Anslut dig till vårt nätverk!

Uzbekistan

Utveckling av immateriella rättigheter är en garanti för positiva förändringar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Under andra hälften av 18-talet fick världen ångdrivna ångbåtar, sin tids höghastighetsbilar, högeffektiva spinnmaskiner. Som ett resultat av sådana förändringar ägde en stor industriell revolution rum. Mänskligheten började behandla resultaten av sin intellektuella verksamhet (uppfinningar, skrivna verk) på ett annat sätt. De började skydda dem på samma sätt som de skyddade deras spannmål och hus. Därmed förstod de att immateriell egendom skapad av människor har ett visst värde som andra egenskaper. Den stora industriella revolutionen som förändrade världen ledde till att människor utvecklade en känsla av respekt för sådana immateriella rättigheter, skriver Colin Stevens.

Så, hur reagerar dagens värld, i synnerhet Republiken Uzbekistan, på immateriella rättigheter? Vad görs för att utveckla detta område?

I. I vägen för rättsligt skydd av immateriella objekt

I republiken Uzbekistans konstitution antas staten ha ett antal skyldigheter som att säkerställa medborgarnas rättigheter gentemot sin egendom, i synnerhet immateriell egendom. Staten bör säkerställa äganderätter såsom rätten för varje person att äga, använda och förfoga över sin egendom som de vill.

För att säkerställa, implementera och upprätthålla rättsligt skydd av immateriella rättigheter för individer i vårt land flera lagar, såsom: civillagen, , "Lagen om upphovsrätt och närstående rättigheter", "Lagen om uppfinningar, bruksmodeller och industriell design", "Lag om varumärken, tjänstemärken och namn på ursprungsplatser”, ”Lagen om geografiska beteckningar” "Lag om urvalsprestationer", "lag om rättsligt skydd av topologier i integrerade mikrokretsar", "lag om konkurrens" och andra har antagits.

För att utveckla området för immateriella rättigheter är det visserligen nödvändigt för varje land att genomföra vissa reformer utan att förlita sig på befintliga lagar för att fullt ut säkerställa dess rättsliga skydd och efterlevnad. I detta sammanhang genomförs systematiska aktiviteter i Republiken Uzbekistan för att stärka det rättsliga skyddet och genomdrivandet av immateriella objekt och för att eliminera befintliga problem på detta område.

I synnerhet antogs för första gången i historien den nationella strategin för utvecklingen av sfären av immateriella rättigheter i Republiken Uzbekistan. Huvudinnehållet i denna strategi på området är att öka effektiviteten i den offentliga förvaltningen, att anta verktyg för modern information och kommunikation för rättsligt skydd av immateriella objekt, att utveckla ett tillförlitligt system för rättstillämpning av immateriella rättigheter, att bilda en känsla av respektera och öka befolkningens medvetenhet om immateriella rättigheter.

Annons

Dessutom utfördes följande aktiviteter inom ramen för rättsligt skydd av immateriella objekt, som är:

a) Lagen "om geografiska beteckningar", som handlar om rättsligt skydd, upprätthållande och användning av geografiska beteckningar, antogs.

b) För att minska tiden och pengarna som är involverade i att lämna in ansökningar om registrering av immateriella rättigheter har ett förfarande för att skicka och ta emot ansökningar genom [online] statliga informationssystem införts. I slutet av nästa år är de processer som är involverade i registrering av immateriella rättigheter planerade att fungera elektroniskt 24/7.

c) För att förhindra registrering av immateriell egendom i "ond tro" och för att ge intresserade personer möjlighet att uttrycka skriftliga invändningar mot ansökningarna som lämnats in till den behöriga myndigheten, ett förfarande för att lägga ut information om de relevanta ansökningarna på den behöriga myndighetens webbplats befogenhet har införts.

En av de saker som genomförs inom ramen för det rättsliga skyddet av immateriella objekt är upphovsrättens giltighetstid som förlängdes från 50 till 70 år.

II. Inom området för rättstillämpning av immateriella objekt

Det rättsliga skyddet av sfären av immateriell egendom i varje stat, dess upprätthållande tillsammans med dess rättsliga efterlevnad, är en garanti för utvecklingen av sfären. I detta avseende har flera arbeten utförts i republiken när det gäller den rättsliga efterlevnaden av immateriella rättigheter.

De viktigaste av de genomförda ärendena är administrativt ansvar för kränkning av upphovsrätt, närstående rättigheter, industriell äganderätt och rätt att kräva ersättning från 20 gånger till 1000 100 gånger grundkalkylbeloppet snarare än ersättning baserat på den skada som orsakats. Dessutom införandet av företagsansvar för juridiska personer i form av böter på 200 till XNUMX grundläggande beräkningsenheter (från 2,750 till 5,500 XNUMX USD) för intrång i industriell äganderätt.

Tjänstemän har vidtagit vissa åtgärder för att implementera systemet för skydd av immateriella objekt genom tullgränserna.

Varje år i republiken sedan 2021 (15 februari - 15 mars) hålls månaden "A Month Without Counterfeits". Huvudsyftet med detta evenemang är att effektivt bekämpa förfalskade varor och öka befolkningens medvetenhet om IP.

För att stärka rättsskyddet på området har nya mekanismer införts för att begränsa möjligheterna för förfalskade produkter att komma in på marknaden, nämligen verifiering av efterlevnaden av immateriella rättigheter: vid produktcertifiering; och i statens registrering av läkemedel, medicintekniska produkter och utrustning.

III. Internationellt samarbete inom området immateriella rättigheter

Under de senaste fyra åren (2018-2022) har Republiken Uzbekistan anslutit sig till följande internationella fördrag inom området immateriella rättigheter:

- Konvention för skydd av tillverkare av fonogram mot obehörig kopiering av deras fonogram (Genève, 29 oktober 1971);

- WIPO-fördraget om framföranden och fonogram (Genève, 20 december 1996);

- WIPO Copyright Treaty (WCT) (Genève, 20 december 1996)

- Marrakechfördraget för att underlätta tillgången till publicerade verk för personer som är blinda, synskadade eller på annat sätt funktionshindrade (2013)
Juni 27).

Tjänstemän kommunicerade regelbundet med det internationella samfundet angående utvecklingen av sektorn för immateriella rättigheter. 2021 deltog de aktivt i evenemang i FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO), USA:s patent- och varumärkesbyrå (USPTO) och Internationella unionen för skydd av nya sorter (UPOV).

Dessutom pågår samarbete med de behöriga myndigheterna i länder som Kina, Ryssland, Kirgizistan, Tadzjikistan, Georgien och Azerbajdzjan på ämnet immateriella rättigheter.

I synnerhet den 21 juni 2022 undertecknades ett samarbetsavtal med Uzbekistans justitieministerium och Republiken Azerbajdzjans byrå för immateriella rättigheter inom området för skydd av upphovsrätt och närstående rättigheter.

Till följd av den verksamhet som bedrivs på immaterialrättsområdet har antalet inlämnade ansökningar om registrering av immateriella rättigheter ökat avsevärt.

Antalet inlämnade ansökningar om registrering av immateriella objekt per år (när det gäller tredje kvartalet 2016 - 2022)

I samhället har alltså en känsla av respekt för immateriella rättigheter bildats, och vi kan inte annat än beskriva att det rättsliga skyddet för sfären tillhandahålls på alla möjliga sätt.

Sammanfattningsvis bör det betonas att varje samhälle som strävar efter att utveckla immateriella rättigheter måste säkerställa dess rättsliga skydd och efterlevnad. Anledningen är att utvecklingen av immateriella rättigheter är en garanti för positiva förändringar i landet.

Mirepubliken Uzbekistans justitieministerium

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend