Anslut dig till vårt nätverk!

Uzbekistan

Den uzbekiska kärnkraftssträvan: välsignelse eller nöd för Centralasien?

DELA MED SIG:

publicerade

on

I skuggan av den uzbekiska-kazakiska gränsen, i en region utsatt för seismiska skakningar, har Uzbekistan avslöjat planer på att bygga ett kärnkraftverk med betydande hjälp från Ryssland. Detta beslut, med tanke på Rysslands nuvarande krig i Ukraina och dess efterföljande sanktioner från västerländska nationer, väcker oro och skepsis, skriver Alan Kosh in Internationell policysammandrag.

Utöver geopolitiska konsekvenser finns det betydande farhågor för att detta projekt kan störa miljöbalansen och investeringsklimatet i hela Centralasien, vilket ytterligare förvärrar de regionala säkerhetsspänningarna. En av de uppenbara konsekvenserna av denna allians är inte bara dess ekonomiska konsekvenser utan potentialen för Uzbekistan att bli snärjd i ett "strategiskt beroende" av Ryssland.

I detta geopolitiska schackbräde står Moskva, som redan utövar inflytande genom vägar som arbetskraftsmigration, naturgas och petrokemiska produkter, för att få kontroll över kärnbränsleproduktionen och underhållet av den kommande kärnkraftsanläggningen.

Den föreslagna anläggningens läge är vid sjön Tuzkan, en del av Aydar-Arnasays sjösystem, bara 40 kilometer från gränsen mellan Uzbekistan och Kazakstan. Oroväckande nog ligger Tasjkent, en livlig stad med tre miljoner invånare, bara 140 kilometer bort. Experter har uttryckt oro över anläggningens positionering utan ordentliga vindrosberäkningar och i en jordbävningshotspot, där magnituder kan variera från 6.0 till 6.5 och ännu högre.

Dessutom är Uzbekistans seismiska aktivitet utbredd. Flera städer, inklusive Jizzak och bosättningar nära den föreslagna anläggningen, ligger i jordbävningskänsliga zoner, med några skakningar som potentiellt slår till en katastrofal 9 på Richterskalan.

Vissa hävdar att den bergiga terrängen skulle skydda Uzbekistan från alla luftburna radioaktiva utsläpp i händelse av en kärnkraftskatastrof. Det efterföljande förorenade vattnet skulle dock alltid strömma mot de kazakiska slätterna och infiltrera djupt ner i jorden.

Den kazakiske ekologen Timur Yeleusizov uttrycker den oro som många delar: konsekvenserna av potentiell förorening av vattendrag i ett olycksscenario. "Seismologisk aktivitet i området för den valda kärnkraftsanläggningen väcker många frågor. Vem ska ansvara för allt som händer vid olyckor eller läckor? När allt kommer omkring kommer även floder och sjöar, inklusive underjordiska bäckar, att vara förorenade med giftiga ämnen.”

Annons

Trots Centralasiens rikliga energireserver växer Uzbekistans beroende av rysk energi. Detta beroende understryks av centrala projekt som Pskem vattenkraftverk och den kommande kärnkraftsanläggningen av Rosatom, en satsning uppgår till cirka 11 miljarder dollar. Särskilt, trots förödande ekonomiska sanktioner mot Ryssland, förblir Uzbekistans energibana oförändrad. Det finns också frågan om anläggningens hållbarhet, särskilt möjligheten att använda "torrkyla" torn, en åtgärd för att spara vatten från Tuzkansjön.

Rosatoms patentkrav angående VVER-1200-reaktorns säkerhet efter Fukushima har ifrågasatts av europeiska kärnsäkerhetsexperter och pekar på betydande design- och säkerhetsbrister. Detta, kopplat med brist på licens i västerländska nationer, hissar röda flaggor.

Trots offentliga framställningar mot kärnkraftverket, med den uzbekiske aktivisten Akzam Akhmedbaev i spetsen, har rörelsen inte fått någon större dragning. Anvarmirzo Khusainov, en tidigare uzbekisk minister som blev miljöpartist, opiner om Rysslands strategiska manövrering i Centralasien, och lyfter fram de långsiktiga underhålls- och säkerhetskonsekvenserna av sådana anläggningar.

Uzbekistan brottas också med bristen på kärnkraftsexperter. Således kan en betydande del av anläggningens nyckelroller tillfalla ryska yrkesmän, vilket står i skarp kontrast till Kazakstans rika kärnkraftsarv och expertis.

Kontrasten fördjupas ytterligare när man överväger allmänhetens engagemang. Medan Kazakstan överväger en nationell folkomröstning om kärnenergi, kringgick Uzbekistans beslut offentligt samråd. Detta kringgående är oroande, särskilt med tanke på de inneboende riskerna och kostnaderna förknippade med kärnkraft.

När anläggningens ritning fortskrider, miljöhänsyn skymtar, särskilt den potentiella minskningen av vattennivåer i Aydar-Arnasay Lake-systemet, avgörande för att kyla reaktorerna. Yeleusizov betonar regionens akuta vattenbrist och hävdar att vatten överskuggar energibehovet och därför motiverar en omprövning av projektet.

Uzbekistans kärnkraftssträvanden, mot bakgrund av Centralasiens strävan efter enhet och fred, utgör en gåta. Närvaron av en ryskstödd kärnkraftsanläggning mitt i eskalerande globala konflikter väcker larm. Wilder Alejandro Sánchez kontemplativa verk, "Behöver Uzbekistan ett kärnkraftverk?” speglar dessa farhågor. Eftersom världen vikar på randen av potentiell kärnkraftkatastrof, kan det inte underskattas att det är brådskande att ta itu med dessa problem och de tillhörande regionala konsekvenserna.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend