Anslut dig till vårt nätverk!

US

Amerikansk demokrati går sönder

DELA MED SIG:

publicerade

on

USA upplever en kris av vad den brittiska tidningen The Guardian kallad dysfunktion efter att den republikanske majoritetsledaren Kevin McCarthy upprepade gånger misslyckats med att få de röster som behövdes för att bli talman i representanthuset, skriver Salem AlKetbi, UAE politisk analytiker och tidigare kandidat för Federal National Council.

Under de senaste omgångarna misslyckades majoritetsledaren att få de 218 röster som behövdes för att leda kammaren eftersom 20 medlemmar av hans parti vägrade rösta på honom, en incident inom partiet som enligt uppgift inte har setts sedan 1923. Felet i denna kritiska amerikanska politiska scen är inte McCarthys upprepade försök att bli vald, utan den oöverträffade splittringen inom GOP i första hand.

Denna splittring kommer oundvikligen att påverka både partiets lagstiftande verksamhet i representanthuset, särskilt i kontroversiella eller kontroversiella frågor, och partiet i sig, men också republikanernas chanser att vinna nästa presidentval. Det beror på att det fortfarande finns en splittring kring stödet för den tidigare presidenten Donald Trump, som planerar att ställa upp i nästa val 2024.

Naturligtvis började den amerikanska demokratins kris inte med valet av en ny talman i representanthuset. Snarare var kulmen på denna kris av amerikansk demokrati stormningen av Capitolium den 6 januari 2021, en händelse utan motstycke i USA:s historia. Ekot av den incidenten, som skadade USA och dess rykte, känns fortfarande, särskilt bland republikaner.

Som en följd av detta har deras resultat i de senaste mellanårsvalen drabbats hårt, trots allmänhetens missnöje med den nuvarande presidenten Joe Bidens prestation.

Vissa observatörer menar att det som nu händer i USA:s representanthus är en direkt följd av händelserna den 6 januari 2021, då den viktigaste parlamentsplatsen i världen stormades och togs över av hårdförare.

Men det finns också det faktum att hittills har utredningen misslyckats med att ge de avskräckande konsekvenser som kommer att förhindra en upprepning av dessa händelser och bevisa för världen att den amerikanska demokratin kan återhämta sig. Frågan är enligt min uppfattning inte orsakerna, som kan vara uppenbara för många, utan i första hand resultaten och de möjliga konsekvenserna.

Annons

Det gäller särskilt valet av den republikanska kandidaten i det kommande presidentvalet. Kaos och fraktionsuppdelningar skulle kunna förhindra enighet om en partikandidat. Det röda partiet framstår som splittrat och har svårt att hitta ledarskap som kan ena högern i den kommande presidentkampanjen.

Jag tror att krisen i den amerikanska demokratin går utöver dessa symtom, som varken bör blåses upp eller förringas. Icke desto mindre finns det frågor som är mer skadliga och som inte har behandlats eftersom den amerikanska politiska arenan närmar sig politisk stas. Det är faktiskt väldigt svårt att hitta nya partiledare.

En orsak kan vara misslyckandet med partiadministrationens politik och inflytandet från det gamla gardet, som spelade den viktigaste rollen i Bidens uppgång och Demokratiska partiets nominering trots hans höga ålder och oförmåga att leda det mäktigaste landet i världen i dessa turbulenta omständigheter. En annan anledning kan vara att den hamnade i Trumpismens klor.

Dessa komplexa problem och kriser i den amerikanska demokratin kommer sannolikt att intensifieras under överskådlig framtid. Konflikten mellan de två stora partierna, med all sin skarpa politiska polarisering och svårigheter att hitta en gemensam grund, går in på nollsummekonfliktens område.

Det är för att inte säga något om att det republikanska partiet självt lider av skarpa interna splittringar, varav en del kretsar kring Trumps idéer. I själva verket har partitjänstemän inte ens insett vad det innebär att inte kontrollera båda kamrarna i kongressen som förväntat före det senaste mellanårsvalet, än mindre ett representanthus med enkel majoritet.

Jag ska inte överdriva konsekvenserna av det som hände och hävda att detta är början på slutet av USA och så vidare. Men jag kan inte heller bortse från det som väntar amerikansk demokrati, särskilt när det gäller USA:s rykte, som gradvis förlorar den status och moraliska auktoritet som kvalificerade den att vara en ledare i världen, särskilt i utövandet av demokrati.

Så, Washington kanske inte längre spelar rollen som en mentor och dikterar lärdomarna om demokrati, friheter och politiska regler för resten av världen. Det är inte bara att "du kan inte ge det du inte har", utan också att det är svårt att lära andra medan den amerikanska modellen inte kan ordinera ett botemedel för sig själv.

Om USA har förlorat en betydande del av sin traditionella stadga i demokratisk praxis, kommer denna förlust oundvikligen att smitta av sig på dess position i den pågående kampen för globalt inflytande bland sina strategiska motståndare, särskilt Kina.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend