Anslut dig till vårt nätverk!

Uzbekistan

'Nya' Uzbekistan om vallagstiftningsprocessen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

"En av de viktigaste socio-politiska händelserna i år i Uzbekistan, som är av avgörande betydelse för den fortsatta hållbara utvecklingen av vårt land och hela Centralasiatiska regionen som helhet, på medellång och lång sikt, är den kommande presidenten val i Republiken Uzbekistan, " skriver Akmal Saidov, förste vice talman för lagstiftningskammaren i Oliy Majlis i Republiken Uzbekistan.

Under de senaste åren, inom ramen för att bygga ett demokratiskt, öppet för omvärlden och konkurrenskraftigt Nya Uzbekistan, har ett enormt arbete utförts inom området för att säkerställa medborgarnas grundläggande rätt att rösta och att väljas till representativa organ.

Först och främst har konsekventa åtgärder vidtagits för att stärka den rättsliga grunden för fria och rättvisa val som hålls på grundval av allmänt, lika, direkt val med hemlig omröstning öppet och offentligt - en integrerad egenskap för en demokratisk rättsstat samt att stärka och utveckla ett modernt demokratiskt valsystem.

Annons

Samtidigt förbättras vallagstiftningen i Uzbekistan dynamiskt på grundval av nationell praktisk erfarenhet som ackumulerats under periodiskt organiserade val samt med beaktande av internationella standarder, tillväxten av politisk medvetenhet och valkultur hos medborgarna, kursen och behov av de pågående demokratiska reformerna.

Följande "tre steg" i utvecklingen av vallagstiftningen i Nya Uzbekistan kan urskiljas.

"FÖRSTA STEGET" - FRÅN INDIVIDUELLA VALLAGAR TILL VÄLKODEN

Annons

Kodifiering av lagstiftning innebär aktiviteten för att skapa en systematiserad enhetlig lagstiftningsakt, som genomförs genom en djupgående och omfattande översyn av gällande lagstiftning, som förkastar föråldrat regleringsmaterial, utveckling av nya rättsliga bestämmelser och en omfattande utveckling av det nationella rättssystemet. . I främmande länder regleras förfarandet för förberedelser och genomförande av val genom antagandet av vanliga lagar, konstitutionella lagar eller vallagar. Samtidigt tillämpar mer än 30 länder i världen en modell för laglig reglering av val i form av vallagen.

Det nya Uzbekistan valde också vägen för kodifiering av vallagstiftningen. År 2019 antogs valkoden som ersatte 5 tidigare olika lagar som var i kraft. Valkoden utvecklades med deltagande av alla politiska krafter och partier i landet, civilsamhällets institutioner, på grundval av en rikstäckande diskussion. Samtidigt beaktades rekommendationerna från OSSE ODIHR och Europarådets Venedigkommission, utländska observatörer, uppdrag från internationella organisationer som SCO, CIS, OIC och andra om det tidigare valet i Uzbekistan. I synnerhet 29 rekommendationer från OSSE / ODIHR efter valet i Uzbekistan 2016-2019 som genomförts fullt ut i valkoden i Uzbekistan, 8 - delvis andra - studeras av experter.

Antagandet av valkoden blev en förkroppsligande av den otvingade utvecklingen av Nya Uzbekistan längs vägen för demokratisering och liberalisering av samhället, stärkt mångfald av åsikter och ett flerpartisystem.

De viktigaste nyheterna i vallagen var särskilt följande:

För det första implementeras de viktigaste bestämmelserna i internationella valstandarder, som föreskriver direktval för ledamöter i minst en av parlamentets kamrar, fullt ut i den nationella vallagstiftningen. Normerna för nominering och val av suppleanter till parlamentets underhus från Uzbekistans ekologiska rörelse har uteslutits från lagstiftningen, samtidigt som antalet biträdande platser i lagstiftningskammaren bibehålls (150 platser);

För det andra ges väljarna möjlighet att stödja mer än ett partis deltagande i val - det föreskrivs att väljarna har rätt att underteckna stöd för ett eller flera politiska partier;

För det tredje är det lagligt föreskrivet att politiska partier har rätt att utse en presidentkandidat, en kandidat till suppleanter för lagstiftande avdelningen. Samtidigt har politiska partier rätt att nominera medlemmar i sitt parti eller icke-partimedlemmar som kandidater;

För det fjärde har regeln som begränsar deltagandet i val av personer som hålls på fängelseställe för brott som inte utgör en stor allmän fara och mindre allvarliga brott uteslutits.

För det femte har antalet ombud för kandidater från politiska partier ökat (för presidentkandidater - upp till 15, parlamentsledamöter - 10, regionala Kengashar (råd) för folks suppleanter - 5, distrikts- och stadskengashar (råd) - 3);

För det sjätte har observatörerna från politiska partier för att säkerställa transparens och demokrati i valet stärkts. De kan ta emot kopior av dokument om valresultaten omedelbart efter att ha upprättat valkommissionens protokoll om resultatet av omröstningen. Ett förfarande har fastställts för omedelbar utstationering av en kopia av distriktsvalkommissionens protokoll om rösträkning för allmän granskning under en period av inte mindre än 48 timmar.

För det sjunde har förfarandet för behandling av valkommissioner av ansökningar från enskilda och juridiska personer i organisationen, genomförande av val och sammanfattning av resultaten reglerats. Dessutom har en kandidat eller observatör rätt att lämna in ett klagomål om alla aspekter av valprocessen (inklusive att begära omräkning eller ogiltigförklara valresultat). Det är lagligt föreskrivet att beslut från valkommissioner, inklusive CEC, kan överklagas i domstol. De personer som lämnade in ett klagomål har rätt att delta direkt i behandlingen av det.

Åttonde, på lagstiftningsnivå bestämdes förfarandet för att välja medlemmar i senaten, med upphävandet av CEC-förordningarna om förfarandet för deras val;

För det nionde definieras vallagen tydligt vilka typer, former och metoder som politiska partier och deras kandidater för kampanjer har;

För det tionde ägnas särskild uppmärksamhet åt observatörer, auktoriserade företrädare för partier och media. Valkoden har fastställt de ovannämnda deltagarnas rättigheter i valprocessen. Dessa deltagares deltagande säkerställer transparensen i valprocessen. Representanter för politiska partier, media, observatörer från medborgarnas självstyreorgan, utländska stater och internationella organisationer kan delta i valkommissionens möten. Möten i valkommissionerna hålls öppet. Beslut från valkommissioner publiceras i media eller offentliggörs i enlighet med förfarandet som fastställs i valkoden;

XNUMX: e finns det en Unified Electronic Voter List of the Republic of Uzbekistan, som är en statlig informationsresurs som innehåller information om medborgare-väljare, adresser till deras permanenta och tillfälliga bostad.

I allmänhet visade valkoden under valet till representativa maktorgan 2019 att den tjänar strikt efterlevnad av konstitutionella valrättigheter av medborgarna på grundval av demokratiska principer om rättvisa, publicitet, öppenhet och öppenhet, skapa de nödvändiga förutsättningarna för väljarna att fritt delta i valet, och politiska partier och deras kandidater - breda och lika möjligheter under valkampanjen.

"ANDRA STEG" - SÄKERSTÄLLA OBEROENDE FÖR VALKOMMISSIONENS AKTIVITETER PÅ ALLA NIVÅER

Det "andra steget" av demokratisering av vallagstiftningen och landets system är förknippat med införandet i februari 2021 av relevanta ändringar och tillägg till lagstiftningsakterna i Republiken Uzbekistan. Samtidigt ägdes särskild uppmärksamhet åt att lösa, särskilt följande prioriterade uppgifter:

FÖRST: säkerställa ett aktivt deltagande i val för alla medborgare, utövandet av deras valrättigheter, oavsett var de befinner sig och tillfälligt bosatt. För första gången är förfarandet för att inkludera medborgare i Uzbekistan som bor utomlands på väljarlistan, oavsett deras konsulära registrering i diplomatiska beskickningar, samt den rättsliga grunden för att rösta i bärbara valurnor på bostadsorten eller arbetet för väljarna utomlands. , har lagstiftats.

ANDRA: ytterligare stärka oberoende för hela systemet för valorganisatörer - valkommissioner på alla nivåer som leds av CEC, vilket är en nödvändig och viktigaste förutsättning för demokratiska val. För detta ändamål har statusen för medlemmar i CEC och valkommissioner lagstiftats, de uppgifter som valkommissioner som är ovanliga för valorganisatörer att organisera möten med kandidater med väljare har uteslutits. systemet med valkommissioner har optimerats - institutionen för distriktsvalskommissioner som genomför val till distrikt (stad) Kengash (råd) har avskaffats. Som ett resultat av optimeringen avskaffas 5,739 54,000 onödiga distriktsvalskommissioner, betydande mänskliga resurser (mer än XNUMX XNUMX personer) frigörs.

Således har alla rättsliga villkor skapats för oberoende av valkommissioner från alla regeringsorgan. I dag beror den organisatoriska och juridiska nivån på valen, legitimiteten för deras resultat, främst på hur noggrant alla ämnen i valprocessen följer bestämmelserna i lagstiftningen.

TREDJE: skapa mer gynnsamma rättsliga villkor för politiska partier för kampanj, organisera helpartiets valhändelser, inklusive massor, för att genomföra en valkampanj. Baserat på en djupstudie av nationella, utländska och internationella erfarenheter av att säkerställa demokrati, rättvisa och rättvisa val har de konstitutionella valvillkoren i Uzbekistan skjutits upp från den första söndagen i det tredje decenniet i december till den första söndagen i det tredje decenniet oktober året då deras konstitutionella mandatperiod löpte ut.

FJÄRDE: förhindra användningen av offentliga resurser under valkampanjen. OSSE / ODIHR: s valobservationsuppdrag i olika medlemsstater som prioriterade rekommendationer i sina slutrapporter (till exempel vid presidentvalet i Georgien 2018) visar behovet av att ”skapa en mekanism för att förhindra och / eller effektivt och i rätt tid ta itu med klagomål om missbruk av administrativa resurser ". Med hänsyn till de nationella och utländska erfarenheterna i Uzbekistan är förbudet mot kampanjen från tjänstemän (om han inte är en förtrogen), liksom militär personal, anställda vid religiösa organisationer och domare också lagligt Detta är ytterligare ett viktigt steg mot att garantera opartiskhet, laglighet och rättvisa i valen.

Bland de viktigaste nyheterna i det "andra steget" är att bringa lagstiftningen om politiska partier och deras finansiering i linje med valkoden, fastställa ett förfarande för statlig finansiering av presidentval och parlamentsval, val till lokala representativa organ och minska tiden ram för överklagande av val från kommissioner från 10 till 5 dagar.

Viktigast av allt är att det "andra steget" med demokratisering av valsystemet och landets lagstiftning bidrar till en mer fullständig förverkligande av medborgarnas konstitutionella valrättigheter, en utvidgning av deras deltagande i val och fungerar som grund för att hålla demokratiska val

"DET TREDJE STEGET"- UTBILDNINGEN AV RÄTTSLIGA VILLKOR FÖR RÄTTAVAL

Det nya valsystemet i Nya Uzbekistan är resultatet av många års utveckling och multilateral politisk dialog. I allmänhet har vallagstiftningen genomgått många justeringar som syftar till att förbättra valprocessen. Dessutom föregås alltid införandet av varje, även en mindre förändring, av grundligt arbete, en analys av tidigare valkampanjer och utveckling av förslag om förbättring av lagstiftningen på grundval av detta.

Således har valsystemet utvecklats dynamiskt under ett antal år, och dessa förändringar var en logisk fortsättning på landets politiska och rättsliga utveckling.

En grupp suppleanter från lagstiftningskammaren i Oliy Majlis inledde frågan om ändringar och tillägg till valkoden i syfte att ytterligare förbättra vallagstiftningen och valpraxis, för att anpassa den till internationella standarder och bästa praxis inom området verkligt demokratiska val . Detta gäller särskilt följande frågor.

Den första är ytterligare fördelning av befogenheter och förstärkning av principen om kontroller och balans mellan beståndsdelen (systemet med valkommissioner, som leds av den centrala valkommissionen) och de rättsliga grenarna.

De ändringar och tillägg som gjorts tillhandahåller först och främst att stärka valkommissionernas oberoende och ansvar för sina beslut, samtidigt som domstolarnas roll för att överväga överklaganden och klagomål från medborgare, andra deltagare i valprocessen om valhandlingarna. kommissioner och deras beslut.

Med hänsyn till OSSE / ODIHR: s rekommendationer föreskrivs i valkoden att CEC inte kommer att behandla ansökningar från väljare och andra deltagare i valprocessen om valkommissionernas åtgärder och deras beslut.

Detta eliminerar det dubbla systemet för att lämna in klagomål och överklaganden (till CEC och domstolen), liksom möjligheten att fatta motstridiga beslut och beslut. Dessa frågor kommer endast att hänföras till domstolarnas behörighet.

Samtidigt stärks det rättsliga skyddet för medborgarnas valrättigheter avsevärt. Idag, enligt valkoden:

• Varje medborgare kan rapportera till distriktsvalskommissionen om ett fel eller felaktighet i väljarlistorna. Inom 24 timmar är distriktsvalskommissionen skyldig att kontrollera överklagandet och antingen eliminera felet eller felaktigheten eller ge sökanden ett motiverat svar för att avslå överklagandet. I det här fallet kan handlingarna och besluten från distriktsvalskommissionen överklagas till domstolen;

• Val av valkommissioner kan överklagas av organ från politiska partier, deras kandidater, ombud, observatörer och väljare i domstol.

• CEC: s beslut kan överklagas till Republiken Uzbekistans högsta domstol.

Valkoden föreskriver ett tydligt förfarande för ämnen i valrätten som kan överklaga beslut som fattas i alla faser av förberedelserna och genomförandet av valen. Koden reglerar förfarandet för behandling av valkommissioner av ansökningar från enskilda och juridiska personer om organisationen, genomförande av val och summering av dess resultat.

Allt detta bidrar till förverkligandet av medborgarnas grundläggande rätt till rättvisa (tvisten måste beaktas och avgöras av domstolen). Den konstituerande myndigheten bör endast lösa problemen med att organisera val, skapa förutsättningar för medborgarna att fritt uttrycka sin vilja och bedömningen av valkommissionernas åtgärder (passivitet) bör utföras av domstolarna.

Den andra är införandet av ett anmälningsförfarande för massmöten, möten och processioner organiserade av politiska partier under valet. Så, 2019, före parlamentsvalet, höll politiska partier mer än 800 massmöten i hela landet. Samtidigt fanns inga hinder och inga överklaganden från parterna angående kränkningar av deras rättigheter att hålla massevenemang.

Det fanns dock en lucka i lagstiftningen på detta område. Därför anges i valkoden normen att partier kommer att anordna massevenemang i förväg - minst tre dagar i förväg - som meddelar khokimiyats om platsen och tiden för deras innehav. Det vill säga, det kommer inte att finnas ett "tillåtet" utan ett "anmälningsförfarande".

THIRDstärka kapaciteten hos distriktsvalskommissioner att organisera och genomföra presidentval. Idag, i enlighet med lagen, bildar centralvalskommissionen minst sjuttio dagar före valet en distriktsvalkommission för val till republikens president Uzbekistan, suppleanter för lagstiftande avdelningen, bestående av en ordförande, en suppleant ordförande, sekreterare och 6-8 andra medlemmar i kommissionen. Men här är det nödvändigt att ta hänsyn till detaljerna - för parlamentsval inom ett valområde bildas 70-120 distriktsvalkommissioner, och under presidentvalet - cirka 1000 distriktsvalkommissioner. Följaktligen blir uppgiften att samordna aktiviteter och ge effektivt stöd till distriktsvalskommissioner mycket svårare under presidentvalet. I detta avseende har valkoden ökat antalet medlemmar i distriktsvalskommissioner till 11-18 personer.

Det "tredje steget" förutser också ett antal andra nyheter som eliminerar de tekniska och organisatoriska frågor som identifierats under föregående val. Generellt tjänar de till att demokratisera vallagstiftning och praxis, med hänsyn till de allmänt erkända internationella principerna för att hålla rättvisa och verkligt demokratiska val.

HÖJA VÄLKULTUREN FÖR BEFOLKNINGEN ÄR EN GARANTI FÖR ÖPPENHET OCH RÄCKLIGHET AV VAL

Demokratiska omvandlingar i Uzbekistan, liksom en ständigt ökande nivå av medborgarnas politiska och juridiska medvetenhet, är civila institutioner grunden för ytterligare förbättringar av landets valsystem.

I maj 2021 har Uzbekistans parlament ratificerat konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Enligt artikel 29 i konventionen garanterar konventionsstaterna personer med funktionsnedsättning politiska rättigheter och möjlighet att åtnjuta dem på lika villkor med andra och åtar sig bland annat att se till att personer med funktionsnedsättning kan delta effektivt och fullt ut, direkt eller genom fritt utvalda representanter i det politiska och offentliga livet på lika villkor som andra. inklusive hade rätt och möjlighet att rösta och väljas.

Valkoden förkroppsligar alla mekanismer för att utöva personer med funktionsnedsättning av deras rättigheter att delta i det offentliga och politiska livet i landet genom att rösta. Lokalerna för omröstning bör därför förses med ramper för personer med funktionsnedsättning. Teknisk utrustning i vallokaler - bord, bås och valurnor - bör installeras med hänsyn tagen till rullstolens väljares behov.

Under valet 2019 till lagstiftningskammaren i Oliy Majlis var 4,158 2021 personer med funktionsnedsättning involverade i valkommissioner på olika nivåer. I maj XNUMX undertecknades ett samarbetsavtal mellan Central Val Commission och Society of Disabled People, Society of the Blind, Society of the Deaf och Association of Disabled People of Uzbekistan. För att skapa de mest bekväma och bekväma förhållandena för väljare med funktionsnedsättning kommer valkommissionerna att hålla ett antal organisationsevenemang och förbereda nödvändigt informationsmaterial. Information om de registrerade kandidaterna till kontoret som landets president kommer att läggas ut på vallokalernas informationstavlor. Till exempel kan en synskadad väljare, som har lagt ett tomt valsedel på en stencil med punktskrift, känna namnet på en registrerad kandidat genom att peka på och placera vilket tecken som helst i rutan på motsvarande kortplats. För döva och hörselskadade väljare, om det finns ansökningar, kan teckenspråkstolk bjudas in till vallokalerna på valdagen. TV-program före val kommer att sändas med teckenspråköversättning och undertexter, och material för blinda kommer att publiceras i specialtidskrifter med blindskrift.

Alla dessa åtgärder kommer säkerligen att bidra till det fria uttrycket för personer med funktionshinder som idag är aktiva deltagare i demokratiska reformer i landet.

Att öka valkulturen och aktiviteten hos väljarna, stärka deras förtroende för valinstitutionen, stärka övertygelsen i samhället att den enda moderna och demokratiska mekanismen för bildandet av statsmakt, genomförandet av konstitutionella principer under de nya förhållandena är val, de viktigaste uppgifterna och nödvändiga villkoren för genomförandet av konstitutionella rättigheter medborgare att delta i förvaltningen av samhällets och statens angelägenheter.

För att uppnå dessa mål är det nödvändigt att genomföra på en kvalitativ ny nivå, särskilt följande uppgifter:

för det första, utvecklingen av arrangörernas professionella färdigheter samt förstärkning och förbättring av systemet för juridisk utbildning för väljare och alla andra deltagare i valprocessen, vilket ger detta arbete en målmedveten, allmän och omfattande karaktär;

för det andra, förbättra den allmänna rättsliga och valkulturen hos olika kategorier av deltagare i valprocessen, särskilt ungdomar,

tredje, förbättra mediarbetet, öka deras kunskap om valprocessen, involvera dem i processen att sprida tillförlitlig information i alla faser av valet, samt öka mediekulturen i samhället;

för det fjärde, medverkan av institutioner i det civila samhället för att säkerställa demokrati, legitimitet och rättvisa i valprocessen, deras deltagande i statliga organ för att skydda rättigheter och intressen för alla deltagare i valprocessen, väljare.

Samtidigt bör särskild uppmärksamhet ägnas åt att öka befolkningens aktivitet och engagemang i att fatta beslut av statlig betydelse genom en grundlig undersökning av den allmänna opinionen när man utvecklar lagförslag och vidtar åtgärder av allmän betydelse (till exempel genom förordningen .gov.uz portal eller Mening fikrim);

femte, bildandet och utvecklingen av informationsresurser och juridiska utbildningsresurser baserade på ny informations- och kommunikationsteknik.

Alla dessa åtgärder bidrar också till att ge väljarna garantier för ett fritt uttryck för vilja, stärka en känsla av patriotism och ansvar, stärka den politiska stabiliteten i samhället och öka befolkningens juridiska läskunnighet.

Man bör komma ihåg att processen att utveckla och förbättra valsystemet såväl som vallagstiftningen är långt ifrån över. När allt kommer omkring visar världspraxis att nästan varje vanlig valkampanj belyser nya problem. Vi befinner oss i ett sådant stadium av deras utveckling när det är nödvändigt att använda den ackumulerade erfarenheten för att förutsäga hur dessa eller de föreslagna ändringarna kommer att tillämpas.

Valarrangörer måste känna till lagarna och kunna arbeta i enlighet med dem. Detta bör bland annat underlättas av det nationella handlingsprogrammet som utarbetats av det uzbekiska parlamentet för att förbättra befolkningens valkultur. Huvudsaken är deras strävan efter att öka professionalismen vid genomförandet av valen och tjäna lagen i enlighet med dess mening och innehåll.

I allmänhet genomförs alla dessa "tre steg" för demokratisering av vallagstiftning och praxis i Nya Uzbekistan, tillsammans med de stora och dynamiska processerna för politisk, ekonomisk, juridisk, social och andlig förnyelse av samhället och modernisering av landet. i landet, leda till:

först, den betydande utvecklingen och förstärkningen av ett riktigt flerpartisystem i landet. En sund tävling mellan parterna har skapats i landet med lika villkor för alla partier att bedriva en valkampanj, rättvis fördelning av budgetmedel för förberedelser och genomförande av val, rättvis omröstning och legitimitet av val. Med andra ord finns det all anledning att hävda att det kommande presidentvalet kommer att hållas i ett flerpartisystem, kandidatkonkurrens, öppenhet, åsiktsfrihet och äkta val.

för det andra, utvidga rollen och möjligheterna att delta i val till civilsamhällets institutioner, volontärer, en betydande ökning av nivån på politisk, offentlig verksamhet, medborgerligt ansvar för människor, medborgarnas krävande och krävande bedömning av framstegen inom socioekonomisk och politisk juridiska reformer;

tredje, skapandet i Uzbekistan av alla nödvändiga rättsliga villkor för partier och företrädare för icke-statliga ideella organisationer, lokala och utländska observatörer, media för att utöva sina rättigheter och skyldigheter under valkampanjen;

fjärde, utvidga användningen av digital teknik i valprocessen och deras lagstiftning;

femtehar koronaviruspandemin gjort skillnad i alla aspekter av människolivet. I ett antal länder avbröts eller skjöts upp valet. Nu hålls valet under nya förhållanden, för första gången tas människor in på röstlokaler som strikt bär masker med ett antiseptiskt medel. Vid organiseringen av valprocessen i en pandemi bör följande aspekter uppmärksammas. Den första riktar sig till den allmänna organisationen av val. Dessa är åtgärder relaterade till lokaler, beröringsfri termometri, flödesreglering, socialt avstånd, maskläge, användning av desinfektionsmedel. Den andra gäller kraven för väljare, i synnerhet obligatorisk bärande av en mask, användning av antiseptika och avstånd. Tredje, deltagarna i valprocessen, som kommer att vara närvarande vid valen permanent på valdagen, är medlemmar i valkommissioner, observatörer och ombud.

Val förvandlas verkligen till effektiva mekanismer för bildandet av statsmakt, vilket säkerställer dess kontinuitet och politiska stabilitet.

Uzbekistan

Uzbekistans ansträngningar att stödja unga människor och främja folkhälsan

publicerade

on

På initiativ av republiken Uzbekistans president Shavkat Mirziyoyev har år 2021 förklarats i landet som 'året för stöd för ungdomar och förstärkning av folkhälsan' med omfattande reformer och ädla gärningar som genomförs över hela Land.

Det är värt att nämna att olika ministerier och byråer i Uzbekistan deltar aktivt i sådana initiativ tillsammans med allmänheten i landet.

Ett av dessa ädla projekt har nyligen genomförts av försvarsministeriet i Republiken Uzbekistan. För att stödja initiativet från Republiken Uzbekistans president-den högsta överbefälhavaren för de väpnade styrkorna Shavkat Mirziyoyev, har den uzbekiska regeringen lämnat praktisk hjälp till Maftuna Usarova, en uzbekisk medborgare som fick diagnosen en extremt sällsynt sjukdom - Takayasu syndromet för flera år sedan.

Annons
Maftuna Usarova

Sedan 2018 har Maftuna genomgått flera behandlingskurser på ett antal sjukhus i Uzbekistan, inklusive Central Military Clinical Hospital i försvarsministeriet, och hennes tillstånd har förbättrats avsevärt. För att fortsätta behandlingsprocessen utan avbrott och konsolidera de framsteg som behövdes behövde Maftuna behandling med användning av toppmodern teknik som endast finns tillgänglig i några få länder i världen.

För att effektivt kunna utföra de uppgifter som definierats av överbefälhavaren säkerställde MoD att Maftuna blev inlagd på Asklepios Klinik Altona sjukhus i Tyskland för att få behandling som hon behövde.

Asklepios Klinik Altona är Europas största medicinska företag, som täcker alla områden inom medicinska specialiseringar och har mer än 100 medicinska institutioner till sitt förfogande. Bara i Hamburg finns det sex kliniker med nästan 13,000 1,800 medicinsk personal inklusive XNUMX XNUMX läkare.

Annons

Tack vare insatserna från Uzbekistans försvarsministerium genomgick Maftuna Usarova en behandlingskurs på två veckor i augusti 2021 på Asklepios Klinik Altona och kunde avsevärt förbättra hennes tillstånd. Samtidigt uttryckte de behandlande läkarna att de var redo att lämna lämpliga medicinska rekommendationer vid behov även efter Maftunas utskrivning och återkomst till Uzbekistan.

Personalen vid republiken Uzbekistans ambassader i Belgien och Tyskland var nära involverade i detta ädla projekt. Särskilt diplomatiska uppdrag gav stöd för att säkerställa att patienten åtnjöt tjänster av högsta kvalitet.

Sammanfattningsvis kan man säga att storskaliga reformer som initierats av president Shavkat Mirziyoyev ger sina resultat med tusentals människor som nu njuter av högkvalitativa medicinska tjänster.  

Fortsätt läsa

Uzbekistan

Uzbekistans presidentval kommer sannolikt att vara ett surt test för landets framtida kurs

publicerade

on

Eftersom Uzbekistan är på gränsen till de kommande presidentvalen som ska hållas den 24 oktober, är det internationella samfundet bekymrat över landets fortsatta politiska kurs. Och av en god anledning, skriver Olga Malik.

De förändringar som den nuvarande presidenten Shavkat Mirziyoyev medförde visar ett verkligt brott med landets förflutna. Mirziyoyevs utvecklingsstrategi för 2017-2017, som publicerades 2021, syftade till att ”modernisera och liberalisera alla livssfärer” t.ex. stat och samhälle; rättsstatsprincipen och rättssystemet; ekonomisk utveckling; socialpolitik och säkerhet; utrikespolitik, nationalitet och religionspolitik. De föreslagna stegen omfattade upphävande av valutakontroller, tullsänkningar, liberalisering av viseringsregimen och många fler.

Sådana snabba förändringar stod i stor kontrast till konservatismen av Islam Karimov, landets tidigare president och blev snabbt en intressepunkt för europeiska länder och USA. Tidigare förra månaden utrikesminister Antony Blinken under mötet med Uzbekistans utrikesminister Abdulaziz Kamilov betonade ”Uzbekistans framsteg på reformagendan, inklusive när det gäller att bekämpa människohandel, skydda religionsfrihet och utöka utrymmet för det civila samhället”. Men han också förtjänt ”Vikten av att främja skyddet av de grundläggande friheterna, inklusive behovet av att ha en fri och konkurrenskraftig valprocess”, med hänvisning till landets auktoritära politiska regim. Landets myndigheter såväl som ministerierna bekräftar att de varje år får massor av rekommendationer från västerländska partner om hur man kan säkerställa och upprätthålla ett mer autonomt civilsamhällssystem.

Annons

Men en sådan "övervård" för Uzbekistans demokrati och frihet som kommer utifrån kan framkalla en omvänd effekt med tanke på nationens stolthet och oberoende anda. Till exempel kan drivkraften för integration av sådana sociala värderingar som stöd för sexuella minoriteter och homosexuella äktenskap som är gemensamma för europeiska och västerländska länder leda till splittringen i samhället, eftersom sådana standarder fortfarande är avskilda från den uzbekiska mentaliteten. Uzbekistans väg till liberalisering är i stor utsträckning beroende av den nationella ledarens åsikter medan de yttre mjuka maktmetoderna bara kommer att fungera när lokalbefolkningen fortfarande får tillräckligt med frihet att dra landets ytterligare kompass. De kommande valen kommer sannolikt att vara ett syratest för landets framtid.

Av Olga Malik

För EU -reporter

Annons

Fortsätt läsa

Uzbekistan

Valprocessomvandling i Uzbekistan: Prestationer och utmaningar under 30 års självständighet

publicerade

on

"Uzbekistan är ett land med en rik historia och en dynamiskt nuvarande utveckling, med sin prioritet att gå mot ett öppet demokratiskt samhälle. Mänskliga och medborgerliga rättigheter och friheter där varje medborgares röst hörs är prioriteringarna för ett demokratiskt samhälle. Det finns ett demokratiskt samhälle när makten bildas legitimt genom allmän rösträtt och fria val. Det demokratiska samhället och demokratin utövas oftare som ett politiskt och socialt fenomen; dess juridiska grunder är förankrade i normativa rättsakter, " skriver Dr Gulnoza Ismailova, medlem i Uzbekistans centrala valkommission.

"Inledningen till Republiken Uzbekistans konstitution bekräftar sitt engagemang för demokratin och social rättvisa. Artikel 7 i republiken Uzbekistans konstitution säger:" Folket är den enda källan till statsmakt. Denna norm återspeglar kärnan i att bygga statskap i republiken Uzbekistan. Folket och deras vilja är kärnan i demokratin.

"Att erkänna prioriteringen av de allmänt accepterade normerna för internationell lag Uzbekistan har infört internationella standarder i sin lagstiftning. Vårt lands konstitution har genomfört denna bestämmelse, vilket återspeglar i artikel 32: Alla medborgare i Republiken Uzbekistan ska ha rätt att delta i förvaltning och administration av offentliga och statliga angelägenheter, både direkt och genom representation.De kan utöva denna rätt genom självstyre, folkomröstningar och demokratisk bildande av statliga organ, samt utveckling och förbättring av offentlig kontroll över statliga organ. .

Annons

"I moderna demokratier är val grunden för demokratins princip, det är den huvudsakliga uttrycksformen för medborgarnas vilja och en form av förverkligande av folklig suveränitet. Deltagande i val gör det möjligt att utöva rätten att delta i förvaltning av samhällets och statens angelägenheter, samt att kontrollera bildandet och verksamheten av organ för både representativ och verkställande makt. 1990 OSSE Köpenhamnsdokument fastslår att folkets vilja, fritt och rättvist uttryckt genom periodiska och verkliga val, är grunden för regeringens auktoritet och legitimitet. Deltagande stater kommer därför att respektera sina medborgares rätt att delta i styrningen av sitt land, antingen direkt eller genom företrädare som fritt valt dem genom rättvisa valprocesser. Artikel 117 i Republiken Uzbekistans konstitution garanterar rösträtt, jämlikhet och yttrandefrihet.

"På gränsen till att fira 30 -årsjubileet för Republiken Uzbekistans självständighet, ser vi bakåt, kan vi notera dess ljusa genombrott inom området transparens och öppenhet under de senaste fem åren. Uzbekistan har fått en ny image på den internationella arenan . Vid valet 2019 under parollen "Nya Uzbekistan - Nya val" är ett verkligt bevis för det.

"Först och främst bör det noteras att valen 2019 var av historisk betydelse, vilket vittnade om att de antagna reformernas väg är oåterkallelig. För första gången hölls valen under ledning av valkoden, antagen den 25 juni 2019, som reglerar förbindelserna i samband med förberedelser och genomförande av val och fastställer garantier som säkerställer det fria uttrycket för medborgarna i Republiken Uzbekistan. Antagandet av valkoden bidrog till att förena fem lagar och många regleringsdokument Valslagen har till fullo anpassats till internationella standarder.

Annons

"För det andra hölls valet 2019 i samband med att stärka demokratiska principer i samhällslivet, öppenhet och transparens, betydande avreglering av den socio-politiska miljön och mediernas ökade roll och status. Principen om öppenhet och öppenhet är en av de grundläggande principerna för valet. Denna princip är förankrad i många internationella överenskommelser och dokument. Dess huvudsakliga drag är att offentliggöra beslut i samband med genomförandet av val, valorganets (valnämndens) skyldighet att offentliggöra sina beslut om resultaten av valen, liksom möjligheten att genomföra offentlig och internationell observation av valen.

"Efter statistiken deltog cirka 60,000 10,000 observatörer av politiska partier, mer än 1,155 825 observatörer av medborgarnas självstyrande organ (Mahalla), XNUMX XNUMX representanter för lokala och utländska medier i övervakningsprocessen. Dessutom, tillsammans med lokala observatörer, först -tidsackreditering beviljades ett fullvärdigt OSSE / ODIHR-observatörsuppdrag, och totalt XNUMX internationella observatörer registrerades.

"För en objektiv bedömning kan vi hänvisa till ett exempel till slutrapporten från OSSE / ODIHR -uppdraget, som säger att valen hölls mot bakgrund av förbättrad lagstiftning och ökad tolerans för oberoende åsikter. Rapporten utvärderade arbetet med CEC i Republiken Uzbekistan positivt och sade att det "gjorde stora ansträngningar för bättre förberedelser inför parlamentsvalet." Det är fantastiskt att se resultatet av arbetet.

"Under firandet av 30 -årsjubileet av statens självständighet fortsätter vårt land kardinalomvandlingar som syftar till att skapa ett Nya Uzbekistan, där mänskliga rättigheter, friheter och legitima intressen är av högsta värde. Bland de viktigaste riktningarna i landet är demokratiska förändringar som syftar till att liberalisera socialt och politiskt liv och mediefrihet.

"I dessa dagar pågår förberedelserna för en viktig politisk händelse - valet av republiken Uzbekistans president. Alla processer genomförs öppet, öppet och baserat på den nationella vallagstiftningen och de tidsramar som anges däri. tid för valåtgärder är både politisk och juridisk tid. Följande ändringar och tillägg har gjorts i vallagen nyligen i år:

"I första hand kommer presidentvalet i år för första gången att hållas den första söndagen i det tredje decenniet i oktober, enligt de ändringar av Republiken Uzbekistans konstitution som infördes genom lagen daterad den 8 februari i år. Detta stor politisk kampanj inleddes den 23 juli i år.

"För det andra har ett förfarande för införande i röstlistan för medborgare i Uzbekistan som bor utomlands införts. De kan rösta oavsett om de är registrerade i det konsulära registret över diplomatiska uppdrag eller inte, och en rättslig grund för väljare utomlands när de använder bärbara röstlådor på bostadsorten eller arbetet har skapats. Denna praxis genomfördes först i parlamentsvalet 2019.

"För det tredje fungerar den här valrörelsen och är utformad på principer som bygger på publicitet. För första gången presenterades öppet en uppskattning av kostnaderna för förberedelser och genomförande av valet till Republiken Uzbekistans president. Det exakta förfarandet för betalning löner och ersättning till ledamöter i valkommissioner, beräkning av deras löner har fastställts. För att säkerställa insyn i användningen av medel som anslagits för kampanjer före valet i enlighet med lagen om finansiering av politiska partier, införs ett förfarande för att tillkännage en delårsrapport och en slutlig finansiell rapport efter valet, samt tillkännagivande av resultaten av en granskning av parternas verksamhet av redovisningskammaren.

"För det fjärde, för att förhindra mottagande av upprepade klagomål mot valkommissionerna och deras antagande av motstridiga beslut, har praxis införts att endast domstolar behandlar klagomål över valnämndernas handlingar och beslut.

"År 2019, under valet, infördes framgångsrikt informationssystemet för valförvaltning (EMIS) och den enhetliga elektroniska röstlistan (EECI) i det nationella valsystemet. Regleringen av detta system baserat på valkoden garanterar genomförandet av enad väljare. registrering och principen ”en väljare - en röst”. Hittills har mer än 21 miljoner väljare inkluderats i EESI.

"Organiseringen av presidentval i Nya Uzbekistan är en logisk fortsättning på de pågående storskaliga demokratiska reformerna i landet. Och de kommer att bli en levande bekräftelse på genomförandet av de uppgifter som definieras i handlingsstrategin för de fem prioriterade utvecklingsområdena i republiken Uzbekistan.

"Representanter för internationella organisationer och utländska observatörers deltagande i presidentvalet är viktigt eftersom kampanjen bygger på demokratiska principer om öppenhet och publicitet. Under de senaste åren har deras antal och deltagande ökat betydligt i Uzbekistan, jämfört med tidigare val.

"Tusentals representanter för politiska partier, medborgares självstyrande organ och hundratals internationella observatörer, journalister, inklusive internationella, kommer att följa förberedelserna och genomförandet av presidentvalet, inklusive röstning av väljare.

"I maj besökte experter från behovsbedömningsuppdraget från OSSE: s kontor för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter (ODIHR) Uzbekistan, som positivt bedömde situationen före valet och förberedelserna inför valet, de åtgärder som vidtagits för att säkerställa innehavet av fria och demokratiska val i landet. Som ett resultat uttryckte de en åsikt om att skicka ett fullvärdigt uppdrag för att observera presidentvalet.

"Jag tror att dessa val är av historisk betydelse, vilket kommer att vittna om den oåterkalleliga vägen för antagna reformer, som syftade till att stärka vår demokrati."

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend