Anslut dig till vårt nätverk!

Uzbekistan

Uzbekistan 2021: Garanterad säker resa

publicerade

on

Hur kan vi undvika pandemins negativa påverkan och fortfarande behålla en önskan att resa?

En ny kampanj från Republiken Uzbekistans statskommitté förklarar varför säkra resor garanteras.

Fullständig information om var du ska besöka i detta fantastiska land finns på den officiella webbplatsen för Uzbekistans ministerium för turism och idrott.

Uzbekistan

Antikorruptionspolitik i Uzbekistan, pågående reformer och framtida mål

publicerade

on

Kampen mot korruption har blivit ett av de mest pressande problemen som det internationella samfundet står inför idag. Dess katastrofala inverkan på stater, regional ekonomi, politik och offentliga liv kan ses på exemplet med krisen i vissa länder, skriver Akmal Burkhanov, chef för antikorruptionsbyrån Republiken Uzbekistan.

En annan viktig aspekt av problemet är att korruptionsnivån i ett land direkt påverkar dess politiska och ekonomiska prestige på den internationella arenan. Detta kriterium blir avgörande i frågor som relationer mellan länder, investeringsvolym, undertecknande av bilaterala avtal på lika villkor. De senaste åren har därför politiska partier i utlandet gjort kampen mot korruption till en topprioritet i parlaments- och presidentvalet. Bekymmer om denna ondska uttrycks alltmer från de högsta tribunerna i världen. Det faktum att FN: s generalsekreterare Antonio Guterres hävdar att världssamhället förlorar 2.6 biljoner USD årligen på grund av korruption visar hjärtat i problemet [1].

Kampen mot korruption har också blivit ett prioriterat område för statlig politik i Uzbekistan. Detta kan ses i de begreppsmässiga lagar som antagits de senaste åren på detta område, exempel på administrativa reformer som syftar till att förhindra korruption. I synnerhet spelar den nationella handlingsstrategin för fem prioriterade utvecklingsområden 2017--2021, antagen på presidentens initiativ, en viktig roll för att öka effektiviteten i kampen mot korruption [2].

Att förbättra de organisatoriska och rättsliga mekanismerna för att bekämpa korruption och öka effektiviteten i antikorruptionsåtgärder identifierades som en av de viktiga uppgifterna inom det prioriterade området för handlingsstrategin - att säkerställa rättsstatsprincipen och ytterligare reformera det rättsliga och rättsliga systemet.

På grundval av detta policydokument har ett antal viktiga åtgärder vidtagits för att förhindra korruption.

För det första har systemet för prövning av överklaganden av enskilda och juridiska personer förbättrats radikalt. Folkets mottagningar av presidenten samt hotlinor och virtuella mottagningar för varje ministerium och avdelning har inletts. 209 människors mottagningskontor har skapats över hela landet, vars främsta uppgift är att återställa medborgarnas rättigheter. Dessutom har praxis att genomföra mottagningar på plats av tjänstemän på alla nivåer i avlägsna områden fastställts.

Folkets mottagningar ger medborgarna möjlighet att delta aktivt i händelserna i regionen där de bor, liksom i hela landet. Att säkerställa människors frihet att direkt ta itu med olika frågor och direktkommunikation mellan tjänstemän med människor ledde till att korruption minskade på de lägre och mellanliggande nivåerna i sig [3].

För det andra har praktiska åtgärder vidtagits för att säkerställa mediefrihet, journalister och bloggare, offentlighetens och mediernas öppenhet för allmänheten och etablering av nära kommunikation och samarbete mellan högre tjänstemän och journalister i deras dagliga verksamhet. Som ett resultat offentliggjordes varje handling från tjänstemännen. När allt kommer omkring, om det finns öppenhet, skulle det vara svårare att bedriva korruption.

För det tredje har systemet med statliga tjänster reformerats radikalt och mer än 150 typer av statliga tjänster tillhandahålls befolkningen med hjälp av bekväm, centraliserad och modem informations- och kommunikationsteknik.

I denna process minskade utan tvekan minskningen av den mänskliga faktorn, avskaffandet av de direkta kontakterna mellan tjänstemannen och medborgaren och den utbredda användningen av informationsteknologin korruptionsfaktorerna [3].

För det fjärde har de senaste åren radikalt förbättrats mekanismerna för att säkerställa öppenhet och öppenhet hos myndigheter, liksom offentliga kontrollinstitutioner. Den utbredda användningen av digital och online-teknik har ökat statliga myndigheters ansvarsskyldighet gentemot allmänheten. Ett system med online-auktioner av tomter och statliga tillgångar samt statliga nummer för fordon har skapats och förbättras ständigt.

Information om statlig upphandling publiceras på webbplatsen www.d.xarid.uz. Den öppna dataportalen (data.gov.uz), den registrerade databasen över juridiska enheter och kommersiella enheter (my.gov.uz) och andra plattformar spelar en viktig roll idag för att säkerställa principerna om öppenhet och öppenhet och allmän kontroll, som är de mest effektiva verktygen för att bekämpa och förebygga korruption. Licensförfaranden och tillståndsförfaranden har också förbättrats radikalt för att helt förbättra affärs- och investeringsklimatet, ta bort onödiga byråkratiska hinder och föråldrade regler.

För det femte föreskrivs i en resolution som undertecknades av presidenten 2018 inrättandet av ett offentligt råd under varje ministerium och avdelning. Naturligtvis är sådana råd en viktig länk i inrättandet av en effektiv offentlig kontroll över myndigheternas verksamhet | 4].

Mer än 70 regleringsakter som syftar till att bekämpa korruption inom alla statliga sektorer och offentlig byggande har fungerat som en solid grund för genomförandet av dessa reformer.

Det viktigaste steget på detta område var undertecknandet av lagen ”Bekämpning av korruption” som en av de första lagstiftningsakterna efter det att presidenten kom till makten. Lagen, som antogs 2017, definierar flera begrepp, inklusive ”korruption”, ”korruptionsbrott” och “intressekonflikt”. Områdena för statlig politik i kampen mot korruption bestämdes också [5].

Statens antikorruptionsprogram 2017-2018 antogs också. Lagen om offentlig upphandling, lagen om offentlig-privat partnerskap, lagen om spridning och tillgång till juridisk information och lagen om offentlig kontroll, antagen inom ramen för programmet, syftar också till att säkerställa ekonomisk tillväxt genom att bekämpa korruption [6].

President Mirziyoyev föreslog i sitt anförande i samband med 26-årsdagen av antagandet av Republiken Uzbekistans konstitution att inrätta särskilda antikorruptionskommittéer i kamrarna i Oliy Majlis baserat på bästa utländska praxis och kraven från vår konstitution.

År 2019 antog lagstiftande avdelningen för Oliy Majlis en resolution "Om inrättandet av en kommitté för rättsliga frågor och antikorruption" av lagstiftande avdelningen för Republiken Uzbekistans Oliy Majlis [7].

Samma år inrättade senaten för Oliy Majlis också kommittén för rättsliga frågor och antikorruption [8].

Samtidigt omorganiserades kommittéerna och kommissionerna för Jokargy Kenes i Karakalpakstan och de regionala, distrikts- och stadsråden för folks suppleanter till en "permanent kommission för att bekämpa korruption".

Deras huvuduppgifter var att genomföra en systematisk parlamentarisk tillsyn över genomförandet av antikorruptionslagstiftning och regeringsprogram, att lyssna på information från regeringstjänstemän som är involverade i antikorruptionsaktiviteter, att vidta åtgärder för att eliminera rättsliga luckor i befintlig lagstiftning som tillåter och skapar villkor för korruption, för att studera allmänt erkända principer och normer i internationell rätt för att bekämpa korruption och för att utveckla förslag för ytterligare åtgärder.

En gemensam resolution från Kengash från lagstiftande avdelningen för Oliy Majlis och Kengash från senaten "Om åtgärder för att öka effektiviteten i parlamentets tillsyn över korruptionsbekämpning" antogs för att samordna kommittéernas och rådens verksamhet och identifiera prioriteringar [ 9].

Dessa kamrar och kengashes tjänar till att förbättra effektiviteten av parlamentarisk tillsyn över kampen mot korruption.

I synnerhet diskuterade Oliy Majlis senat och kommunfullmäktiges ansvariga kommitté kritiskt information om status och trender för korruption hos offentliga tjänstemän som utför antikorruptionsaktiviteter i regionerna som en del av parlamentets tillsyn.

Informationen från minister för högre och sekundär specialutbildning om projektet för korruptionsfri sektor lyssnades.

Åklagaren informerade också om det arbete som görs för att förhindra korruption inom hälso-, utbildning- och byggsektorn. Ministerierna för hälsa, utbildning och byggande diskuterades kritiskt.

Regelbunden dialog hölls i regionerna med rättsväsendet, sektorledare och allmänheten för att diskutera korruptionsbekämpningsfrågor i samarbete med lokala kengasher av folks suppleanter och för att bedöma tjänstemännens ansvar i detta avseende.

Utskottet för rättsliga frågor och korruptionsbekämpning av lagstiftningskammaren i Oliy Majlis höll utfrågningar om arbetet i statens tullkommitté, byggnadsministeriet och hälsoministeriet för att förhindra korruption i sitt system.

Kommittén använde effektiva effektiva parlamentariska tillsynsmekanismer under skadeundersökningsperioden, och cirka 20 tillsyn- och granskningsaktiviteter genomfördes av kommittén under den perioden. Dessa inkluderade att granska genomförandet av lagstiftningen, lyssna på statscheferna och ekonomiska organen och övervaka genomförandet av lagstiftningskammarens och kommitténs beslut.

Lagkammarens ansvariga kommitté arbetar också effektivt med medborgare och icke-statliga organisationer. Sedan kommittén inledde sitt arbete har särskilt civilsamhällets institutioner lagt fram förslag till 22 relevanta ändringar och tillägg till koderna och 54 till lagstiftningen. Dessa innehåller motiverade yttranden om ändringar och tillägg till strafflagen, arbetslagen, domstollagen och annan lagstiftning.

Dessutom har kommittén under den senaste perioden arbetat för att snabbt studera och lösa medborgarnas överklaganden om systemfrågor inom området. I synnerhet har 565 överklaganden av individer och juridiska personer som lämnats in till kommittén granskats.

År 2018 inrättades kommittéer för att bekämpa och utrota korruption i lagstiftningskammaren och senaten för Oliy Majlis. Dessa strukturer tjänar till att förbättra effektiviteten av parlamentarisk kontroll över kampen mot korruption.

Byrån för utveckling av offentliga tjänster lanserades 2019. För att öka den offentliga förvaltningens prestige på alla nivåer, eliminera korruption, byråkrati och byråkrati uppmanades byrån att vidta åtgärder för att ge ekonomiska incitament och adekvat socialt skydd för tjänstemän [10].

Det statliga antikorruptionsprogrammet 2019--2020 antogs för att genomföra specifika uppgifter, inklusive att ytterligare stärka rättsväsendets oberoende, eliminera villkoren för otillbörligt inflytande på domare, öka ansvarsskyldigheten och insynen hos myndigheter och institutioner [11].

År 2020 intar en speciell plats i vårt lands historia när det gäller att förbättra den institutionella ramen för att bekämpa korruption, eftersom den 29 juni samma år antogs två viktiga dokument. Detta är presidentens dekret "om ytterligare åtgärder för att förbättra systemet för bekämpning i Republiken Uzbekistan" och resolutionen från presidenten "Om inrättandet av Republiken Uzbekistans antikorruptionsbyrå". Dessa dokument avsåg inrättandet av en ny institution för genomförande av statlig politik som syftar till att förebygga och bekämpa korruption - antikorruptionsbyrån [12].

Byrån definieras som en särskilt auktoriserad myndighet som ansvarar för att säkerställa en effektiv interaktion mellan regeringsorgan, media, civilsamhällets institutioner och andra icke-statliga sektorer, liksom för internationellt samarbete på detta område. Dekretet omorganiserade också den republikanska interdepartementala antikorruptionskommissionen till det nationella antikorruptionsrådet.

Dessutom återkallades 1 licenser och 2021 tillstånd från och med den 37 januari 10. En färdplan godkändes för genomförande av åtgärder för att stärka ministerier och avdelningar för att bekämpa skuggekonomin och korruption samt för att förbättra skatte- och tullförvaltningen.

Tillsammans med dessa regleringsdokument har ministerier och avdelningar antagit och implementerat avdelningsdokument som syftar till att öka effektiviteten i kampen mot och förebyggande av korruption, "korruptionsfri sektor" -program, liksom andra planer och program inom olika områden.

Under presidentens ordförandeskap hölls ungefär ett dussin möten och sessioner för att bekämpa korruption. Allt detta innebär att vårt land är fast beslutet att bekämpa detta ont på statsnivå. Detta uppfattas inte bara av medborgarna i vårt land utan också av det internationella samfundet som en seriös politisk vilja.

Framför allt höll statschefen ett tal vid FN: s generalförsamlings 75: e session. I sitt tal betonade han vikten av att bekämpa korruption och noterade att detta arbete i Uzbekistan har nått en ny nivå, viktiga lagar har antagits och en oberoende antikorruptionsstruktur har skapats. Den uzbekiska presidenten visade hela världen hur viktig denna väg är för vårt land. Positiva omvandlingar, tillsammans med att säkerställa vårt lands sociala och ekonomiska tillväxt, tjänar till att öka internationella betyg och index och förbättra vår republiks image.

Under korruptionsuppfattningsindex 2020 från Transparency International klättrade Uzbekistan 7 positioner jämfört med 2019 och uppnådde en stabil tillväxt under fyra år i rad (från 4 poäng 17 till 2013 poäng 26). Därför erkände Transparency International i sin rapport från 2020 Uzbekistan som ett av de snabbast växande länderna i regionen.

Trots de uppnådda resultaten har vi fortfarande en enorm utmaning framför oss. I sitt tal till Oliy Majlis berörde presidenten också korruptionsproblemet och betonade att intolerans mot någon form av det borde bli en del av vårt dagliga liv.

Ett antal uppgifter som anges i adressen för att bekämpa korruption återspeglas också i det statliga programmet ”År för att stödja ungdomar och stärka folkhälsan”. Framför allt fick antikorruptionsbyrån i uppdrag att ytterligare förbättra mekanismerna för att säkerställa öppenhet och öppenhet i myndigheter.

Enligt studie och analys som genomförts av byrån innehåller Open Data Portal idag mer än 10 tusen samlingar av öppna data från 147 ministerier och avdelningar. Baserat på resultaten av studien och analysen valdes och sammanställdes en lista med 240 förslag för att utvidga öppna data som lämnats in av 39 ministerier, avdelningar och institutioner. I det statliga programmet ingår också utvecklingen av E-antikorruptionsprojektet, som kommer att ta antikorruptionsreformer till en ny nivå. Projektet kommer att genomföra en fördjupad analys av befintliga korruptionsfaktorer i alla ministerier och avdelningar inom sektorer och regioner.

Denna process kommer att involvera representanter för det civila samhällets institutioner, internationella experter och intresserade organisationer. Som ett resultat kommer det för första gången i vårt land att bildas ett elektroniskt register över korruptionsbenägna relationer [13]. Detta gör det i sin tur möjligt att gradvis eliminera befintliga relationer med tecken på korruption med hjälp av öppna och transparenta mekanismer som använder modeminformationsteknik.

Statsprogrammet fokuserar också på en annan viktig uppgift. I synnerhet är det planerat att utveckla den nationella strategin mot korruption 2021-2025 för att fortsätta arbeta i denna riktning på en systematisk och omfattande basis. Vid utvecklingen av denna strategi ägnas särskild uppmärksamhet åt en helhetsplan som helt täcker den verkliga situationen. Erfarenheterna från länder som har uppnått framgångsrika resultat i utvecklingen och genomförandet av ett omfattande politiskt dokument i fem år studeras. Det är anmärkningsvärt att många länder uppnår betydande positiva resultat i kampen mot korruption genom antagandet av ett sådant strategiskt dokumentpaket och ett systematiskt genomförande av dess uppgifter.

Erfarenheterna från länder som Georgien, Estland och Grekland visar att ett omfattande långsiktigt program har lett till en ökad effektivitet i kampen mot korruption och dess förebyggande, samt till att deras positioner har ökat på internationell ranking. I vårt land kommer utvecklingen och genomförandet av ett långsiktigt, systematiskt och omfattande program för att bekämpa korruption att bidra till att effektivisera reformerna på detta område i framtiden.

Idag arbetar antikorruptionsbyrån aktivt med utkastet till nationell strategi. Dokumentet innehåller en analys av den nuvarande situationen, positiva trender och problem, huvudfaktorer som orsakar korruption, mål och dess indikatorer. För att täcka alla frågor och ta hänsyn till regeringens och samhällets åsikt diskuteras det vid nationella och internationella samrådsmöten med deltagande av företrädare för myndigheter, tjänstemän, medlemmar av icke-statliga organisationer, akademin och internationella experter.

Det planeras att utkastet till strategi ska läggas fram för allmän diskussion för att lära oss vårt folks åsikter.

Byrån har också i år studerat fakta om korruption och intressekonflikter inom området för statlig upphandling i regioner. Rimliga förslag har utarbetats för offentliggörande av information om de brister som identifierats under studien, samt information om sammansättningen av anbudsuppdrag för statliga upphandlings- och investeringsprojekt, uppdrag för utfärdande av tillstånd, deltagare i processen att köpa och sälja stat tillgångar och offentlig-privata partnerskapsprojekt samt mottagarskatt och andra förmåner. Arbetet pågår för närvarande för att ytterligare förbättra dessa förslag.

Det bör noteras att kampen mot korruption inte är en uppgift som kan lösas inom en organisation. Det är nödvändigt att mobilisera alla myndigheter, offentliga organisationer, media och i allmänhet alla medborgare för att bekämpa detta ont. Först då kommer vi till roten till problemet.

Naturligtvis är det glädjande att se de positiva resultaten av det arbete som utförts under de senaste tre-fyra åren. Det är, idag framgår det av vårt folks åsikter att korruption har blivit ett av de mest använda orden i sociala nätverk i vårt dagliga liv. Detta tyder på att befolkningen, som spelar en viktig roll i kampen mot korruption, blir alltmer intolerant mot denna ondska.

Sedan inrättandet av antikorruptionsbyrån har många ministerier och regeringsdepartement, icke-statliga organisationer, internationella organisationer och medborgare uttryckt sin beredskap att ge gratis hjälp, och samarbetet får fart nu.

Det viktigaste är att stärka andan av intolerans mot korruption i vårt modema samhälle, kampandan av anti-korruption hos journalister och bloggare, och så att myndigheter och tjänstemän ser på korruption som ett hot mot landets framtid. Idag är alla emot korruption, från höga tjänstemän till majoriteten av befolkningen, klerisyn, media har förstått att den måste utrotas, och landet kan inte utvecklas tillsammans med den. Nu är den enda uppgiften att förena alla ansträngningar och slåss mot ondskan tillsammans.

Detta kommer utan tvekan att fullfölja vårt lands utvecklingsstrategier under de kommande åren.

Källor

1. ”Kostnaderna för korruption: värden, ekonomisk utveckling under angrepp, biljoner förlorade, säger Guterres” FN: s officiella webbplats. 09.12.2018.

2. Dekret från Republiken Uzbekistans president "Om strategin för vidareutveckling av Republiken Uzbekistan". 07.02.2017. # PD-4947.

3. Dekret från Republiken Uzbekistans president ”om åtgärder för att ytterligare förbättra systemet för att hantera befolkningens problem”. # PR-5633.

4. Dekret från Republiken Uzbekistans president ”Om ytterligare åtgärder för att påskynda utvecklingen av det nationella systemet för offentliga tjänster” 31.01.2020. # PD-5930.

5. Dekret från Republiken Uzbekistans president ”Om ytterligare åtgärder för att förbättra antikorruptionssystemet i Republiken Uzbekistan” 29.06.2020. # PR-6013.

6. Resolution från Republiken Uzbekistans president "Om åtgärder för att genomföra bestämmelserna i Republiken Uzbekistans lag" Om bekämpning av korruption "02.02.2017. # PD-2752.

7. Resolution från lagstiftande avdelningen för Republiken Uzbekistans Oliy Majlis ”om inrättandet av kommittén för bekämpning av korruption och rättsliga frågor”. 14.03.2019. # PD-2412-III.

8. Resolution från senaten för Oliy Majlis från Republiken Uzbekistan "Om inrättandet av kommittén för bekämpning av korruption och rättsliga frågor". 25.02.2019. # JR-513-III.

9. Gemensam resolution från rådet för lagstiftande avdelningen i Republiken Uzbekistans Oliy Majlis och Senatens råd Oliy Majlis i Republiken Uzbekistan ”om åtgärder för att öka effektiviteten för parlamentarisk kontroll i kampen mot korruption ”. 30.09.2019. # 782-111 / JR-610-III.

10. Dekret från Republiken Uzbekistans president ”om åtgärder för att radikalt förbättra personalpolitiken och systemet för offentlig tjänst i Republiken Uzbekistan”. 03.10.2019. PD-5843.

11. Dekret från Republiken Uzbekistans president ”Om åtgärder för att ytterligare förbättra antikorruptionssystemet i Uzbekistan” 27.05.2019. # PD-5729.

12. Resolution från Republiken Uzbekistans president ”Om organisationen av Republiken Uzbekistans antikorruptionsbyrå”. 29.06.2020. # PR-4761.

13. Dekret från Republiken Uzbekistans president "om åtgärder för att genomföra" strategin för vidareutveckling av Republiken Uzbekistan för 2017-2021 "för året för ungdomsstöd och folkhälsa". 03.02.2021 # PR-6155.

Fortsätt läsa

Uzbekistan

Uzbekistan anpassar terrorismstrategin till moderna hot

publicerade

on

Chef för avdelningen för institutet för strategiska och interregionala studier (ISRS) under Uzbekistans president Timur Akhmedov säger att den uzbekiska regeringen följer principen: det är viktigt att bekämpa orsakerna som gör att medborgarna blir mottagliga för terrorideologier.

Enligt experten förlorar inte problemet med att bekämpa terrorism sin relevans under en pandemi. Tvärtom avslöjade den epidemiologiska krisen i oöverträffad skala som grep hela världen och påverkade alla sfärer av det offentliga livet och den ekonomiska aktiviteten ett antal problem som skapar grogrund för spridningen av idéer om våldsam extremism och terrorism.

Tillväxten av fattigdom och arbetslöshet observeras, antalet migranter och tvångsmigranter ökar. Alla dessa krisfenomen i ekonomin och det sociala livet kan öka ojämlikheten, skapa risker för förvärring av konflikter av social, etnisk, religiös och annan natur.

HISTORISK RETROSPEKTIV

Oberoende Uzbekistan har sin egen historia av kampen mot terrorism, där spridningen av radikala idéer efter att ha fått självständighet var förknippad med en svår socioekonomisk situation, uppkomsten av ytterligare hotbeds av instabilitet i regionen, försök att legitimera och konsolidera makten genom religion.

Samtidigt underlättades bildandet av radikala grupper i Centralasien i stor utsträckning av den massatheistpolitik som fördes i Sovjetunionen, åtföljd av förtryck mot de troende och press på dem. 

Den efterföljande försvagningen av Sovjetunionens ideologiska positioner i slutet av 1980-talet och liberaliseringen av socio-politiska processer bidrog till att ideologin aktivt trängde in i Uzbekistan och andra centralasiatiska länder genom utländska sändebud från olika internationella extremistcentra. Detta stimulerade spridningen av ett fenomen som är atypiskt för Uzbekistan - religiös extremism som syftar till att undergräva interreligiös och interetnisk harmoni i landet.

I ett tidigt stadium av självständighet valde Uzbekistan, som ett multinationellt och konfessionellt land där mer än 130 etniska grupper bor och det finns 16 bekännelser, den otvetydiga vägen att bygga en demokratisk stat baserad på sekularismens principer.

Uzbekistan har inför en växande terroristhot utvecklat sin egen strategi med prioritet på säkerhet och stabil utveckling. I det första steget av utvecklingen av åtgärder lades huvudinsatsen till bildandet av ett system för administrativt och kriminellt svar på olika manifestationer av terrorism, inkl. stärka regelverket, förbättra systemet för brottsbekämpande organ, främja en effektiv rättslig administration inom området för att bekämpa terrorism och dess finansiering. Alla partier och rörelser som krävde en antikonstitutionell förändring av det statliga systemet avslutades. Därefter gick de flesta av dessa partier och rörelser under jorden.

Landet mötte internationella terrorhandlingar 1999, terroristaktiviteten var topp 2004. Således genomfördes den 28 mars - 1 april 2004 terroristhandlingar i staden Tasjkent, Bukhara och Tasjkent. Den 30 juli 2004 genomfördes upprepade terroristattacker i Tasjkent på USA: s och Israels ambassader, liksom vid Republiken Uzbekistans allmänna åklagarmyndighet. Åskådare och brottsbekämpande officerare blev deras offer.

Dessutom anslöt sig flera uzbekar till terroristgrupper i grannlandet Afghanistan, som senare försökte invadera Uzbekistans territorium för att destabilisera situationen.

En alarmerande situation krävde ett omedelbart svar. Uzbekistan lade fram huvudinitiativen för kollektiv regional säkerhet och utförde omfattande arbete för att bilda ett system för att säkerställa stabilitet i samhället, staten och regionen som helhet. År 2000 antogs lagen från Uzbekistan om bekämpning av terrorism.

Som ett resultat av Uzbekistans aktiva utrikespolitik ingicks ett antal bilaterala och multilaterala fördrag och avtal med stater som är intresserade av gemensam kamp mot terrorism och andra destruktiva aktiviteter. I 2000 undertecknades särskilt ett avtal i Tasjkent mellan Uzbekistan, Kazakstan, Kirgizistan och Tadzjikistan "om gemensamma åtgärder för att bekämpa terrorism, politisk och religiös extremism och gränsöverskridande organiserad brottslighet."

Uzbekistan, med sina egna ögon inför terrorens "fula ansikte", fördömde starkt de terroristhandlingar som begicks den 11 september 2001 i USA. Tasjkent var en av de första som accepterade Washingtons förslag om en gemensam kamp mot terrorism och stödde deras terrorismåtgärder och gav stater och internationella organisationer som önskade ge humanitärt bistånd till Afghanistan möjlighet att använda land, luft och vattenvägar.

