Anslut dig till vårt nätverk!

Uzbekistan

Författningsdomstolen beslutar om folkomröstningen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vid ett möte i Republiken Uzbekistans författningsdomstol behandlades frågan om efterlevnad av Republiken Uzbekistans konstitution genom beslutet av den lagstiftande avdelningen i Oliy Majlis i Republiken Uzbekistan "Om att hålla en folkomröstning av Republiken Uzbekistan om utkastet till konstitutionell lag för Republiken Uzbekistan "Om Republiken Uzbekistans konstitution" (med bilaga), skriver M. Komilova, korrespondent för UZ.

Rättssessionen leddes av ordföranden för författningsdomstolen Mirzo Ulugbek Abdusalomov.

Vice ordförande i Republiken Uzbekistans konstitutionella domstol Askar Gafurov talade vid mötet.

Som nämnts har mekanismer införts för att sammanfatta och svara på medborgarnas åsikter och förslag angående lagförslaget. Så genom den elektroniska plattformen meningkonstitutsiyam.uz, callcenter, posttjänst, mahallas, lokala råd för folks ställföreträdare och sociala nätverk, mottogs mer än 220,000 78 förslag från medborgare. Att fatta ett beslut om folkomröstningen i Republiken Uzbekistan och fastställa datumet för dess hållande är den lagstiftande kammarens och senatens gemensamma myndighet. Enligt artikel XNUMX i Republiken Uzbekistans konstitution kommer den fråga som anges i överklagandet från Oliy Majlis lagstiftande kammare att genomföras efter godkännande av det relevanta beslutet av senaten.

Författningsdomstolens beslut lästes upp av författningsdomstolens ordförande Mirzo Ulugbek Abdusalomov.

Enligt författningsdomstolens beslut, beslutet från den lagstiftande kammaren i Oliy Majlis i Republiken Uzbekistan "Om att hålla en folkomröstning för Republiken Uzbekistan om utkastet till konstitutionell lag för Republiken Uzbekistan "Om konstitutionen för Republiken Uzbekistan Republiken Uzbekistan” antagen den 10 mars 2023 (med en bilaga) motsvarar Republiken Uzbekistans konstitution.

Inga omständigheter hindrade att förslaget till konstitutionell lag lades fram till en folkomröstning. Att lägga fram förslaget till konstitutionell lag till en folkomröstning anses vara förenligt med grundlagen.

Annons

Författningsdomstolens beslut kommer att skickas till den lagstiftande kammaren och Oliy Majlis senat.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend