Anslut dig till vårt nätverk!

Uzbekistan

För mänsklig heder och värdighet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Moderniseringen av landet och uppbyggnaden av det nya Uzbekistan baserat på principen "Samhället är initiativtagare till reformer" kräver att man genomför en nationell omröstning om konstitutionella reformer, anpassning av vår grundlag till dagens sociala realiteter och logiken i vår accelererade reformer – skriver Gabit Aydarov

Med utgångspunkt i tanken att "folket måste vara den enda källan och författaren till konstitutionen", hölls en rikstäckande diskussion om utkastet till konstitutionell lag, under vilken mer än 220 tusen förslag om förbättring av dess förbättring inkom från befolkningen, majoriteten av som togs i beaktande.

Med de ändringar och tillägg som gjorts till konstitutionen har de befintliga 128 artiklarna utökats till 155, varav 91 har ändrats begreppsmässigt.

För första gången stadgar konstitutionen som en okränkbar bestämmelse att Uzbekistan är en suverän, demokratisk, laglig, social och sekulär stat (artikel 1). Denna principnorm syftar till att bevara och ytterligare stärka vårt lands oberoende, intensiv fortsättning av reformer baserade på principen "I den mänskliga värdighetens namn" och säkerställa lagens prioritet.

Tillsammans med detta, enligt normen i artikel 19 i konstitutionen i den nya utgåvan, "Mänskliga rättigheter och friheter tillhör alla från födseln". Människoliv, heder, värdighet, frihet, jämlikhet, säkerhet, okränkbarhet betraktas som naturliga och oförytterliga rättigheter.

En persons rättigheter och friheter, som han eller hon har från födseln, definieras i nästan 80 internationella människorättsdokument, som Uzbekistan är part i.

Att säkerställa dessa grundläggande och omistliga mänskliga rättigheter är förankrat på konstitutionell nivå som landets och samhällets nyckeluppgift. Detta innebär att det inte krävs några formaliteter för att varje person ska åtnjuta dessa rättigheter och de garanteras av staten.

Annons

Dessutom, enligt artikel 20 i utkastet, tolkas alla motsägelser och oklarheter i relationerna mellan en person och statliga organ till personens fördel, och de rättsliga åtgärderna måste baseras på proportionalitetsprincipen och vara tillräckliga för att uppnå legitima mål .

Utkastet till ändringar av grundlagen definierar också tydligt det lagstadgade beloppet för pensioner, bidrag och andra typer av socialt bistånd, som inte kan vara lägre än de officiellt definierade minimiutgifterna för konsumenterna. Normen att medborgare har rätt att få en garanterad mängd kostnadsfri sjukvård som bärs av staten är strikt stadfäst.

Ytterligare normer som syftar till att stärka det sociala trygghetssystemet införs. I utkastet fastställs särskilt statens uppgifter om medborgarnas arbetslöshetsskydd och fattigdomsbekämpning. Dessutom organiserar och uppmuntrar staten yrkesutbildning och omskolning av medborgarna för att säkerställa deras anställning.

Vidare är våra medborgares rätt till bostad förankrad på grundlagsnivå. Det är fastställt att staten ska stimulera bostadsbyggandet och skapa förutsättningar för förverkligandet av rätten till bostad. En juridisk grund läggs för att tillhandahålla bostäder till socialt behövande kategorier.

Grundlagen slår också tydligt fast normen att ingen får berövas bostad utan domstolsbeslut och på ett olagligt sätt. Den ägare som berövats sitt hus ska i de fall och enligt det förfarande som stadgas i lag ersättas i förskott och med lika delar av egendomens värde och den skada som orsakats. Införandet av denna norm i grundlagen är ett rimligt beslut som skyddar ägarnas intressen i frågan om rivningar, som har blivit ett av de mest akuta problemen i samhället under flera år.

I ändringsförslagen fastställs att skatter och avgifter måste vara rättvisa och inte hindra medborgarna från att utöva sina rättigheter. I samband med alltmer utvecklande marknadsrelationer kommer denna norm att tjäna till att säkerställa alla medborgares och företagares rättigheter och intressen.

Särskild uppmärksamhet i utkastet till konstitutionell lag ägnas åt att utöka medborgarnas deltagande i förvaltningen av samhällets och statens angelägenheter. Det är fastställt att förfarandet för bildandet och genomförandet av Republiken Uzbekistans statsbudget kommer att baseras på principerna om öppenhet och transparens, och medborgare och det civila samhällets institutioner kommer att utöva offentlig kontroll över bildandet och genomförandet av statsbudgeten.

För att säkerställa medborgarnas miljörättigheter och för att förhindra skadliga effekter på miljön skapar staten förutsättningar för offentlig kontroll inom stadsplaneringens område. Den offentliga diskussionen om utkast till stadsplaneringsdokument intensifieras.

Dessa bestämmelser säkerställer de mänskliga rättigheternas prioritet, ökar ansvaret för statliga organ för att utföra sina uppgifter i enlighet med mänskliga rättigheter och förhindrar användningen av överdrivna rättsliga åtgärder mot en person.

I enlighet med artikel 31 i utkastet till grundlag är garantier för personens okränkbarhet i brottmål: alla har rätt till frihet och okränkbarhet i privatlivet, till privatlivsskydd för korrespondens, telefonsamtal, post, elektronisk och annan kommunikation . Denna rätt kan begränsas endast genom ett domstolsbeslut.

Det bör noteras angående de konstitutionella reformerna när det gäller den auktoriserade personen för Oliy Majlis i Republiken Uzbekistan för mänskliga rättigheter (ombudsmannen). Enligt artikel 98 i utkastet till konstitutionell lag, medborgare i Republiken Uzbekistan med rösträtt, till ett belopp av minst hundra tusen personer, Senaten för Oliy Majlis i Republiken Uzbekistan, Auktoriserad Person i Oliy Majlis i republiken Uzbekistan för mänskliga rättigheter (ombudsman), den centrala valkommissionen i republiken Uzbekistan ges rätten att lägga fram lagstiftningsförslag till lagstiftande kammare i Oliy Majlis i republiken Uzbekistan genom lagstiftningsinitiativ.

Att bemyndiga ombudsmannen att ta initiativ till lagstiftning kommer att tjäna till att fylla de luckor som identifierats i lagstiftningen under medborgarnas överklaganden.

Ändringarna av Uzbekistans konstitution pryder de mest moderna demokratiska värderingarna och resultaten av en djupgående analys av den internationella praxisen för konstitutionell uppbyggnad i utvecklade länder.

Gabit Aydarov är chef för sektorn för sekretariatet för den auktoriserade personen för Oliy Majlis i Republiken Uzbekistan för mänskliga rättigheter (ombudsman).

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend