Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

Artel Electronics LLC blir det största privata företaget att placera obligationer på Tashkent Stock Exchange

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Fredagen den 10 juni 2022 blev Artel Electronics LLC (Artel), Centralasiens ledande tillverkare av elektronik och hushållsapparater, det största 100 % privatägda företaget som framgångsrikt placerade en företagsobligation på Tashkent Stock Exchange (TSE). Företaget lade ett debuterbjudande på tre trancher obligationer på 30 miljarder UZS (2.71 miljoner USD), med löptider på 12-18 månader, en kupongränta på 21 - 22.5 % och kvartalsvisa betalningar. Uzbekistans centralbanks basränta är för närvarande 16 %.

Obligationsemissionen är Artels första kapitalmarknadsaktivitet, antingen nationellt eller internationellt. Ett brett spektrum av investerare deltog i höjningen, som övertecknades.

I sin första interaktion med investerargemenskapen visade Artel upp sin ledande inhemska marknadsandel, snabba ökning av exportförsäljningen och starka prognoser för framtida tillväxt. Höjningen kommer att användas för att fylla på företagets rörelsekapital.

Sarvar Akhmedov, chef för avdelningen för kapitalmarknadsutveckling, Uzbekistans finansministerium, sa: "Artels emission på TSE är det senaste uppmuntrande tecknet på utvecklingen av Uzbekistans kapitalmarknader. Finansministeriet har åtagit sig att öka förtroendet på hemmamarknaderna och skapa förutsättningar för en allt mer hälsosam och likvid TSE. Vi förväntar oss att andra stora aktörer snart kommer att betrakta TSE som ett attraktivt forum för att skaffa kapital, vilket kommer att vidareutveckla både deras verksamhet och vårt land.”

Shokhruh Ruzikulov, VD, Artel Electronics LLC, tillade: "Vi är mycket stolta över att ha emitterat vår första obligation på den inhemska marknaden. TSE, med en pool av regionalt fokuserade investerare, är det naturliga forumet för vår första obligationsemission. Det ger oss möjligheten att visa Artels robusta fundament och starka tillväxtutsikter. Att interagera framgångsrikt med investerargemenskapen är en bekräftelse på vårt hårda arbete med att konsolidera våra verksamheter och anpassa oss till internationell bästa praxis inom ESG och finansiell rapportering.”

Emissionen är Artels naturliga nästa steg då företaget fortsätter att anpassa sig till internationella standarder över hela sin verksamhet, vilket ger en möjlighet att få tillgång till nya former av finansiering. Denna omvandling har underlättats av koncernens konsolidering 2020 under moderbolaget Artel Electronics LLC. Totala konsoliderade tillgångar överstiger 3.7 miljarder UZS (330 miljoner USD).

Efter omfattande skattereformer i Uzbekistan 2019 som lyfte restriktionerna för företagens storlek, har privata enheter kunnat konsolidera sina dotterbolag under holdinggrupper. Detta har gjort det möjligt för dem att införa internationella standarder för företagsstyrning och redovisningspraxis, och gett skalan för att få tillgång till fler olika former av finansiering, både nationellt och internationellt.

Annons

I början av 2022 utfärdades ett presidentdekret som införde skatteincitament för att uppmuntra investeringar på de inhemska kapitalmarknaderna. Artel blir det största privata företaget att emittera en obligation på TSE.

Avesta Investment Group fungerade som lead manager för transaktionen.

För ytterligare information, klicka här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

trend