Anslut dig till vårt nätverk!

Uzbekistan

Kommittén tjänar till att främja konkurrens och skydda konsumenternas rättigheter

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Ett storskaligt arbete som syftar till att skapa ett kompakt och professionellt offentligt förvaltningssystem pågår i Uzbekistan. I denna process ägnas särskild uppmärksamhet åt att säkerställa ett snabbt och effektivt genomförande av administrativa reformer, organisera verksamheten för republikens verkställande myndigheter baserat på uppdaterade krav och principer, skriver Farrukh Karaboev.

Presidentdekretet "Om åtgärder för att genomföra administrativa reformer i det nya Uzbekistan" från den 21 december 2022 blev den logiska fortsättningen på arbetet i denna riktning. I enlighet med dekretet, som en del av den första fasen av reformer, antogs ett förslag om bildandet av ett enhetligt system av republikens verkställande organ från den 1 januari 2023.

Enligt den fastställda principen indelades statliga organ i kommittéform i två kategorier, det vill säga de som samordnar och reglerar branschens verksamhet inom det aktuella området och organiserar det kollegiala ledningsarbetet i systemet samt de som verkar under ministeriets organisatoriska underordning och, i enlighet med lagstiftningen, ha en särskild status och direkt underställd Uzbekistans president och/eller ministerkabinettet.

De verkställande myndigheterna, inklusive högre tjänstemän, optimeras upp till 30 procent. Även republikens verkställande myndigheters uppgifter ska regleras och minskas med minst 10 procent. Justeringar görs av ledarnas verksamhet baserat på medborgarnas förslag, deras ansvarighet gentemot allmänheten stärks, liksom andra innovationer införs.

Enligt detta dekret inrättades kommittén för konkurrensfrämjande och konsumentskydd på grundval av antimonopolkommittén, och funktionerna för byrån för konsumenträttsskydd under antimonopolkommittén tilldelades den.

Under 2022 har vår kommitté utvecklat 19 utkast till reglerande juridiska dokument, bland vilka tre lagar, fyra dekret från presidenten, nio utkast till dekret från ministerkabinettet och tre departementsdokument från kommittén utarbetades.

I synnerhet godkändes för närvarande det nya lagförslaget "Om konkurrens" som utarbetats av kommittén med stöd av internationella experter av Oliy Majlis lagstiftande kammare.

Annons

För att bedöma effekterna av utkast till rättsliga dokument på konkurrensen (ex ante)451 dokument som införts av ministerier och myndigheter granskades. 49 procent av dem innehåller bestämmelser som begränsar konkurrensen och slutsatser drogs för att utesluta dem.

Kommittén och dess territoriella organ granskade befintliga rättsliga och andra dokument (ex-post) antas av de lokala statliga myndigheterna och statliga förvaltningsorganen för att bedöma deras inverkan på konkurrensen. Under processen fastställdes att 521 beslut och konkurrensbegränsande dokument antogs av 76 lokala statliga myndigheter och 9 regionala avdelningar av statliga förvaltningsorgan, och åtgärder vidtogs för att upphäva dem.

Enligt den nuvarande lagstiftningen, som syftar till att få en fördel av en affärsenhet eller en grupp av personer vid genomförandet av ekonomisk verksamhet som strider mot lagstiftningen, affärspraxis och möjliga åtgärder som orsakar eller kan orsaka skada på andra affärsenheter ( konkurrenter) eller skada eller skada deras affärsrykte anses vara illojal konkurrens.

I 633 fall av illojal konkurrens har kommittén och dess territoriella organ identifierat och gett instruktioner för att eliminera överträdelser av denna lag.

För att behålla och stärka marknadspositionen i en konkurrensutsatt miljö måste en entreprenör ständigt arbeta på sig själv - att söka efter sätt att minska kostnaderna för varor, att införa innovativa lösningar och marknadsföring, att engagera sig i reklam. Därför föredrar vissa entreprenörer i praktiken att arbeta "i maskopi" med varandra snarare än konkurrens. Överenskommelser mellan konkurrenter om att fastställa, höja och samordna priser genom ömsesidigt samtycke kallas "kartellavtal" (samverkan). Sådana interaktioner tillåter dem att röra sig överlägset på ett "smygande" sätt. Samtidigt, eftersom sådana kartellavtal genomförs i hemlighet, är det i praktiken fortfarande en mycket svår uppgift att upptäcka dem.

Kommittén analyserade 262 råvaru- och tjänstemarknader för att bedöma konkurrensmiljön i vårt land på råvaru-, finans- och digitalmarknaderna och för att bestämma mättnadsnivån för lokala produkter. Här ägnades särskild uppmärksamhet åt cement, mineralgödselmedel, elmätare, porslinsprodukter, försäkringsmarknaderna, säkerhet, integrering av skatteinformation från affärsenheter med skattesystemet, tjänster från onlinetaxiaggregatorer, fördjupad studie av monopoliserade relaterade marknader naturliga monopolenheter.

Analysen visade att 15 råvaru- och finansmarknader har tagits bort från en monopolställning tack vare bildandet av tillräcklig konkurrens, tvärtom, 7 av dessa marknader har företag med en dominerande ställning. Generellt finns det för närvarande 85 företag och grupper av personer som har en dominerande ställning på 97 råvaru- och finansmarknader, där konkurrensen är svag.

Under de senaste åren har antalet naturliga monopolenheter minskat från 151 till 129. År 2022 övervakades 134 affärsenheter som ingår i det statliga registret över stora statliga monopol och naturliga monopolenheter för 11 typer av tjänster. 70 procent av dessa enheter är statligt ägda företag och resten kom från den privata sektorn.

Genom att öka effektiviteten och ansvarsskyldigheten för de uppgifter som tilldelats kommittén för konkurrensfrämjande och konsumentskydd, kommer den att bidra till de reformer som syftar till att bygga ett nytt Uzbekistan, ekonomisk tillväxt, säkerställa en sund konkurrensmiljö och fri tillgång för entreprenörer till marknaderna, och skydda medborgarnas intressen och ytterligare förbättra befolkningens välbefinnande. I detta fall kommer inrättandet av ett kompakt och integrerat statligt ledningssystem att bli en ledande kraft för att säkerställa effektiviteten i vår verksamhet.

Farrukh Karaboev är vice ordförande i kommittén för konkurrensfrämjande och konsumentskydd.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend