Anslut dig till vårt nätverk!

Uzbekistan

Året för att demonstrera förmågan hos den uzbekiska modellen för att bekämpa fattigdom

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Uzbekistan har en stark socialpolitik. Som det noterades i presidentens tal till Oliy Majlis och folket i Uzbekistan den 20 december förra året, var målet att bygga ett nytt Uzbekistan baserat på principen om en "social stat", för att skapa lika möjligheter för människor att förverkliga sin potential och de nödvändiga förutsättningarna för ett anständigt liv och fattigdomsbekämpning - skriver Obid Khakimov, chef för Centrum för ekonomisk forskning och reformer.

Uzbekistan har en stark socialpolitik. Som det noterades i presidentens tal till Oliy Majlis och folket i Uzbekistan den 20 december förra året, var målet att bygga ett nytt Uzbekistan baserat på principen om en "social stat", för att skapa lika möjligheter för människor att förverkliga sin potential och de nödvändiga förutsättningarna för ett anständigt liv och fattigdomsbekämpning. Därför ökar landets utgifter för socialpolitik i Uzbekistan från år till år, till exempel uppgick de 2018 till 35 biljoner summor, år 2019 – 61.3 biljoner summor, år 2020 – 74.2 biljoner, år 2021 – 85.3 biljoner, år 105.5 – 2022 biljoner. och utgifter på XNUMX biljoner belopp är planerade för XNUMX.

En speciell plats i Uzbekistans socialpolitik upptas av att lösa problemet med fattigdom, en aktiv kamp mot vilken började 2020 när Uzbekistan öppet erkände problemet med fattigdom. Databaser över socialt utsatta grupper av befolkningen bildades för att stödja dem mer riktade, en mekanism för att ta hänsyn till låginkomsttagare genom att ansluta dem till informationssystemet "Unified Register of Social Protection" infördes 2021. Skapandet av en system för mer fullständig redovisning av hjälpbehövande ledde till att om 2017 - 500 tusen låginkomstfamiljer fick socialbidrag, nu finns det mer än 2.2 miljoner. Volymen av tilldelade medel ökade 7 gånger och nådde 11 biljoner belopp per år.

Mot bakgrund av den otillräckligt gynnsamma globala situationen när det gäller fattigdomsbekämpning är Uzbekistans åtgärder i denna riktning förra året ganska framgångsrika. Som presidenten noterade vid ett möte den 25 januari i år minskade fattigdomsgraden från 17 till 14 % förra året. Särskild uppmärksamhet ägnades åt att skapa nya arbetstillfällen. Under det senaste året skapades cirka 200 tusen ekonomiska enheter, verksamheten på 10 tusen utökades och produktionskapaciteten för 11 tusen företag återställdes. Tack vare genomförandet av statliga program, professionell utbildning av människor, hjälp med att etablera entreprenörskap direkt i makhallas, fördes 1 miljon människor ut ur fattigdom.

Dynamiken i fattigdomsnivån 2022

Enligt undersökningen som genomfördes i slutet av 2022 minskade fattigdomsnivån i Uzbekistan med cirka 3 % jämfört med föregående år och uppgick till 14.1 % (2021 var den 17 %). Den största minskningen av fattigdomsnivån under året uppnåddes i regionerna Tasjkent, Kashkadarya och Jizzakh. Men samtidigt har fattigdomsnivån ökat i Fergana, Navoi, Surkhandarya-regionerna och staden Tasjkent.

Den så kallade Gini-koefficienten eller inkomstojämlikhetsindexet 2022 som helhet minskade i Uzbekistan till 0.327 jämfört med 0.329 2021, vilket indikerar att fastighetsskiktning med fördjupade marknadsrelationer också är inneboende i Uzbekistan såväl som i hela världen, men det är ganska måttlig, vilket tyder på inkluderande angreppssätt i regeringens politik.

Annons

Även befolkningens inkomststruktur har förändrats under året. Andelen löner var 63.3 %, inkomst från ålderspension - 13.3 %, socialbidrag - 3.4 %, inkomst från småföretag - 2.1 %, inkomst från remitteringar utifrån - 2.6 %.

Samtidigt ökade löneandelen i regionerna Tasjkent, Navoi, Syrdarya och Ferghana och stod främst för medelklassen, medan en hög andel inkomster från småföretag noteras i låginkomstgruppen, som ökade till 2.9 % jämfört med 0.6 % 2021.

I inkomststrukturen för befolkningen finns en ökning av pensioner och sociala förmåner i förhållande till lönerna, vilket indikerar en betydande ökning av socialt stöd under svåra ekonomiska förhållanden förra året. Dessutom sker en betydande ökning av andelen inkomster från småföretag, som tillhandahålls av ett aktivt statligt stöd till denna sektor genom förmånliga lån och subventioner. För att ytterligare stimulera familjeföretagande tilldelades således cirka 12 biljoner summor förmånliga lån 2022.

Andelen av hushållens inkomster från jordbruket ökade också avsevärt och nådde 10.4 %, medan den 2021 var 3.4 %. Den största tillväxten uppnåddes i Syrdarya (upp till 9.8 % mot 0.1 % 2021), Tasjkent (6.6 % mot 1.6 %), Samarkand (10.5 % mot 1.9 %), Jizzakh (13.1 % mot 2.9 %) regioner och i Republiken Karakalpakstan (10.3 % mot 1.7 %). 

Kampen mot fattigdom 2022

Följaktligen, under de svåra förhållandena förra året, med starkt inflationstryck, lyckades Uzbekistan inte bara förhindra en ökning av fattigdomsnivån, utan också uppnå en tillräckligt betydande minskning av den. Detta uppnåddes genom en konsekvent politik för att stärka det sociala skyddet och åtgärder som syftade till att minska fattigdomen.

Den 3 december 2021 utfärdades presidentdekretet "Om prioriterade riktlinjer för statlig politik för utveckling av entreprenörskap, sysselsättning och fattigdomsminskning i makhalla", enligt vilket, från januari 2022, tjänsten som assistent till distriktet (staden) ) khokim för utveckling av entreprenörskap, sysselsättning och fattigdomsbekämpning i varje stad, by, aul infördes, såväl som i varje makhalla. För att samordna de nya institutionernas verksamhet med regeringsstrukturer har en republikansk kommission inrättats för att organisera assistenternas aktiviteter till khokims. Förra året, på kort tid, bildades nämligen ett integrerat system av en ny mekanism för att bekämpa fattigdom och ekonomisk utveckling i regioner och landsbygdsområden, som nådde varje ort, varje makhalla.

Under året har detta "makhallabay"-system visat sin effektivitet och effektivitet. Staten tilldelade 12.5 biljoner summor (1 miljard dollar) av finansiella resurser för att lösa de identifierade problemen på plats, stärka det sociala skyddet, säkerställa sysselsättning och stödja företagsinitiativ inom ramen för detta system. På grund av användningen av dessa medel anställdes 1.2 miljoner invånare för fast arbete, 997 tusen personer kunde bli egenföretagare, 101 tusen personer (tillsammans med anställda) registrerades som enskilda företagare, 158 tusen personer var involverade i betald offentlig fungerar, tilldelades 418 tusen medborgare mark på hyresbasis.

För första gången i landets historia höjdes pensioner och sociala förmåner till en nivå som inte var lägre än minimikonsumtionen 2022. Om 500 tusen låginkomstfamiljer fick socialbidrag 2017, så i slutet av 2022 finns det redan fler än 2 miljoner. Volymen av tilldelade medel ökade 7 gånger under samma period och nådde 11 biljoner belopp per år.

Presidentdekretet "Om åtgärder för att genomföra administrativa reformer i Nya Uzbekistan" som antogs i slutet av förra året är också viktigt för att ytterligare förbättra effektiviteten av åtgärder för att minska fattigdomen. Som en del av den pågående administrativa reformen har 5 avdelningar som ansvarar för fattigdomsbekämpning omvandlats till ett enda system för ministeriet för sysselsättning och fattigdomsbekämpning i Republiken Uzbekistan, som har försetts med alla organisatoriska resurser och ekonomiska resurser. Koncentrationen av frågor av ömsesidigt överlappande karaktär som att föra register över arbetskraftsresurser och arbetslöshet, sysselsättningsstöd och entreprenörskapsutveckling i makhallas inom ett ministerium kommer utan tvekan att bidra till deras mer effektiva och heltäckande lösning i framtiden.

Följaktligen bildades förra året ett omfattande, holistiskt och integrerat organisationssystem som syftade till att minska fattigdomen i Uzbekistan, som lyckades visa sin höga effektivitet på bara ett år.

Fattigdomsminskningen i år

I presidentens tal till Oliy Majlis och folket i Uzbekistan den 20 december 2022 skisserades också prioriteringarna för fattigdomsminskningspolitiken 2023.

Så ansträngningar kommer att fortsätta att göras för att förbättra levnadsvillkoren och övervinna fattigdomen på makhalla-nivå, i synnerhet kommer alla statliga investeringsprogram att utformas i samband med makhallas. För att öka makhallas oberoende i ekonomiska termer, som en del av implementeringen av "Makhalla Budget"-systemet, från 1 januari i år, kommer en del av intäkterna från fastighetsskatt och markskatt att finnas kvar i själva makhalla. År 2023 kommer nästan 3 gånger fler medel, eller 8 biljoner belopp, att anslås för genomförandet av projekt som initierats av befolkningen.

Samtidigt förtydligade och specificerade Uzbekistans president åtgärder som syftar till att minska fattigdomen 2023. Uppdraget var satt till att mer grundligt utveckla och godkänna sysselsättningsprogram för 2023 i distriktssammanhang.

I det första skedet kommer "järnanteckningsboken", "ungdomsanteckningsboken" och "kvinnornas anteckningsbok" att kombineras till ett enda system, och ett enda digitalt pass kommer att utvecklas för varje familj. I det andra steget kommer individuella program för att ta sig ur fattigdom att utarbetas för varje familj. I det tredje steget kommer projekt för yrkesutbildning och entreprenörskap att genomföras. För dessa ändamål har skapandet av 300 mikrocenter påbörjats i makhallas. Ministeriet för fattigdomsbekämpning och sysselsättning har fått i uppdrag att tillsammans med Handels- och industrikammaren ta fram ett affärsutvecklingsprogram för varje distrikt.

Ordföranden angav också de anvisningar som måste ägnas särskild uppmärksamhet. Först och främst, för att ytterligare stimulera familjeföretagande, kommer omfattningen av ekonomiskt stöd att utökas. I år kommer 12 biljoner summor att avsättas för familjeföretagsprogrammet, och det maximala beloppet för sådana lån kommer att öka. I synnerhet den 25 januari utfärdades presidentdekretet "Om ytterligare åtgärder för att stödja utvecklingsprogram för familjeföretagande", enligt vilket medel 2023 kommer att tilldelas medel motsvarande 300 miljoner dollar för att finansiera projekt inom ramen för utvecklingsprogram för familjeföretagande. , Agrobank, Mikrokreditbank och Halq Bank till en kurs på 10 procent under en period av 7 år med en 3-årig amorteringsperiod.

Ett annat område är jordbruket som är en viktig källa till sysselsättning. Presidenten instruerade att fördela tomter på platser som är bekväma för befolkningen och etablera odling av produkter som efterfrågas av marknaden i dem. "Genom att effektivt använda dessa landområden är det möjligt att producera produkter värda 1 miljard dollar," noterade han.

Slutsats

Om kampen mot fattigdom i de flesta länder i världen utförs på grundval av färdiga recept enligt rekommendationer från internationella organisationer bildade på grundval av ackumulerad internationell erfarenhet, bildades i Uzbekistan en original organisatorisk modell för fattigdomsminskning på kort tid, som infördes förra året och redan har visat mycket goda positiva resultat.

Det kan inte sägas att utländsk erfarenhet inte användes i den uzbekiska modellen, för under dess utveckling studerades och förstods erfarenheten från USA på 60-talet djupt, vilket gjorde det möjligt att utjämna levnadsstandarden för utvecklade och deprimerade stater, invånare av städer och byar; erfarenheterna från Sydkorea på 70-talet av utplaceringen av "Rörelsen för en ny by"; såväl som den rikstäckande karaktären av åtgärder i kampen mot fattigdom i Kina under de senaste decennierna. Men inte desto mindre är "makhallabay"-systemet idag en unik organisationsstruktur både när det gäller finansieringskällor och när det gäller befolkningstäckning och effektivitet. Det vill säga, det är en nationalprodukt från Uzbekistan, som hittills inte har några analoger i världen.

Utländska experter har redan blivit allvarligt intresserade av det uzbekiska "makhallabay"-systemet. Företrädare för världens ledande institut för bekämpning av fattigdom J-PAL, Cillian Nolan och Karla Petersen, som besökte Uzbekistan, noterade nämligen att institutet för assistenter till khokims är ett mycket intressant område för forskning där det är bäst att fokusera insatserna på att säkerställa socialt skydd för utsatta delar av befolkningen, eftersom lokala myndigheter alltid har mycket information om dessa frågor.

Och den framgångsrika och effektiva driften av detta system förra året gör det möjligt att vara säker på att målen i "Strategi för utvecklingen av Nya Uzbekistan för 2022-2026" på området för fattigdomsbekämpning, nämligen att utrota extrem fattigdom och att halvera nivån av relativ fattigdom kommer att lyckas

Obid Khakimov
Direktör för Centrum för ekonomisk forskning och reformer[1] under republiken Uzbekistans presidents administration


Därför ökar landets utgifter för socialpolitik i Uzbekistan från år till år, till exempel uppgick de 2018 till 35 biljoner summor, 2019 – 61.3 biljoner summor, år 2020 – 74.2 biljoner summor, år 2021 – 85.3 biljoner summor. och utgifter på 105.5 biljoner belopp är planerade för 2022.

En speciell plats i Uzbekistans socialpolitik upptas av att lösa problemet med fattigdom, en aktiv kamp mot vilken började 2020 när Uzbekistan öppet erkände problemet med fattigdom. Databaser över socialt utsatta grupper av befolkningen bildades för att stödja dem mer riktade, en mekanism för att ta hänsyn till låginkomsttagare genom att ansluta dem till informationssystemet "Unified Register of Social Protection" infördes 2021. Skapandet av en system för mer fullständig redovisning av hjälpbehövande ledde till att om 2017 - 500 tusen låginkomstfamiljer fick socialbidrag, nu finns det mer än 2.2 miljoner. Volymen av tilldelade medel ökade 7 gånger och nådde 11 biljoner belopp per år.

Mot bakgrund av den otillräckligt gynnsamma globala situationen när det gäller fattigdomsbekämpning är Uzbekistans åtgärder i denna riktning förra året ganska framgångsrika. Som presidenten noterade vid ett möte den 25 januari i år minskade fattigdomsgraden från 17 till 14 % förra året. Särskild uppmärksamhet ägnades åt att skapa nya arbetstillfällen. Under det senaste året skapades cirka 200 tusen ekonomiska enheter, verksamheten på 10 tusen utökades och produktionskapaciteten för 11 tusen företag återställdes. Tack vare genomförandet av statliga program, professionell utbildning av människor, hjälp med att etablera entreprenörskap direkt i makhallas, fördes 1 miljon människor ut ur fattigdom.

Dynamiken i fattigdomsnivån 2022

Enligt undersökningen som genomfördes i slutet av 2022 minskade fattigdomsnivån i Uzbekistan med cirka 3 % jämfört med föregående år och uppgick till 14.1 % (2021 var den 17 %). Den största minskningen av fattigdomsnivån under året uppnåddes i regionerna Tasjkent, Kashkadarya och Jizzakh. Men samtidigt har fattigdomsnivån ökat i Fergana, Navoi, Surkhandarya-regionerna och staden Tasjkent.

Den så kallade Gini-koefficienten eller inkomstojämlikhetsindexet 2022 som helhet minskade i Uzbekistan till 0.327 jämfört med 0.329 2021, vilket indikerar att fastighetsskiktning med fördjupade marknadsrelationer också är inneboende i Uzbekistan såväl som i hela världen, men det är ganska måttlig, vilket tyder på inkluderande angreppssätt i regeringens politik.

Även befolkningens inkomststruktur har förändrats under året. Andelen löner var 63.3 %, inkomst från ålderspension - 13.3 %, socialbidrag - 3.4 %, inkomst från småföretag - 2.1 %, inkomst från remitteringar utifrån - 2.6 %.

Samtidigt ökade löneandelen i regionerna Tasjkent, Navoi, Syrdarya och Ferghana och stod främst för medelklassen, medan en hög andel inkomster från småföretag noteras i låginkomstgruppen, som ökade till 2.9 % jämfört med 0.6 % 2021.

I inkomststrukturen för befolkningen finns en ökning av pensioner och sociala förmåner i förhållande till lönerna, vilket indikerar en betydande ökning av socialt stöd under svåra ekonomiska förhållanden förra året. Dessutom sker en betydande ökning av andelen inkomster från småföretag, som tillhandahålls av ett aktivt statligt stöd till denna sektor genom förmånliga lån och subventioner. För att ytterligare stimulera familjeföretagande tilldelades således cirka 12 biljoner summor förmånliga lån 2022.

Andelen av hushållens inkomster från jordbruket ökade också avsevärt och nådde 10.4 %, medan den 2021 var 3.4 %. Den största tillväxten uppnåddes i Syrdarya (upp till 9.8 % mot 0.1 % 2021), Tasjkent (6.6 % mot 1.6 %), Samarkand (10.5 % mot 1.9 %), Jizzakh (13.1 % mot 2.9 %) regioner och i Republiken Karakalpakstan (10.3 % mot 1.7 %). 

Kampen mot fattigdom 2022

Följaktligen, under de svåra förhållandena förra året, med starkt inflationstryck, lyckades Uzbekistan inte bara förhindra en ökning av fattigdomsnivån, utan också uppnå en tillräckligt betydande minskning av den. Detta uppnåddes genom en konsekvent politik för att stärka det sociala skyddet och åtgärder som syftade till att minska fattigdomen.

Den 3 december 2021 utfärdades presidentdekretet "Om prioriterade riktlinjer för statlig politik för utveckling av entreprenörskap, sysselsättning och fattigdomsminskning i makhalla", enligt vilket, från januari 2022, tjänsten som assistent till distriktet (staden) ) khokim för utveckling av entreprenörskap, sysselsättning och fattigdomsbekämpning i varje stad, by, aul infördes, såväl som i varje makhalla. För att samordna de nya institutionernas verksamhet med regeringsstrukturer har en republikansk kommission inrättats för att organisera assistenternas aktiviteter till khokims. Förra året, på kort tid, bildades nämligen ett integrerat system av en ny mekanism för att bekämpa fattigdom och ekonomisk utveckling i regioner och landsbygdsområden, som nådde varje ort, varje makhalla.

Under året har detta "makhallabay"-system visat sin effektivitet och effektivitet. Staten tilldelade 12.5 biljoner summor (1 miljard dollar) av finansiella resurser för att lösa de identifierade problemen på plats, stärka det sociala skyddet, säkerställa sysselsättning och stödja företagsinitiativ inom ramen för detta system. På grund av användningen av dessa medel anställdes 1.2 miljoner invånare för fast arbete, 997 tusen personer kunde bli egenföretagare, 101 tusen personer (tillsammans med anställda) registrerades som enskilda företagare, 158 tusen personer var involverade i betald offentlig fungerar, tilldelades 418 tusen medborgare mark på hyresbasis.

För första gången i landets historia höjdes pensioner och sociala förmåner till en nivå som inte var lägre än minimikonsumtionen 2022. Om 500 tusen låginkomstfamiljer fick socialbidrag 2017, så i slutet av 2022 finns det redan fler än 2 miljoner. Volymen av tilldelade medel ökade 7 gånger under samma period och nådde 11 biljoner belopp per år.

Presidentdekretet "Om åtgärder för att genomföra administrativa reformer i Nya Uzbekistan" som antogs i slutet av förra året är också viktigt för att ytterligare förbättra effektiviteten av åtgärder för att minska fattigdomen. Som en del av den pågående administrativa reformen har 5 avdelningar som ansvarar för fattigdomsbekämpning omvandlats till ett enda system för ministeriet för sysselsättning och fattigdomsbekämpning i Republiken Uzbekistan, som har försetts med alla organisatoriska resurser och ekonomiska resurser. Koncentrationen av frågor av ömsesidigt överlappande karaktär som att föra register över arbetskraftsresurser och arbetslöshet, sysselsättningsstöd och entreprenörskapsutveckling i makhallas inom ett ministerium kommer utan tvekan att bidra till deras mer effektiva och heltäckande lösning i framtiden.

Följaktligen bildades förra året ett omfattande, holistiskt och integrerat organisationssystem som syftade till att minska fattigdomen i Uzbekistan, som lyckades visa sin höga effektivitet på bara ett år.

Fattigdomsminskningen i år

I presidentens tal till Oliy Majlis och folket i Uzbekistan den 20 december 2022 skisserades också prioriteringarna för fattigdomsminskningspolitiken 2023.

Så ansträngningar kommer att fortsätta att göras för att förbättra levnadsvillkoren och övervinna fattigdomen på makhalla-nivå, i synnerhet kommer alla statliga investeringsprogram att utformas i samband med makhallas. För att öka makhallas oberoende i ekonomiska termer, som en del av implementeringen av "Makhalla Budget"-systemet, från 1 januari i år, kommer en del av intäkterna från fastighetsskatt och markskatt att finnas kvar i själva makhalla. År 2023 kommer nästan 3 gånger fler medel, eller 8 biljoner belopp, att anslås för genomförandet av projekt som initierats av befolkningen.

Samtidigt förtydligade och specificerade Uzbekistans president åtgärder som syftar till att minska fattigdomen 2023. Uppdraget var satt till att mer grundligt utveckla och godkänna sysselsättningsprogram för 2023 i distriktssammanhang.

I det första skedet kommer "järnanteckningsboken", "ungdomsanteckningsboken" och "kvinnornas anteckningsbok" att kombineras till ett enda system, och ett enda digitalt pass kommer att utvecklas för varje familj. I det andra steget kommer individuella program för att ta sig ur fattigdom att utarbetas för varje familj. I det tredje steget kommer projekt för yrkesutbildning och entreprenörskap att genomföras. För dessa ändamål har skapandet av 300 mikrocenter påbörjats i makhallas. Ministeriet för fattigdomsbekämpning och sysselsättning har fått i uppdrag att tillsammans med Handels- och industrikammaren ta fram ett affärsutvecklingsprogram för varje distrikt.

Ordföranden angav också de anvisningar som måste ägnas särskild uppmärksamhet. Först och främst, för att ytterligare stimulera familjeföretagande, kommer omfattningen av ekonomiskt stöd att utökas. I år kommer 12 biljoner summor att avsättas för familjeföretagsprogrammet, och det maximala beloppet för sådana lån kommer att öka. I synnerhet den 25 januari utfärdades presidentdekretet "Om ytterligare åtgärder för att stödja utvecklingsprogram för familjeföretagande", enligt vilket medel 2023 kommer att tilldelas medel motsvarande 300 miljoner dollar för att finansiera projekt inom ramen för utvecklingsprogram för familjeföretagande. , Agrobank, Mikrokreditbank och Halq Bank till en kurs på 10 procent under en period av 7 år med en 3-årig amorteringsperiod.

Ett annat område är jordbruket som är en viktig källa till sysselsättning. Presidenten instruerade att fördela tomter på platser som är bekväma för befolkningen och etablera odling av produkter som efterfrågas av marknaden i dem. "Genom att effektivt använda dessa landområden är det möjligt att producera produkter värda 1 miljard dollar," noterade han.

Slutsats

Om kampen mot fattigdom i de flesta länder i världen utförs på grundval av färdiga recept enligt rekommendationer från internationella organisationer bildade på grundval av ackumulerad internationell erfarenhet, bildades i Uzbekistan en original organisatorisk modell för fattigdomsminskning på kort tid, som infördes förra året och redan har visat mycket goda positiva resultat.

Det kan inte sägas att utländsk erfarenhet inte användes i den uzbekiska modellen, för under dess utveckling studerades och förstods erfarenheten från USA på 60-talet djupt, vilket gjorde det möjligt att utjämna levnadsstandarden för utvecklade och deprimerade stater, invånare av städer och byar; erfarenheterna från Sydkorea på 70-talet av utplaceringen av "Rörelsen för en ny by"; såväl som den rikstäckande karaktären av åtgärder i kampen mot fattigdom i Kina under de senaste decennierna. Men inte desto mindre är "makhallabay"-systemet idag en unik organisationsstruktur både när det gäller finansieringskällor och när det gäller befolkningstäckning och effektivitet. Det vill säga, det är en nationalprodukt från Uzbekistan, som hittills inte har några analoger i världen.

Utländska experter har redan blivit allvarligt intresserade av det uzbekiska "makhallabay"-systemet. Företrädare för världens ledande institut för bekämpning av fattigdom J-PAL, Cillian Nolan och Karla Petersen, som besökte Uzbekistan, noterade nämligen att institutet för assistenter till khokims är ett mycket intressant område för forskning där det är bäst att fokusera insatserna på att säkerställa socialt skydd för utsatta delar av befolkningen, eftersom lokala myndigheter alltid har mycket information om dessa frågor.

Och den framgångsrika och effektiva driften av detta system förra året gör det möjligt att vara säker på att målen i "Strategi för utvecklingen av Nya Uzbekistan för 2022-2026" på området för fattigdomsbekämpning, nämligen att utrota extrem fattigdom och att halvera nivån av relativ fattigdom kommer att lyckas.

Obid Khakimov
Direktör för Centrum för ekonomisk forskning och reformer[1] under republiken Uzbekistans presidents administration


[1] Centrum för ekonomisk forskning och reformer (CERR) under ledning av Republiken Uzbekistans president är både ett forskningscentrum och en accelerator av socioekonomiska reformer. CERR ger kommentarer och råd om förslag till socioekonomisk planering och politik från ministerierna för att lösa de viktigaste utvecklingsfrågorna på ett snabbt, operativt och effektivt sätt. CERR är i Centralasien Top-10 av «Global Go To Think Tank Index Report 2020» (USA).

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend