Anslut dig till vårt nätverk!

Uzbekistan

Antikorruptionspolitik i Uzbekistan, pågående reformer och framtida mål

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kampen mot korruption har blivit ett av de mest pressande problemen som det internationella samfundet står inför idag. Dess katastrofala inverkan på stater, regional ekonomi, politik och offentliga liv kan ses på exemplet med krisen i vissa länder, skriver Akmal Burkhanov, chef för antikorruptionsbyrån Republiken Uzbekistan.

En annan viktig aspekt av problemet är att korruptionsnivån i ett land direkt påverkar dess politiska och ekonomiska prestige på den internationella arenan. Detta kriterium blir avgörande i frågor som relationer mellan länder, investeringsvolym, undertecknande av bilaterala avtal på lika villkor. De senaste åren har därför politiska partier i utlandet gjort kampen mot korruption till en topprioritet i parlaments- och presidentvalet. Bekymmer om denna ondska uttrycks alltmer från de högsta tribunerna i världen. Det faktum att FN: s generalsekreterare Antonio Guterres hävdar att världssamhället förlorar 2.6 biljoner USD årligen på grund av korruption visar hjärtat i problemet [1].

Kampen mot korruption har också blivit ett prioriterat område för statlig politik i Uzbekistan. Detta kan ses i de begreppsmässiga lagar som antagits de senaste åren på detta område, exempel på administrativa reformer som syftar till att förhindra korruption. I synnerhet spelar den nationella handlingsstrategin för fem prioriterade utvecklingsområden 2017--2021, antagen på presidentens initiativ, en viktig roll för att öka effektiviteten i kampen mot korruption [2].

Annons

Att förbättra de organisatoriska och rättsliga mekanismerna för att bekämpa korruption och öka effektiviteten i antikorruptionsåtgärder identifierades som en av de viktiga uppgifterna inom det prioriterade området för handlingsstrategin - att säkerställa rättsstatsprincipen och ytterligare reformera det rättsliga och rättsliga systemet.

På grundval av detta policydokument har ett antal viktiga åtgärder vidtagits för att förhindra korruption.

För det första har systemet för prövning av överklaganden av enskilda och juridiska personer förbättrats radikalt. Folkets mottagningar av presidenten samt hotlinor och virtuella mottagningar för varje ministerium och avdelning har inletts. 209 människors mottagningskontor har skapats över hela landet, vars främsta uppgift är att återställa medborgarnas rättigheter. Dessutom har praxis att genomföra mottagningar på plats av tjänstemän på alla nivåer i avlägsna områden fastställts.

Folkets mottagningar ger medborgarna möjlighet att delta aktivt i händelserna i regionen där de bor, liksom i hela landet. Att säkerställa människors frihet att direkt ta itu med olika frågor och direktkommunikation mellan tjänstemän med människor ledde till att korruption minskade på de lägre och mellanliggande nivåerna i sig [3].

För det andra har praktiska åtgärder vidtagits för att säkerställa mediefrihet, journalister och bloggare, offentlighetens och mediernas öppenhet för allmänheten och etablering av nära kommunikation och samarbete mellan högre tjänstemän och journalister i deras dagliga verksamhet. Som ett resultat offentliggjordes varje handling från tjänstemännen. När allt kommer omkring, om det finns öppenhet, skulle det vara svårare att bedriva korruption.

För det tredje har systemet med statliga tjänster reformerats radikalt och mer än 150 typer av statliga tjänster tillhandahålls befolkningen med hjälp av bekväm, centraliserad och modem informations- och kommunikationsteknik.

I denna process minskade utan tvekan minskningen av den mänskliga faktorn, avskaffandet av de direkta kontakterna mellan tjänstemannen och medborgaren och den utbredda användningen av informationsteknologin korruptionsfaktorerna [3].

För det fjärde har de senaste åren radikalt förbättrats mekanismerna för att säkerställa öppenhet och öppenhet hos myndigheter, liksom offentliga kontrollinstitutioner. Den utbredda användningen av digital och online-teknik har ökat statliga myndigheters ansvarsskyldighet gentemot allmänheten. Ett system med online-auktioner av tomter och statliga tillgångar samt statliga nummer för fordon har skapats och förbättras ständigt.

Information om statlig upphandling publiceras på webbplatsen www.d.xarid.uz. Den öppna dataportalen (data.gov.uz), den registrerade databasen över juridiska enheter och kommersiella enheter (my.gov.uz) och andra plattformar spelar en viktig roll idag för att säkerställa principerna om öppenhet och öppenhet och allmän kontroll, som är de mest effektiva verktygen för att bekämpa och förebygga korruption. Licensförfaranden och tillståndsförfaranden har också förbättrats radikalt för att helt förbättra affärs- och investeringsklimatet, ta bort onödiga byråkratiska hinder och föråldrade regler.

För det femte föreskrivs i en resolution som undertecknades av presidenten 2018 inrättandet av ett offentligt råd under varje ministerium och avdelning. Naturligtvis är sådana råd en viktig länk i inrättandet av en effektiv offentlig kontroll över myndigheternas verksamhet | 4].

Mer än 70 regleringsakter som syftar till att bekämpa korruption inom alla statliga sektorer och offentlig byggande har fungerat som en solid grund för genomförandet av dessa reformer.

Det viktigaste steget på detta område var undertecknandet av lagen ”Bekämpning av korruption” som en av de första lagstiftningsakterna efter det att presidenten kom till makten. Lagen, som antogs 2017, definierar flera begrepp, inklusive ”korruption”, ”korruptionsbrott” och “intressekonflikt”. Områdena för statlig politik i kampen mot korruption bestämdes också [5].

Statens antikorruptionsprogram 2017-2018 antogs också. Lagen om offentlig upphandling, lagen om offentlig-privat partnerskap, lagen om spridning och tillgång till juridisk information och lagen om offentlig kontroll, antagen inom ramen för programmet, syftar också till att säkerställa ekonomisk tillväxt genom att bekämpa korruption [6].

President Mirziyoyev föreslog i sitt anförande i samband med 26-årsdagen av antagandet av Republiken Uzbekistans konstitution att inrätta särskilda antikorruptionskommittéer i kamrarna i Oliy Majlis baserat på bästa utländska praxis och kraven från vår konstitution.

År 2019 antog lagstiftande avdelningen för Oliy Majlis en resolution "Om inrättandet av en kommitté för rättsliga frågor och antikorruption" av lagstiftande avdelningen för Republiken Uzbekistans Oliy Majlis [7].

Samma år inrättade senaten för Oliy Majlis också kommittén för rättsliga frågor och antikorruption [8].

Samtidigt omorganiserades kommittéerna och kommissionerna för Jokargy Kenes i Karakalpakstan och de regionala, distrikts- och stadsråden för folks suppleanter till en "permanent kommission för att bekämpa korruption".

Deras huvuduppgifter var att genomföra en systematisk parlamentarisk tillsyn över genomförandet av antikorruptionslagstiftning och regeringsprogram, att lyssna på information från regeringstjänstemän som är involverade i antikorruptionsaktiviteter, att vidta åtgärder för att eliminera rättsliga luckor i befintlig lagstiftning som tillåter och skapar villkor för korruption, för att studera allmänt erkända principer och normer i internationell rätt för att bekämpa korruption och för att utveckla förslag för ytterligare åtgärder.

En gemensam resolution från Kengash från lagstiftande avdelningen för Oliy Majlis och Kengash från senaten "Om åtgärder för att öka effektiviteten i parlamentets tillsyn över korruptionsbekämpning" antogs för att samordna kommittéernas och rådens verksamhet och identifiera prioriteringar [ 9].

Dessa kamrar och kengashes tjänar till att förbättra effektiviteten av parlamentarisk tillsyn över kampen mot korruption.

I synnerhet diskuterade Oliy Majlis senat och kommunfullmäktiges ansvariga kommitté kritiskt information om status och trender för korruption hos offentliga tjänstemän som utför antikorruptionsaktiviteter i regionerna som en del av parlamentets tillsyn.

Informationen från minister för högre och sekundär specialutbildning om projektet för korruptionsfri sektor lyssnades.

Åklagaren informerade också om det arbete som görs för att förhindra korruption inom hälso-, utbildning- och byggsektorn. Ministerierna för hälsa, utbildning och byggande diskuterades kritiskt.

Regelbunden dialog hölls i regionerna med rättsväsendet, sektorledare och allmänheten för att diskutera korruptionsbekämpningsfrågor i samarbete med lokala kengasher av folks suppleanter och för att bedöma tjänstemännens ansvar i detta avseende.

Utskottet för rättsliga frågor och korruptionsbekämpning av lagstiftningskammaren i Oliy Majlis höll utfrågningar om arbetet i statens tullkommitté, byggnadsministeriet och hälsoministeriet för att förhindra korruption i sitt system.

Kommittén använde effektiva effektiva parlamentariska tillsynsmekanismer under skadeundersökningsperioden, och cirka 20 tillsyn- och granskningsaktiviteter genomfördes av kommittén under den perioden. Dessa inkluderade att granska genomförandet av lagstiftningen, lyssna på statscheferna och ekonomiska organen och övervaka genomförandet av lagstiftningskammarens och kommitténs beslut.

Lagkammarens ansvariga kommitté arbetar också effektivt med medborgare och icke-statliga organisationer. Sedan kommittén inledde sitt arbete har särskilt civilsamhällets institutioner lagt fram förslag till 22 relevanta ändringar och tillägg till koderna och 54 till lagstiftningen. Dessa innehåller motiverade yttranden om ändringar och tillägg till strafflagen, arbetslagen, domstollagen och annan lagstiftning.

Dessutom har kommittén under den senaste perioden arbetat för att snabbt studera och lösa medborgarnas överklaganden om systemfrågor inom området. I synnerhet har 565 överklaganden av individer och juridiska personer som lämnats in till kommittén granskats.

År 2018 inrättades kommittéer för att bekämpa och utrota korruption i lagstiftningskammaren och senaten för Oliy Majlis. Dessa strukturer tjänar till att förbättra effektiviteten av parlamentarisk kontroll över kampen mot korruption.

Byrån för utveckling av offentliga tjänster lanserades 2019. För att öka den offentliga förvaltningens prestige på alla nivåer, eliminera korruption, byråkrati och byråkrati uppmanades byrån att vidta åtgärder för att ge ekonomiska incitament och adekvat socialt skydd för tjänstemän [10].

Det statliga antikorruptionsprogrammet 2019--2020 antogs för att genomföra specifika uppgifter, inklusive att ytterligare stärka rättsväsendets oberoende, eliminera villkoren för otillbörligt inflytande på domare, öka ansvarsskyldigheten och insynen hos myndigheter och institutioner [11].

År 2020 intar en speciell plats i vårt lands historia när det gäller att förbättra den institutionella ramen för att bekämpa korruption, eftersom den 29 juni samma år antogs två viktiga dokument. Detta är presidentens dekret "om ytterligare åtgärder för att förbättra systemet för bekämpning i Republiken Uzbekistan" och resolutionen från presidenten "Om inrättandet av Republiken Uzbekistans antikorruptionsbyrå". Dessa dokument avsåg inrättandet av en ny institution för genomförande av statlig politik som syftar till att förebygga och bekämpa korruption - antikorruptionsbyrån [12].

Byrån definieras som en särskilt auktoriserad myndighet som ansvarar för att säkerställa en effektiv interaktion mellan regeringsorgan, media, civilsamhällets institutioner och andra icke-statliga sektorer, liksom för internationellt samarbete på detta område. Dekretet omorganiserade också den republikanska interdepartementala antikorruptionskommissionen till det nationella antikorruptionsrådet.

Dessutom återkallades 1 licenser och 2021 tillstånd från och med den 37 januari 10. En färdplan godkändes för genomförande av åtgärder för att stärka ministerier och avdelningar för att bekämpa skuggekonomin och korruption samt för att förbättra skatte- och tullförvaltningen.

Tillsammans med dessa regleringsdokument har ministerier och avdelningar antagit och implementerat avdelningsdokument som syftar till att öka effektiviteten i kampen mot och förebyggande av korruption, "korruptionsfri sektor" -program, liksom andra planer och program inom olika områden.

Under presidentens ordförandeskap hölls ungefär ett dussin möten och sessioner för att bekämpa korruption. Allt detta innebär att vårt land är fast beslutet att bekämpa detta ont på statsnivå. Detta uppfattas inte bara av medborgarna i vårt land utan också av det internationella samfundet som en seriös politisk vilja.

Framför allt höll statschefen ett tal vid FN: s generalförsamlings 75: e session. I sitt tal betonade han vikten av att bekämpa korruption och noterade att detta arbete i Uzbekistan har nått en ny nivå, viktiga lagar har antagits och en oberoende antikorruptionsstruktur har skapats. Den uzbekiska presidenten visade hela världen hur viktig denna väg är för vårt land. Positiva omvandlingar, tillsammans med att säkerställa vårt lands sociala och ekonomiska tillväxt, tjänar till att öka internationella betyg och index och förbättra vår republiks image.

Under korruptionsuppfattningsindex 2020 från Transparency International klättrade Uzbekistan 7 positioner jämfört med 2019 och uppnådde en stabil tillväxt under fyra år i rad (från 4 poäng 17 till 2013 poäng 26). Därför erkände Transparency International i sin rapport från 2020 Uzbekistan som ett av de snabbast växande länderna i regionen.

Trots de uppnådda resultaten har vi fortfarande en enorm utmaning framför oss. I sitt tal till Oliy Majlis berörde presidenten också korruptionsproblemet och betonade att intolerans mot någon form av det borde bli en del av vårt dagliga liv.

Ett antal uppgifter som anges i adressen för att bekämpa korruption återspeglas också i det statliga programmet ”År för att stödja ungdomar och stärka folkhälsan”. Framför allt fick antikorruptionsbyrån i uppdrag att ytterligare förbättra mekanismerna för att säkerställa öppenhet och öppenhet i myndigheter.

Enligt studie och analys som genomförts av byrån innehåller Open Data Portal idag mer än 10 tusen samlingar av öppna data från 147 ministerier och avdelningar. Baserat på resultaten av studien och analysen valdes och sammanställdes en lista med 240 förslag för att utvidga öppna data som lämnats in av 39 ministerier, avdelningar och institutioner. I det statliga programmet ingår också utvecklingen av E-antikorruptionsprojektet, som kommer att ta antikorruptionsreformer till en ny nivå. Projektet kommer att genomföra en fördjupad analys av befintliga korruptionsfaktorer i alla ministerier och avdelningar inom sektorer och regioner.

Denna process kommer att involvera representanter för det civila samhällets institutioner, internationella experter och intresserade organisationer. Som ett resultat kommer det för första gången i vårt land att bildas ett elektroniskt register över korruptionsbenägna relationer [13]. Detta gör det i sin tur möjligt att gradvis eliminera befintliga relationer med tecken på korruption med hjälp av öppna och transparenta mekanismer som använder modeminformationsteknik.

Statsprogrammet fokuserar också på en annan viktig uppgift. I synnerhet är det planerat att utveckla den nationella strategin mot korruption 2021-2025 för att fortsätta arbeta i denna riktning på en systematisk och omfattande basis. Vid utvecklingen av denna strategi ägnas särskild uppmärksamhet åt en helhetsplan som helt täcker den verkliga situationen. Erfarenheterna från länder som har uppnått framgångsrika resultat i utvecklingen och genomförandet av ett omfattande politiskt dokument i fem år studeras. Det är anmärkningsvärt att många länder uppnår betydande positiva resultat i kampen mot korruption genom antagandet av ett sådant strategiskt dokumentpaket och ett systematiskt genomförande av dess uppgifter.

Erfarenheterna från länder som Georgien, Estland och Grekland visar att ett omfattande långsiktigt program har lett till en ökad effektivitet i kampen mot korruption och dess förebyggande, samt till att deras positioner har ökat på internationell ranking. I vårt land kommer utvecklingen och genomförandet av ett långsiktigt, systematiskt och omfattande program för att bekämpa korruption att bidra till att effektivisera reformerna på detta område i framtiden.

Idag arbetar antikorruptionsbyrån aktivt med utkastet till nationell strategi. Dokumentet innehåller en analys av den nuvarande situationen, positiva trender och problem, huvudfaktorer som orsakar korruption, mål och dess indikatorer. För att täcka alla frågor och ta hänsyn till regeringens och samhällets åsikt diskuteras det vid nationella och internationella samrådsmöten med deltagande av företrädare för myndigheter, tjänstemän, medlemmar av icke-statliga organisationer, akademin och internationella experter.

Det planeras att utkastet till strategi ska läggas fram för allmän diskussion för att lära oss vårt folks åsikter.

Byrån har också i år studerat fakta om korruption och intressekonflikter inom området för statlig upphandling i regioner. Rimliga förslag har utarbetats för offentliggörande av information om de brister som identifierats under studien, samt information om sammansättningen av anbudsuppdrag för statliga upphandlings- och investeringsprojekt, uppdrag för utfärdande av tillstånd, deltagare i processen att köpa och sälja stat tillgångar och offentlig-privata partnerskapsprojekt samt mottagarskatt och andra förmåner. Arbetet pågår för närvarande för att ytterligare förbättra dessa förslag.

Det bör noteras att kampen mot korruption inte är en uppgift som kan lösas inom en organisation. Det är nödvändigt att mobilisera alla myndigheter, offentliga organisationer, media och i allmänhet alla medborgare för att bekämpa detta ont. Först då kommer vi till roten till problemet.

Naturligtvis är det glädjande att se de positiva resultaten av det arbete som utförts under de senaste tre-fyra åren. Det är, idag framgår det av vårt folks åsikter att korruption har blivit ett av de mest använda orden i sociala nätverk i vårt dagliga liv. Detta tyder på att befolkningen, som spelar en viktig roll i kampen mot korruption, blir alltmer intolerant mot denna ondska.

Sedan inrättandet av antikorruptionsbyrån har många ministerier och regeringsdepartement, icke-statliga organisationer, internationella organisationer och medborgare uttryckt sin beredskap att ge gratis hjälp, och samarbetet får fart nu.

Det viktigaste är att stärka andan av intolerans mot korruption i vårt modema samhälle, kampandan av anti-korruption hos journalister och bloggare, och så att myndigheter och tjänstemän ser på korruption som ett hot mot landets framtid. Idag är alla emot korruption, från höga tjänstemän till majoriteten av befolkningen, klerisyn, media har förstått att den måste utrotas, och landet kan inte utvecklas tillsammans med den. Nu är den enda uppgiften att förena alla ansträngningar och slåss mot ondskan tillsammans.

Detta kommer utan tvekan att fullfölja vårt lands utvecklingsstrategier under de kommande åren.

Källor

1. ”Kostnaderna för korruption: värden, ekonomisk utveckling under angrepp, biljoner förlorade, säger Guterres” FN: s officiella webbplats. 09.12.2018.

2. Dekret från Republiken Uzbekistans president "Om strategin för vidareutveckling av Republiken Uzbekistan". 07.02.2017. # PD-4947.

3. Dekret från Republiken Uzbekistans president ”om åtgärder för att ytterligare förbättra systemet för att hantera befolkningens problem”. # PR-5633.

4. Dekret från Republiken Uzbekistans president ”Om ytterligare åtgärder för att påskynda utvecklingen av det nationella systemet för offentliga tjänster” 31.01.2020. # PD-5930.

5. Dekret från Republiken Uzbekistans president ”Om ytterligare åtgärder för att förbättra antikorruptionssystemet i Republiken Uzbekistan” 29.06.2020. # PR-6013.

6. Resolution från Republiken Uzbekistans president "Om åtgärder för att genomföra bestämmelserna i Republiken Uzbekistans lag" Om bekämpning av korruption "02.02.2017. # PD-2752.

7. Resolution från lagstiftande avdelningen för Republiken Uzbekistans Oliy Majlis ”om inrättandet av kommittén för bekämpning av korruption och rättsliga frågor”. 14.03.2019. # PD-2412-III.

8. Resolution från senaten för Oliy Majlis från Republiken Uzbekistan "Om inrättandet av kommittén för bekämpning av korruption och rättsliga frågor". 25.02.2019. # JR-513-III.

9. Gemensam resolution från rådet för lagstiftande avdelningen i Republiken Uzbekistans Oliy Majlis och Senatens råd Oliy Majlis i Republiken Uzbekistan ”om åtgärder för att öka effektiviteten för parlamentarisk kontroll i kampen mot korruption ”. 30.09.2019. # 782-111 / JR-610-III.

10. Dekret från Republiken Uzbekistans president ”om åtgärder för att radikalt förbättra personalpolitiken och systemet för offentlig tjänst i Republiken Uzbekistan”. 03.10.2019. PD-5843.

11. Dekret från Republiken Uzbekistans president ”Om åtgärder för att ytterligare förbättra antikorruptionssystemet i Uzbekistan” 27.05.2019. # PD-5729.

12. Resolution från Republiken Uzbekistans president ”Om organisationen av Republiken Uzbekistans antikorruptionsbyrå”. 29.06.2020. # PR-4761.

13. Dekret från Republiken Uzbekistans president "om åtgärder för att genomföra" strategin för vidareutveckling av Republiken Uzbekistan för 2017-2021 "för året för ungdomsstöd och folkhälsa". 03.02.2021 # PR-6155.

Uzbekistan

Värdigt de tidlösa monumenten i det härliga förflutna: 2022 kommer Uzbekistan att se den stora öppningen av Silk Road Samarkand, ett unikt turistkomplex

publicerade

on

In 2022, Silk Road Samarkand, ett multifunktionellt turistkomplex utformat för att bli en modern attraktion inte bara i staden Samarkand utan också i hela Centralasien, kommer be öppnade för besökare. Komplexet kommer att kombinera kulturella, gastro-, medicinska och affärsturistiska anläggningar.

Det nya komplexet kommer att rymma hotell i världsklass, specialiserade boutiquehotell, samtida allmänna utrymmen, parker, rekreations- och sportområden, autentiska restauranger, kaféer och barer, samt en internationell kongresshall och platser av kulturellt intresse. Det toppmoderna projektet som utvecklats av ett internationellt team av arkitekter och ingenjörer gör det möjligt att kombinera olika temazoner till en balanserad arkitektonisk ensemble utan parallell i hela regionen i Centralasien.

Omfattningen och betydelsen av Silk Road Samarkand är att göra det till en välförtjänt uppföljning av de sublima monumenten från det förflutna och en drivkraft för turistutvecklingen i regionen. Centrets namn valdes medvetet: vägarna till den stora sidenvägen passerade genom dagens Uzbekistans territorium från II-talet f.Kr. fram till XV-talet, och forntida Samarkand var ett av de viktigaste stoppen för handelsvagnar.

Annons

Platsen

Det nya komplexet ligger i den östra delen av staden och täcker ett område på cirka 260 hektar. Det centrerar kring den rika vattenvägen i Samarkand roddkanal, som under sovjetiska tider fungerade som en träningsbas för Sovjetunionens landslag och en plats för all-unionstävlingar.

Komplexet innehåller flera olika zoner. Norr om roddkanalen finns ett Business Cluster med kongresshall och fyra exklusiva hotell med vackert område. Södra klustret innehåller fyra boutiquehotell, som alla arbetar i sitt eget medicinska och sanatoriska verksamhetsområde, samt en ekoby, den eviga stadens historiska och etnografiska komplex och några shoppingområden.

Företagskluster

Silk Road Samarkand har åtta hotell, fyra vardera på roddkanalens norra och södra strand. De kommer att tillhandahålla totalt cirka 1,200 22 rum. Till vänster om kongresshallen kommer ett 234-vånings femstjärnigt Samarkand Regency Hotel att ställas upp, med XNUMX rum, inklusive executive-sviter och två presidentsviter. Detta är det första och enda hotellet i Centralasien som ingår i LHW, världens ledande hotellförening.

Savitsky Plaza, ett hotell uppkallat efter Igor Savitsky, en hedrad konstnär från den uzbekiska SSR och en samlare av avantgarde konstföremål, kännetecknas av sin unika inredning och har 179 rum tillgängliga för gästerna.

Andra hotell av högsta kategori inkluderar Silk Road av Minyoun med 242 rum och Stars of Ulugbek av Lia! Minyoun, uppkallad efter den stora astronomen och matematikern i Timurid-eran, räknade 174 rum. Båda byggnaderna sköts av den ledande asiatiska hotellägaren Minyoun Hospitality.

Alla hotell har konferensrum, mötesrum, restauranger, barer, gym, SPA och simbassänger.

Kongresshallen

På den internationella kongresshallen kommer en multifunktionell hall, president- och VIP-hallar, rum för delegationer och mötesrum, samt bankettrum och utställningshall att finnas tillgängliga.

Det medicinska klustret

Marakanda Park Hotels medicinska kluster ligger söder om rodkanalen. Var och en av de fyra boutiquehotellen specialiserar sig på en viss typ av medicinska tjänster: förebyggande medicin, avgiftning, led- och ryggradsbehandling och lungmedicin. Hotellens andra våningar är avsedda för hälsocenter. Förutom medicinska rum och behandlingsrum erbjuds hotellets gäster kosmetolog, massage, lerterapi, terapeutiska duschar, infraröd bastu, tryckkammare. De erbjudna programmen är utvecklade för vistelser på 3, 7, 10 och 14 dagar. Hotell i klustret kommer att ha totalt 366 rum.