KONCEPTUELL ÖVERSYN AV ÅTGÄRDER

Omvandlingen av internationell terrorism till ett komplext socio-politiskt fenomen kräver en ständig sökning efter sätt att utveckla effektiva insatsåtgärder.

Trots det faktum att inte en enda terroristhandling har genomförts i Uzbekistan under de senaste tio åren, har medborgarna i landet deltagit i fientligheter i Syrien, Irak och Afghanistan, liksom medverkan av invandrare från Uzbekistan i att begå terroristhandlingar i Förenta staterna, Sverige och Turkiet krävde en översyn av strategin för problemet med deradikalisering av befolkningen och ökade effektiviteten av förebyggande åtgärder.

I detta avseende, i det förnyade Uzbekistan, har tyngdpunkten flyttats till förmån för att identifiera och eliminera förhållanden och orsaker som främjar spridningen av terrorism. Dessa åtgärder återspeglas tydligt i handlingsstrategin för de fem prioriterade områdena för landets utveckling 2017--2021, som godkändes av Republiken Uzbekistans president den 7 februari 2017.

President Shavkat Mirziyoyev skisserade skapandet av ett bälte av stabilitet och god grannskap runt Uzbekistan, skydd av mänskliga rättigheter och friheter, förstärkning av religiös tolerans och interetnisk harmoni som prioriterade områden för att säkerställa landets säkerhet. Initiativen som genomförs inom dessa områden bygger på principerna i FN: s globala strategi för terrorismbekämpning.

Den konceptuella översynen av tillvägagångssätt för att förebygga och motverka extremism och terrorism innehåller följande viktiga punkter.

För det första antog antagandet av sådana viktiga dokument som försvarsdoktrinen, lagarna "om att bekämpa extremism", "om inrikesfrågor", "om statens säkerhetstjänst", "om nationalgardet" grund för förebyggande i kampen mot terrorism.

För det andra är respekt för mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen en integrerad del av kampen mot terrorismen i Uzbekistan. Regeringens åtgärder mot terrorism är förenliga med både nationell lag och statens skyldigheter enligt internationell rätt.

Det är viktigt att notera att Uzbekistans statliga politik inom kampen mot terrorism och skydd av de mänskliga rättigheterna syftar till att skapa förhållanden under vilka dessa områden inte strider mot varandra utan tvärtom skulle komplettera och förstärka varandra. Detta medför behovet av att utveckla principer, normer och skyldigheter som definierar gränserna för myndigheternas tillåtna rättsliga åtgärder för att bekämpa terrorism.

Den nationella strategin för mänskliga rättigheter, som antogs för första gången i Uzbekistans historia 2020, återspeglade också regeringens politik gentemot personer som är skyldiga till terroristbrott, inklusive frågor om deras rehabilitering. Dessa åtgärder är baserade på principerna om humanism, rättvisa, rättsväsendets oberoende, den rättsliga processens konkurrenskraft, utvidgningen av Habeas Corpus-institutionen och förstärkning av rättslig tillsyn över utredningen. Allmänhetens förtroende för rättvisa uppnås genom genomförandet av dessa principer.

Resultaten av genomförandet av strategin manifesteras också i mer humana domstolsbeslut när de påföljer straff för personer som har fallit under inflytande av radikala idéer. Om fram till 2016 i brottmål relaterade till deltagande av terroristaktiviteter, utsåg domare långa fängelser (från 5 till 15 år), idag är domstolarna begränsade till antingen dömda till fängelse eller fängelse upp till 5 år. De tilltalade i brottmål som deltog i illegala religiösa extremistorganisationer släpps också från rättssalen under garanti från medborgarnas självstyrande organ (”mahalla”), Ungdomsförbundet och andra offentliga organisationer.

Samtidigt vidtar myndigheterna åtgärder för att säkerställa öppenhet i processen för utredning av brottmål med en ”extremistisk konnotation”. Presstjänsterna för brottsbekämpande organ arbetar nära media och bloggare. Samtidigt ägnas särskild uppmärksamhet åt att utesluta från förteckningarna över anklagade och misstänkta personer för vilka kompromissmaterial endast begränsas av sökandebasen utan nödvändiga bevis.

För det tredje pågår systematiskt arbete för social rehabilitering, återgången till det normala livet för dem som föll under påverkan av extremistiska idéer och insåg sina misstag.

Åtgärder vidtas för att avkriminalisera och avradikalisera personer som anklagas för brott relaterade till våldsam extremism och terrorism. Så i juni 2017 reviderades de så kallade "svarta listorna" på initiativ av president Shavkat Mirziyoyev för att utesluta personer som befann sig på rätt väg. Sedan 2017 har mer än 20 tusen människor uteslutits från sådana listor.

En särskild kommission arbetar i Uzbekistan för att undersöka fall av medborgare som har besökt krigszonerna i Syrien, Irak och Afghanistan. Enligt den nya ordern kan individer som inte begått allvarliga brott och inte deltog i fientligheter undantas från åtal.

Dessa åtgärder gjorde det möjligt att genomföra den humanitära åtgärden från Mehr för att återvända medborgarna i Uzbekistan från zonerna med väpnade konflikter i Mellanöstern och Afghanistan. Sedan 2017 har mer än 500 medborgare i Uzbekistan, främst kvinnor och barn, återvänt till landet. Alla villkor har skapats för deras integration i samhället: tillgång till utbildningsprogram, medicinska och sociala program har tillhandahållits, bland annat genom tillhandahållande av bostäder och anställning.

Ett annat viktigt steg i rehabiliteringen av personer som är involverade i religiösa extremistiska rörelser var praxis att tillämpa handlingar. Sedan 2017 har denna åtgärd tillämpats på över 4 tusen personer som avtjänar straff för extremistiska brott. Förlåtelsen fungerar som ett viktigt incitament för korrigering av personer som har brutit mot lagen, vilket ger dem en chans att återvända till samhället, familjen och bli aktiva deltagare i de reformer som genomförs i landet.

För det fjärde vidtas åtgärder för att ta itu med villkoren för att sprida terrorism. De senaste åren har till exempel ungdoms- och genuspolitiken stärkts och initiativ inom utbildning, hållbar utveckling, social rättvisa, inklusive fattigdomsbekämpning och social inkludering, har genomförts för att minska sårbarheten för våldsam extremism och rekrytering av terrorister.

I september 2019 antogs lagen för Republiken Uzbekistan om garantier för lika rättigheter och möjligheter för kvinnor och män (om jämställdhet). Samtidigt bildas inom ramen för lagen nya mekanismer som syftar till att stärka kvinnors sociala status i samhället och skydda deras rättigheter och intressen.

Med hänsyn till det faktum att 60% av Uzbekistans befolkning är unga människor, betraktade som en "statlig strategisk resurs", antogs 2016 lagen "Om statlig ungdomspolitik". I enlighet med lagen skapas förutsättningar för ungdomars självförverkligande, för dem att få utbildning av hög kvalitet och skydda sina rättigheter. Byrån för ungdomsfrågor är aktivt verksam i Uzbekistan, som i samarbete med andra offentliga organisationer systematiskt arbetar för att ge stöd till barn vars föräldrar har påverkats av religiösa extremistiska rörelser. Bara under 2017 var cirka 10 XNUMX ungdomar från sådana familjer sysselsatta.

Som ett resultat av genomförandet av ungdomspolitiken har antalet registrerade terroristbrott i Uzbekistan bland personer under 30 år minskat betydligt 2020 jämfört med 2017, mer än två gånger minskat.

För det femte förbättras mekanismerna för att utbilda specialiserad personal med hänsyn till översynen av paradigmet för kampen mot terrorism. Alla brottsbekämpande organ som är inblandade i kampen mot terrorism har specialiserade akademier och institutioner.

Samtidigt ägnas särskild uppmärksamhet inte bara åt utbildning av brottsbekämpande tjänstemän utan också teologer och teologer. För detta ändamål har International Islamic Academy, de internationella forskningscentren Imam Bukhari, Imam Termiziy, Imam Matrudi och Center for Islamic Civilization inrättats.

Dessutom har de vetenskapliga skolorna "Fikh", "Kalom", "Hadith", "Akida" och "Tasawwuf" startat sin verksamhet i Uzbekistans regioner, där de utbildar specialister inom vissa delar av islamstudier. Dessa vetenskapliga och utbildningsinstitutioner utgör grunden för utbildning av högutbildade teologer och experter på islamstudier.

INTERNATIONELLT SAMARBETE

Internationellt samarbete är kärnan i Uzbekistans strategi för terrorismbekämpning. Republiken Uzbekistan är part i alla 13 befintliga FN-konventioner och protokoll om kampen mot terrorism. Det bör noteras att landet var bland de första som stödde kampen mot internationell terrorism, inklusive FN: s globala strategi för terrorismbekämpning.

2011 antog länderna i regionen en gemensam handlingsplan för genomförandet av FN: s globala strategi för terrorismbekämpning. Centralasien var den första regionen där ett omfattande och omfattande genomförande av detta dokument lanserades.

I år är det tio år sedan antagandet av den gemensamma åtgärden i regionen för att genomföra FN: s globala strategi för terrorismbekämpning. I detta avseende tillkännagav presidenten för Uzbekistan Shavkat Mirziyoyev under sitt tal vid FN: s generalförsamlings 75: e session ett initiativ att hålla en internationell konferens i Tasjkent 2021 tillägnad detta betydelsefulla datum.

Att hålla konferensen kommer att göra det möjligt att sammanfatta resultaten av arbetet under den senaste perioden, samt att bestämma nya prioriteringar och interaktionsområden, för att ge en ny drivkraft för regionalt samarbete i kampen mot hoten mot extremism och terrorism.

Samtidigt har en mekanism inrättats för FN: s bekämpning av terrorism och FN: s narkotikakontor för steg-för-steg-utbildning för att bekämpa terrorism, våldsam extremism, organiserad brottslighet och finansiering av terrorism för lag. tillsynsmyndigheter i landet.

Uzbekistan är en aktiv medlem i Shanghai Cooperation Organization (SCO), som också syftar till att gemensamt säkerställa och upprätthålla fred, säkerhet och stabilitet i regionen. I detta sammanhang bör det noteras att inrättandet av den regionala antiterroriststrukturen (RATS) för SCO med placeringen av huvudkontoret i Tasjkent blev ett slags erkännande av Republiken Uzbekistans ledande roll i kampen mot terrorism. Varje år hålls gemensamma antiterroristövningar på parternas territorium, med hjälp och samordnande av SCO RATS: s verkställande kommitté, där företrädare för Uzbekistan deltar aktivt.

Liknande arbete utförs av Anti-Terrorist Center of the Commonwealth of Independent States (ATC CIS). Inom ramen för OSS antogs "OSS-samarbetsprogrammet i kampen mot terrorism och andra våldsamma manifestationer av extremism för 2020-2022". Framgången med denna praxis demonstreras av det faktum att de brottsbekämpande myndigheterna i Commonwealth-länderna först 2020 likviderade 22 celler från internationella terroristorganisationer som rekryterade människor för utbildning i ledningen av militanta utomlands.

I kampen mot terrorism ägnar Republiken Uzbekistan särskild uppmärksamhet åt partnerskap med Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), som stöds av tvååriga program för gemensamt samarbete inom den politisk-militära dimensionen. Så inom ramen för samarbetet 2021-2022 är de viktigaste målen att bekämpa terrorism, säkerställa information / cybersäkerhet och hjälp för att bekämpa finansieringen av terrorism.

För att förbättra kvalifikationerna för brottsbekämpande tjänstemän har samarbete upprättats med den Eurasiska gruppen för bekämpning av penningtvätt och finansiering av terrorism (EAG), arbetsgruppen för finansiell åtgärd för penningtvätt (FATF) och Egmont Group. Med deltagande av experter från specialiserade internationella organisationer samt enligt deras rekommendationer har en nationell bedömning av riskerna med legalisering av intäkter från kriminell verksamhet och finansiering av terrorism i Republiken Uzbekistan utvecklats.

Samarbetet utvecklas och stärks aktivt inte bara genom internationella organisationer utan även på säkerhetsråden i de centralasiatiska staterna. Alla länder i regionen genomför program för bilateralt samarbete inom säkerhetsområdet, som inkluderar en uppsättning åtgärder som syftar till att bekämpa terrorism. För att omedelbart svara på hot om terrorism med deltagande av alla stater i regionen har samordnande arbetsgrupper inrättats genom brottsbekämpande organ.

Det bör noteras att principerna för sådant samarbete är följande:

För det första är det möjligt att effektivt motverka moderna hot endast genom att stärka de kollektiva mekanismerna för internationellt samarbete genom att anta konsekventa åtgärder som utesluter möjligheten att tillämpa dubbla standarder.

För det andra bör man prioritera att bekämpa orsakerna till hot, inte deras konsekvenser. Det är viktigt för det internationella samfundet att öka sitt bidrag till kampen mot radikala och extremistiska centra som odlar hatens ideologi och skapar ett transportband för bildandet av framtida terrorister;

För det tredje måste svaret på det växande hotet mot terrorism vara allomfattande, och FN måste spela rollen som en viktig världskoordinator i denna riktning.

Republiken Uzbekistans president i sina tal från tribunerna för internationella organisationer - FN, SCO, OSS och andra - betonade upprepade gånger behovet av att stärka samarbetet i kampen mot detta fenomen på global nivå.

Först i slutet av 2020 uttrycktes initiativ om: 

- anordna en internationell konferens tillägnad 10-årsjubileet för genomförandet av FN: s globala strategi för terrorismbekämpning i Centralasien,

- Genomförande av samarbetsprogrammet inom området för avskaffande inom ramen för CIS: s antiterroristcenter.

- Anpassning av SCO: s regionala antiterroriststruktur till lösningen av fundamentalt nya uppgifter för att säkerställa säkerheten i organisationens utrymme.

I stället för ett efterord

Med hänsyn till förändringarna i formerna, föremålen och målen för terrorismen anpassar Republiken Uzbekistan sin strategi för att bekämpa terrorism till moderna utmaningar och hot, och förlitar sig på kampen för hjärnan hos människor, främst ungdomar, genom att öka den juridiska kulturen , andlig och religiös upplysning och skydd av rättighetspersonen.

Regeringen bygger på principen: det är viktigt att bekämpa skälen som gör medborgarna mottagliga för terroristideologier.

Med sin terrorismpolitik försöker staten utveckla hos medborgarna å ena sidan immunitet mot en radikal förståelse av islam, främja tolerans och å andra sidan instinkt av självbevarande mot rekrytering.

Kollektiva mekanismer för internationellt samarbete stärks och särskild uppmärksamhet ägnas åt erfarenhetsutbyte inom området förebyggande av terrorism.

Och trots avvisandet av hårda kraftfulla åtgärder är Uzbekistan bland de säkraste länderna i världen. I det nya "Global Terrorism Index" för november 2020, bland 164 stater, rankade Uzbekistan 134: e och gick återigen in i kategorin länder med en obetydlig nivå av terroristhot ".

Fortsätt läsa

Uzbekistan

Uzbekistans utveckling av nationell förebyggande mekanism mot tortyr

publicerade

on

Som en del av genomförandet av Uzbekistans handlingsstrategi, som markerade början på ett nytt stadium av demokratiska omvandlingar och modernisering av landet, implementeras internationella mänskliga rättighetsstandarder aktivt. Resultaten erkänns av internationella experter, skriver Doniyor Turaev, biträdande chef för lagstiftnings- och parlamentariska forskningsinstitut under Oliy Majlis.

Redan 2017, Zeid Ra'ad al-Hussein, som besökte landet som FN: s högkommissionär för mänskliga rättigheter noterade att 'Volymen av konstruktiva mänskliga rättighetsrelaterade förslag, planer och ny lagstiftning som har framkommit sedan president Mirziyoyev tillträdde är anmärkningsvärd. '[1] '' Mänskliga rättigheter - alla kategorier av mänskliga rättigheter - är mycket framträdande i de fem uppsättningar av prioriteringar som anges i det övergripande politiska dokumentet som styr dessa föreslagna reformer - presidentens handlingsstrategi 2017-21. Den som vill förstå vad som ligger till grund för de förändringar som börjar äga rum i Uzbekistan - och vad som ligger bakom mitt besök - bör titta noga på handlingsstrategin.'[2]

Idag är Uzbekistan part i de tio centrala internationella FN-instrumenten för mänskliga rättigheter, inklusive konventionen mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning (hädanefter - konventionen mot tortyr) och vidtar konsekvent åtgärder för att genomföra bestämmelser därav i nationella lagstiftning.

Med hänsyn till det faktum att framsteg inom området mänskliga rättigheter, och i synnerhet när det gäller att förebygga tortyr, är en av indikatorerna som visar hur mogen demokratin är i landet, frågorna om att relevant nationell lagstiftning uppfyller internationella standarder är av yttersta vikt vid pågående reformer för Uzbekistan, som bygger en lagstyrd demokratisk stat.

Baserat på skyldigheten att vidta effektiva åtgärder för att förhindra tortyr och misshandel som följer av konventionen mot tortyr gör Uzbekistan, tillsammans med antagandet av en uppsättning åtgärder på detta område, lämpliga ändringar av lagstiftningen.

Mot bakgrund av detta låt oss överväga de senaste, grundläggande, enligt vår åsikt, förändringar i den nationella lagstiftningen som rör förebyggande av tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.

För det förstahar ändringar gjorts på artikel 235 i strafflagen, som syftar till att öka ansvaret för användning av tortyr, utvidga utbudet av möjliga offer och de som ska hållas ansvariga.

Det bör noteras att den tidigare versionen av artikel 235 i strafflagen

begränsade det förbjudna tortyrförfarandet till handlingar från brottsbekämpande tjänstemän och täckte inte handlingar av 'andra personer som agerar i officiell egenskap '', inklusive de "handlingar som härrör från anstiftan, samtycke eller samtycke från en offentlig tjänsteman". Med andra ord, tidigare version av artikel 235 i strafflagen innehåller inte alla delar av artikel 1 i konventionen mot tortyr, som FN-kommittén mot tortyr upprepade gånger har uppmärksammat. Nu innehåller den nya versionen av denna artikel i strafflagen föreskriven ovanstående delar av konventionen.

Det andra, artiklarna 9, 84, 87, 97, 105, 106 i strafflagen har ändrats och kompletterats med normer som syftar till att bättre skydda domarnas rättigheter, inklusive att säkerställa deras rätt att träna, psykologisk rådgivning, säkra arbetsförhållanden, vila, ledighet, ersättning till arbetskraft, tillgång till vård, yrkesutbildning etc.

För det tredje den administrativa ansvarskoden har kompletterats med nytt Artikeln 1974, som föreskriver administrativt ansvar för att hindra den parlamentariska ombudsmannens juridiska verksamhet (kommissionären för Oliy Majlis från Uzbekistan för mänskliga rättigheter).

I synnerhet föreskrivs i artikeln ansvar för tjänstemännens underlåtenhet att utföra sina uppgifter gentemot kommissionären, vilket skapar hinder för hans / hennes arbete, ger honom / henne medvetet falsk information, tjänstemännens underlåtenhet att behandla överklaganden, framställningar eller deras misslyckande att uppfylla tidsfristerna för övervägande därav utan goda skäl.

För det fjärdehar viktiga ändringar gjorts i lagen "På kommissionären för Oliy Majlis från Uzbekistan för mänskliga rättigheter (ombudsmannen)" (nedan kallad lagen), enligt vilken:

- kriminalvårdsanläggningar, interneringsplatser och särskilda mottagningscentra omfattas av konceptet "hållplatser';

- Det skapas en sektor för att underlätta kommissionärens verksamhet för att förebygga tortyr och misshandel inom strukturen för kommissionärens sekretariat.

- kommissionärens befogenheter på detta område föreskrivs i detalj. I synnerhet har lagen kompletterats med ny artikel 209, enligt vilken kommissionären kan vidta åtgärder för att förhindra tortyr och annan misshandel genom regelbundna besök på interneringsplatser.

I enlighet med artikel 209 i lagen ska kommissionären inrätta en expertgrupp för att underlätta hans / hennes verksamhet. Expertgruppen ska bestå av företrädare för icke-statliga organisationer med professionell och praktisk kunskap inom rättsvetenskap, medicin, psykologi, pedagogik och andra områden. Kommissionären ska bestämma uppgifterna för expertgruppens medlemmar och utfärda särskilda order för att ge dem möjlighet att fritt besöka förvaringsplatser och andra anläggningar från vilka personer inte får lämna efter behag.

Här bör det noteras att lagen fastställer huvudelementen i den förebyggande mekanismen - regelbundna besök på interneringsplatser.

Även om Uzbekistan inte är part i det valfria protokollet till konventionen mot tortyr (nedan kallat protokollet), kan man dock säga att med beaktande av dess bestämmelser och inom ramen för att uppfylla sina internationella skyldigheter och bestämmelserna i konventionen mot tortyr, landet har skapat sitt 'nationellt förebyggande mekanism".

Baserat på bestämmelserna i protokollet betyder en '' nationell förebyggande mekanism '' (nedan kallad NPM) en eller flera besöksorgan som inrättats, utsetts eller upprätthålls på nationell nivå för att förhindra tortyr och annan omänsklig behandling. Enligt artikel 3 i protokollet är konventionsstater skyldiga att inrätta, utse eller underhålla sådana organ.

Motiveringen att inrätta en NPM underbyggdes i detalj av FN: s särskilda rapportör om tortyr (A / 61/259). Enligt honom är motiveringen '' baserad på erfarenhet av att tortyr och misshandel vanligtvis sker på isolerade hållplatser, där de som utövar tortyr känner sig säkra på att de är utanför räckvidden för effektiv övervakning och ansvarsskyldighet. '' 'Följaktligen är det enda sättet att bryta den onda cirkeln att utsätta interneringsplatser för allmän granskning och att göra hela systemet där polis, säkerhets- och underrättelsetjänster verkar mer öppet och ansvarigt för extern övervakning.'[3]

Lagen, som redan nämnts ovan, fastställer en ny förebyggande mekanism, som ger kommissionären rätt att vidta åtgärder för att förhindra tortyr och mishandling genom regelbundna besök på interneringsplatser, samt att vidta liknande åtgärder vid andra anläggningar från vilka personer inte får lämna efter eget gottfinnande.

Dessutom har viktiga steg nyligen tagits för att stärka det nationella systemet för skydd av de mänskliga rättigheterna, särskilt:

Republiken Uzbekistans nationella strategi för mänskliga rättigheter har antagits;

- för att genomföra den nationella strategin och ytterligare utöka parlamentets befogenheter när det gäller att utöva parlamentarisk kontroll över genomförandet av Uzbekistans internationella mänskliga rättigheter, parlamentariska kommissionen för efterlevnad av internationella mänskliga rättigheter har etablerats;

- positionen för kommissionären för barnets rättigheter har etablerats;

- åtgärder har vidtagits för att förbättra status för National Human Rights Center i Republiken Uzbekistan;

Dessutom bör det betonas separat att Uzbekistan har valts till FN: s råd för mänskliga rättigheter.

Hittills, för att ytterligare genomföra internationella normer och förbättra nationell lagstiftning och förebyggande praxis på detta område, har Parlamentariska kommissionen för efterlevnad av internationella skyldigheter för mänskliga rättighetertillsammans med behöriga statliga myndigheter utför följande:

First. Enligt protokollet faller vissa kategorier av institutioner i sig inom ramen för definitionen '' förvaringsplats '' och skulle kunna anges i en icke-uttömmande definition i nationell lagstiftning för tydlighetens skull.[4] Till exempel kan sådana institutioner inkludera psykiatriska institutioner, ungdomsfängelser, platser för administrativ förvaring etc.

I detta avseende frågan om att inkludera i lagstiftningen ett antal huvudinstitutioner, som NPM regelbundet kan besöka, övervägs.

Sekund. I enlighet med konventionen mot tortyr skiljer sig begreppen '' tortyr '' och '' grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning '' beroende på formen, syftet med att begå och graden av svårighetsgrad av lidandet som offret tillförs genom denna handling .

Mot bakgrund av detta är frågan om differentiera begreppen 'tortyr' och 'grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning' och överväga att i lagstiftningen fastställa deras tydliga definitioner och ansvarsåtgärder för dessa handlingar.

Tredje. Som en del av genomförandet av bestämmelserna i konventionen mot tortyr förbättras informations- och utbildningsverksamheten om mänskliga rättigheter, det vill säga arbete pågår för att informera om kärnan och innehållet i lagarna om förbud mot tortyr och mishandling. Det planeras att inkludera föremålet för tortyr och mishandling i utbildningsprogram inte bara för brottsbekämpande tjänstemän utan också för medicinsk, pedagogisk personal och andra anställda som kan vara involverade i behandlingen av personer på interneringsplatser.

Fjärde. Frågan om ratificering av Valfritt protokoll till konventionen mot tortyr övervägs och med tanke på detta planeras det att bjuda in FN: s särskilda rapportör om tortyr till Uzbekistan.

Det kan således noteras att aktiva, riktade och systemiska åtgärder vidtas i Uzbekistan för att ytterligare förbättra den nationella förebyggande mekanismen som syftar till bättre förebyggande och avvärjande av tortyr och försök till grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.

Det bör erkännas att det naturligtvis fortfarande finns ett antal olösta problem i detta område i Uzbekistan idag. Det finns dock politisk vilja att gå vidare med mänskliga rättighetsreformer.

Sammanfattningsvis vill vi citera orden i Uzbekistans president Shavkat Mirziyoyevs tal vid 46th FN: s möte för mänskliga rättigheter där det anges Uzbekistan 'fortsätter att strikt undertrycka alla former av tortyr, omänsklig eller förnedrande behandling' och 'som medlem av Mänskliga rättighetsrådet ska försvara och aktivt främja de universella principerna och normerna i internationell mänsklig rättighet.'


[1] [1] Se 'Inledningsanföranden av FN: s högkommissionär för mänskliga rättigheter Zeid Ra'ad Al Hussein vid en presskonferens under hans uppdrag till Uzbekistan' (https://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx ? NewsID = 21607 & LangID = E).

[2] Ibid.

[3] Rapport från FN: s särskilda rapportör om tortyr, para. 67, FN: s generalförsamling A61 / 259 (14 augusti 2006).

[4] Se Guide för inrättande och beteckning av NPM (2006), APT, s.18.

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

Annons

trend