte att denna spionprogram har missbrukats i stor utsträckning, till skillnad från vad NSO Group har hävdat i många år, bland annat i en ny rapport om insyn. De läckta uppgifterna visade att minst 180 journalister har valts ut som mål i bland annat Indien, Mexiko, Ungern, Marocko och Frankrike. Potentiella mål inkluderar också människorättsförsvarare, akademiker, affärsmän, advokater, läkare, fackliga ledare, diplomater, politiker och flera statschefer.

För mer information om Pegasus -projektet:

Pegasus: Det nya globala vapnet för att tysta journalister • Förbjudna berättelser

Om priset

Daphne Caruana-priset initierades av ett beslut från Europaparlamentets presidium i december 2019 som en hyllning till Daphne Caruana Galizia, en maltesisk korruptionsutredande journalist och bloggare som dödades i en bilbombattack 2017.

Priset belönas årligen (den 16 oktober, då Daphne Caruana Galizia mördades) till enastående journalistik som främjar eller försvarar de grundläggande principerna och värderingarna i Europeiska unionen såsom mänsklig värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, styre lag och mänskliga rättigheter. Det är första året som priset delas ut.

Priset öppnades för professionella journalister och team av professionella journalister av vilken nationalitet som helst för att lämna in fördjupade artiklar som har publicerats eller sänds av media baserade i ett av de 27 EU-medlemsländerna. Syftet är att stödja och lyfta fram vikten av professionell journalistik för att värna frihet, jämlikhet och möjligheter.

Den oberoende juryn bestod av representanter för pressen och det civila samhället från de 27 europeiska medlemsländerna och representanter för de viktigaste europeiska journalistföreningarna.

Priset och prispengarna på 20 000 euro visar Europaparlamentets starka stöd för undersökande journalistik och vikten av fri press.

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa

domar

Kommissionen tillkännager vinnare av Megalizzi-Niedzielski-priset 2021 för blivande journalister och lanserar en ny ansökningsomgång

publicerade

on

Kommissionen har meddelade vinnarna av Megalizzi-Niedzielski-priset 2021 för blivande journalister: Irene Barahona Fernández från Spanien och Jack Ryan från Irland. Irene och Jack fick priset för sitt lovande arbete, engagemang för kvalitetsjournalistik och koppling till EU: s värderingar. Kommissionär för sammanhållning och reformer, Elisa Ferreira, sa: ”Vi är glada att se att unga europeiska journalister är fulla av energi och visar intresse för EU. Återigen under Covid -krisen har vi sett vikten av korrekta och informativa medier . En fri press, liksom alla demokratiska institutioner, får inte tas för givet; vi måste vattna demokratins växt om vi vill att den ska fortsätta dra nytta av dess frukt. Det är viktigt att tänka på journalistikens framtid och att stödja och vårda unga journalister. Det är därför vi har lanserat ytterligare en supportomgång för media. ” Under prisutdelningen har kommissionen lanserat 5th ring för förslag stödja informationsåtgärder avseende EU: s sammanhållningspolitik, med en total budget på 7 miljoner euro. Media, liksom universitet, kommunikationsbyråer och andra privata enheter och offentliga organ uppmanas att lämna sina förslag till redaktionellt oberoende rapportering om sammanhållningspolitiken. Kommissionen kommer att täcka 80% av projektkostnaden, med bidrag upp till 300,000 11 euro för utvalda stödmottagare. Sista ansökningsdag är 2022 januari XNUMX. Megalizzi - Niedzielski -priset för blivande journalister lanserades 2019 och hedrar minnet av Antonio Megalizzi och Bartek Pedro Orent-Niedzielski, unga europeiska journalister med stark anknytning till EU och dess värderingar, som förlorade livet efter en terrorattack i Strasbourg i slutet av 2018. Exempel på kommunikationsåtgärder av tidigare förmånstagare finns på detta interaktiv karta.

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa
Annons
Annons

trend