Du har nu möjlighet Evigt Stad

På mer än 10 hektar har bilden av en gammal stad återskapats och bjudit in resortens gäster att uppleva historien och traditionerna i Uzbekistans länder och folk. Konstnärer, hantverkare och hantverkare "bosätter sig" på de smala gatorna. Besökare till staden kommer att erbjudas att prova nationella rätter från olika epoker och regioner i landet och titta på äkta gatuföreställningar. Den eviga staden kommer att ge gästerna en enastående möjlighet att befinna sig vid gränsen till parthiska, hellenistiska och islamiska kulturer och iaktta mångfalden i svunna århundraders arv med egna ögon. Projektets författare och curator är den berömda moderna uzbekiska konstnären Bobur Ismoilov.

Platsen för attraktion

Resortgäster kommer att njuta av gröna gågator, öppna ytor och en väldesignad miljö. Ingången kommer att dekoreras med traditionella motiv som påminner om de majestätiska bågarna i Registan. Idrottsanläggningar och cykelvägar, vulkanens vattenzon med pooler och en mängd kaféer och barer kommer säkert att bli en attraktion. Cykeluthyrning kommer att finnas tillgängligt.

”Samarkand var ett stort stopp på Great Silk Road, en plats där hela civilisationer korsade. Vi tror att Silk Road Samarkand kommer att bli ett centrum för internationell turism där invånare i staden, turister, resenärer och affärsmän från hela världen kommer att kunna spendera tid med nöje och nytta. Jag är säker på att öppnandet av komplexet kommer att starta en ny era i turismens historia i Samarkand, säger Artiom V. Egikian, VD för förvaltningsbolaget Silk Road Samarkand.

Tillgänglighet

Komplexet är lättillgängligt med transport: det tar 20 minuter med bil att komma dit från stadens historiska centrum, 15 minuter från den internationella flygplatsen och 25 minuter från tågstationen. Projektet omfattar byggandet av en vägkorsning och en förbikopplingsbro. Du kan ta dig till resorten både med bil (parkeringsplatser finns) och med specialbussar som kommer att lanseras när centrum öppnas.

Fortsätt läsa

Uzbekistan

Uzbekistans ekonomi utvecklades under första halvåret 2021

publicerade

on

Trots den pågående pandemin i världen har Uzbekistans ekonomi nått rekordväxter. Enligt Uzbekistans statliga statistikkommitté ökade bruttonationalprodukten för de första sex månaderna i år med 6.2%. Som jämförelse: under samma period förra året, på grund av pandemin och lockdowns, växte ekonomin endast med 1.1% och under de första tre månaderna 2021 - 3%, skriver Ruslan Abaturov, centrum för ekonomisk forskning och reformer.

Samtidigt bör det noteras att Uzbekistans viktigaste handelspartners ekonomi stabiliseras i slutet av sex månader och återgår till tillväxtbanan. Således ökade Kazakstans BNP med 2.2%, mot minskningen för samma period förra året med 1.8%. Den kirgiziska ekonomin minskar gradvis, i januari-juni, minskade nedgångstakten till 1.7% mot 5.6% under första halvåret 2020. Kina upprätthåller dynamisk tillväxt i år, där en BNP-ökning på 12.7% registreras under första halvåret år. I Ryssland ökade BNP med 3.7% under januari-maj.

I Uzbekistan, inflation inom konsumentsektorn fortsätter att sakta ner, trots allvarliga prishöjningar för vissa råvaror som morötter och vegetabilisk olja. Enligt resultaten från sex månader ökade priserna med 4.4% medan det var under samma period 2020 - med 4.6%. I maj 2021 sjönk priserna med 0.2% på grund av säsongsmässighet. Den största prisökningen noteras för livsmedelsprodukter - med 5.7% (under första halvåret 2020 - 6.2%). Priserna på icke-livsmedelsprodukter saktar också ner - 3% mot 3.6% i januari-juni 2020.

Annons

Inflödet av investering under första kvartalet i år har visat en positiv dynamik. Investeringarna i anläggningstillgångar ökade med 5.9% mot en minskning med nästan 10% under samma period förra året. Investeringarna från budgeten minskade med 8.5%. Investeringar och lån som dragits under regeringens garanti minskade med mer än 36%, och deras andel av den totala investeringsvolymen minskade till 8.9%. Inflödet av investeringar från icke-centraliserade källor har märkbart ökat - med 14.9%. Investeringar på bekostnad av befolkningens och företagens kapital ökade obetydligt - med 4.4% respektive 4.7%. Ett betydande inflöde av investeringar beror på tillväxten av lockade lån från affärsbanker, utländska direktinvesteringar och kreditfonder från utlandet.

Den positiva dynamiken i produktionen noteras i alla sektorer av ekonomin. De viktigaste drivkrafterna är industrin och tjänstesektorn.

Industrisektorn i januari-juni uppvisar höga tillväxttakter - 8.5% mot en nedgång på 0.3% under samma period förra året. Gruvindustrin växte med 7.5% (en minskning med 18% i januari-juni 2020), tillverkningsindustrin - med 8.6% (4.9%), el, gas och luftkonditionering - med 12.1% (8.4%). Produktionen av konsumtionsvaror ökade med 7.7% mot tillväxten på 1.2% under samma period förra året, med den överskridande dynamiken i produktionen av livsmedelsprodukter.

Du har nu möjlighet tjänstesektor, som turism, catering och logi, visar imponerande dynamik - en ökning med 18.3% under första halvåret jämfört med en ökning med 2.6% i januari-juni 2020. Transportsektorn återhämtar sig aktivt efter förra årets nedgång: fraktomsättning ökade med 14.1%, passageraromsättningen med 4.1%. Detaljhandeln under skadeundersökningsperioden ökade med 9%.

En avmattning jämfört med förra året noteras i jordbruket till 1.8% mot 2.8%, vilket beror på svåra väderförhållanden i år och brist på vatten. Tillväxttakten inom byggsektorn avtog också till 0.1% mot 7.1% under första halvåret 2020.

Utrikeshandel lyckades också övervinna lågkonjunkturen. Under första halvåret i år ökade försäljningen med 13.6% till 18 miljarder dollar. Under samma period förra året var det en betydande nedgång på 18%. Under skadeundersökningsperioden ökade exporten med 12% till 7.1 miljarder dollar och importen med 14.4 procent till 11 miljarder dollar. Under andra kvartalet sålde Uzbekistan guld utomlands mot bakgrund av positiva prisförhållanden på världsmarknaden. Det bör dock noteras att exportvolymen utan guld under de första sex månaderna ökade med 36.4% och nådde 5.7 miljarder dollar.

I exportstrukturen ökade volymen matförsörjning till utlandet med 6.3%, kemikalier med 18.6%, industriprodukter med 74.4% (främst textilier, icke-järnmetaller), maskiner och transportutrustning fördubblades.

Samtidigt ökar importen av livsmedelsprodukter med 46.2%, industriprodukter med 29.1% (främst metallurgiska produkter), kemiska produkter med 17%. Importen av maskiner och utrustning med den största volymen ökade med 1.4%.

Enligt resultaten från halvåret övervinner Uzbekistans ekonomi aktivt konsekvenserna av krisen och når dynamiken före indikatorerna före krisen.

Fortsätt läsa

Uzbekistan

Uzbekistan är ett turistland

publicerade

on

Sedan urminnes tider har Uzbekistan varit i centrum av Great Silk Road och har ett stort historiskt, kulturellt och arkitektoniskt arv. Samarkand, Bukhara, Khiva är varumärkena i den antika kulturen i öst. Landskapen i berg och öknar i Uzbekistan väcker uppmärksamhet och beundran hos internetgemenskapen. Därför kan turismpotentialen i detta land knappast överskattas och regeringen gör stora ansträngningar för att utveckla den, skriver Khasanjon Majidov, ledande forskare vid centrum för ekonomisk forskning och reformer.

Explosiv utveckling av turismen

I början av 2016 inleddes en process med radikala reformer av turistnäringen i Uzbekistan. Mer än 60 förordningar antogs relaterade till utvecklingen av turistnäringen under 2016-2020.

Viseringssystemet mellan länderna förenklades. År 2018 införde Uzbekistan ett visumfritt system för medborgare i nio länder, 9 för medborgare i 2019 länder, 47-2020 ytterligare 2021 länder. Från och med den 5 maj 10 är antalet länder för medborgare som får viseringsfritt system i Republiken Uzbekistan 2021 länder.

Annons

Dessutom har medborgare i cirka 80 länder möjlighet att ansöka om ett elektroniskt visum på ett förenklat sätt. Fem nya typer av viseringar har införts för utlänningar: "Compatriot", "Student", "Academic", "Medicine" och "Pilgrimage". Enligt ministeriet för turism och sport i Republiken Uzbekistan har förenklingen av viseringssystemet gett positiva resultat. I synnerhet under 2019, om den genomsnittliga tillväxten i antalet utländska turister var 26%, nådde tillväxttakten bland de länder där det visumfria systemet infördes 58%.

Regeringen vidtog omfattande åtgärder för att utvecklas turisminfrastruktur. För det första har 22 typer av krav som reglerar verksamheten på vandrarhem relaterade till typen av budgetbostäder annullerats. Framför allt har förfarandet för obligatorisk certifiering av hotelltjänster som tillhandahålls av vandrarhem avbrutits och praxis att arbeta med ett enhetligt register över pensionat och vandrarhem har införts. För det andra, för att öka antalet små hotell, fick entreprenörer åtta standardprojekt med små hotell upp till 8 rum gratis och denna åtgärd är utvecklad baserat på erfarenheterna från Turkiet och Sydkorea.

Som ett resultat har antalet placeringar i landet ökat dramatiskt. I synnerhet från 2016 till 2020 ökade boendeplatserna från 750 till 1308 och antalet pensionat ökade 13 gånger till 1386. Deras antal planeras ökas till 2 tusen.

Som ett resultat av reformerna inom turistsektorn 2016 till 2019 ökade antalet turister från 2.0 miljoner till 6.7 miljoner. Dynamiken för ökningen av antalet utländska turister 2019 jämfört med 2010 uppgick till rekord 592% (en ökning med mer än 6 gånger). Det är anmärkningsvärt att tillväxten i antalet turister från olika regioner skedde på olika sätt. Exempelvis ökade antalet besökare från Centralasiatiska länder med i genomsnitt 22-25% per år, medan den årliga tillväxten bland turister från länder utanför OSS var 50%. Samtidigt noterades inhemsk turism positiva resultat. Jämfört med 2016 fördubblades antalet inhemska turister 2019 och uppgick till 14.7 miljoner.

Effekten av pandemin

Det bör noteras att turistindustrin har lidit allvarliga förluster på grund av de begränsningar som införts mot bakgrund av coronaviruspandemin och konsekvenserna av den globala krisen. I synnerhet minskade antalet utländska turister som besöker Uzbekistan med mer än 4.5 gånger, till 1.5 miljoner, och volymen turisttjänster sjönk till 261 miljoner dollar 2020.

Med hänsyn till den nuvarande situationen utvecklades "Uzbekistan-projektet". Säker resa garanterad ("Uzbekistan. Säker resa garanterad"), som är ett nytt system för sanitär och epidemiologisk säkerhet för turister baserat på världsstandarder. Certifiering av turistobjekt och tillhörande infrastruktur, turismtjänster baserade på nya sanitära och hygieniska krav för alla statliga gränspost; flyg-, järnvägs- och busstationer; föremål för konkret kulturarv, museer, teatrar osv. För att mildra pandemins konsekvenser för turistnäringen bildades Safe Tourism Fund på bekostnad av ett första bidrag från Anti-Crisis Fund samt betalningar för passering frivillig certifiering genomförd inom ramen för ”Uzbekistan. Säker resa GARANTERAD ".

Turistspelare fick ett antal fördelar och preferenser för att mildra effekterna av coronaviruspandemin. Inkomstskattesatsen sänktes med 50% av de fastställda skattesatserna, de var undantagna från att betala landskatt och fastighetsskatt för juridiska personer och den sociala skatten fastställdes till en reducerad skattesats på 1%. De ersatte också delvis räntekostnader på tidigare utfärdade lån från affärsbanker för byggande av bostadsanläggningar och kostnader för renovering, ombyggnad och utbyggnad av material- och teknisk bas. Subventionering av boende tillhandahålls med 10% av kostnaden för hotelltjänster från 1 juni 2020 till 31 december 2021. Totalt fick 1,750 turistföretag förmåner på fastighetsskatt, mark och sociala skatter på cirka 60 miljarder soums.

Diversifiering av riktningar

Under de senaste åren har Uzbekistan fokuserat på diversifiering av turismtjänster och utveckling av nya typer av turism. I synnerhet ägnas mycket uppmärksamhet åt att öka flödet av turister genom MÖSS turism, som anordnar olika turneringar, möten, konferenser och utställningar i Uzbekistan. Den traditionella sportturneringen "Game of Heroes" i Khorezm, "Art of Bakhchichilik" -festivalen i Surkhandarya, "Muynak-2019" -rallyet i Karakalpakstan och andra har hållits. Regeringen godkände handlingsplanen för utveckling av MICE-turism i Uzbekistan.

Filmturism är ett viktigt verktyg för att forma landets image och ge information till potentiella turister. För utvecklingen av filmturismen i Uzbekistan har en förordning utvecklats om förfarandet för återbetalning av en del av kostnaderna ("rabatt") för utländska filmföretag när de skapar audiovisuella produkter på Uzbekistans territorium. Dessutom har utländska filmföretag släppt filmer som Basilik, Khuda Hafiz och Al Safar. Förra året sköt utländska filmföretag 6 långfilmer i Uzbekistan.

Pilgrimsturism. JagFör att skapa speciell bekvämlighet för dem som besöker Uzbekistan för pilgrimsturism, har nya krav införts för hotell, en karta över landets moskéer har utvecklats och publicerats i mobilapplikationen. Det första Pilgrimage Tourism Forum hölls i Bukhara och 120 utländska gäster från 34 länder deltog.

Medicinsk turism. I Uzbekistan vidtas åtgärder för att utveckla medicinsk turism och locka fler turister till medicinska organisationer. År 2019 översteg antalet utländska medborgare som besökte Uzbekistan för medicinska ändamål 50 tusen. Faktum är att detta antal kan vara högre, eftersom det fortfarande är svårt att bestämma antalet turister som besöker privata medicinska kliniker.

Slutsats

Under de senaste åren har Uzbekistan erkänts som världens bästa resmål av The Guardian, det snabbast växande landet i Wanderlusts ögon och det bästa växande turistmålet enligt Grand Voyage. Som ett resultat av konsekvent genomförda åtgärder har Uzbekistan klättrat 10 positioner (22 platser) i Global Muslim Tourism Index, sammanställt av Crescent Rating. Dessutom rankade Världsturismorganisationen Uzbekistan 4: e i listan över de snabbast växande länderna i turistsektorn.

Sammanfattningsvis bör det noteras att Uzbekistans turism behöver förändra sina affärsmodeller genom innovation och digitalisering. Det är nödvändigt att utveckla sådana marknadssegment som agro- och etnoturism.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend