Anslut dig till vårt nätverk!

Serbien

Kostnaden för emigrationen på Balkan

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Det nya året ger dåliga nyheter för Balkanregionen, med länder från regionen som plågas av både migration och låg förväntad livslängd enligt färska uppgifter, skriver Cristian Gherasim, Bukarest korrespondent.

Ungdomsmigration skadar regionen och kostar miljarder

För det första enligt forskning genomfört av Westminster Foundation for Democracy och Institute for Development and Innovation, slutar regionen med att förlora miljarder euro varje år på grund av ungdomsmigrering.

För att uppskatta det ekonomiska fotavtrycket tar forskningen hänsyn till både kostnaderna för utbildning, 2.46 miljarder euro, samt potentiella förluster i BNP-tillväxt på grund av ungdomsmigrering.

Annons

Kostnaderna för statligt finansierad utbildning varierar för varje individ och är kopplade till utbildningsnivån och tiden i skolan – allt från åtta till 20 år.

Med hänsyn till dessa variabler uppskattar forskningen att de totala utbildningsförlusterna i samband med att ungdomar lämnar länderna på västra Balkan på ett år varierar från minst 840 miljoner euro till 2.46 miljarder euro.

Studien sätter en prislapp på cirka 25,000 XNUMX euro för den totala kostnaden för en individ i länderna på västra Balkan, vilket motsvarar kostnader förknippade med nio år av grundskolan, fyra år på gymnasiet och fem år i genomsnitt för högre utbildning.

Annons

Utbildningskostnader för länder på västra Balkan blir investeringar för mottagande länder.

Det har beräknats att länderna på västra Balkan förlorar, på grund av ungdomsmigrering, 3.08 miljarder euro varje år i potentiell BNP-tillväxt och minskad konsumtion. Att lägga till den siffran tillsammans med uppskattningen för utbildningsutgifter ger totalt cirka 5.5 miljarder euro per år.

"Många högt kvalificerade experter och entreprenörer drar nytta av möjligheterna med den globaliserade ekonomin eftersom destinationsländer konkurrerar med varandra för att attrahera högt kvalificerade människor genom att erbjuda förmånliga regler för inresa och vistelse i sina länder", säger Emil Atanasovski, chef för Western. Balkan vid Westminster Foundation for Democracy.

Mer så att länderna i Östeuropa och västra Balkan har en lång historia av emigration och når nivåer som är bland de högsta i världen.

"Till skillnad från vissa östeuropeiska länder, vars befolkningar först började migrera när de blev en del av Europeiska unionen, började befolkningen i länderna på västra Balkan migrera i stora vågor mot väst för ett halvt sekel sedan", påpekade Emil Atanasovski.

Förväntad livslängd

Bulgarien befinner sig också på gränsen till en demografisk kris eftersom Europeiska kommissionens senaste hälsorapport sätter de sydösteuropeiska länderna sist när det gäller medborgarnas totala livslängd.

Rapporten visar att rumäner och bulgarer nu dör ännu yngre än tidigare på grund av covid. Den förväntade livslängden i både Bulgarien och Rumänien sjönk med 1.5 respektive 1.4 år 2020, under covid-19-pandemin – dubbelt så mycket som det europeiska genomsnittet på 0.7 år.

I Bulgarien, ungefär som i Rumänien, ”har COVID-19-pandemin tillfälligt vänt år av framsteg i förväntad livslängd, redan den lägsta i EU 2019. Trots förbättringar i hälsosystemet under det senaste decenniet har effekterna av ihållande höga riskfaktorer, hög ut- Pocketbetalningar och överdrivet sjukhuscentrerad vård fortsätter att hämma systemets prestanda”, påpekas i EC-rapporten.

Den förväntade livslängden i Rumänien och Bulgarien ökade med 4 respektive 2 år under 2000–2019, men ligger fortfarande under EU-genomsnittet med sex och åtta år.

En del av problemen har kopplats till det medicinska systemet.

Trots den senaste tidens utgiftsökningar är sjukvårdsfinansieringen till primärvård också den lägsta bland andra EU-länder. Svagheten i primärvården och det förebyggande arbetet kan förklara den höga dödligheten i Rumänien i Bulgarien av både förebyggbara och behandlingsbara orsaker.

Rapporten säger att i Bulgarien "beräknas det att upp till en tredjedel av alla patienter kringgår primärvårdsläkare genom att gå direkt till sjukhusets akutmottagningar".

Ett annat problem som identifieras i EG:s rapport om hälsotillståndet i Rumänien och Bulgarien är bristen på medicinsk personal.

För Rumänien ”har migrationen av medicinsk personal bidragit till bristen på sjukvårdspersonal i landet, och antalet läkare och sjuksköterskor per capita ligger långt under EU-genomsnittet. Det påverkar tillgången till vård negativt och ökar väntetiderna”.

I Bulgarien bidrar flera faktorer till sjuksköterskebristen, inklusive det låga antalet utexaminerade sjuksköterskor, en förlust av utbildade sjuksköterskor på grund av emigration, en åldrande arbetskraft (medelåldern för sjuksköterskor är över 50) och missnöje med löner och arbetsvillkor”.

Detta är ett problem som tidigare kommunistiska länder har kämpat mot i årtionden. Massor av läkare och sjuksköterskor lämnade för att arbeta i andra europeiska länder på jakt efter bättre löner och bättre arbetsvillkor, för att undkomma bristen på investeringar i det medicinska systemet, utbredd korruption, politiskt utsedda sjukhuschefer.

Utöver det dåliga hälso- och sjukvårdssystemet visar EU-kommissionens rapport att ohälsosamma vanor bidrar till nästan hälften av alla dödsfall i Bulgarien och Rumänien.

Bulgarien får en dyster bedömning.

"Rökning, ohälsosam kost, alkoholkonsumtion och låg fysisk aktivitet är ansvariga för nästan hälften av alla dödsfall i Bulgarien. Antalet rökare för vuxna och ungdomar är de högsta i EU.”

Åldrandet spelar en stor roll för att påskynda befolkningsminskningen i regionen. År 2050 kommer Rumänien, Bulgarien, att se befolkningens ålder öka med minst åtta år, enligt senaste Eurostats prognoser. Uppgifter från Rumäniens statistikinstitut visar hur snabbt befolkningen har åldrats under de senaste åren. Vâlcea län i Rumänien gick från att ha 126 seniorer för varje hundra ungdom till 185 seniorer, bara 10 år senare. En äldre befolkning innebär brist på tillgänglig arbetskraft, men också ökade statliga utgifter för pensionssystem och sjukvård.

Västra Balkan

Nästan 600.000 XNUMX makedonier flyttade utomlands under decennierna efter landets självständighet.

Du har nu möjlighet senaste folkräkning som genomfördes i slutet av 2021 visar en befolkningsminskning på 10 % bara under de senaste två decennierna.

I grannlandet Albanien har 1.7 miljoner människor, 37 % av befolkningen, lämnat landet under de senaste tre decennierna. Enligt FN-rapport om befolkningsutsikter, förväntas den nästan 3 miljoner starka nationen sjunka under 1 miljon invånare år 2100.

Enligt VÄRLDSBANKEN data Serbien, ett land med nästan 7 miljoner, förväntas ha 1 miljon färre invånare år 2050. Detta ledde till att serbiska myndigheter gav ett häpnadsväckande uttalande att Balkannationen faktiskt förlorar en stad varje år.

Några av anledningarna till att Balkanregionen har sett en skenande migration under decennierna kan spåras tillbaka till Jugoslaviens upplösning, inbördeskrigen och ekonomiska svårigheter som följde

Bosnien-Hercegovina verkar vara de hårdast drabbade länderna i regionen, med vissa studier som visar att nästan hälften av medborgarna som är födda i nationen på västra Balkan inte längre bor där.

Sedan de blev EU-medlem har mer än en kvarts miljon kroater lämnat landet och letat efter bättre betalda jobb utomlands. Befolkningen på drygt 4 miljoner har minskat med nästan 10 % på ett decennium.

Zagrebs regering försöker vända kompetensflykten och lovade nyligen kroaterna i diasporan t.o.m. € 26,000 om de kommer tillbaka och startar ett företag.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons
Annons

trend